شرايط عمومي پيمان شرکت ملی مناطق نفت‌‌خیز جنوب

«مورّخ شهریور ماه 1382»

سند پیمان

شماره پیمان: ……….

موضوع پیمان: ……..

این پیمان بین ………. که در این پیمان کارفرما نامیده می‌شود از یک طرف و شرکت (شرکت‌های) ………. طبق قوانین کشور جمهوری اسلامی ایران تاسیس و تحت شماره ثبت (شماره‌های ثبت) … در اداره ثبت شرکت‌ها به ثبت رسیده و نشانی آن ………. بوده (که بعد از این در این پیمان «پیمانکار» نامیده می‌شود) از طرف دیگر با قید جهات و ضوابط مشروحه زیر منعقد می‌گردد:

1- موضوع پیمان:

موضوع پیمان عبارت است از اجرای عملیات زیر:

………………………………………………………………………

و هرگونه تغییراتی و یا کارهای جدیدی که طبق ماده ۴۵ شرایط عمومی ممکن است پیش‌آمد نماید.

2- اسناد و مدارک پیمان:

اسناد و مدارک زیر بعنوان اجزاء متشکله لاینفک پیمان حاضر محسوب گردیده و در صورت وجود هرگونه تناقص آن‌ها به ترتیب مندرج در زیر ارجحیت خواهند داشت.

الف- سند پیمان.

ب- صورت‌جلسه قبل از تسلیم پیشنهاد نرخ …

ج- شرایط ویژه پیمان ندارد.

د- شرایط عمومی پیمان مورّخ …

ه‍- شرح کار.

و- فهرست نقشه‌ها.

ز- برگ پیشنهاد نرخ.

ح- جدول نرخ‌ها دارد.

ط- فهرست ماشین‌آلات و تجهیزات مورد نیاز.

ی- فهرست کارکنان.

ک- برنامه زمانبندی اجرای کار.

م- مشخصات استاندارد عملکرد و مصالح ساختمانی محلی مورّخ … باستثناء بخش‌های 5 و 14.

ن- فتوکپی ضمانت‌نامه بانکی حسن انجام تعهدات.

س- دعوت‌نامه و دستور‌العمل به پیشنهاددهندگان به شماره … مورّخ …

تبصره: علاوه بر مدارک فوق هر نوع سند دیگری که در حین مدت اعتبار پیمان به امضاء طرفین برسد جزء اسناد پیمان محسوب خواهد شد.

تبصره: نقشه‌های تفصیلی اجرائی ضمن اجرای کار مطابق شرایط عمومی پیمان از طرف کارفرما تحویل می‌گردد.

3- مبلغ پیمان

مبلغ پیمان (به حروف) ………. و به (عدد) ………. ریال برای انجام کارهای مندرج در شرح کار و یا برگ تفکیک نرخ پیمان است و چنانچه طبق ماده ۴۵ شرایط عمومی پیمان مقادیر و احجام اقلام جدول مقادیر و آحادبهاء افزایش یا کاهش یابد و یا کارهای جدید به پیمانکار ارجاع شود مبلغ پیمان هم به همان نسبت طبق مفاد فوق‌الذكر افزایش یا کاهش خواهد یافت.

ضریب پیمان برابر است با …

4- اعتبار پیمان:

این پیمان از تاریخ امضاء آن توسط طرفین و یا از تاریخ اعلام موافقت کتبی کارفرما با نرخ پیشنهادی پیمانکار هرکدام که مقدم‌تر باشد، معتبر خواهد بود. از تاریخ اعتبار پیمان طرفین نسبت به پیمان منعقده متعهد می‌باشند و کارفرما حق خواهد داشت در صورت انصراف پیمانکار و یا عدم شروع بکار توسط پیمانکار، ضمانت‌نامه حسن انجام تعهدات یا شرکت در مناقصه پیمانکار را به نفع خود ضبط نماید.

5- مدت انجام کار (مدت پیمان):

مدت انجام کار موضوع پیمان (مدت پیمان) توسط پیمانکار … ماه می‌باشد که از تاریخ مندرج در نامه شروع بکار صادر و از طرف کارفرما با توجه به مواد ۴۶ و ۵۹ شرایط عمومی پیمان آغاز خواهد شد. از مدت مذکور … روز آن (پس از ابلاغ شروع بکار از سوی کارفرما) جهت تجهیز کارگاه خواهد بود. پیمانکار متعهد است در مدت انجام کار (مدت پیمان) با توجه به مواد ۴۶ و ۵۹ شرایط عمومی پیمان کلیه کارهای تحت پیمان را بنحوی که مورد رضایت کارفرما باشد اجراء تکمیل و تحویل نماید.

۶- شروع بکار (شروع مدت پیمان):

تاریخ شروع بکار تاریخی است که کتباً از طرف کارفرما جهت تجهیز کارگاه و شروع بکار به پیمانکار ابلاغ می‌شود و پیمانکار می‌بایست پس از ابلاغ آن نسبت به تجهیز کارگاه و انجام کار طبق پیمان اقدام نماید چنانچه کارفرما بهر دلیل پس از اعتبار (به شرح مندرج در ۴ سند پیمان) و تا قبل از تاریخ ابلاغ شروع بکار انصراف خود را از انجام کارهای تحت پیمان به پیمانکار اعلام نماید پیمانکار هیچگونه حقی جهت طرح ادعای ضرر و زیان و با مطالبه وجهی بهر عنوان نخواهد داشت ولی کارفرما ادعای پیمانکار بابت هزینه بانکی جهت تهیه و ضمانت‌نامه حسن انجام تعهدات را در صورت وجود چنین ضمانت‌نامه‌ای مورد بررسی صدور قرار خواهد داد.

7- دور نگهداری (دور تضمین کارها):

با توجه به ماده ۶۱ شرایط عمومی پیمان دوره نگهداری عملیات موضوع پیمان ۱۲ ماه می‌باشد و شروع آن از تاریخ تحویل موقت خواهد بود که توسط کارفرما یا نماینده کارفرما بارعایت ماده ۵۹ شرایط عمومی پیمان در برگ گواهینامه موقت پایان کار قید می‌گردد. اگر در دوره نگهداری معایب و نواقصی در کار مشهود شود که به تشخیص کارفرما یا نماینده او ناشی از عدم رعایت مشخصات و یا بکار بردن مصالح بد و نامرغوب باشد پیمانکار مکلف است آن معایب و نواقص را به هزینه خود در رأس مهلت مقرر رفع نماید و چنانچه طبق دستور کتبی مهندس ناظر یا ناظر مقیم و در مدتی‌که تعیین شده است پیمانکار معایب و نواقص را برطرف ننموده و اصلاح ننماید و هزینه خسارات مربوطه را با تشخیص خود به اضافه هزینه بالاسری، مرسوم کارفرما از محل وجوه ودیعه سپرده و یا هر نوع مطالبات دیگر پیمانکار که نزد خود دارد برداشت نماید.

نظریه و تشخیص کارفرما یا نماینده او در تعیین معایب و نواقص کار و هزینه آن‌ها و خسارت حاصله قطعی و لازم‌الاجراء بوده و پیمانکار حق هرگونه اعتراض را بهر علت و عنوان از خود ساقط می‌نماید.

8- نماینده کارفرما:

نماینده کارفرما در این پیمان رئیس امور مهندسی و ساختمان شرکت بهره‌برداری نفت و گاز مسجدسلیمان می‌باشد که برای اجرای صحیح کارها و مفاد شرایط پیمان راساً و یا بوسیله مهندس ناظر مقیم و سایر کارکنان کارفرما که کتباً و با ذکر حدود اختیارات توسط نماینده کارفرما معرفی می‌گردد نظارت خواهند داشت.

پیمانکار نیز موظف است کارها را طبق پیمان و اصول فنی و همچنین بر طبق دستورات کتبی که نماینده کارفرما در حدود مشخصات اسناد و مدارک پیوست پیمان می‌دهد اجراء کند.

9- جریمه تأخیر:

هرگاه پیمانکار کارهای موضوع پیمان را در مدت مقرر یا در مدت تمدیدی به پایان نرساند طبق ماده ۶۵ شرایط عمومی پیمان ( جریمه تاخیر ) با پیمانکار رفتار خواهد شد.

10- تعهدات پیمانکار:

در ازاء مبلغ تقبل شده از طرف کارفرما پیمانکار متعهد می‌گردد که کارهای موضوع این پیمان را در مدت مذکور در ماده پنج سند پیمان و یا رعایت کلیه شرایط مندرج در اسناد پیمان انجام داده و به اتمام برساند.

 

11- تعهدات کارفرما:

کارفرما متعهد است که در ازای کارهای انجام شده و تکمیل شده و عملیات نگهداری توسط پیمانکار، مبلغ مذکور در ماده سه سند پیمان را با رعایت کلیه شرایط مندرج در پیمان به پیمانکار بپردازد.

۱۲- امضاء پیمان:

این پیمان در چهار نسخه تنظیم و به امضاء طرفین رسیده است بدیهی است که اثر امضاء پیمانکار حقیقی و اثر مهر پیمانکار حقوقی روی صفحات پیمان و سایر مدارک پیوست آن بمنزله امضاء کامل پیمانکار مربوطه خواهد بود و همچنین اثر مهر امور حقوقی و قراردادهای شرکت بهره‌برداری نفت و گاز مسجد سلیمان روی سایر اسناد و مدارک پیمان به منزله تائید و امضاء اسناد و مدارک ممهور شده از طرف کارفرما محسوب می‌شود. طرفین در تائید مراتب فوق مبادرت به امضاء این پیمان می‌نمایند.

 

کارفرما:

نام: ………………………….

سمت: ……………………..

امضاء: ……………………..

تاریخ: ……………………..

 

پیمانکار:

نام: ………………………….

سمت: ……………………..

امضاء: ……………………..

تاریخ: ……………………..

 

 

شرایط عمومی

فصل اول، تعاریف و اصطلاحات

۱- در پیمان (به‌شرح تعریف شده در زیر) و در این شرایط عمومی پیمان کلمات و اصطلاحات مندرج در ذیل دارای معانی و مضامین زیر خواهند بود مگر در مواردی که سیاق عبارت معنی دیگری را ایجاب نماید:

1-۱– شرکت ملی نفت ایران

منظور از «شرکت ملی نفت ایــــران»، شرکتی است که تحت قوانین کشـور جمهوری اسلامی ایران تأسیس شده و دفتر مرکزی آن در تهران واقع است.»

۱-۲– کارفرما

منظور از «کارفرما» شرکت ملی مناطق نفت‌خیز جنوب شرکت ملی نفت ایران است.

۱-۳– پیمانکار / پیمانکاران

منظور از «پیمانکار / پیمانکاران» فرد یا افراد، مؤسسه / مؤسسات یا شرکت / شرکت‌هایی است که در سند پیمان به‌عنوان طرف طرف‌های دیگر پیمان ذکر شده و مشتمل بر نمایندگان، جانشینان و انتقال گیرندگان او یا آن‌ها خواهد بود.

۱-۴– نماینده پیمانکار

منظور از «نماینده پیمانکار» شخصی است که در بند«۱-۸» ماده ۸ ایـن شـرایط عمومی به آن اشاره شده است.

۱-۵– کارکنان پیمانکار

منظور از «کارکنان پیمانکار» کلیه افرادی می‌باشد که در طول مدت پیمان برای انجـام هـر قسمت از کارهـای مـورد پیمان توسط پیمانکار بکار گمارده می‌شوند.»

۱-۶– نماینده کارفرما

منظور از «نماینده کارفرما»، شخص یا اشخاصی است که از طرف کارفرما در متن سند پیمان تعیین می‌گردد.

۱-۷– مجری طرح

منظور از «مجری طرح»، شخصی است که کارفرما او را به‌عنوان مسئول مستقیم اجرای پیمان معرفی می‌نماید. مجری طرح ضمن این‌که نظارت بر کار سرپرست اجرائی یا مهندسین ناظر یا ناظرین مقیم را به‌عهده دارد می‌تواند کلیه وظایف آنان را که در شرایط عمومی پیمان ذکر گردیده نیز انجام دهد.

۱-۸- سرپرست اجرائی

منظور از «سرپرست اجرائیه» شخصی است که از طرف نماینده کارفرما جهت اجراء کارهای محوله تحت پیمان و نظارت بر حسن اجراء کارها و مفاد و شرایط پیمان منصوب و بطور کتبی توسط مجری طرح به پیمانکار معرفی می‌گردد و ممکن است در طول مدت پیمان با اعلام کتبی مجری طرح تغییر یابد.

۱-۹– مهندس ناظر/ ناظر مقیم

منظور از «مهندس ناظر/ ناظر مقیم»، شخص یا اشخاصی است که برای نظارت مستقیم در اجرای کارها تعیین و کتباً توسط مجری طرح به پیمانکار معرفی می‌گردد و ممکن است در طول مدت پیمان با اعلام کتبی مجری طرح تغییر یابد.

۱-۱۰- پیمان

منظور از «پیمان» به توافق کتبی بین کارفرما و پیمانکار خواهد بود که شامل سند پیمان و اسناد و مدارکی که در پیمان به آن‌ها استناد شده و همچنین الحاقيه‌ها و دستور تغییر کارهای بعدی است.

۱-۱۱– قولنامه

منظور از «قولنامه»، سندی است که ممکن است قبل از تهیه و امضاء کتابچه پیمان به‌منظور تسریع در شروع بکار پروژه بین کارفرما و پیمانکار تنظیم، امضاء و مبادله گردد و جزو اسناد پیمان محسوب خواهد شد.

۱-۱۲– الحاقيه

منظور از «الحاقیه»، سندی است که با توافق کارفرما و پیمانکار در حین اجرای کار به‌منظور تمدید مدت پیمان، تغییر در شرح کار، افزایش یا کاهش مبلغ پیمان و سایر موارد تنظیم، امضاء و مبادله می‌گردد و جزء لاینفک پیمان محسوب می‌شود.

۱-۱۳- دستور تغییرکار

منظور از «دستور تغییر کار»، دستوری است که بطور کتبی توسط مجری طرح مطابق ماده ۴۵ این شرایط عمومی تهیه و تنظیم می‌گردد.

۱-۱۴– شرایط ویژه پیمان

منظور از «شرایط ویژه پیمان» شرایطی است که برای افزایش یا کاهش اصلاح و یا تغییر شرایط عمومی پیمان تهیه و تنظیم و ضمیمه پیمان می‌گردد.

۱-۱۵تصویب شده

منظور از «تصویب شده» موافقت کتبی و قبلی کارفرما خواهد بود که از طرف کارفرما به پیمانکار ابلاغ می‌شود.

۱-۱۶– مبلغ پیمان

منظور از «مبلغ پیمان»، به مقدار وجهی است که در سند پیمان تصریح شده و ممکن است مطابق با شرایط و مقررات پیمان و الحاقیه‌های آن افزایش و یا کاهش یابد.

1-17- تضمین انجام تعهدات

منظور از «تضمین انجام تعهدات»، وجه نقد و با ضمانت‌نامه بانکی قابل قبولی است که جهت انجام کار توسط پیمانکار به‌نحوی که مورد قبول کارفرما باشد تهیه و به کارفرما تسلیم می‌گردد.

۱-۱۸– ماه و سال

منظور از «ماه و سال» ماه و سال هجری شمسی است و تاریخ‌ها طبق تقویم سال هجری شمسی است.

۱-۱۹– تاریخ اعتبار پیمان

منظور از «تاریخ اعتبار پیمان»، تاریخی است که پیمان از آن تاریخ معتبر می‌گردد و آن عبارتست از تاریخ اعلام موافقت کتبی کارفرما با نرخ پیشنهادی پیمانکار یا تاریخی که قولنامه امضاء گردیده، با تاریخ دستور شروع کار که به پیمانکار ابلاغ گردیده یا تاریخی که تحت عنوان تاریخ اعتبار پیمان در متن پیمان به آن اشاره شده‌است (هرکدام که زودتر باشد).

۱-۲۰– تاریخ خاتمه کار

منظور از «تاریخ خاتمه کارها» تاریخی خواهد بود که در متن پیمان برای اتمام کارها معین شده و ممکن است تغییراتی مطابق با شرایط و مقررات پیمان و یا الحاقیه‌های پیمان در آن داده شود.

۱-۲۱– تاریخ اتمام کارها

منظور از «تاریخ اتمام کارها»، تاریخی است که کار‌فرما گواهینامه موقت پایان کار مذکور در ماده ۶۰ این شرایط عمومی را صادر می‌نماید.

۱-۲۲– گواهینامه موقت پایان کار

منظور از «گواهینامه موقت پایان کار»، گواهینامه‌ای است که در ماده ۶۰ این شرایط عمومی تشریح گردیده است.

۱-۲۳– دوره نگهداری

منظور از «دوره نگهداری»، دوره‌ای است که در ماده ۶۲ این شرایط عمومی تعریف شده است.

۲۴-گواهینامه نهایی پایان کار

منظور از «گواهینامه نهایی پایان کار»، گواهینامه‌ای است که در ماده ۶۸ این شرایط عمومی توصیف شده است.

 

1-25– کارها

منظور از «کارها»، کلیه کارهایی است که مطابق با مواد و شرایط پیمان بایستی توسط پیمانکار انجام شود.

۱-۲۶- کارهای جانبی

منظور از «کارهای جانبی» کلیه کارهای موقت مختلفی است که برای انجام یا اتمام و یا تغییرات و یا آزمایش کارها ضروری است و در کارهای تحت پیمان منظور نگردیده است.

۱-۲۷- برنامه زمانبندی کار

منظور از «برنامه زمانبندی کار» برنامه‌ای است که در آن ترتیب انجام کارها برحسب زمان تعیین شده مشخص شده‌است و از طرف پیمانکار پیشنهاد و به تصویب کارفرما رسیده است.

۱-۲۸– شرح کار

منظور از «شرح کار» انجام کارهایی است که در بخش شرح کار پیمان و الحاقیه‌های مربوطه ذكر شده است.

۱-۲۹– محل کار

منظور از «محل کار» اراضی و دیگر مستحدثاتی است که کارها در روی آن، زیر آن، در محل آن و یا در بالای آن مکان‌ها شروع و یا انجام گردیده ویا هرگونه زمین و یا مکان‌هایی است که به‌منظور اجرای پیمان توسط کارفرما تحصیل شده است. کارگاه‌ها یا کارخانه‌های تولیدی خارج از محل‌ها و زمین‌های تحویلی کارفرما، که به منظور ساخت تجهیزات یا قطعاتی که در کار نصب خواهد شد و مورد استفاده قرار گیرد، جزء محل و محدوده کار به شمار نمی‌آید.

۱-۳۰– آزمایش

منظور از «آزمایش» کلیه آزمایشات، بررسی‌ها و اندازه‌گیری کارهای تحت پیمان، کارهای جانبی ماشین‌آلات، مصالح و کالای پروژه یا هر قسمت از کارهای مربوط به آن خواهد بود.

۱-۳۱– نقشه‌ها

منظور از «نقشه‌ها» نقشه‌هایی است که در بخش نقشه‌های پیمان به آن‌ها اشاره شده و شامل هر‌گونه تغییراتی که با تصویب کارفرما در آن‌ها داده شود و نیز نقشه‌هایی که هر چند وقت یکبار ممکن است توسط کارفرما در حین اجرای پیمان تهیه گردیده و در اختیار پیمانکار قرار گیرد، نیز می‌شود.

۱-۳۲– مشخصات فني

منظور از «مشخصات فنی» مشخصاتی است که در بخش شرح مشخصات فنی پیمان ذکر شده است.

 

 

۱-۳۳– تجهیز کارگاه

منظور از «تجهیز کارگاه» به عبارت از عملیات، اقدام‌ها و تدارکاتی است که باید به صورت موقت برای دوره اجرا انجام شود، تا شروع نمودن و انجام دادن عملیات موضوع پیمان، طبق اسناد و مدارک پیمان میسر شود.

۱-۳۴– برچیدن کارگاه

منظور از «برچیدن کارگاه»، عبارت از جمع‌آوری مصالح، تجهیزات، تأسیسات و ساختمان‌های موقت، خارج کردن مواد زاید، مصالح، تجهیزات، ماشین‌آلات و دیگر تدارکات پیمانکار از کارگاه و تسطیح و تمیز کردن محل‌های تحویلی کارفرما می‌باشد.

۱-۳۵– ماشینآلات و ابزار

منظور از«ماشین‌آلات و ابزار» عبارت از دستگاه‌ها، تجهیزات، ماشین‌آلات و به طور کلی ابزارهای اجرای کار است که به منظور اجرای موضوع پیمان به صورت موقت به کار گرفته می‌شود. ماشین‌آلات و ابزار را ممکن است ماشین‌آلات نیز بنامند.

تبصره الف- چنانچه عبارات پیمان ایجاب نماید از کلمه مفرد ممکن است معنی جمع و یا بالعکس مستفاد شود.

تبصره ب کلماتی که به اشخاص اطلاق می‌شود شامل اشخاص حقیقی و حقوقی نیز خواهد بود.

تبصره ج- عناوین مذکور در این شرایط عمومی قسمتی از این شرایط عمومی را تشکیل نمی‌دهد و نباید در تفسیر و یا ترکیب این شرایط عمومی پیمان به آن‌ها استناد شود.

فصل دوم: تاییدات و تعهدات پیمانکار

2- حدود پیمان

حدود پیمان بدون این‌که محدود به موارد ذکر شده در زیر باشد شامل کلیه عملیات مربوط به اجراء، اتمام و آزمایش کارها در طول مدت انجام کار و رفع نواقص در دوران نگهداری مطابق مـواد و شرایط پیمان و همچنین تعهدات پیمانکار جهت تأمین کارکنان مورد نیاز و تهیه ماشین‌آلات و تأمین مصالح و کالای پروژه (مگر این‌که در پیمان بنحو دیگری قید شده باشد) و اجرای کارهای جانبی و اضافه‌کاری و کاهش‌کاری و همچنین انجام هر اقدامی که طبیعتاً چه بطور موقت یا دائم به‌منظور ایفای چنین تعهداتی اعم از اجراء و اتمام و آزمایش و رفع نواقص مورد نیاز باشد خواهد بود.

 

 

3- مطابقت با پیمان

پیمانکار تعهد می‌نماید کارها را مطابق با مدارک و مواد و شرایط پیمـان بـطـور دقیق انجام داده و تمام نماید و نیز آزمایشات و تعمیرات لازمه را بعمل آورده و کارهای فرعی و جانبی مورد نیاز را انجام دهد. کلیه کارها بایستی مورد قبول و تأیید مجـري طـرح قـرار گیرد و پیمانکار بایستی از دستورالعمل‌ها و راهنمایی‌های مجری طرح در خصوص مسائل مربوط به کارها تبعیت نماید.

۴- اطلاعات مربوط به محل کار

۴-۱- پیمانکار بایستی از موقعیت زمین، وضعیت و چگونگی محل کار، محیط کار و اطراف آن، شرایط جغرافیانی و اقلیمی از قبیل وضعیت طبیعی، آب و هوا و شرایط فصلی آن و وسایل و نحوه دسترسی به محل کار و احتياجات عملیاتی قابل پیش‌بینی و منطقی کارفرما و تسهیلات محلی از جمله شرایط کارگری و کلیه اموری که به‌نحوی در اجرای کارهای مربوط به پیمان مؤثر خواهد بود آگاهی کامل داشته باشد و به هنگام تسلیم پیشنهاد نرخ خود مطالعات کافی در این زمینه‌ها بعمل آورده باشد.

۴-۲- ادعای جهل از طرف پیمانکار در خصوص موارد مذکور در بند 4-1 فـوق مسموع نبوده و رافع مسئولیت وی نخواهد بود و پیمانکار نمی‌تواند به‌استناد عدم اطلاع از موارد مورد بحث مستنکف از اجرای پروژه یا مدعی خسارات و ضرر و زیان و یا طولانی شدن مدت اجرای کار گردد.

۴-۳- کلیه سوابق محل کار، تحقیقات، اطلاعات نقشه‌برداری و ارزیابی‌هایی که توسط کارفرما در اختیار پیمانکار گذاشته می‌شود صرفا جهت همکاری و تشریک مساعی با پیمانکار می‌باشد و لذا ترتیبات فوق‌الذکر به هیچ وجه از میزان مسئولیت‌های پیمانکار در خصوص آشنایی وی با شرایط طبیعی محل کار و کسب اطلاع از چگونگی محیط کار نمی‌کاهد. پیمانکار بایستی کلیه کارهای تحقیقاتی مورد نیاز در رابطه با کسب اطلاعات فوق‌الذکر را به هزینه خود انجام دهد. در هر حال در مورد تأخیر حاصله در عملیات اجرائی توسط پیمانکار که در نتیجه هرگونه تغییر شرایط جوی و طبیعی محل کار صورت گیرد کارفرما بری‌الذمه خواهد بود و پیمانکار حق هیچ‌گونه ادعائی را نخواهد داشت.

۵- نقشه‌ها

1-5- علاوه بر مد نظر داشتن مفاد بند 4-3 این شرایط عمومی پیمان کارفرما فقط نقشه‌هایی را که در پیمان گنجانیده شده‌است تهیه نموده و نسخه با نسخه هایی بنا به ضرورت طبق تشخیص مهندس ناطر بطور مجانی در اختیار پیمانکار گذاشته خواهد شد. چنانچه پیمانکار احتیاح به نسخه‌های بیشتری از نقشه‌ها داشته باشد در آن صورت به هزینه پیمانکار نقشه‌های اضافی تهیه خواهد شد و در تاریخ خاتمه کار و صدور گواهینامه نهایی پایان کار تمام نسخه‌هایی که از کلیه نقشه‌ها برداشته شده و در اختیار پیمانکار قرار داده شده بایستی به کارفرما عودت داده شوند.

۵-2- نسخه‌هایی از نقشه‌ها که به تعداد کافی طبق بند 5-1 این ماده در اختیار پیمانکار گذاشته می‌شود بایستی در تمام اوقات در دفتر کار پیمانکار در محل کار جهت استفاده و بررسی مهندس ناظر و ناطر مقیم موجود باشد.

۵-۳- مهندس ناظر اختیار کامل دارد که در خلال انجام کارها و هر زمان صلاح بداند نقشه‌های بیشتری را تهیه و در اختیار پیمانکار قرار دهد و با تغییراتی در تفشه‌ها داده و دستورالعمل‌هایی به منظور پیشرفت و بهبود بیشتر کارها و با تغيیرات لازمه صادر نماید و پیمانکار ملزم خواهد بود که مطابق نظریات مهندس ناظر عمل نماید و در صورتی‌که با توجه به مفاد و شرایط پیمان چنین تغییراتی باعث اضافه‌کاری و یا کاهش‌کاری گردد هزینه مربوط بر حسب مورد طبق مفاد و شرایط پیمان محاسبه و به پیمانکار پرداخت و یا از مطالبات وی کسر می‌گردد.

۵-۴- پیمانکار بایستی هنگام خواندن نقشه‌ها ارقام نوشته شده بر روی نقشه‌های ملاک عمل قرار دهد و ابعادی که از روی خطوط نقشه اندازه‌گیری می‌شود ملاک عمل نخواهد بود.

۵-۵- چنانچه در نتیجه شرایط محیط تغییراتی در کارهای ساختمانی ایجاد شود پیمانکار ملزم و مسئول خواهد بود با در نظر گرفتن مفاد ماده ۲۳ این شرایط عمومی اطلاعات لازم را تهیه و گرد‌آوری نموده و بصورت نقشه‌های علامت‌گذاری شده در اختیار مهندس ناظر قرار بدهد یا براساس آن نقشه‌های اصلی متعلق به کارفرما تصحیح گردد.

۵-۶- کلیه نقشه‌هایی که جهت اجرای کارها تهیه می‌گردند مخصوصا نقشه‌هایی که توسط پیمانکار تهیه می‌شوند بایستی مطابق با موازین و مقررات نقشه‌کشی کارفرما بوده و توسط مهندس ناظر تأیید شده باشند.

۵-۷- همزمان با پیشرفت عملیات موضوع بیماں کلیه تغییراتی که خارج از مشخصات نقشه‌ها در کارهای انجام شده بعمل آمده است می‌باید بصورتی واضح توسط پیمانکار گردآوری و به همراه جزئیات مربوطه و هرگونه اطلاعات لازم دیگر ظرف یک هفته از انجام آن قسمت از کار تسلیم مهندس ناظر گردد.

5-8- پیمانکار مسئول تهیه و تسلیم نقشه‌های پایانی کار (مطابق آنچه ساخته شده) و مورد تأیید مهندس ناظر باشد خواهد بود.

۶- برنامه کار

1-6- پیمانکار پس از وصول ابلاغية دائر بر واگذاری پیمان و قبل از شروع بکار موظف به تهیه، تنظیم و تسلیم برنامه کار با قید جزئیات براساس طرح‌ها و برنامه‌ریزی‌های مورد نیاز پیمان خواهد بود. برنامه مزبور در فاصله زمانی واگذاری پیمان با شروع کار جهت بررسی در اختیار گرفت و در صورت تأیید نامبرده، توسط پیمانکار اجراء خواهد شد.

6-2- پیمانکار به‌منظور اتمام کارها در موعد مقرر بایستی هر ماه و یا هر زمان که مجری طرح تعیین نماید برنامه کار را مرور کرده و در صورت لزوم در آن تجدید ‌نظر بعمل آورده و تمام وقایع احتمالی را که امکان حدوث آن‌ها متصور می‌شود قبل از تجدید ‌نظر پیش‌بینی نماید، پیمانکار بایستی ماهانه و یا هر زمان که مجری طرح احتیاج داشته باشد تغییرات حاصله در برنامه کار را با ذکر علت تغییرات به مهندس ناظر ارائه نماید. اطلاعات و سوابقی که جهت تهیه برنامه کار تجدید‌نظر شده از آن‌ها استفاده شده در خلال مدت ۵ روز از تاریخ تسلیم آن‌ها به مهندس ناظر مورد بررسی و مطالعه و تصحیح قرار خواهد گرفت، موافقت مهندس ناطر با برنامه کار تجدید‌نظر شده باعث سلب مسئولیت‌های پیمانکار در قبال تعهدات منقبله مطابق با مواد و شرایط پیمان نخواهد بود.

۶-۳- هدایت عملیات، برنامه‌ریزی کارها و گزارش پیشرفت کار از مسئولیت‌های پیمانکار خواهد بود. گزارش پیشرفت کار بوسیله کارفرما کنترل و مورد رسیدگی قرار خواهد گرفت.

۶-۴- پیمانکار بایستی جدول زمانبندی شده به‌موجب فهرست مندرج در اسناد پیمان و هرگونه اطلاعات و جزئیات مربوط به میزان پیشرفت کار را به‌موقع و بصورت قابل قبول مهندس ناطر تهیه نماید.

۶-۵- هیچ‌گونه تغییراتی نبایستی در برنامه کار حاصل گردد به‌جز مواردی که مورد موافقت مهندس ناظر قرار گرفته باشد.

۷- تسليم مدارک توسط پیمانکار

1-7- هفته‌ای یک روز در خلال انجام کارها و بنا به تشخیص مهندس ناظر و یا ناظر مقیم پیمانکار بایستی گزارشی از کارهای انجام شده هفته قبل را در سه نسخه تنظیم و همراه با اطلاعات زیر به مهندس ناظر یا ناظر مقیم تسلیم نماید؛

الف) صورت اسامی کارکنان پیمانکار.

لیست کامل از نام و شماره‌های شناسنامه و سمت کارکنان پیمانکاری که روزانه در محل کار حاضر بوده‌اند.

ب) ماشین‌آلات وسایل ایاب و ذهاب و تسهیلات موقت در محل کار.

شرح مفصلی از ماشین‌آلات، وسایل ایاب و ذهاب و تسهیلات موقت در محل کار که به‌منظور انجام کارها توسط پیمانکار از آن‌ها، استفاده می‌شود.

ج) کار.

شرح مختصری از کار انجام شده و پیشرفت آن بطور عموم نمونه‌های برگ‌های تهیه گزارش در خصوص موارد الف و ب فوق‌الذکر توسط مهندس ناظر با ناطر مقیم در اختیار پیمانکار گذاشته خواهد شد. مهندس ناظر یا ناظر مقیم یک نسخه از گزارش تهیه شده توسط پیمانکار را با ذکر نظریه‌های پیشنهادی خود به پیمانکار اعاده خواهد نمود. اجاره پرداخت صورت‌حساب پیمانکار منوط به دریافت گزارش فوق‌الذکر برای مدت تحت مطالعه توسط مهندس ناظر یا ناظر مقیم خواهد بود.

۷-2- پیمانکار بایستی با دادن اطلاع قبلی ۳ روزه هرگونه تغییرات پیشنهادی خود را در مورد برنامه ساعات کار و نوین‌کاری کارکنان نوبت‌کار پیمانکار به اطلاع مهندس ناظر یا ناظر مقیم برساند.

۸- نماینده و کادر سرپرستی پیمانکار

1-8- پیمانکار بایستی نماینده خود را که شخصی فعال، مجرب و آگاه بوده و به وی تفویض اختیار نموده باشد بطور کتبی تعیین و بعنوان رئیس کارگاه به مجری طرح معرفی نماید. این نماینده بایستی مورد قبول مجری طرح واقع شده و روزانه در محل کار حاضر باشد، نماینده پیمانکار بایستی در تمام اوقات در دسترس مهندس ناظر و ناظر مقیم باشد و اختیار کامل داشته باشد که از طرف پیمانکار دستورالعمل‌ها و راهنمایی‌های مهندس ناظر و ناظر مقیم را دریافت و به مرحله اجراء در‌آورد.

۸-2- پیمانکار بنا به تشخیص مجری طرح برای بهتر انجام گرفتن کارها مطابق با مواد و شرایط پیمان بایستی کادر سرپرستی و مدیریت خود را از کارکنان مجربه تأمین نماید. کادر سرپرستی پیمانکار بایستی بطور مداوم و بصورت نوبت‌کار وظایف محوله را انجام داده بطوری‌که کارهای تحت پیمان در همه اوقات تحت نظارت و سرپرستی مکفی انجام گیرد.

۸-۳- پیمانکار بایستی موافقت قبلی و کتبی مجری طرح را در خصوص انتصاب كلية افراد در سمت‌های مدیریت و سر‌پرستی کسب نماید. پیمانکار نبایستی بدون موافقت کارفرما هیچ‌گونه تغییری در انتصابات مزبور بدهد، موافقت کارفرما در این مورد باعث کاهش میزان مسئولیت‌های پیمانکار نخواهد شد.

9- کارکنان پیمانکاری

۹-۱- پیمانکار:

الف) تأیید می‌نماید که رئیس کارگاه مقیم که بوسیله پیمانکار منصوب می‌گردد.

یگانه نماینده تام‌الاختیار پیمانکار بوده و در مقابل مهندس ناظر و ناطر مقیم جهت انجام دستورات جوابگو می‌باشد. انتصاب به سمت مزبور منوط به موافقت کارفرما بوده و تعویض او بدون جلب موافقت قبلی و کتبی کارفرما نباید صورت گیرد. ضمنا هر نوع اخطار و اعلام که مربوط به اجرای کار باشد و از طرف کارفرما به رئیس کارگاه مقیم ابلاغ شود در حکم ابلاغ به پیمانکار خواهد بود.

ب) تأمین و آماده بکار بودن کارگران ماهر و نیمه ماهر خود را تضمین می‌نماید.

ج) متعهد می‌گردد که آمادگی ازدیاد کارگران و گروه سرپرستی و همچنین ماشین‌آلات بر‌اساس برنامه تنظیمی موضوع این پیمان را دارا می‌باشد و اقدامات لازم مورد تأیید کارفرما را برای جلوگیری از هرگونه تأخیر در برنامه کار بعمل خواهد آورد.

د) تأیید می‌نماید که هرگونه تغییری در وضعیت کارکنانش اثری در مبلغ مقطوع پیمان بجای نخواهد گذاشت.

ه‍) بایستی تاریخ شروع و خاتمه کار هر یک از کارکنان خود را در دوران مدت پیمان اعلام نماید و بایستی شخصأ مسئولیت هزینه‌های مربوط به استخدام و اخراج و اداره خدمات درمانی، غذا، وسیله ایاب و ذهاب و مسکن کارکنان خود و کلیه امور مربوط به آن‌ها را به‌عهده گیرد.

ز) تعهد می‌نماید که فقط کارکنان پیمانکار در خلال مدت پیمان از تسهیلات مسکن پیمانکار در محل کار استفاده نمایند.

ح) تعهد می‌نماید تا حد ممکن، کارگران مورد نیاز خود را از بین ساکنان منطقه اجرای کار، که صلاحیت انجام کارهای موضوع پیمان را داشته باشند انتخاب کند و به کار گمارد.

ط) بایستی اطلاعات کافی از کارکنان پیمانکار از جمله نام شماره شناسنامه و سایر مشخصات مورد نیاز و همچنین صورت مشخصات مدارک تحصیلی و تجربه شغلی کارکنان ارشد خود را تهیه و به مهندسین ناظر ارائه نماید.

ی) بایستی در صورت شیوع بیماری مسری از مقررات و دستورات و نیازمندی‌هایی که توسط دولت و کارفرما یا مقامات بهداری و بهداشت محلی برای پیشگیری و مقابله با بیماری مورد بحث صادر می‌شود پیروی نموده و آن‌ها را به‌موقع بکار برد. هزینه متحمله در این خصوص به‌عهده پیمانکار خواهد بود.

ک) در قبال غرامات و خساراتی که به حکم قانون بعلت و یا در نتیجه فوت و یا آسیب و جرح وارده به هر یک از کارکنان پیمانکار و یا به کارکنان هر یک از پیمانکاران فرعی پیمانکار قابل پرداخت است و همچنین در قبال ضرر و زبان و صدمات وارده به اموال آن‌ها یا ماشین‌آلات و ابزار کار آن‌ها (بجز غرامات و خسارات ناشی از فوت و یا ضرر و زیان و آسیب وارده که در نتیجه قصور و مسامحه کارفرما یا خدمت‌گزاران و کارکنان و یا نمایندگان کارفرما صورت گرفته باشد) مسئولیت خواهد داشت. پیمانکار کارفرما را در مقابل اینگونه غرامات و خسارات (بجز در مواردی‌که قبلا ذکر شد و کلیه دعاوی و اقدامات قانونی مربوطه و هزینه‌هایی از هر نوع که در این رابطه ناشی شود و یا به‌نحوی از انحاء با آن مرتبط گردد مصون و مبری می‌دارد. کارکنان مذکور در فوق بعنوان «اشخاص ثالت» که در ماده ۳۲ ذکر شده‌است محسوب نخواهد شد.

ل) تعهد می‌نماید که به هیچ‌وجه کارکنان ملی نفت اعم از رسمی، پیمانی قراردادی، بازنشسته، باز خریدی، مستعفی و کسانی که با و یا بدون کسب موافقت مقامات صنعت نفت ترک خدمت نموده و یا می‌نمایند را تا مدت سه سال از قطع رابطه خدمت با صنعت نفت به همکاری و خدمت در شرکت پیمانکاری خود دعوت ننماید. مگر در مواردی که موافقت مدیر عامل شرکت اصلی فرد مورد نظر را اخذ نموده باشد.

م) تعهد می‌نماید که دستمزد کارگران خود را طبق قانون کار مرتباً پرداخت نماید. در صورتی‌که در پرداخت دستمزد کارگران تاخیری پیش آید، کارفرما به پیمانکار اخطار می‌کند که طلب کارگران را پرداخت نماید. در صورتی‌که پیمانکار اقدامات ضروری در خصوص پرداخت دستمزد کارگران بعمل نیاورد کارفرما می‌تواند مورد مذکور را نقض تعهدات قراردادی تلقی نموده و نسبت به فسخ پیمان براساس ماده ۶۷ و پرداخت مطالبات کارگران از محل مطالبات و یا تضمینات قراردادی پیمانکار اقدام نماید.

۹-۲- مهندس ناظر حق خواهد داشت بدون نیاز به ارائه دلیل از پیمانکار بخواهـد کـه به خدمت هر یک از کارکنان پیمانکار خاتمه داده و او را فوراً از محل کار اخراج نماید و پیمانکار حق نخواهد داشت بدون دریافت اجازه کتبی مهندس ناظر شخص اخراج شده را مجدداً بکار بگمارد. پیمانکار موظف است بی‌درنگ شخص مناسب دیگری را جهت جانشینی فرد اخراج شده بکار گمارد. پرداخت خسارات اخراج و سنوات خدمـت فـرد اخراج شـده به‌عهده مشارالیه می‌باشد.

۱۰- نیازمندی‌های ایمنی

10-1- پیمانکار بایستی در تمام اوقات، کارها را با روش صحیح ایمنی و حفاظتی انجام داده و در طول مدت اجراء، آزمایش و تعمیرات کارها بطور جدی ایمنی کامل را اعمال نموده و از مقررات دولتی و کارفرما در مورد آتش‌سوزی و ایمنی تبعیت نماید. پیمانکار همچنین در تمام اوقات بایستی از پیش‌بینی‌های ایمنی که در صنعت نفت وجود دارد و موسوم به «مقررات ایمنی» است آگاهی کامل داشته و آن‌ها را رعایت نماید. مقررات ایمنی در صورت نیاز و بنا به تقاضای پیمانکار جهت آگاهی و استفاده در اختیار پیمانکار گذاشته خواهـد شـد. مهندس ناظر می‌تواند در هر مورد که از عدم رعایت مقررات ایمنی توسط پیمانکار اطلاع حاصل کند به پیمانکار اخطار نموده و نامبرده مکلف است نسبت به رفع نقص ایمنی طبق نظر مهندس ناظر اقدام نماید. در هر حال عدم تذكر مهندس ناظر رافع مسئولیت پیمانکار نبوده و نامبرده در قبال هرگونه تخلفی مسئولیت نام داشته و جبران کلیه خسارات ناشی از عدم رعایت مقررات فوق را به‌عهده می‌گیرد.

۱۰-۲- پیمانکار قبل از شروع کار در مجاورت هرگونه تأسیسات و ماشین‌آلات و لوازم یا کارهای لوله‌کشی در حال کار بایستی اطمینان حاصل نماید که دستور مهندس ناظر و یا ناظر مقیم در خصوص حفاظت و ایمنی آن تأسیسات و ماشین‌آلات و لوازم و یا خطوط لوله تأمین گردیده و از دستورالعمل‌های مهندس ناظر و یا ناظر مقیم در این مورد تبعیت نماید.

3-۱۰- انجام هرگونه کاری در مجاورت و یا نزدیک تاسیساتی که احتمال می‌‌رود باعث ایجاد خطر از هر قبیل (مانند شکستگی، نشت، آتش‌سوزی، انفجار، ممانعت در انجام خدمات و غیره) به افراد یا تأسیسات بشود بایستی فقط در حضور مهندس ناظر و یا ناظر مقیم و با اجازه‌نامه کتبی مهندس ناظر و یا ناظر مقیم صورت گیرد. اعتبار چنین اجازه‌نامه‌هایی محدود به محل کار، نوع کار، تعداد کارکنان، نوع ابزار و ادوات کار و مدت زمانی است که در آن اجازه‌نامه‌ها قید شده است. پیمانکار مسئول خواهد بود که قبلاً برای کسب چنین اجازه‌نامه‌هایی از مهندس ناظر و یا ناظر مقیم تقاضا نموده و این تقاضاها بایستی بر طبق برنامه کار و همراه با جزئیات کار مربوطه باشد. بنا به دلایل عملیاتی و یا ایمنی مهندس ناظر حق خواهد داشت در هر زمان که صلاح بداند چنین اجازه‌نامه‌هایی را لغو یا معلق نماید. در چنین شرایطی کار مورد نظر فورا متوقف شده و افراد و ابزار و ادوات کار ممکن است بنا به دستور مهندس ناظر یا ناظر مقیم از محل کار تخلیه شود، لغـو چنین اجازه‌نامه‌هایی نبایستی موجب مطالبـه وجـه اضافی توسط پیمانکار گردد و هیچ‌گونه ادعایی برای دریافت وجه اضافی از ناحیه پیمانکار در این خصوص پذیرفته نخواهد شد. پیمانکار برای شروع مجدد کاری که بنا به دلایل ایمنی متوقف شده ملزم به دریافت اجازه‌نامه مجدد خواهد بود.

۱۰-۴- پیمانکار تعهد می‌نماید که هرگونه کار جوشکاری و آتش‌زا تحت نظارت دقیق مهندس ناظر و یا ناظر مقیم و یا بازرسان کارفرما و در زمانی که توسط مهندس ناظر تعیین گردیده انجام گردد.

۱۰-۵- پیمانکار بایستی نماینده ایمنی خود را منصوب و معرفی نماید. این نماینده در قبال کلیه اموری که به موضوع ایمنی از جمله آتش‌سوزی و انفجار در خلال مدت انجام کارها مربوط می‌شود مسئول بوده و در تمام اوقات در محل کار حاضر خواهد بود.

۱۰-۶- پیمانکار در قبال تهیه وسایل ایمنی شخصی یا غیره و تأمین دستگاه‌های اطفاء حريق مسئول خواهد بود.

۱۰-۷- پیمانکار بایستی در هر یک از محل‌های کار و در جاهایی که دسترسی به آن‌ها آسان باشد برای تا حداکثر هر ۵۰ نفر یک جعبه کمک‌های اولیه با محتویات لازم جهت انجام مداواهای ضروری و اضطراری تعبیه نماید، و همچنین چنانچه محل کار دور از مرکز بهداری و بیمارستان باشد پیمانکار بایستی علاوه بر تأمین جعبه کمک‌های اولیه، سایر وسایل لازم جهت کمک‌های اولیه را تهیه و در محل کار و در دسترس داشته باشد.

۱۱- اجرای عملیات موضوع پیمان در شب

بطور کلی اجرای عملیات موضوع پیمان در شب ممنوع است مگر در مواردی‌که در برنامه تفصیلی اجرائی پیش‌بینی شده باشد، هرگاه به سبب بروز بعضی تأخیرات انجام عملیات طبق تشخیص پیمانکار در مدت پیمان امکان پذیر نباشد پیمانکار می‌تواند با موافقت مجری طرح قسمتی از عملیات را در شب انجام دهد هر‌گاه مجری طرح تشخیص دهد که پیشرفت کار پیمانکار به‌نحوی نیست که کلیه عملیات در مدت پیمان پایان یابد در آن صورت می‌تواند به پیمانکار دستور دهد که قسمتی از عملیات را در شب اجرا کند در این حالت پیمانکار با رعایت ایمنی و مقررات قانون کار مکلف به اجرای دستور بالا بوده و حق ادعا و مطالبه هیچ‌گونه خسارت و اضافه‌بهاء نخواهد داشت. پیمانکار متعهد است ترتیب کار را طوری بدهد که اجرای عملیات در شب برای ساکنین و مؤسسات مجاور مزاحمتی ایجاد نکند.

تبصره – چنانچه به تشخیص مجری طرح برای جبران تأخیر‌هایی که ناشی از قصور پیمانکار نیست. کار در شب نیز انجام شود، اضافه هزینه‌های مربوط به کار در شب، با تأیید کارفرما پرداخت می‌شود. در محاسبه این هزینه‌ها، به منظور تامین هزینه‌های اضافی دستمزد نیروی انسانی برای کار در شب، برآورد کارفرما ملاک عمل قرار می‌گیرد.

۱۲- نیازمندی‌های امنیتی

۱۲-۱- کارکنان پیمانکار بایستی تنها در محدوده محل کار و کسب محل اقامت خود و راه‌هایی که به آن محل‌ها ارتباط دارد تردد نمایند و به‌جز در مواردی که مهندس ناظر یا ناظر مقیم اجازه دهد حق ندارند در خارج از نواحی فوق‌الذکر باشند.

1۲-۲- کارفرما بطور رایگان برای هر یک از کارکنان پیمانکاری کارت شناسانی عکس‌دار صادر می‌نماید. پیمانکار مسئول تهیه دو قطعه عکس از هر یک از کارکنان خود و همچنین مسئول تهیه پوشش پلاستیکی شفاف برای کارت‌های شناسایی مورد بحث می‌باشد. کارکنان پیمانکار بایستی کارت‌های شناسایی را در اختیار داشته و آن‌ها را هنگام کار روی سینه خود بطوری‌که کاملا مشهود باشد نصب نمایند. این حق برای کارفرما محفوظ خواهد بود که به پیمانکار دستور بدهد به خدمت هر یک از کارکنان پیمانکار که کارت شناسایی خود را در معرض دید قرار نداده است خاتمه دهد. کارت شناسایی هر یک از کارکنان پیمانکار که از کار برکنار شده‌است بایستی به مهندس ناظر عودت داده شود.

۱۲-۳- پیمانکار بایستی فرم مخصوص کسب اجازه جهت کارکنان پیمانکار که در خلال مدت پیمان لازم است در ارتباط با کارهای تحت پیمان به نقاط ممنوعه کارفرما رفت و آمد نمایند تکمیل نموده و به مهندس ناظر تسلیم نماید مدت زمان لازم جهت تسلیم تقاضای کسب اجازه فوق‌الذکر و همچنین مدارک مورد نیاز را مهندس ناطر تعین و مشخص نموده و به پیمانکار ابلاغ می‌نماید.

۱۲-۴- پیمانکار بایستی با مقررات و شرایط امنیتی آشنا بوده و آن‌ها را در مورد شناسایی و رفت و آمد کارکنان خود رعایت نماید. این مقررات و شرایط ممکن است هر چند وقت یکبار تغییر کرده و پیمانکار ملزم به رعایت و اطاعت از آن‌ها خواهد بود.

۱۲-۵- پیمانکار بایستی برای آن دسته از کارکنان خود که لازم است به قسمتی از تأسیسات موجود کارفرما که خارج از محدوده کار مجاز پیمانکار است وارد شوند کارت عبور مخصوص از کارفرما تحصیل نماید.

۱۳- ماشین‌آلات

۱۳-۱- پیمانکار موظف است برای حسن اجرای پیمان و انجام رضایت بخش کارها کلیه ماشین‌آلات مورد نیاز را در محل کار تهیه و آماده نماید و همچنین مسئول تعمیرات و اقداماتی از قبیل تعویض و نقل و انتقالات ماشین‌آلات مورد بحث به محل کار و یا از محل کار به نقاط دیگر می‌باشد.

۱۳-۲- چنانچه بنا به تشخیص مهندس ناظر و یا ناظر مقیم و با به‌هر علت دیگر اقلام ماشین‌آلات مندرج در پیمان و سایر تجهیزات پیمانکار، در موقع لزوم و یا به موجب برنامه زمانبندی شده در محل آماده نبوده و یا کافی نباشند پیمانکار می‌بایستی بدون فوت وقت جایگزین آن‌ها را که از لحاط تشابه و کیفیت مورد تأیید مهندس ناظر/ ناطر مقیم باشد با هزینه خود تأمین نماید.

۱۳-۳- پیمانکار بایستی روش طناب زنی در رابطه با بالابری کلیه محموله‌های سنگین (محمولات پنجاه (۵۰) تن به بالا) و محموله‌های ویژه (محمولاتی که دارای وضعیت خاص بوده و براساس انداره، شکل و یا حالات فیزیکی آن طبقه‌بندی گردیده و بوسیله مهندس ناظر مشخص خواهد شد) را جهت تصویب مهندس ناظر/ ناظر مقیم تهیه و تسلیم نماید. روش طناب زنی مشتمل بر چگونگی قرار گرفتن ماشین‌آلات مانور جرثقیل و آنالیز ملزومات نقشه‌های مربوط به دسترسی به محل کار، روش بالا‌بری محصولات و عوامل ایمنی می‌باشد مسئولیت کلی بالا‌بری در هر صورت به‌عهده پیمانکار خواهد بود.

۱۴- مصالح و کالای پروژه

۱۴-۱- پیمانکار بایستی به هزینه خود کلیه مصالح و کالای پروژه را (به‌استثنای آن قسمت از مصالح و کالاهایی که کارفرما تأمین آن را در پیمان به‌عهده خواهد گرفت) تهیه و تأمین نماید.

2-14- پیمانکار مکلف است در مورد مصالح که تهیه آن به‌عهده مشارالیه است قبل از بکار بردن در کار و یا در هر زمان دیگری که کارفرما درخواست نماید نمونه‌ای به مهندس ناظر یا ناظر مقیم تسلیم کند که نزد مهندس ناظر بعنوان نمونه مصوب نگهداری خواهد شد. هرگاه در عمل مشاهده شود که پیمانکار مصالح و کالایی بکار برده و یا می‌برد که از نظر مرغوبیت و درستی همانند نمونه تسلیم شده مصوب نمی‌باشد کارفرما حق دارد از استفاده چنین مصالح و کالایی جلوگیری نموده و پیمانکار را ملزم نماید که چنین مصالح و کالایی را از کارگاه خارج نماید و آن قسمت از کار را که با مصالح و کالای نامرغوب انجام داده است تخریب نموده و مجددا با مصالح و کالای مطابق نمونه مصوب بسازد، بدیهی است هزینه خارج نمودن مصالح و کالای معیوب و نامرغوب از کارگاه و همچنین هزینه تخریب و انجام مجدد کارهایی‌که با آن مصالح و کالاها اجراء گردیده به‌عهده پیمانکار خواهد بود.

14-3- پیمانکار متعهد است مصالح و کالاها را از منابعی که در اسناد و مدارک پیمان تعیین شده طبق مشخصات فنی تهیه کند. در صورتی‌که حین اجرای کار به جهانی که مهندس ناطر تشخیص دهد ویا پیمانکار عنوان نماید و به تأیید مهندس ناظر برسد، تهیه تمام آن مصالح و کالاها از منابع تعیین شده امکان نداشته باشد مهندس ناطر منابع دیگری را تعیین و به پیمانکار ابلاغ خواهد نمود و چنانچه به مناسبت تغییر محل منابع اولیه هزینه اضافی بابت افزایش مسافت حمل و یا عوامل دیگر ایجاد شود پرداخت آن هزینه اضافی به‌عهده کارفرما خواهد بود و چنانچه تغییر محل منابع اولیه باعث کاهش هزینه‌ها گردد به همان میزان از مطالبات پیمانکار کسر خواهد شد.

۱۴-۴- چنانچه حین اجرای کار پیمانکار نتواند قسمتی از مصالح، کالای و تجهیزات مورد لزوم را که تهیه آن‌ها به‌عهده مشارالیه می‌باشد تهیه نماید و از کارفرما درخواست نماید که آن مصالح را از انبارهای کارفرما در اختیار مشارالیه قرار دهند کارفرما در صورتی‌که امکان تحویل این‌گونه مصالح را داشته باشد مصالح مذکور را در اختیار پیمانکار قرار داده و بهای آن‌را براساس دستورالعمل مالی کارفرما مربوط به واگذاری اجناس به اشخاص ثالث که در تاریخ درخواست پیمانکار معتبر می‌باشد از مطالبات پیمانکار کسر خواهد نمود و پیمانکار در این مورد حق هیچ‌گونه اعتراضی نخواهد داشت. بدیهی است عدم امکان تأمین مصالح وكالای پیمانکار توسط کارفرما به هیچ‌وجه از مسئولیت‌های پیمانکار در قبال تأمین مصالح و کالای مزبور نخواهد کاست.

۱۴-۵- پیمانکار به هزینه خود مسئول جمع‌آوری کلیه مصالح و کالای پروژه که توسط کارفرما تهیه می‌شود از محل یا محل‌های مذکور در پیمان یا از محل یا محل‌های دیگری که توسط کارفرما تعیین می‌گردد و انتقال آن‌ها به محل کار و بارگیری و تخلیه و حفظ و نگهداری آن‌ها خواهد بود.

۱۴-۶- پیمانکار مسئول است که در هنگام تحویل گرفتن مصالح و کالای پروژه که توسط کارفرما تهیه می‌گردد به دقت این مصالح و کالاها را بازرسی نموده و چنانچه مصالح و کالای پروژه ناقص یا آسیب دیده باشد مراتب را بی‌درنگ به مهندس ناظر و یا ناظر مقیم گزارش دهد و حق خواهد داشت تا زمانی‌که مصالح و کالای مذکور در وسیله نقلیه پیمانکار بارگیری نشده باشد آن‌ها را رد نماید مشروط بر این‌که نامناسب بودن و یا نقص و آسیب دیدگی با بازرسی عینی مشهود بوده و مورد موافقت مهندس ناظر و یا ناظر مقیم باشد ولی از آن هنگام به‌بعد پیمانکار در قبال هرگونه ضرر و صدمه که به‌هر عنوان ناشی شده باشد مسئولیت کامل خواهد داشت، چنانچه بنا به تشخیص مهندس ناظر و یا ناطر مقیم مصالح و کالای پروژه احتیاج به تعمیر داشته باشد پیمانکار مسئول خواهد بود که قبل از بکار بردن آن‌ها در کارهای تحت پیمان تعمیرات لازمه را مطابق رضایت و قبول مهندس ناظر و یا ناظر مقیم انجام دهد. پیمانکار به‌جز در شرایط زیر مسئول تحمل هزینه‌های مربوط به چنین تعمیراتی خواهد بود.

الف) در صورتی‌که پیمانکار هنگام تحویل گرفتن مصالح و کالای پروژه نقایص و کمبودها را کتباً به مهندس ناظر یا ناظر مقیم گزارش داده باشد.

ب) در صورتی‌که نقایص و کمبودها در خلال مدتی که مصالح و کالای پروژه در اختیار پیمانکار بوده بوجود نیامده باشد و تشخیص چنین نقایصی در هنگام تحویل گرفتن مصالح و کالای پروژه با بازدید و بررسی دقیق امکان نداشته باشد، هزینه تعمیراتی که به‌عهده کارفرما باشد مطابق شرایط مندرج در ماده ۴۵ این شرایط عمومی محاسبه و پرداخت خواهد شد.

۱۴-۷- مصالح، کالاها و ماشین‌آلاتی که توسط و به هزینه کارفرما و یا توسط کارفرما و در ازای دریافت هزینه آن از پیمانکار و یا با معرفی پیمانکار توسط کارفرما به دستگاه‌های دولتی و یا وفق بند 14-۴ همین ماده و سایر شرایط و مفاد پیمان به‌منظور انجام کارهای موضوع پیمان در اختیار پیمانکار قرار می‌گیرند کلا متعلـق به کارفرما بوده و بعنوان امانت در اختیار پیمانکار خواهند بود و پیمانکار با آگاهی به‌این امر ضمن اقرار و اعتراف به این‌که هیچ‌گونه مالکیتی بر مصالح و کالاها و یا ماشین‌آلات فوق‌الذکر ندارد متعهد و ملزم می‌گردد که آن‌ها را صرفاً در عملیات موضوع پیمان مورد استفاده قرار دهد. پیمانکار موظف است مصالح، کالاها و ماشین‌آلات را بطور صحیح حفظ و حراست نموده و طوری در کارهای عمومی موضوع پیمان بکار ببرد که حداکثر استفاده و حداقل اتلاف حاصل گردد. چنانچه تمام و یا قسمتی از اینگونه مصالح و کالاها و یا ماشین‌آلات بدون مجوز کتبی کارفرما از کارگاه خارج و یا مورد معامله از قبیل بیع، اجـاره، رهـن، عاريه، هبه و غیره واقع و یا بطور کلی هرگونه دخل و تصرفی غیر از استفاده در عملیات موضوع پیمان در آن‌ها صورت پذیرد و یا چنانچه در اثر سرقت و یا قصور و غفلت پیمانکار و یا کارگزاران و کارکنان او تمام و یا قسمتی از اینگونه مصالح و کالاها و یا ماشین‌آلات مفقود، ضایع و یا دچار خسارت گردد اعم از آنکه کار در مرحله اجرا و یا اختنـام بـوده و یـا طـبـق مـواد ۶۶ و ۶۷ ایـن شـرایط خاتمه یافته و یا فسخ شده باشد، پیمانکار مکلف است بی‌درنگ نسبت به استرداد آن‌ها و رفع نقص و جبران کمبود و یا جایگزینی مثل آن‌ها حسـب مـورد اقدام نماید و در هر حال مسئولیت جزائی جریان امر متوجه پیمانکار، کارگزاران و کارکنان او خواهد بود. چنانچه اجرای عملیات موضوع پیمان بعلت وقوع و حادث شدن هر یک از تخلفات و موارد مذکور در فوق و بررسی جریان امـر تعطیل و متوقف گردد خسارات ناشی از آن کلا متوجه پیمانکار بوده و کارفرما حق خواهد داشت ضمن مطالبه خسارات وارده به‌ خود از این جهت که برآورد و محاسبه میزان آن برای پیمانکار قطعی و غیر قابل اعتراض می‌باشـد بـدون این‌که هیچ‌گونه مسئولیتی متوجه کارفرما باشـد بـر مصالح و کالاها و ماشین‌آلات موضوع این بند چه در کارگاه پیمانکار باقی مانده و چـه بـه مـحـل دیگری حمل گردیده باشد وضع ید نموده و آن‌ها را رأساً در اختیار گیرد. نظر کارفرما در مورد کمیت و کیفیت و خسارات وارده و کسری اقلام یاد شده برای پیمانکار قطعی و غیرقابل اعتراض است. کارفرما می‌تواند بهای مصالح، كالاها و ماشین‌آلات یاد شده را با در نظر گرفتن هزینه‌های بالاسری و خسارات احتمالی وارده از این حیث را طبق برآورد و محاسبه خود که برای پیمانکار غیر قابل اعتراض و قطعی خواهد بود از محل مطالبات و یا تضمین انجام تعهدات و یا کسور وجه‌الضمان پیمانکار و یا عنداللزوم از طریق مراجع قضانی از سایر اموال متعلق به پیمانکار تأمین نماید.

8-14- مسئولیت‌های پیمانکار مذکور در بند 14-5 در قبال جمع‌آوری، بارگیری جابجا کردن، حمل و نقل و نگهداری کلیه مصالح و کالای پروژه که توسط کارفرما تهیه شده باید مطابق کتابچه راهنمای مراقبت و حفاظت کار‌فرما انجام و تا صدور گواهینامه موقت پایان کار ادامه داشته باشد.

۱۴-۹- برنامه تحویل آن دسته از مصالح و کالای پروژه که تأمین آن‌ها توسط کارفرما صورت می‌گیرد و در استاد پیمان مندرج است بر‌اساس اطلاعاتی است که در زمان تنظیم برنامه مزبور موجود می‌باشد و به‌منظور تهیه برنامه کار در اختیار پیمانکار گذاشته می‌شود و ممکن است در حین اجرای کار چنانچه اطلاعات بیشتری بدست آید برنامه تحویل مصالح و کالای پروژه تغییر نماید و پیمانکار می‌بایستی برنامه زمان‌بندی شده خود را بر‌اساس زمان‌های تحویل مصالح و کالای پروژه موجود تغییر داده و سعی نماید که در تاریخ خاتمه کار تأخیری حاصل نگردد.

۱۴-۱۰- چنانچه به عللی در تحویل مصالح و کالایی که تهیه آن‌ها به‌عهده کارفرما می‌باشد تأخیری روی دهد و این تأخیر علیرغم سعی پیمانکار و بنا به تأیید مهندس ناظر عملا در مدت انجام پیمان مؤثر بوده و تاریخ قطعی تحویل آن‌ها نیز قابل پیش‌بینی باشد کارفرما فقط مدت پیمان را به نسبت معقولی اضافه می‌نماید. در صورتی‌که تاریخ قطعی تحویل اینگونه مصالح و کالا قابل پیش‌بینی نبوده و پیمانکار سایر قسمت‌های کار را که نیاز به این مصالح و کالا نداشته انجام داده باشد و یا ادامه و اجرای سایر قسمت‌های کار بدون تهیه این مصالح و کالا امکان پذیر نباشد کارفرما طبق ماده ۶۳ این شرایط عمومی نسبت به تعلیق پیمان اقدام می‌نماید و چنانچه بعد از پایان مدت تعلیق نیز کماکان تاریخ قطعی تحویل مصالح و کالای پروژه مزبور مشخص نبوده و پیمانکار نیز حاضر به ادامه وضعیت تعلیق بیش از آنچه در ماده ۶۳ این شرایط عمومی پیش‌بینی شده‌است نباشد کارفرما ضمن تحویل گرفتن کارهای انجام شده با پیمانکار تسویه حساب نموده و آن قسمت از کار را که منوط به تحویل اینگونه مصالح و کالا است پس از وصول مصالح و کالا رأساً و یا توسط پیمانکار یا پیمانکار دیگری انجام خواهد داد.

۱۴-۱۱- اجرای بند ۱۴-۱۱ اجرای بند ۱4-۱0 بشرح فوق هیچ‌گونه حقی را برای پیمانکار بدلیل تأخیر و یا عدم تحویل مصالح و کالای پروژه که تهیه آن‌ها به‌عهده کارفرما بوده است ایجاد نخواهد نمود و پیمانکار این اصل را پذیرفته است. با قبول ایـن اصـل توسط پیمانکار، کارفرما در قبال هرگونه هزینه و خسارات ادعای پیمانکار مسئولیتی نخواهد داشت.

۱۴-۱۲- تهیه صورت مصالح و کالا و ماشین‌آلات مندرج در نقشه‌ها که قسمتی از ایـن اسناد را تشکیل می‌دهد به‌عهده پیمانکار می‌باشد. صحت کامل مقادیر کالای مندرج در هر یک از نقشه‌ها و یا ریز اقلام کالاها تضمین نگردیده بلکه به‌منظور ارائه راهنمایی جهت استفاده در محل کار تسلیم پیمانکار می‌گردد. پیمانکار می‌بایستی شخصا از صحت مقدار اجناس، عده کارگران و تعداد ماشین‌آلات مطمئن گردیده و ظرف حداکثر سی (۳۰) روز پس از واگذاری پیمان با دریافت مدارک کامل پروژه کتباً توجـه مجری طرح را نسبت به هرگونه کمبودی در رابطه با مصالح و کالاهایی‌که بایستی توسط کارفرما تأمين شود جلب نموده تا این‌که کارفرما با اعلام مجری طرح نسبت به تأمین اقلام مزبور اقدام لازم به‌عمل آورد. کارفرما هیچ‌گونه ادعایی را از طرف پیمانکار که بر اثر استنباط غلط و یا عدم بررسی نقشه‌ها و مشخصات فنی توسط وی صورت گیرد نخواهد پذیرفت.

۱۴-۱۳- با وجود مفاد بند 14-۱ این ماده چنانچه در اسناد مناقصه و یا پیمان انجام انفجار تصریح شده باشد پیمانکار بایستی از طریق بکارگیری مجاز عملیات انفجاری که مورد تأیید سازمان و ارگان‌های ذیصلاح اقدام نماید، پیمانکار به هزینه خود مسئول تخلیه و جابجا کردن و همچنین رعایت کلیه مقررات رسمی مربوط به انبار کردن و نگهبانی و جلوگیری از سرقت و استفاده صحیح و مجاز از مواد منفجره و نیز تهیه و تأمین غذا و مسکن برای نگهبانان در مدت اجرای کار انفجار خواهد بود. پیمانکار بایستی ساختمان یا انبار مهمات مناسبی در یک‌جای مناسب برای انبار کردن مواد به طریق و اندازه‌ای که مهندس ناظر تأیید نماید تهیه کند. پیمانکار همچنین مسئول جلوگیری از برداشت غیرمجاز و استفاده نامناسب از مواد منفجره آورده شده برای کار خواهد بود و بایستی فقط افراد با تجربه و مسئول را جهت جابجائی مواد منفجره بکار گیرد. چنانچه بعد از تکمیل انفجار مواد منفجره، چاشنی و فیوز باقی بماند پیمانکار بایستی به هزینه خود و طبق مقررات جاری اقدامات لازم را به‌منظور عودت این قبیل اضافات بعمل آورد. کلیه انفجارات بایستی زیر نظر نیروهای مسلح و افراد صلاحیت دار انجام شود و خسارات ناشی از انفجارات به تأسیسات کارفرما منابع طبیعی و اشخاص ثالث به عهده پیمانکار بوده و کارفرما، هیچ‌گونه مسئولیتی در این رابطه به عهده نخواهد داشت. چنانچه لزوم استفاده از مواد منفجره در مدارک پیمان تصریح نشده باشد اما در حین اجرای کار طبق نظر دستگاه نظارت انفجار لازم شود. مراحل فوق بایستی پس از تأیید دستگاه نظارت کارفرما مبنی برانجام عملیات انفجاری، طبق مقررات و شرایط فوق‌الذکر انجام گیرد و هزینه مربوطه بر‌اساس مفاد و شرایط پیمان بصورت اضافه‌کاری محاسبه و به حساب پیمانکار منظور خواهد شد.

15- پرداخت حقوق دولتی مصالح مصرفی مورد نیاز پروژهها

پیمانکار موظف است مصالح ساختمانی و معدنی مورد نیاز پروژه نظیر سنگ، شن و ماسه و را از بهره‌برداران مجاز خریداری نموده و یا این‌که قبل از برداشت مجوزهای لازم را از سازمان‌های ذیربط اخذ نماید. در هر حال پرداخت آخرین صورت‌وضعیت قرارداد منوط به ارائه مفاصا حساب با گواهی معافیت از دوائر دولتی ذیربط خواهد بود و برگ مفاصا حساب / گواهی معافیت می‌بایست با ذکر شماره پیمان ارائه گردد.

۱۶- تهیه ماشین‌آلات، مصالح و کالای پروژه از منابع دولتی و خارج از کشور

هرگاه ماشین‌آلات، مصالح و کالای پروژه که تهیه آن به‌عهده پیمانکار است در داخل کشور در انحصار دولت بوده و یا تهیه آن‌ها مستلزم ترتیبات خاصی باشد. کارفرما در چهارچوب قوانین مملکتی و مقررات جاری خود و دولت و طبق شرایطی که در شرایط ویژه پیمان و یا سایر اسناد پیمان درج گردیده تسهیلات لازم را جهت تهیه اینگونه ماشین‌آلات و مصالح و کالا برای پیمانکار فراهم خواهد آورد. چنانچه در شرایط ویژه پیمان و یا سایر اسناد پیمان در این مورد هیچ‌گونه پیش‌بینی نشده باشد بدین معنی خواهد بود که پیمانکار رأسا مسئول تهیه چنین ماشین‌آلات و مصالح و کالای پروژه می‌باشد و عدم اقدام کارفرما در این زمینه به هیح وجه از مسئولیت‌های پیمانکار نخواهد کاست.

۱۷- اختیارات کارفرما در قبال ماشین‌آلات، مصالح و کالای پروژه

پیمانکار نمی‌تواند ماشین‌آلات، مصالح و کالای پروژه موجود در کارگاه را که برای انجام عملیات موضوع سیمان لازم باشد بدون اجازه کارفرما از کارگاه خارج نماید و در مورد بیرون بردن ماشین‌آلات و مصالح و کالای پروژه فوق‌الذکر که در کارگاه مورد نیاز نباشد پیمانکار پیشنهاد خود را به مهندس ناظر و یا ناظر مقیم میدهد ومشاراليهم پیشنهاد پیمانکار را مورد بررسی قرارداده و در صورت موجه بودن آن اجازه خروج از کارگاه را خواهند داد.

۱۸- مصالح و کالای پروژه بعد از اتمام کار

۱۸-۱- پس از صدور گواهینامه موقت پایان کار و یا قبل از آن چنانچه مصالح، کالا و یا ماشین‌آلات که بشرح بند 14-7 این شرایط عمومی در اختیار پیمانکار قرار گرفته است بعضأ مازاد بر مقدار مورد نیاز بوده و یا بعلت تغییر طرح و نقشه کار و غیره کلا در کار مورد استفاده قرار نگرفته باشند پیمانکار موظف است بی‌درنگ و با هزینه خود آن‌ها را به محل مناسبی که طبق نظر مهندسین ناظر تعیین خواهد شد حمل و رسید تحویل آن‌ها به کارفرما را دریافت نماید. پس از تحویل کالاها، مصالح و ماشین‌آلات مازاد موضوع بند 14-7، پیمانکار می‌تواند اسناد و مدارک معتبری که بیانگر هزینه‌های وی در اجرای این بند می‌باشد به کارفرما ارائه نماید. کارفرما پس از بررسی اسناد و مدارک مذکور نسبت به پرداخت هزینه‌های واقعی پیمانکار در این رابطه اقدام خواهد نمود. بدیهی است اقلامی که به هزینه کارفرما تأمین گردیده از شمول این بند مستثنی می‌باشند.

۱۸-۲- کلیه مصالح پروژه مازاد که در بند 18-۱ فوق‌الذکر به آن اشاره شده بایستی هنگام تحویل به کارفرما در وضعیت خوبی بوده و کلیه تعمیرات لازمه که به‌عهده پیمانکار بوده بایستی به‌نحوی که مورد قبول مهندس ناظر باشد و مشروط به مقررات مندرج در بند 14-7 این شرایط عمومی انجام گیرد.

۱۸-۳- بعد از تحویل موقت و بعد از این‌که مهندس ناظر تشخیص دهد که کارهای اضافی دیگری با توجه به مواد و شرایط پیمان باقی نمانده و به وجود کارکنان و ماشین‌آلات و مصالح در کار احتیاجی نیست پیمانکار می‌باید پس از تحصیل اجازه کتبی مهندس ناطر ظرف مهلتی که توسط وی تعیین خواهد شد نسبت به برچیدن کارگاه شامل خارج نمودن کارکنان، ماشین‌آلات مصالح و کالای پروژه مازاد و هر نوع اشیاء غیر قابل مصرف و زاند از محل کار به‌نحو احسن و بطور مرتب و منظم اقدام نموده و محل کار و کارها و محوطه با محل‌هایی که مورد استفاده پیمانکار بوده را به‌نحوی که مورد قبول و رضایت مهندس ناظر باشد تنطیف و پاکیزه نماید.

4-۱۸- در صورتی‌که پیمانکار ظرف مدت تعیین شده از برچیدن کارگاه و خروج ماشین‌آلات و تنظیف کار‌گاه خود‌داری نماید کارفرما حق خواهد داشت بدون احتیاج به هر‌گونه اخطار به نسبت به انتقال ماشین‌آلات و مصالح و وسایل باقی‌مانده پیمانکار از کارگاه به محل دیگری اقدام نموده و کلیه هزینه‌های مربوط به حمل و نقل و نگهبانی و اجرت‌المثل مربوط به نگهداری اموال مذکور خواه در کارگاه و یا محل جدید را طبق برآورد خود که غیر‌قابل اعتراض برای پیمانکار باشد محاسبه و بحساب بدهکاری پیمانکار منظور نماید.

۱۹- انبار کردن مصالح و کالای پروژه و ماشین‌آلات

۱۹-۱- پیمانکار بایستی مطابق روش‌ها و مقررات کارفرما در مورد نگهداری کالا سوابقی از کلیه ماشین‌آلات و مصالح و کالای پروژه صرف نظر از این‌که توسط پیمانکار یا کارفرما تهیه شده باشد نزد خود نگهداری نماید. چنین سوابقی بایستی در همه اوقات در دسترس باشد که هر وقت مهندس ناظر و یا ناظر مقیم لازم بدانند آن‌ها را مطالعه و بازرسی نمایند.

۱۹-۲- مصالح و کالای پروژه بایستی به‌نحوی انبار و علامت‌گذاری شود که کارفرما بتواند با سرعت و در هر موقع که بخواهد کنترل کند.

۱۹-۳- مصالح تهیه شده توسط کارفرما و پیمانکار بایستی بطور جداگانه در انبار نگهداری شوند.

۱۹-۴- با موافقت مهندس ناظر پیمانکار ملزم به ایجاد انبارهای سرپوشیده و مجهز به حصار، روشنایی، ساختمان، ابزار، پوشال، حفاظت و سیستم کنترل انبارداری در هر یک از محل‌های کار می‌باشد.

۱۹-۵- کارفرما و پیمانکار سیستم کنترل مرضی‌الطرفینی برای مصالح و کالای پروژه تهیه خواهند نمود. برای این منظور پیمانکار بایستی ظرف مدت معقولی به نسبت مدت پیمان که در هر صورت بیش از چهل و پنج (۴۵) روز پس از اعلام واگذاری پیمان نخواهد بود سیستم کنترل مصالح و کالا را که در آن ترتیبات وصول، انبارداری و ترخیص اجناس را صرف‌نظر از منبع وصول مطابق با سیستم کاردکس کنترل کالا و با توجه به سیستم موجود کارفرما منظور نموده باشد تهیه و جهت تصویب به کارفرما تسلیم نماید.

۱۹-۶- پیمانکار در هر یک از محل‌های انبار، دفترکاری جهت بازبین‌های انبار در اختیار مهندس ناظر قرار خواهد داد. کارمندان مجاز کارفرما می‌بایستی دسترسی آزادانه به بایگانی اسناد و مدارک مصالح و کالای پیمانکار داشته باشند.

۲۰– مصالح و کالای پروژه تامین شده توسط پیمانکار و طرز کار پیمانکار

1-20- کلیه مصالح و کالای پروژه که توسط پیمانکار تهیه شده‌است بایستی ضمن رعایت بند 14-2 این شرایط عمومی از نوع مرغوب و مناسب بوده و مرغوبیت آن‌ها بایستی مورد تأیید مهندس ناظر باشد و همچنین روش انجام کار و استفاده از مصالح و کالای مزبور نیز که از طرف پیمانکار ارائه می‌گردد بایستی با مشخصات روش انجام کار مذکور در پیمان مطابقت داشته و با شیوه مهندسی صحیح و خوب صورت گرفته باشد. با وجودی‌که پیمانکار گواهینامه کارخانه سازنده را ارائه می‌دهد کلیه مصالح و کالای پروژه و طرز کار آن‌ها هر چند وقت توسط کارفرما بازرسی و آزمایش شده و مهندس ناظر ویا ناظر مقيم دستورات لازمه را در این خصوص در محل کار‌خانه و یا در محل کار صادر خواهند کرد. قبل از این‌که پیمانکار مبادرت به سفارش کالای پروژه نماید مهندس ناظر و یا ناظر مقیم امکان دارد از پیمانکار بخواهند که نمونه‌هایی را به کارفرما تحویل نماید و یا این‌که پیمانکار را ملزم نمایند که آزمایشات مختصری را در این مورد انجام دهد و در هرحال پیمانکار ملزم به اجرای دستورات مهندس ناظر یا ناظر مقیم خواهد بود. مضافاً این‌که پیمانکار موظف است قبل از ارجاع کار به سازندگان تأییدیه کارفرما را در این مورد اخذ نماید.

۲۰-2- بنا به تشخیص مهندس ناظر و یا ناظر مقیم پیمانکار بایستی مجاناً کمک‌های لازم، کارکنان کالا و ادواتی را که برای انجام بازرسی، اندازه‌گیری و آزمایش کار، نوع مرغوبیت و وزن با جنس هر یک از مصالح و کالای پروژه لازم باشد تأمین نموده و قبل از بکار بردن و مصرف هر‌گونه مصالح و کالایی، نمونه‌هایی از مصالح و کالای پروژه را بطور مجانی جهت آزمایشات مورد بحث و طبق تشخیص و انتخاب مهندس ناظر و یا ناظر مقیم در اختیار نامبرده قرار دهد.

۲۱- عدم رضایت از مصالح و کالای پروژه و روش انجام کار

مهندس ناظر و یا ناظر مقیم به تشخیص خود حق خواهند داشت که در خلال مدت پیمان و در طول انجام کارها هر زمان که صلاح بدانند کتباً به پیمانکار دستور دهند که پیمانکار به هزینه خود کارهای زیر را انجام دهد.

1-۲۱- هرگونه مصالح و کالای پروژه تهیه شده توسط پیمانکار که به تشخیص مهندس ناظر یا ناظر مقیم مطابق شرایط پیمان نبوده و یا ناشی از عدم رعایت بند 14-2 این شرایط عمومی پیمان باشد در مهلتی که در دستور مهندس ناظر یا ناظر مقیم تعیین می‌گردد از محل کار دور نماید.

۲۱-۲- مصالح پروژه و مصالح مصرفی درست و مناسبی جهت جایگزینی مصالح غیرمناسب که در بند ۲۱-1- فوق‌الذکر اشاره شده تهیه و تامین نماید.

۲۱-3- چنانچه هر قسمت از کار حتی بعد از انجام آزمایشات و پرداخت‌های انجام شده در مقابل آن، طبق مشخصات فنی مذکور در پیمان و یا عرف فنی و یا نظر مهندس ناظر انجام نشده باشد، مهندس ناظر حق خواهد داشت دستور تخریب و بازسازی آن را صادر نماید و پیمانکار نیز ملزم به انجام آن با هزینه خود می‌باشد. در صورتی‌که بنا به دلایل فنی و صرفاً طبق تشخیص مهندس ناظر لزومی به تخریب یا بازسازی کار انجام شده نباشد در این‌صورت کارفرما مابه‌التفاوت هزینه کار انجام شده و کاری که می‌بایستی طبق مشخصات پیمان انجام بگیرد را براساس برآورد خود محاسبه و از مطالبات پیمانکار کسر خواهد نمود و علاوه بر آن حق خواهد داشت معادل هزینه مزبور را نیز بعنوان جریمه عدم مرغوبیت کار از پیمانکار کسر و یا مطالبه نماید.

۲۲- تهیه وسایل حمل و نقل

پیمانکار مسئول تهیه کلیه وسایل حمل و نقل مورد نیاز برای انجام کلیه کارهای لازم جهت اجراء و اتمام کارهای تحت پیمان از قبیل انجام کلیه خدمات مربوط به بارگیری، تخلیه و نقل و انتقال ماشین‌آلات، مصالح و کالای پروژه و همچنین تهیه وسیله ایاب و ذهاب کارکنان خود خواهد بود.

۲۳- حسن اجرا و پیاده کردن کارها

1-23- پیمانکار مسئولیت کامل پیاده کردن صحیح و دقیق و حسن اجرای کلیه کارهای موضوع پیمان را مطابق با مشخصات و نقشه‌ها و محاسبات فنی و دستورالعمل‌های کتبی کارفرما، مهندس ناظر و یا ناظر مقیم در محدوده و نقاط اصلی و سطوح مختلف محل پیاده کردن کارها به‌عهده داشته و نظارتی که از طرف کارفرما، مهندس ناظر و یا ناظر مقیم در اجرای کارها می‌شود به هیچ‌وجه رافع مسئولیت پیمانکار در قبال انجام صحیح کارها نخواهد بود.

2-23- هرگاه پیمانکار نسبت به صحت بعضی نقشه‌ها و محاسبات فنی و یا دستورات کتبی و مشخصات کالا و مصالحی که به دستور کارفرما از منابع معینی تحصیل می‌شود ایرادی داشته باشد باید بلافاصله و کتباً مراتب را با ذکر دلیل به اطلاع کارفرما برساند و در صورتی‌که کارفرما صحت نقشه‌ها و مشخصات و محاسبات فنی و دستورات را تایید کند اجرای آن‌ها را کتباً خواستار شود، پیمانکار موظف است آن‌ها را بر همان اساس انجام دهد. چنانچه در هر زمان و در طول مدت انجام کارها اشتباهانی از هر قبیل در نقشه‌ها، مشخصات فنی و دستورالعمل‌های کتبی کارفرما، موقعیت، سطوح، وسعت و مسیر هر قسمت از کارها بروز نماید پیمانکار بنا به‌دستور مهندس ناظر بایستی آن اشتباهات را به‌نحوی که مورد قبول و رضایت مهندس ناطر باشد رفع و اصلاح نماید. چنانچه این اشتباهات در اثر اطلاعات کتبی نادرست کارفرما رخ داده باشد در آن صورت هزینه رفع و اصلاح آن اشتباهات به‌عهده کارفرما خواهد بود و در غیر این‌صورت هزینه‌های مزبور به‌عهده پیمانکار می‌باشد.

۲۴- هماهنگی با سایر افراد و پیمانکاران

در صورتی‌که مهندس ناظر یا ناظر مقیم لازم بدانند پیمانکار بایستی با پیمانکاران دیگر و کارکنان آن‌ها و همچنین با کارکنان کارفرما و یا افراد ذيصلاحیت دیگری که جهت انجام کارهایی در ارتباط با کار مورد پیمان و یا انجام هر کار دیگری در محل کار و یا نزدیک آن منصوب و معرفی می‌شوند ضمن هماهنگی، مساعدت و همکاری‌های لازم را مبذول نماید.

۲۵- عدم تداخل با آسایش عمومی

کلیه عملیانی که برای انجام کارها لازم است، بایستی تا آنجا که مقتضیات پیمان اجازه می‌دهد به‌نحوی انجام گردد که مزاحم آسایش عمومی و یا مانع دسترسی و استفاده عموم از راه‌های عمومی یا خصوصی و پیاده‌روها و یا املاکی که در مالکیت کارفرما و یا اشخاص دیگر است نگردد.

۲۶- ترافیک غیرمعمول و ایجاد مزاحمت در راه‌ها و پل‌ها

۲۶-۱- پیمانکار بایستی هرگونه تسهیلات و تدابیر لازم را به‌منظور جلوگیری از ورود هر نوع صدمه و خرابی به راه‌های اصلی و پل‌هایی که در مسیر محل کار واقع شده و ممکن است در اثر تردد وسایل نقلیه پیمانکار و یا کارگزاران پیمانکار ناشی گردد بکار ببرد و مخصوصا پیمانکار بایستی در انتخاب راه‌ها و بکار بردن وسائل نقلیه و همچنین محدود کردن و توزیع نمودن وزن محموله‌ها دقت کافی را اعمال دارد که از ورود هر نوع صدمه یا خرابی به راه‌ها و پل‌ها جلوگیری گردد. همچنین پیمانکار بایستی ایاب و ذهاب وسائل نقلیه‌ای که برای حمل و انتقال ماشین‌آلات و کالا یا مصالح و کالای پروژه مورد نیاز به محل کار و بالعکس ناچار بایستی از روی راه‌ها و پل‌ها عبور نمایند را به حداقل ممکن محدود نموده و از ایجاد هر‌گونه خرابی و خسارت به راه‌ها و پل‌های مزبور جلوگیری بعمل آورد.

26-۲- چنانچه پیمانکار مجبور باشد طبق مفاد و شرایط پیمان و یا هر دلیل دیگری که در پیمان پیش‌بینی نشده باشد، محموله‌ای را از روی قسمتی از راه اصلی و یا پلی که متعلق به کارفرما یا هر یک از شرکت‌های وابسته به آن است عبور دهد و امکان داشته باشد که در اثر چنین عبوری به راه اصلی و پل مورد استفاده صدمه وارد سازد در آن صورت پیمانکار بایستی قبل از اقدام به عبور چنین محموله‌ای از روی راه اصلی و یا پل مورد بحث، نامه‌ای که در آن وزن و سایر خصوصیات محموله و همچنین راه حل‌های چگونگی محافظت و یا تقویت راه اصلی و یا پل مورد نظر ذکر شده باشد را به مهندس ناظر تسلیم نماید. مهندس ناظر در خلال مدت ۱۴ روزنامه متقابلی به پیمانکار تسلیم خواهد کرد و چنانچه برای عبور محموله، ایجاد حفاظ و تقویت راه اصلی و یا پل لازم باشد در آن صورت پیمانکار بایستی کارهای لازم را طبق دستور و تأیید مهندس ناظر انجام دهد و هزینه آن در صورتی‌که در پیمان پیش‌بینی نشده باشد از طرف کارفرما به پیمانکار پرداخت خواهد شد.

۲۶-۳- چنانچه پیمانکار مجبور باشد محموله‌ای را از روی قسمتی از راه اصلی و یا پلی که متعلق به عموم است عبور دهد و امکان داشته باشد که در اثر چنین عبوری به راه اصلی و یا پل مورد بحث صدمه وارد سازد، پیمانکار بایستی علاوه بر رعایت بند 26-۲ این ماده در مواردی‌که عبور چنین محموله‌ای منوط به دریافت اجازه‌نامه از مقامات ذیصلاح دولتی است، قبل از اقدام به عبور محموله تشريفات لازم را برای دریافت چنین اجازه‌نامه‌ای نیز انجام داده و چنانچه لازم باشد اسکورت‌هایی جهت همراه بودن با محموله تأمین نموده و مهندس ناظر را از کلیه جریانات مطلع گرداند و چنانچه هزینه‌های مربوطه در پیمان پیش‌بینی نشده باشد از طرف کارفرما به پیمانکار پرداخت خواهد شد

۲۶-۴- چنانچه پیمانکار در خلال انجام کارها و یا هر زمان پس از آن هر‌گونه مطالبه و ادعانامه‌ای در خصوص صدمات و یا خرابی به راه‌های اصلی با پل‌های عمومی ناشی از انجام کارهای تحت پیمان دریافت نماید بایستی بلافاصله مراتب را به کارفرما گزارش نماید و از آن پس مقررات مربوط به ماده ۳۰ این شرایط عمومی قابل اجراء خواهد بود.

۲۶-۵- کارهای تعمیراتی لازم مربوط به راه‌های اصلی و یا پل متعلق به کارفرما و یا شرکت‌های وابسته آن که بعد از عملیات پیمانکار مشروح در بند ۲6-۲ فوق‌الذکر پیش آمد نماید بایستی بلافاصله بوسیله پیمانکار انجام گردد. چنانچه پیمانکار در انجام کارهای تعمیراتی لازم بلافاصله اقدام ننماید در آن صورت کارفرما تعمیرات لازم را انجام داده و هزینه آن را به حساب پیمانکار منظور خواهد کرد.

۲۶-۶- در مواردی‌که بنا به نوع کارهای پیمانکار مجبور باشد از وسایل حمل و نقل دریایی برای کارهای مشروح در این ماده استفاده نماید مقررات همین ماده در این خصوص نیز قابل اجرا خواهد بود و کلماتی از قبیل «راه اصلی» به گذرگاه، بار انداز و یا هرگونه راه آبی و دریایی مصطلح دیگر و کلمه «وسيله نقلیه» به «وسیله دریایی» اطلاق خواهد شد.

۲۷- اتمام کارها

۲۷-۱- بجز در مواردی که بنا به شرایط پیمان قسمتی از کارها بایستی قبل از خاتمه کامل کار تمام شود کلیه کارهای تحت پیمان بایستی در تاریخ مقرر جهت خاتمه کار به ‌اتمام رسیده باشند.

۲۷-۲- چنانچه با توجه به مفاد ماده ۴۶ این شرایط عمومی و یا شرایط بخصوصی که ممکن است بوجود آید نیاز به تمدید مدت پیمان باشد پیمانکار بایستی کتباً ظرف مدت معقولی به نسبت مدت اولیه پیمان که در هر صورت کمتر از ۱۵ روز قبل از پایان مدت پیمان نباشد تقاضای تمدید را به مجری طرح تسلیم نماید در آن صورت طبق تشخیص و تصمیم مجری طرح تاریخ خاتمه کار تعیین و طبق مقررات کارفرما مدت پیمان تمدید و الحاقیه مربوطه تهیه امضاء و مبادله خواهد شد. بدیهی است پیمانکار بایستی نهایت کوشش خود را نسبت به اتمام کارها در تاریخ خاتمه کار چه از طريق استخدام کارکنان اضافی و یا بکار بردن ماشین‌آلات اضافی مبذول دارد.

۲۸- آزمایش کارها

۲۸-۱- پیمانکار بایستی به هزینه خود و به‌منظور حصول رضایت کامل مهندس ناظر مبنی بر انجام کارها به‌نحو مطلوب و مطابق شرایط مندرج در پیمان در هر زمان و به هر نحو که مهندس ناظر صلاح بداند آزمایش لازم را از کارها بعمل آورد.

۲۸-۲- پیمانکار بایستی تاریخ آمادگی خود را برای آزمایش کارهای انجام شده کتباً به اطلاع مهندس ناظر برساند، مگر در مواردی که بنحو دیگری موافقت شده باشد. آزمایشات در خلال ده روز از تاریخ تعیین شده در هر روز و یا روزهایی که توسط مهندس ناظر تعیین و کتباً به پیمانکار اعلام می‌شود انجام خواهد شد.

3-۲۸- چنانچه بنا به تشخیص مهندس ناظر آزمایشات بدون جهت به تاخیر افتاده باشد، در آن صورت مهندس ناظر کتباً به پیمانکار اخطار خواهد کرد که ضمن تعیین و اعلام تاریخ، آزمایشات لازم را ظرف مدت ۱۰ روز از تاریخ دریافت اخطاریه مذکور انجام دهد. چنانچه پیمانکار در انجام آزمایشات مذکور در مهلت مقرر فوق‌الذکر قصور ورزد در آن صورت کارفرما رأساً آزمایشات لازم را با مسئولیت و هزینه پیمانکار انجام خواهد داد.

تبصره – در صورتی‌که بعضی از آزمایشات مورد نیاز که در تعهدات پیمانکار پیش‌بینی نشده باشـد تـوسـط کارفرمـا انـجـام گـیـرد. هزینه‌ای بابت آن از پیمانکار کسر نخواهد شد.

 

۲۹- تعمیرات فوری

چنانچه در خلال مدت پیمان و یا دوره نگهداری در اثر اتفاقات، تصادفات قصور و یا هر عامل دیگری بنا به تشخیص مهندس ناظر لازم باشد که تعمیرات یا اصلاح کارهـا و یا هر نوع کار دیگری روی کارها و یا قسمتی از کارها به فوریت انجام شود و پیمانکار قادر نباشد و یا تمایل نداشته باشد که کارهای مورد نیاز را به فوریت شروع و انجام دهد در آن صورت کارفرما چنین کارها و تعمیراتی را توسط کارکنان خود و یا از طریق اشخاص ثالث انجام خواهد داد و چنانچه انجام آن‌ها طبق مفاد و شرایط پیمان به‌عهده پیمانکار باشد کلیه مخارج و هزینه‌های بالاسری را که کارفرما بطور معقول متحمل شده‌است طبق دستورالعمل‌های جاری از پیمانکار اخذ و یا از مطالبات پیمانکار کسر و برداشت خواهد کرد. مهندس ناظر بایستی بلافاصله پس از انجام چنین کارهای ضروری و فوری مراتب را باطلاع پیمانکار برساند.

۳۰- مسئولیت پیمانکار در قبال کارهـا

۳۰-۱- از تاریخ شروع کار تا تاریخ صدور گواهینامه موقت پایان کار پیمانکار بایستی بطور کامل مسئولیت مراقبت از کارها و کارهای جانبی را به‌عهده گیرد و چنانچه هرگونه خرابی یا آسیب متوجه کارها یا کارهای جانبی یا هر قسمت از آن‌ها به‌هر کیفیت و به‌هر علت به تشخیص کارفرما گردد (بجز در مواردی که این خرابی یا زبان در نتیجه قصور کارفرما، کارگزاران یا نمایندگان کارفرما و یا بعلت فورس ماژور بوقوع پیوندد) پیمانکار بایستی به هزینه خود تعمیرات لازم را انجام داده و نسبت به مرمت و اصلاح خرابی‌ها اقدام نماید بطوری‌که در تاریخ صدور گواهینامه موقت پایان کار آن قسمت از کارها که در گواهینامه موقت پایان کار ذکر گردیده در وضعیت و شرایط مطلوب بوده و با شرایط كار ومشخصات فنی مذکور در پیمان و دستورالعمل‌های مهندس ناظر مطابقت کامل داشته باشد.

۳۰-۲- چنانچه به تشخیص کارفرما خرابی و زیان حاصله در نتیجه قصور و مسامحه کارفرما، کارگزاران یا نمایندگان کارفرما و یا بعلت فورس ماژور بوجود آمده باشد در آن صورت پیمانکار بایستی بنا به درخواست مهندس ناظر تعمیرات و مرمت‌های موردنیاز را مطابق با دستورالعمل‌های مهندس ناظر و با هزینه کارفرما انجام دهد.

۳۱- مسئولیت پیمانکار در قبال مصالح و کالای پروژه و ماشین‌آلات

۱-31- با توجه به ماده ۱۴ این شرایط عمومی، پیمانکار بایستی در خلال مدت پیمان مسئولیت کامل مراقبت از کلیه مصالح و کالای پروژه و ماشین‌آلات را که در مالکیت و یا اختیار و یا بطور امانت در نزد او می‌باشد به‌عهده گرفته و احتیاط لازم را برای محافظت آن‌ها بعمل آورد و به‌همین منظور پیمانکار بایستی نسبت به تهیه و تأمین افراد نگهبان، ایجاد حصار، ساختمان، پوشال، قفسه، محفظه، روکش و اقداماتی از این قبیل اقدام نماید.

۳۱-۲- چنانچه هرگونه فقدان، خرایی یا زیان متوجه مصالح و کالای پروژه و یا ماشین‌آلات یا هر قسمتی از آن‌ها در نتیجه قصور و مسامحه پیمانکاری کارگزاران با نمایندگان پیمانکار و یا اشخاص ثالث دیگری ایجاد شود پیمانکار بایستی به هزینه خود نسبت به جایگزین، مرمت و اصلاح خرابی‌ها و زیان‌های وارده اقدام نماید.

۳۱-۳- چنانچه خرابی و زیان حاصله موضوع بند 31-2 فوق‌الذکر در نتیجه قصور و مسامحه کارفرما، کارگزاران با نمایندگان کارفرما بوجود آمده باشد در آن صورت پیمانکار به هزینه کارفرما نسبت به جایگزین، مرمت و اصلاح خرابی‌های مورد نیاز اقدام خواهد نمود.

۳۱-۴- چنانچه در نتیجه فورس ماژور به مصالح،کالا، ماشین‌آلات و تأسیسات متعلق به پیمانکار خرابی و یا زیان وارد آید کارفرما در این رابطه هیچ‌گونه مسئولیتی را نخواهد داشت.

۳۲- مسئولیت پیمانکار در قبال اشخاص ثالث

پیمانکار مسئول و پاسخگوی هرگونه دعاوی اشخاص ثالث اعم از مدنی و جزایی که ناشی از اجرای پیمان توسط پیمانکار و کارکنانش باشد، خواهد بود و مطابق قوانین مربوطه اشخاص ثالث متضرر به پیمانکار مراجعه خواهند کرد و کارفرما در این زمینه هیچ‌گونه مسئولیتی نخواهد داشت.

۳۳- وارد شدن صدمه به تاسیسات موجود در کارگاه و یا تغییر وضع آن‌ها

هر گاه در اثر عمل پیمانکار و یا کارکنان و کارگزاران او به تأسیسات موجـود در کارگاه مانند ارتباطات تلفنی و تلگرافی، لوله‌هـای آبرسانی، خطوط برق، گاز و امثالهم صدماتی وارد شود پیمانکار متعهد است هزینه ترمیم یا برقراری رد آن‌ها را بپردازد. بدیهی است کارفرما بایستی اطلاعات و نقشه‌ها و مدارک لازم را در رابطه با موارد فوق در ابتدای شروع کار در اختیار پیمانکار قرار دهد. هرگاه انجام عملیات موضوع پیمان تغییر وضع تأسیسات فـوق را ایجاب نماید پیمانکار به کارفرما اطلاع خواهد داد تا سازمان‌های ذیربط بـرای تغییر وضع آن‌ها اقدام نمایند در این‌صورت هزینه‌های مربوط به عملیات یـاد شده، به عهده کارفرما خواهد بود.

34- بیمـه

هر‌گونه اقدام و یا اقدامات لازمه در خصوص بیمه که توسط پیمانکار برای جبران مسئولیت‌های پیمانکار در قبال مسئولیت‌های مشارالیه مذکور در مواد 30،31،32 فوق‌الذکر صورت می‌گیرد بایستی به نام‌های مشترک و مکرر پیمانکار و کارفرما باشد مشروط بر این‌که در همـه ایـن مـوارد کارفرما به هیچ‌وجـه مسئول پرداخت هیچ‌گونه حق بیمه و یا هیـچ نـوع بـد در این خصوص بـه بیمه‌گر نباشد.

 

 

۳۵- اشیاء عتیقه و آثار تاریخی

هر گاه ضمن اجرای عملیات موضوع پیمان اشیاء عتیقه و یا آثار تاریخی و مسكوكات قدیمی و نظایر آن در محل کار پیدا شود پیمانکار متعهد است بلافاصله مراتب را طبق قوانین به‌اطلاع دستگاه‌های انتظامی برساند و همزمان کارفرما را نیز در این مورد مطلع نماید. پیمانکار باید تا هنگام مداخله مقامات صالحه در حفظ و نگهداری اشیاء عتیقه و آثار مزبور مراقبت‌های لازم را بعمل آورد، هر‌گاه اجرای این ماده موجب توقف موقت و یا تعطیل عملیات موضوع پیمان گردد طبق ماده ۴۶ رفتار خواهد شد.

36- اقامتگاه پیمانکار

اقامتگاه پیمانکار همان است که در صدر سند پیمان آمده است. چنانچه پیمانکار در مدت پیمان اقامتگاه خود را تغییر دهد نامبرده مکلف است موضوع را بلافاصله کتباً به کارفرما اطلاع دهد، در صورت عدم اطلاع کلیه ‌نامه‌ها و اوراق و اظهارنامه‌هایی که بوسیله نامه‌رسان یا پست به اقامتگاه قبلی مشروح در صدر سند پیمان ارسال شود ابلاغ شده تلقی خواهد شد.

۳۷- حراست و نگهبانی

پیمانکار بایستی رأسا در رابطه با کارها به هزینه شخصی خود کلیه چراغ‌های علائم خطر، نگهبانان و حصار و سایر وسائل را تأمین و مرتب بازبینی نماید و نیز کلیه اقدامات لازم را برای حفاظت از کارها و مصالح و کالا و یا جهت ایمنی و آسایش عموم معمول دارد و علاوه بر آن در هر مورد که کارفرما لازم بداند در رابطه با موارد ایمنی و حفاظتی دستورات مهندس ناظر را انجام دهد.

۳۸- انتقال به غیر

۳۸-۱- پیمانکار حق واگذاری کلی پیمان را به غیر ندارد.

۳۸-۲- پیمانکار حق انتقال تمام کار بطور یکجا به غیر را به هیچ وجه نخواهد داشت و چنانچه کارفرما در حین اجرای کار وقـوف حاصل نماید که پیمانکار چنین تخلفی را انجام داده است حق خواهد داشت پیمان را طبق ماده ۶۷ فسخ و با پیمانکار طبق همین ماده رفتار نماید.

۳۸-۳- پیمانکار حق واگذاری قسمت یا قسمت‌هایی از کار به غیر را مگر با اجازه قبلی و کتبی کارفرما و رعایت بند 38-4 زیر نخواهـد داشت و چنانچه کارفرما در حین اجرای کار وقوف حاصل نماید که پیمانکار چنین تخلفی را انجام داده است کارفرما حق خواهد داشت بنا به تشخیص خود طبق بند 38-2 فـوق بـا پیمانکار رفتار نماید و یا این‌که نسبت به جریمه پیمانکار حداکثر تا میزان تضمین انجام تعهدات اقدام نماید و در مورد نحوه ادامه کار به صلاحدید خـود تصمیم لازم را اتخاذ نماید.

۳۸-۴- پیمانکار می‌تواند پس از کسب موافقت کتبی کارفرما به منظور تسهیل و تسریع در اجرای قسمت یا قسمت‌هایی از عملیات موضوع پیمان موافقت‌نامه‌هایی با شخص یا اشخاص یا پیمانکاران جزء منعقد کند مشروط بر این‌که آنان را از واگذاری کار به‌غیر ممنوع دارد. این واگذاری نباید بقسـمی باشد که از پیشرفت کار طبق برنامه زمانبندی جلوگیری بعمل آورد و تحت هیچ عنوان نیز از مسئولیت و تعهدات پیمانکار نخواهد کاست. در موافقتنامه باید قید شود که در صورت بروز اختلافات بین پیمانکار و پیمانکار جزء نماینده کارفرما به مورد اختلاف رسیدگی نموده و هر تصمیمی اتخاذ کنـد بـرای طرفین (پیمانکار اصلی و پیمانکار جزء) قطعی و غیر‌قابل اعتراض و لازم‌الاجـراء است. هرگاه در پرداخت مطالبات پیمانکاران جزء با توجه به شرایط مندرج در موافقتنامه آن‌ها تأخیری روی دهد در صورتی‌که پیمانکار جزء تعهدات خـود را براساس موافقتنامه تنظیمی کاملا انجام داده و کار او مورد قبول و تأیید مهندس ناظر و ناظر مقیم باشد کارفرما می‌تواند بنا بر تقاضای پیمانکار جزء و با حضور نماینده پیمانکار اصلی بکار او رسیدگی کند. اگر در نتیجه ایـن رسیدگی، پیمانکار جزء طلبکار شود و پیمانکار از پرداخت آن خودداری کنـد کارفرما حق خواهد داشت طلب پیمانکار جزء را از محل مطالبات با تضمین‌های پیمانکار به حساب پیمانکار جزء بپردازد. در صورتی‌که با اخطار کتبی کارفرما، پیمانکار یا نماینده او برای رسیدگی حاضر نشوند کارفرما رأسا به موضوع رسیدگی و به‌ترتيب فوق عمل خواهد نمود و این عمل قطعی و لازم‌الاجرا خواهد بود و پیمانکار بدینوسیله حق هرگونه ادعا و اعتراضی را از خود سلب می‌نماید.

۳۹- رعایت قوانین کار، بیمه و مالیات

پیمانکار تأیید می‌کند که از تمام قوانین و مقررات مربوط به کار و تامین اجتماعی و حفاظت فنی و کارآموزی و همچنین قوانین مربوط به مالیات‌ها و عوارض از جمله عوارض شهرداری کاملا مطلع بوده و متعهد است همه آن‌ها را رعایت کند. در هر حال مسئولیت عدم اجرای قوانین و مقررات فوق‌الذکر متوجه پیمانکار خواهد بود.

40- حقوق ثبت شده انحصاری

40-1- پیمانکار کارفرما را در قبال کلیه دعاوی، مطالبات، اقدامات، دادخواهی‌ها، خسارات، تلفات، مخارج و هزینه‌های ناشی از تخلف و نقض حقوق ثبت شده انحصاری اختراع، طرح‌ها، حق طبع علامت تجارتی، نام و هر‌گونه حقوق انحصاری دیگر در مورد ماشین‌آلات، کارها و کالاهایی که توسط پیمانکار جهت انجام کارها و یا کارهای جانبی تهیه می‌گردد فارغ و مبری می‌دارد و خسارات و زیان‌های ناشی از این‌گونه موارد و مطالبات را که علیه کارفرما اقامه می‌شود و همچنین خسارات وارده به کارفرما را جبران نماید. چنانچه کارفرما کارها را مطابق مقصود و منظور مذکور در مشخصات تعیین شده مورد استفاده قرار ندهد در آن صورت پیمانکار نسبت به آثار چنین استفاده هایی بری‌الذمه خواهد بود.

۴۰-2- پیمانکار در قبال هرگونه مواد، کالا، اقدام، استفاده دستگاه، لوازم و هر شیئی دیگر از هر نوع که توسط پیمانکار و برای انجام کارها و یا توسط پیمانکار به‌منظور خرید، ساختمان و یا استفاده معرفی و پیشنهاد می‌گردد و ممکن است باعث تخلف و نقض حقوق ثبت شده انحصاری، علامت تجارتی یا نام، حق طبع و یا سایر حقوق انحصاری در نتیجه استفاده کارفرما گردد مسئول و جوابگو خواهد بود و بایستی این‌گونه مسائل را قبلا به آگاهی کارفرما برساند.

۴۰-۳- چنانچه ادعا یا شکایتی در خصوص موارد مذکور در این ماده عليه کارفرما مطرح گردد در آن صورت کارفرما مراتب را بی‌درنگ به پیمانکار اطلاع داده و پیمانکار بایستی با هزینه شخصی خویش کلیه اقدامات لازم را جهت رفع آن ادعا یا شکایت انجام دهد، قبل از شروع اقدامات، پیمانکار بایستی تضمین قابل قبولی را که ممکن است در زمان‌های مختلف مورد نیاز کارفرما باشد و برای جبران مبالغی که جهت پرداخت غرامت و خسارات هزینه‌ها و مخارج معلوم یا موافقت شده یا تخمین زده شده که ممکن است کارفرما مجبور به پرداخت آن در نتیجه تخلف و نقض موارد ذکر شده گردد در اختیار کارفرما قرار دهد.

۴۱- عدم افشاء اطلاعات مربوط به پیمان

۴۱-۱- پیمانکار حق افشاء اطلاعات مربوط به واگذاری پیمان را به مطبوعات و یا رسانه‌های گروهی نخواهد داشت و نبایستی بدون دریافت اجازه‌نامه کتبی و قبلی کارفرما اجازه دهد مطلبی در آن خصوص در نشریات (از جمله مجلات محلی) درج و یا از رسانه‌های گروهی منتشر گردد، کلیه مطالبی که در نظر است در مجلات درج و منتشر گردد بایستی قبل از ارسال و درج و نشر آن‌ها در مطبوعات جهت موافقت و تصویب به کارفرما تسلیم گردد.

۴۱-۲- پیمانکار کلیه کوشش‌های لازمه را جهت مکتوم نگهداشتن اطلاعاتی که در طول مدت پیمان کسب نموده مبذول خواهد داشت و پیمانکار باید از افشاء هر نوع اطلاعات و بازگو کردن آن به اشخاصی که کارفرما مجاز نکرده است جلوگیری بعمل آورد. تعهد پیمانکار در این خصوص بطور مداوم خواهد بود و مسئولیت وی در این زمینه با اتمام و پایان پیمان قطع نخواهد شد.

42- حق حسابرسی

کارفرما حق خواهد داشت به تشخیص خود و در مواقع لزوم دفاتر مالی و سایر اسناد و مدارک پیمانکار را در رابطه با موضوع این پیمان حسابرسی نموده و پیمانکار بایستی نهایت همکاری را در این مورد با حسابرسان کارفرما مبذول دارد، به‌منظور حسن اجرای مفاد این ماده پیمانکار بدینوسیله موافقت می‌کند که حتی‌المقدور دفاتر مالی و پرونده‌های جداگانه‌ای جهت موضوع این پیمان تهیه و نزد خود نگهداری نماید در هر حال واحد بودن دفاتر مالی با سوابق و مدارک پیمانکار نسبت به کل فعالیت‌های پیمانکار مانع از حسابرسی کارفرما و یا موجب عدم ارائه دفاتر و اسناد مذکور از طرف پیمانکار نمی‌تواند باشد. هدف حسابرسی موضوع این ماده حصول یقین توسط کارفرما از صحت اجرای مفاد و شرایط پیمان حاضر بوسیله پیمانکار می‌باشد. همچنین پیمانکار مکلف به پاسخگویی بموقع به استعلام‌های حسابرس و بازرس قانونی کارفرما در مقاطع مختلف بویژه در پایان سال مالی خواهد بود.

فصل سوم: تعهدات و اختیارات کارفرما

۴۳- اختیارات مهندس ناظر و ناظر مقیم

مهندس ناظر و ناظر مقیم حق خواهند داشت در خصوص کلیه مسائل مربوط به قبول و یا عدم قبول نوع و مرغوبیت مصالح و کالای پروژه و یا کار انجام شده و یا میزان پیشرفت کار و یا تشخیص و تفسیر نقشه‌های مربوطه و مشخصات فنی و کار آنی قابل قبول پیمانکار برای اجرای پیمان تصمیم مقتضی اتخاذ نمایند. در مواردی که در متن پیمان به دستورالعمل‌های صادره از سوی مهندس ناظر یا ناظر مقیم اشاره شده، این اشاره بدان معنی است که مهندس ناظر یا ناظر مقیم حق خواهند داشت که به نمایندگی از طرف کارفرما کارهای تحت اقدام را قبول و یا رد نمایند. حضور مهندس ناظر یا ناظر مقیم در محل کار به هیچ وجه پیمانکار را در قبال مسئولیت‌های پیمانکار بعنوان یک پیمانکار مستقل برای اداره و اجرای صحیح کارهای تحت پیمان فارغ و مسیری نخواهد کرد.

۴۴- بازرسان کارفرما

۴۴-۱- کارفرما جهت نظارت و کنترل کیفیت و نحوه پیشرفت کار تعدادی افراد بازرس از جمله نمایندگان سازندگان و بازرسان مستقل در اختیار خواهد داشت که تحت نظارت مهندس ناظر یا ناظر مقیم وظایف فوق‌الذکر را انجام خواهند داد.

۴۴-2- وظایف کارکنان بازرسی کارفرما عبارت است از نظارت و کنترل کارها، آزمایش و بازرسی کالا و مصالحی که مورد استفاده قرار می‌گیرد و کیفیت کاری که در رابطه با کارها انجام گرفته است. لكن وجود چنین افرادی موجب کاهش میزان مسئولیت‌های پیمانکار در خصوص نصب، ساختمان و انجام آزمایشات مربوطه که قبل از راه‌اندازی لازم است و همچنین انجام کلیه کارها بنحو مطلوب و رضایت‌بخش نخواهد شد و آن‌ها نیز رأسا اختیار ندارند که پیمانکار را از انجام هر وظیفه و تعهدی که تحت این پیمان به‌عهده دارد باز دارند و با دستور انجام کاری را بدهند که باعث تأخیر و با پرداخت اضافی گردد و یا افزایش یا کاهشی در کارها بدهند به‌جز در مواردی که در این شرایط عمومی پیمان و یا در جاهای دیگر پیمان تصریح گردیده است.

۴۴-۳- مهندس ناظر ممکن است در مواقع مختلف قسمتی از اختیارانش را بصورت کتبی به کارکنان بازرسی کارفرما تفویض نماید و یک نسخه از تفویض‌نامه کتبی را به پیمانکار ارائه نماید. هرگونه دستور کتبی و یا مصوبه ای که توسط کارکنان بازرسی کارفرما فقط در چهارچوب چنین تفویض‌نامه‌ای به پیمانکار داده می‌شود برای پیمانکار به مثابه دستور مهندس ناظر است و مشروط به موارد زیر لازم‌الاجرا می‌باشد.

الف) قصور کارکنان بازرسی کارفرما در عدم تأیید هر کار و یا کالایی باعث از بین رفتن اختیار و قدرت مهندس ناظر در عدم تأیید چنین کار و یا کالایی و همچنین دستور تخریب برداشتن و دوباره درست کردن آن قسمت از کارها و یا کالا نخواهد شد.

ب) چنانچه پیمانکار با ارائه دلیل از تصمیم اتخاذ شده توسط کارکنان و بازرسی کارفرما راضی نباشد حق دارد موضوع را به مهندس ناظر که بایستی تصمیم مزبور را تأیید، تکذیب و یا تغییر دهد ارجاع نماید.

۴۵- تغییر کارها و کارهای جدید

1-45- کارفرما حق خواهد داشت کارهای تحت پیمان را تا میزان ۲۵ درصد قیمت و اولیه پیمان در مجموع موارد زیر افزایش یا کاهش دهد (میزان تغییرات اضافی با نقصانی مذکور، هر کدام مستقله تاحد ۲۵ درصد خواهد بود) و پیمانکار مکلف به انجام آن‌ها می‌باشد.

الف) افزایش و یا کاهش مقادیر کار مذکور در پیمان بعد از اندازه‌گیری کارهای انجام شده. توضیح این‌که احجام و مقادیر کار مذکور در مدارک پیمان تقریبی بوده و به‌جز در مواردی‌که قیمت پیمان مقطوع باشد کارهای تحت پیمان بعد از انجام هر قسمت، اندازه‌گیری (متره) خواهد شد و پرداخت‌ها براساس مقدار واقعی کار انجام شده پرداخت خواهد شد. در مواردی‌که پیمان بصورت قیمت مقطوع منعقد گردیده باشد و موضوع مقطوع بودن قیمت در سایر اسناد پیمان تصریح شده باشد. این بند کان لم یکن خواهد شد.

ب) افزایش و یا کاهش مقادیر کار و تغییر مشخصات و کیفیت نوع کارها در اثر تغییر نقشه‌ها، شرح کار و یا بنا به دستور مهندس ناظر که کتباً به پیمانکار ابلاغ شده باشد.

ج) انجام هر نوع اضافه کاری و کارهای جدیدی که طبق تشخیص کارفرما برای تکمیل کار ضروری باشد.

۴۵-۲- پیمانکار حق هیچ‌گونه تغییری در کار و یا انجام کارهای جدید را بدون دریافت دستور کتبی و قبلی از مهندس ناظر نخواهد داشت. در مواردی که بنا به ضرورت عملیاتی، مهندس ناظر دستور تغییر کار با انجام کارهای جدید را بطور شفاهی به پیمانکار ابلاغ می‌نمایند. پیمانکار بایستی نسبت به انجام آن اقدام نماید و مهندس ناظر نیز در اولین فرصت کتباً موضوع را تأیید نماید.

۴۵-۳- قیمت تغییر کارها تا میزان ۲۵ درصد قیمت اولیه پیمان بشرح و به‌ترتیب زیر تعیین خواهد شد:

۴۵-۳-۱- هرگاه اضافه کاری و یا کاهش‌کاری مربوط به اقلام مزبور در پیمان باشد دقیقا نرخ پیمان ملاک عمل خواهد بود.

۴۵-۳-۲- هر‌گاه برای یک یا تمام اقلام تغییرات ابلاغی به پیمانکار در پیمان نرخ وجود نداشته باشد بر‌اساس برآورد کار‌فرما اقدام خواهد شد.

۴۵-۳-۳- چنانچه نرخ تغییرات در پیمان نبوده و پیمان مشمول تعدیل گردد مبنای محاسبه تغییرات بوجود آمده از زمان پیشنهاد نرخ پیمانکار براساس برآورد کارفرما محاسبه و پرداخت خواهد شد.

۴۵-۳-۴- پیمانکار موظف است براساس نرخ‌های محاسبه شده توسط کارفرما بر مبنای بندهای ۱-۳-۴۵، ۲-۳-۴۵ و ۳-۳-۴۵ فوق کلیه تغییر کارها و با کارهای جدید را انجام دهد و چنانچه در مورد مقادیر و نرخ‌ها اعتراضی داشته باشد از طریق مهندس ناظر به کارفرما منعکس نماید و پس از بررسی توسط کارفرما چنانچه توافقی بین پیمانکار و کارفرما حاصل نگردید نظر کارفرما قطعی و برای پیمانکار قابل قبول و لازم‌الاجرا خواهد بود.

4-45- نحوه ابلاغ دستور تغییر کار و یا انجام کارهای جدید، تنظیم فرم دستور تغییر کار، اخذ امضاءها، تهیه الحاقیه (در موارد ضروری) و سایر اقدامات دیگر طبق مقررات و دستورالعمل‌های داخلی کارفرما خواهد بود.

۴۶- تغییر مدت پیمان

در موارد زیر کارفرما بنا به پیشنهاد مهندس ناظر با توجه به برنامه تفصیلی اجرایی منضم به پیمان و تغییراتی که ممکن است در آن داده شود موضوع تغییر مدت پیمان را مطالعه و رسیدگی نموده و در صورتی‌که پیش آمدن این موارد را مجوز کافی برای تغییر مدت پیمان بداند حدود تغییرات مدت پیمان را تعیین و به پیمانکار ابلاغ خواهد نمود:

الف) در صورتی‌که مقادیر کارها طبق ماده ۴۵ افزایش یا کاهش یافته و با کارهای جدید به پیمانکار ارجاع شود.

ب) هرگاه نقشه‌های اجرائی تمام یا قسمتی از کارها به دستور کارفرما تغییر اساسی نماید و اجرای نقشه‌های جدید تغییر مدت را ایجاب کند.

ج) هرگاه در پرداخت صورت‌وضعیت‌ها: پیش‌پرداخت‌‌ها، تحویل اراضی و یا توقف کار توسط معارضين، تسلیم نقشه‌ها و یا تحویل مصالح و کالا تأخیر حاصل گردد.

د) در موارد حوادث قهریه

ه‍) در صورتی‌که کار طبق ماده ۶۳ از طرف کارفرما موقتاً تعليق يابد.

و) در صورتی‌که قوانین و مقررات جدیدی وضع شود که در مدت اجرای کار موثر باشد.

ز) در مواردی‌که تأخیر ناشی از قصور پیمانکار صورت گرفته باشد با رعایت ماده ۶۵ (جریمه تأخير)

ح) در مورد کشف اشیاء عتیقه و آثار تاریخی طبق ماده ۳۵

۴۷- دسترسی کارفرما به کارها

۴۷-۱- مهندس ناظر و ناظر مقیم و هر شخص و یا اشخاصی که توسط کارفرما مجاز باشند حق خواهند داشت که در تمام اوقات به کارها و محل کار و کلیه تعمیرگاه‌ها و محل‌هایی که کار در آنجا انجام می‌شود دسترسی داشته باشند کارکنان پیمانکار، مصالح و کالای پروژه و ماشین‌آلات بایستی در ساعات انجام کار در محل کار حاضر و موجود بوده بطوری‌که بازدید و دسترسی به آن‌ها امکان‌پذیر باشد.

۴۷-۲- هیچ کاری نبایستی قبل از موافقت و تأیید مهندس ناظر و یا ناظر مقیم پوشیده شود و یا خارج از محل دید گذاشته شود و پیمانکار بایستی فرصت کافی برای مهندس ناظر و یا ناظر مقیم جهت بازدید، اندازه‌گیری و آزمایش هرکاری که باید پوشیده و یا خارج از محل دید گذاشته شود و همچنین برای آزمایش زیر بناها (فونداسیون‌ها) قبل از این‌که کارهای بعدی بر روی آن‌ها انجام گیرند فراهم نماید. پیمانکار بایستی برای چنین کارها و زیر بناهانی (فونداسیون‌هایی) که بایستی آزمایش شوند اعلام کتبی موجهی که مدت آن از ۲۴ ساعت کمتر نباشد به مهندس ناظر یا ناظر مقیم تسلیم نماید، مهندس ناظر و یا ناظر مقیم بدون تأخير غيرمعقول این‌گونه کارها و زیر بناهای (فونداسیون‌های آماده شده را بازدید، اندازه‌گیری و آزمایش خواهد کرد (مگر در مواردی‌که بنا به تشخیص مهندس ناظر یا ناظر مقیم این کار ضرورت نداشته باشد) و نتیجه را جهت اقدامات بعدی به اطلاع پیمانکار خواهند رساند.

47-3- هر گاه بنا به دلایلی لازم شود، پیمانکار بایستی قسمت یا قسمت‌هایی از کارها را که پوشیده شده‌است بیرون آورده و در معرض آزمایش و بازرسی قرار دهد و در صورت لزوم قسمت یا قسمت‌هایی از کار را بطوری‌که مورد قبول کارفرما باشد بازسازی نماید، چنانچه قسمت یا قسمت‌هایی از کار مورد بحث که پوشیده شده یا خارج از محل دید گذاشته شده مطابق نیازمندی‌های مذکور در بند 45-2 این ماده و برحسب مواد و شرایط پیمان انجام گرفته باشد در آن صورت هزینه‌های مربوط به بیرون آوردن و به‌حالت اول در آوردن آن‌ها به‌عهده کارفرما می‌باشد ولی در غیر این‌صورت چنین هزینه‌هایی به‌عهده پیمانکار بوده و اگر خسارتی از این بابت متوجه کارفرما شده باشد مبلغ آن از مطالبات پیمانکار کسر و برداشت خواهد شد.

۴۸- دسترسی پیمانکار به محل کار

۴۸-۱- بجز در مواردی‌که پیمان به نحو دیگری صراحـت داشـته باشـد کارفرما جهت دسترسی پیمانکار به محل کار به مقداری که برای شروع کارها و انجام آن‌ها مطابق با برنامه کار و در زمان معین لازم باشد همکاری‌های لازم را خواهد نمـود و در صورتی‌که برای توسعه و ادامه کارها مطابق با برنامـه کـار لازم باشد که پیمانکار به بخش‌های بیشتری از محل کار دسترسی، داشته باشد در آن صورت کار‌فرما امکان دسترسی بیشتر پیمانکار را در این خصوص فراهم خواهد نمود.

۴۸-۲- پیمانکار بایستی حداقل ۱۴ روز قبل از شروع هرکاری درخواست کتبی خـود را برای اجازه عبور که به‌منظور انجام هر قسمت از کـار لازم دارد به مهندس ناظر یا ناظر مقیم تسلیم نماید و چنانچه بنا به تشخیص مهندس ناظر یا ناظر مقیم اجازه عبور، امری ضروری باشد در آن صورت کارفرما نهایت سعی خود را جهت تأمین اجازه عبـور مـورد نیاز مبذول داشته و پیمانکار را در مقابل استفاده از اجازه عبور و هزینه‌های مربوط به آن بری‌الذمه خواهد نمود.

۴۸-۳- عطف به بند 48-1 بالا محل کار ممکن است شامل چند محل جداگانه یا بهم پیوسته باشد، کارفرما تا جایی که امکان دارد محل‌هایی را که دارای ابعاد مناسب برای کارهای ساختمانی می‌باشد تأمین می‌نماید. چنانچه محل انجام کار محدود بوده و یا در حین اجراء محدود شود و امکان در دسترس گذاشتن محل‌هایی با ابعاد مناسب وجود نداشته باشد پیمانکار بایستی نحوه انجام کار را طوری تنظیم نماید که بتواند در همان محدوده کار را انجام دهد.

۴۸-۴- پیمانکار بایستی عملیات و نقل و انتقالات خود را در محل‌هایی که به پیمانکار تحویل داده شده‌است محدود کند و با توجه به ماده ۳۰ این شرایط عمومی، کارفرما را از هر‌گونه ادعایی در مورد خساراتی که توسط کارکنان و یا وسایل پیمانکار در هر زمان به کارفرما و یا پیمانکار وارد شود میری بدارد.

۴۹- تهیه تسهیلات محل کار

۴۹-۱ کارفرما کلیه زمین‌هایی را که برای تأسیسات و ایجاد کارگاه و انجام عملیات موضوع پیمان مورد نیاز است در تاریخ‌هایی‌که در برنامه اجرائی تفصیلی منضم به پیمان پیش‌بینی شده‌است در اختیار پیمانکار خواهد گذاشت و پیمانکار مکلف است که صورتمجلس تحویل زمین را امضاء نماید. در صورتمجلس تحویل زمین نقشه زمین و موقعیت آن و محور عملیات و مبداء ارتفاعات باید ذکر شود. اراضی تحویلی محدود به حدودی خواهد بود که در برنامه تفصیلی اجرانی تعیین شده و مساحت و کیفیت آن به اندازه و به‌نحوی خواهد بود که پیمانکار بتواند عملأ بطور پیوسته و بدون انقطاع عملیات موضوع پیمان را طبق برنامه تفصیلی اجرائی انجام دهد. چنانچه شروع عملیات ساختمانی در اراضی تحویلی مستلزم کسب پروانه ساختمان با پرداخت وجوه یا حقوقی نظیر حق ریشه و اعیانی و مالیات و عوارض بر اراضی مورد واگذاری و امثال آن باشد کارفرما حقوق متعلقه را پرداخت و پروانه ساختمان را اخذ خواهد نمود.

تبصره ۱- چنانچه در اسناد و مدارک پیمان، تأمین تمام و یا قسمتی از زمین مورد نیاز برای تجهیز کارگاه به عهده پیمانکار گذاشته شده باشد و یا پیمانکار بخواهد طبق صلاحدید خود از محل‌هایی خارج از محل‌های تحویلی کارفرما برای تجهیز کارگاه استفاده کند، بایستی موقعیت آن‌ها را به تأیید کارفرما برساند. در این حالت، مسئولیت هر نوع ادعا و طلب خسارت از سوی صاحب ملک به عهده پیمانکار است و کارفرما در این موارد مسئولیتی ندارد.

تبصره ۲- در صورتی‌که محل تحویل شده به پیمانکار معارض پیدا کند و موجب توقف اجرای تمام یا قسمتی از کار شود، آن قسمت از کار که متوقف شده‌است مشمول تعليق می گردد و طبق ماده ۶۳ رفتار می‌شود.

۴۹-۲- زمین و تسهیلات مربوطه که توسط کارفرما در اختیار پیمانکار قرار داده شده متعلق به کارفرما بوده و بایستی بطور امانت و به‌نحو مطلوب و مطمئن در خلال مدت پیمان و یا مدت تمدید شده نزد پیمانکار نگهداری و باقی بماند و پیمانکار حق ندارد زمین و تسهیلات متعلق به کارفرما را به بهانه این‌که کارکنان او بطور موقت در آنجا اسکان کرده‌اند بطور دائم تصرف نماید و بایستی پس از خاتمه کارها یا فسخ يا خاتمه قبل از موعد پیمان محل‌های مزبور را به هزینه خود بطور کامل تخلیه و تنظیف نموده و اموال کارفرما را به کارفرما عودت دهد. در صورتی‌که پیمانکار نسبت به تخلیه و استرداد اراضی تحویلی و اموال کارفرما قصور و یا تأخیر نماید مکلف به پرداخت خسارات و اجرت‌المثل ایام تأخیر بوده و در صورت لزوم از طریق مراجع قانونی اقدام خواهد شد.

۴۹-۳- پیمانکار بایستی مطابق مقررات مندرج در این شرایط عمومی و بر‌حسب قوانین ایران و مقررات دولتی موجود در محل و طبق نظر مهندس ناظر به هزینه خود کلیه تسهیلات لازم از قبیل مسکن، غذا، تسهیلات بهداشتی و تنظیفاتی، برق، یخ، روشنایی، آب آشامیدنی و غیر آشامیدنی، تسهیلات ارتباطی و غیره به‌منظور سکونت کارکنان خود و همچنین جهت انجام كار و آزمایش کارها در محل کار تأمین نماید. برای توزیع نیروی برق، تأسیسات برقی پیمانکار بایستی مطابق با استانداردهای مورد قبول در مورد استفاده از نیروی برق، بکار گرفته شود.

۴۹-۴- قبل از شروع بکار، در هر یک از محل‌های کار پیمانکار بایستی طرحی از کار‌گاه خود را در محدوده‌ای که مهندس ناظر معین می‌نماید تهیه و جهت تصویب تسليم مهندس ناظر نماید. طرح مزبور باید مشتمل بر ترتیبات پیشنهادی پیمانکار، نوع و ابعاد کلیه دفاتر کار، انبارهای سرپوشیده، توالت‌های دستشویی‌ها، محل ساخت قطعات، کارگاه و مخازن سوخت، حصارهای موقت دروازه‌ها، اطاقک‌های نگهبانی، محل پارک وسایل نقلیه و غیره باشد پیمانکار بدون کسب موافقت کتبی و قبلی مهندس ناظر حق تغییر محل کارگاه خود را نخواهد داشت.

49-5- در خلال مدت تعیین شده در برنامه کار برای تجهیز کارگاه پیمانکار بایستی در هر یک از محل‌های کار دفاتر کار مطمئن برای کارکنان خود و همچنین ساختمان‌هایی برای انبار کردن وسایل بر پا نموده و نیز دفتر کار مهندس ناظر یا ناظر مقیم به مساحت ۶ متر در 4/۵ متر که مجهز به وسایل روشنایی و گرم‌کننده و خنک‌کننده و تهویه و دستشویی و اثاثیه و لوازم مورد احتیاج از قبیل میز تحریر، صندلی، قفسه کشودار برای نگهداری نقشه‌ها, میز نقشه‌کشی، کمد، قفسه، پرده و میله‌پرده و سایر لوازم مورد نیاز باشد و همچنین دفاتر کار برای سایر کارکنان کارفرما به تعداد و طبق مشخصاتی که در سایر مدارک پیمان ذکر گردیده تهیه و آماده نماید. پیمانکار بایستی کلیه چنین ساختمان‌هایی را در تاریخ خاتمه و تکمیل کارها برچیده و از محل دور نماید. چنانچه پیمانکار نسبت به برچیدن و دور نمودن چنین ساختمان‌هایی در تاریخ صدور گواهینامه موقت پایان کار قصور نماید در آن صورت کارفرماحق خواهد داشت که با چنین ساختمان‌هایی را بدون پرداخت وجهی به پیمانکار تصاحب نموده و یا آن‌ها را تخریب نموده و هزینه چنین تخریبی را از پیمانکارمطالبه نماید.

۴۹-۶- چنانچه شرایط پیمان ایجاب نماید، پیمانکار بایستی در مجاورت دفتر کار مهندس ناظر و یا ناظر مقیم اطاق عکس‌برداری (رادیوگرافی) و تاریک‌خانه تهیه نماید. مساحت اطاق عکس‌برداری (رادیوگرافی) بایستی در حدود 5/3 متر در 5/2 متر بوده و اندازه تاریک‌خانه مجاور اطاق عکس‌برداری (رادیوگرافی) بایستی 5/2 در 5/2 متر باشد. پیمانکار بایستی اطاق‌های مورد بحث را با تسهیلات برقی جهت روشنائی، حرارت، تهویه مطبوع، نیروی برق. دستشویی و آب و غیره مجهز نماید.

۴۹-۷- در صورتی‌که مواد و شرایط پیمان، پیمانکار را ملزم نموده باشد، پیمانکار بایستی در خلال مدت پیمان و در طول انجام کارها محل مناسبی جهت سکونت مهندس ناظر یا ناظر مقیم و سایر کارکنان کارفرما (به‌تعدادی که در مدارک پیمان مشخص شده است) در محل کار مطابق مشخصات داده شده در شرح کار و یا سایر مدارک پیمان و طبق نظر مهندس ناظر تهیه نماید.

49-8- چنانچه مطابق مواد و شرایط پیمان، پیمانکار مسئول تهیه غذا برای کارکنان کارفرما باشد در آن صورت موارد زیر لازم‌الاجراء خواهند بود.

الف) غذا بایستی در اطاق نظيف، تهویه شده و دارای پرده که اندازه مساحت آن گنجایش مجموع تعداد کارکنان کارفرما را در زمان واحد داشته باشد توزیع و ارائه گردد. نوع غذا بایستی حداقل معادل استانداردهای غذاهایی باشد که در مهمان‌سراهای کارفرما تهیه و توزیع می‌گردد.

ب) سالن غذا خوری و آشپزخانه بایستی دارای سیستم تهویه هوای مطبوع و گرم کننده کافی برای ایجاد رفاه و آسایش لازم در فصول مختلف باشد.

ج) کلیه ظروف و لوازم آشپزخانه و چینی‌آلات بایستی از نوع مرغوب بوده و پس از استفاده بوسیله آبگرم و مواد پاک کننده شستشو و تمیز شوند و به‌منظور احتراز از آلودگی بعدی بایستی در محل مناسبی نگهداری و محافظت شوند.

د) تهیه، حمل و انتقال، نگهداری و توزیع غذا بایستی به‌طریق بهداشتی و و تحت شرایط بسیار خوب صورت گیرد بطوری که از بروز هر نوع خطری که سلامت مصرف‌کنندگان را تهدید نماید جلوگیری و محافظت شود.

9-49- در مواردی که شرایط پیمان ایجاب نماید پیمانکار بایستی برای بازدید‌کنندگان مجاز کارفرما غذا به تعداد نفرات معین تهیه نماید، مجاز بودن بازدید‌کنندگان مورد بحث بایستی توسط مهندس ناظر یا ناظر مقیم در هر موردی که پیش‌آید تأیید گردیده و مراتب قبلأ به پیمانکار اطلاع داده شود.

۴۹-۱۰- پیمانکار موظف است در تمام مدت پیمان و حین اجرای کارها محل کار را بطور مرتب و پاکیزه نگهداری نماید.

50- بیمه کارها

علاوه بر بیمه‌های موضوع ماده ۳۴ این شرایط عمومی پیمان که کلا به‌عهده و هزینه پیمانکار می باشد. کارفرما در صورت نیاز به هزینه خود تمام با آن قسمت از کار‌های موضوع پیمان را که در اسناد و مدارک پیمان تعیین شده‌است را در مقابل حوادث قهری و غیر‌مترقبه (فورس ماژور) بیمه خواهد نمود.

فصل چهارم: امور مالی

51ارزشیابی کارهای انجام شده و تنظیم صورتوضعیت موقت

۵1-۱- در پایان هر ماه شمسی بعد از شروع کار، پیمانکار باید صورت‌وضعیت کلیه کارهایی که از شروع پیمان تا آن تاریخ طبق نقشه‌های اجرایی و شرح کار و دستور کارها انجام یافته است را در چهار نسخه روی فرم‌های مخصوصی که از طرف مهندس ناظر یا ناظر مقیم به او داده خواهد شد تنظیم و امضاء نموده و جهت بررسی و تأیید به ناظر مقیم تحویل نماید، ناظر مقیم صورت‌وضعیت مزبور را از جهت تطبيق ارقام یا مقادیر کارهای انجام شده مورد رسیدگی قرار داده و پس از تأیید آن را امضاء و برای سرپرست اجرایی / مهندس ناظر ارسال خواهد داشت.

۵۱-2- سرپرست اجرایی مهندس ناظر صورت‌وضعیت مزبور را با توجه به مفاد پیمان مورد بررسی قرار داده و چنانچه ایرادی نسبت به میزان مقادير و ارقام این‌صورت‌‌وضعیت نداشته باشد آن را تصویب و دو نسخه از آن را برای ناظر مقیم ارسال می‌دارد تا یک نسخه را در اختیار نماینده پیمانکار قرار دهد چنانچه اندازه‌گیری از هر قسمت از کارها بنا به تشخیص مهندس ناظر ضروری باشد در آن صورت پیمانکار بایستی مساعدت‌های لازم را برای اندازه‌گیری مورد نظر بعمل آورد و کلیه مشخصات و جزئیات کار را در اختیار مهندس ناظر قرار دهد.

۵۱-۳- هر گاه پیمانکار نسبت به اقلام و ارقام و قیمت‌های صورت‌وضعیت که بوسیله سرپرست اجرایی مهندس ناظر تأیید شده‌است معترض باشد مکلف است اعتراضات خود را با ذکر دلیل ظرف مدت یک ماه به کارفرما کتباً اعلام کند تا مورد رسیدگی قرار گیرد.

۵۲- پرداخت

۵2-۱- صورت‌وضعیت‌های موقت ماهانه که طبق ماده ۵۱ این شرایط عمومی تنظیم گردیده و دارای امضای پیمانکار و ناظر مقیم و مهندس ناظر و سرپرست اجرایی می‌باشد پس از رسیدگی‌های لازم و کسر مبالغ ده‌گانه زیر توسط کارفرما باقیمانده قابل پرداخت به پیمانکار، حداکثر ظرف مدت ۳۰ روز (سی روز) با تنظیم سند و صدور چک به پیمانکار پرداخت خواهد شد.

الف) اقساط پیش پرداخت و على‌الحساب‌ها.

ب) ده درصد بابت کسور وجه‌الضمان طبق ماده ۵۹ .

ج) مالیات پیمانکاری طبق ماده ۵۶ این شرایط عمومی پیمان.

د) پنج درصد بابت قانون سازمان تأمین‌‌اجتماعی.

ه‍) هرگونه جرائم احتمالی طبق مفاد و شرایط پیمان.

و) هرگونه بدهی که به پیمانکار جزء داشته و با وجود مراجعه پیمانکاران جزء و اخطار کتبی کارفرما نسبت به آن اقدام ننموده باشد.

ز) اقساط بها، مصالح ولوازم و تجهیزات تحویلی از طرف کارفرما به پیمانکار.

ح) کسورات متفرقه دیگری که بر طبق مفاد و شرایط پیمان بعهده پیمانکار است.

ط) هر مبلغی که کارفرما تحت هر عنوان از پیمانکار طلبکار باشد.

ی) پرداخت احکام اجرائیات صادره از مطالبات قابل پرداخت به پیمانکار.

52-۲- هر‌گاه به‌عللی صورت‌وضعیت ارسال شده توسط مهندس ناظر ناقص باشد یا برخی از ارقام آن مورد اعتراض کارفرما قرار گیرد و صورت‌وضعیت برای تصمیم مهندس ناظر عودت داده شود مدت سی روز مذکور در بند 52-1 این ماده از تاریخی شروع خواهد شد که صورت‌وضعیت تصحیح شده مجدداً تسلیم کارفرما بشود. چنانچه برگشت دادن، اصلاح و پرداخت صورت‌وضعیت تنظیمی بیش از سی روز بطول انجامد در مقابل تقاضای پیمانکار کارفرما موافقت می‌نماید پس از کسر کسورات فوق از مبلغ صورت‌وضعیتی که مهندس ناظر تأیید نموده است مبلغی به تشخیص کارفرما تا حداکثر ۷۰ درصد آن را بعنوان على‌الحساب در وجه پیمانکار پرداخت کند و مابقی را پس از اصلاح و امضاء صورت‌وضعیت به پیمانکار بپردازد.

۵۲-۳- با پرداخت صورت‌وضعیت موقت ماهانه بشرح بالا کلیه کارها و تدارکاتی که در صورت‌وضعیت مزبور درج گردیده است به کارفرما تعلق خواهد گرفت. که به‌منظور اجرای بقیه عملیات مورد پیمان برسم امانت تا موقع تحویل موقت در اختیار پیمانکار خواهد بود. نگهداری و حفاظت کارهای انجام یافته و تدارکاتی که بهای آن‌ها پرداخت شده براساس مفاد پیمان بعهده پیمانکار است.

۵۲-۴- کلیه مقادیر مندرج در صورت‌وضعیت‌های ماهانه و همچنین پرداخت‌هایی که بابت آن‌ها بعمل می‌آید جنبه موقتی و غیرقطعی و على‌الحساب دارد و هر نوع اشتباه اندازه‌گیری و محاسباتی در صورت‌وضعیت‌های بعدی و یا صورت‌وضعیت قطعی اصلاح و رفع خواهد شد.

۵۳- تعدیل قیمت پیمان

53-1- به پیمان‌هایی که مدت اجرای عملیات آن‌ها یکسال و یا کمتر از یکسال است تعديل تعلق نخواهد گرفت و به هر علتی که مدت پیمان به درازا کشیده و به بیش از یکسال بالغ گردد عدم شمول تعدیل پیمان کماکان به قوت خود باقی خواهد بود.

۵۳-۲- پیمان‌هایی که براساس فهرست‌بهاء سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی منعقد می‌گردند برای محاسبه تعدیل آن‌ها از روش پیمان‌هایی که یک قلم می‌باشند (فرمول‌های مشروحه زیر) استفاده نمی‌شود و می‌بایستی در مورد این‌گونه پیمان‌ها طبق ضوابط و مقررات سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی اقدام شود.

53-3- به کلیه پیمان‌هایی که مدت اولیه آن‌ها بیش از یکسال باشد و مبلغ آن بصورت یک قلم محاسبه و همچنین پیمان‌های خطوط لوله نفت و گاز و کارهای تأسيسانی که به روش اندازه‌گیری منعقد می‌شوند طبق فرمول‌های زیر بر‌حسب مورد تعدیل تعلق خواهد گرفت:

الف) فرمول تعدیل کارهای سیویل

ب) فرمول تعدیل کارهای ابنیه

ج) فرمول تعدیل تاسیسات مکانیک کارهای ابنیه

د) فرمول تعدیل تاسیسات برقی کارهای ابنیه

 

ه‍) فرمول تعدیل کارهای مکانیکی خطوط لوله نفت و گاز

و) فرمول تعدیل دستمزد و نصب کارهای مکانیکی اختصاصی مربوط به پروژه‌های پالایشگاه نفت و گاز و انبارهای نفت و تلمبه‌خانه‌ها و تاسیسات مشابه

ز) فرمول تعدیل دستمزد و نصب کارهای برقی و ابزار دقیق اختصاصی مربوط به پروژه‌های پالایشگاه نفت و گاز انبارهای نفت و تلمبه‌خانه‌ها و تاسیسات مشابه

تعاریف و معانی حروف مذکور در فرمول‌های فوق‌الذکر بشرح زیر است: منظور از حرف «ES» يعني تعديل بخش مربوطه از مبلغ پیمان

«P»: یعنی مبلغ کارکرد دوره‌ای

«C»: یعنی شاخص کارهای سویل در دوران کار (شاخص رشته‌ای فهرست‌بهای واحد عملیات ساختمان و راه و باند فرودگاه و زیرسازی راه آهن منتشره توسط سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی) برای استفاده در کارهایی که با فهرست‌بهای ذکر شده برآورد می‌شوند.

«CO»: شاخص کارهای سیویل در زمان پیشنهاد (شاخص رشته‌ای فهرست‌بهای واحد عملیات ساختمان و راه و باند فرودگاه و زیر‌سازی راه آهن منتشره توسط سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی) برای استفاده در کارهایی که با فهرست‌بهای ذکر شده برآورد می‌شوند.

«B»: شاخص کارهای ابنیه در دوران کار (شاخص رشته‌ای فهرست‌بهای ابنیه منتشره توسط سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی) برای استفاده در کارهایی که با فهرست بهای ذکر شده برآورد می‌شوند.

«Bo»: شاخص کارهای ابنیه در زمان پیشنهاد (شاخص رشته‌ای فهرست‌بهای ابنیه منتشره توسط سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی) برای استفاده در کارهایی که با فهرست‌بهای ذکر شده برآورد می‌شوند.

«M»: شاخص کارهای تأسیسات مکانیکی در دوران کار (شاخص رشته‌ای فهرست‌بهای واحد کارهای تأسیسات مکانیکی منتشره توسط سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی) برای استفاده در کارهایی که با فهرست‌بهای ذکر شده برآورد می‌شوند.

«MO»: شاخص کارهای تأسیسات مکانیکی در زمان پیشنهاد (شاخص رشته‌ای فهرست‌بهای واحد کارهای تأسیسات مکانیکی منتشره توسط سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی برای استفاده در کارهائی که با فهرست بهای ذکر شده برآورد می‌شوند.

«F»: شاخص کارهای تأسیسات مکانیکی در دوران کار (شاخص رشته‌ای فهرست‌بهای واحد کارهای تأسیسات مکانیکی منتشره توسط سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی) برای استفاده در کارهایی که با فهرست‌بهای ذکر شده برآورد می‌‌شوند.

«EO»: شاخص کارهای تأسیسات مکانیکی در زمان پیشنهاد (شاخص رشته‌ای فهرست‌بهای واحد کارهای تأسیسات مکانیکی منتشره توسط سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی) برای استفاده در کارهایی که با فهرست‌بهای ذکر شده برآورد می‌شوند.

«MC»: شاخص رشته‌ای کارهای تأسیسات مکانیکی بدون مصالح منتشره توسط سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی در دوران کار برای استفاده در کارهای مکانیکی اختصاصی صنعت نفت.

«MCO»: شاخص رشته‌ای کارهای تأسیسات مکانیکی بدون مصالح منتشره توسط سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی در زمان پیشنهاد برای استفاده در کارهای مکانیکی اختصاص صنعت نفت.

«EC»: شاخص رشته‌ای کارهای تأسیسات برقی بدون مصالح منتشره توسط سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی در دوران کار برای استفاده در کارهای برق و ابزار دقیق صنعت نفت.

«ECO»: شاخص رشته‌ای کارهای تأسیسات برقی بدون مصالح منتشره توسط سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی در زمان پیشنهاد برای استفاده در کارهای برق و ابزار دقیق صنعت نفت.

«L»: شاخص گروهی فصل پنجم خطوط انتقال آب منتشره توسط سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی در دوران کار برای استفاده در کارهای مکانیکی خطوط لوله و نفت و گاز.

«LO»: شاخص گروهی فصل پنجم خطوط انتقال آب منتشره توسط سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی در زمان پیشنهاد برای استفاده در کارهای مکانیکی خطوط لوله نفت وگاز.

تبصره 1- با توجه به اینکه هر نوع پروژه شامل بخش‌هایی ار موارد الف تا بند ۵۳-۳ فوق خواهد بود. لذا تعدیل هر بخش با فرمول مربوطه خود بطور جداگانه محاسبه خواهد شد.

تبصره 2- در پیمان‌های یک قلم به‌منظور اعمال تعديل به روش مذکور درصدهای وزنی هر بخشی از کار قبل از تاریخ مناقصه توسط کارفرما بر‌اساس برآورد کار و مطابق با اجزاء متشکله کار تعیین و در مدارک مناقصه منظور می‌گردد. درصدهای تعیین شده بعنوان سقف میزان تعدیل پذیر هر بخش از مبلغ یک قلم تلقی خواهد شد.

تبصره 3- کارهای اضافی بستگی به ماهیت آن با فرمول بخش مربوطه تعدیل می‌گردد.

تبصره 4- در پیمان‌هایی که صرفا در قالب یک و یا ترکیبی از ردیف‌های الف تا د فوق قرار گرفته باشند و به روش اندازه‌گیری منعقد شوند، محاسبه تعدیل به روش ذکر شده در دستورالعمل پیوست بخشنامه شماره2080/۵۴/1-97-6 مورّخ 23/06/1370 سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی با رعایت مصوبه شماره 2512- 4/33/845 مورّخ 04/10/1370 هیئت مدیره شرکت ملی نفت ایران خواهد بود.

تبصره 5- تعدیل متعلقه به هر یک از صورت‌وضعیت‌هایی که تا تاریخ اعلام شاخص‌های بعدی تنظیم می‌شود، براساس آخرین شاخص‌های اعلام شده محاسبه و بصورت على‌الحساب پرداخت می‌گردد.

تبصره 6- سایر مفاد دستورالعمل نحوه تعدیل آحادبهای پیمان‌ها پیوست بخشنامه شماره 2080/۵۴/1-9706 مورّخ 23/0۶/1370 سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی که مغایر با موارد فوق نباشد لازم‌الاجراء می‌باشد.

۵۳-۴– اعمال ضریب «K»

الف) در کلیه پیمان‌هایی که شاخص مبنای پیمان دوره سه ماهه‌ای است که پیشنهاد قیمت پیمانکار یا پیشنهاد نهایی (در موارد ترک تشریفات مناقصه) طی آن دوره تسلیم شده است. برای تحقق شرایط استفاده از شاخص‌های موضوع بخشنامه شماره 2161/54/1-10231 مورّخ 27/07/1371 سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی مقدار تعدیل محاسبه شده در ضریبی بنام ضريب K مشروط بر اینکه کمتر از عدد یک و یا حداکثر برابر یک باشد(۱≥K ) و مقدار آن از یکی از دو فرمول زیر بدست می آید، ضرب شود.

الف-1) برای پیمان‌های با فهرست پایه

الف-2) برای پیمان‌های با فهرست غیر پایه

تذکر 1: بدیهی است پیمان‌هایی که شاخص مبنای پیمان به استناد مصوبه شماره 2512/۳۳/845 مورّخ 04/۱۰/1370 هیئت مدیره شرکت ملی نفت ایران شاخص دوره سه ماهه‌ای است که فهرست‌بهای پایه مربوطه براساس قیمت‌های آن دوره محاسبه شده است. پلوس‌های بالاتر از ده درصد مشمول تعدیل نمی‌باشد.

تذکر ۲: منظور از برآورد کار در بند الف-۲ و تبصره ۳ بند 53-۳ برآورد کارفرما می‌باشد که در برآورد کار، از مبانی قیمت‌های پایه سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی و یا نرخ‌های ماشین‌آلات و نیروی انسانی اختصاصی صنعت نفت مصوبه هیأت مدیره شرکت ملی نفت ایران و یا شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده‌های نفتی ایران استفاده شده باشد.

تذکر3: منظور از ضریب پیشنهادی پیمانکار ضریبی است که از تقسیم قیمت پیشنهادی پیمانکار و یا قیمت توافق شده به برآورد کارفرما (که طبق تذکر ۲ فوق محاسبه گردیده) بدست می‌آید.

تذكر ۴: نوع شاخص‌های مورد استفاده در روابط بالا شاخص‌های رشته‌ای است و برای کارهای خطوط لوله شاخص گروهی فصل پنجم خطوط انتقال آب استفاده می‌گردد. در پیمان‌هایی که از چند فهرست‌بهاء استفاده شده‌است از میانگین وزنی شاخص‌های رشته‌ای که به نسبت مبالغ فهرست‌های مربوطه محاسبه می‌شود استفاده خواهد شد. ضمنا در صورتی‌که شاخص رشته‌ای دوره مربوط به مبنای پیمان منتشر نشده باشد آخرین شاخص دوره ماقبل بطور على‌الحساب مورد استفاده قرار خواهد گرفت.

تذكر 5: دوره سه‌ماهه‌ای که فهرست‌های پایه هر سال بر مبنای قیمت‌های آن دوره محاسبه شده‌اند دوره سه ماهه چهارم سال قبل همان سال می‌باشد.

۵۳-۵- در مورد پیمان‌هایی که دارای بخش ارزی می‌باشند فقط برای بخش ریالی تعدیل پرداخت می‌شود و پرداخت تعدیل بخش ریالی آن مشمول ضوابط فوق‌الذکر خواهد بود.

۵۳-۶- تعدیل نرخ‌های پیمان‌های مربوط به اجرای تاسیسات نفت و گاز و پتروشیمی که با استفاده از فهرست‌های بهای تاسیسات نفت و گاز منتشر شده از سوی معاونت امور مهندسی و فناوری وزارت نفت منعقد می شود طبق دستورالعمل نحوه تعدیل آحاد‌بهای پیمان‌های مربوطه منضم به بخشنامه شماره 1-317/28 مورّخ 28۰/01/80 وزیر نفت صورت خواهد گرفت.

۵۴- پرداختهای ارزی و مقررات گمرکی

هرگاه طبق اسناد و مدارک پیمان، پیمانکار برای بعضی از هزینه‌های اجرایی موضوع پیمان، احتیاج به ارز جهت خرید کالا، مصالح و تجهیزات و یا ارائه خدمات از خارج کشور داشته باشد، نرخ تسعیر ارز، میزان و نحوه پرداخت‌های ارزی و شرایط حمل و نقل کالا و ترخیص از گمرک و سایر شرایط مربوطه در شرایط خصوصی پیمان در مورد هر پیمان مشروحاً ذکر خواهد شد.

۵۵- پیشپرداخت

1-۵۵- کارفرما به‌منظور تقویت بنیه مالی پیمانکار و همچنین تکمیل تجهیزات و تهیه مصالح و سایر نیازهای کارگاه، به درخواست پیمانکار جمعاً معادل ۲۴ درصد مبلغ اولیه پیمان را بعنوان پیش‌پرداخت در سه قسط به شرح زیر در مقابل ارائه ضمانت‌نامه‌های بانکی معتبر و مورد قبول کارفرما به پیمانکار پرداخت می‌نماید:

الف) قسط اول معادل ده درصد (%10) مبلغ اولیه پیمان پس از تحویل محل کارگاه

ب) قسط دوم معادل هشت درصد (%8) مبلغ اولیه پیمان پس از تجهیز کارگاه

ج) قسط سوم معادل شش درصد (6%) مبلغ اولیه پیمان پس از انجام سی درصد (%30) مبلغ اولیه پیمان طبق صورت‌وضعیت‌های موقت و بدون محاسبه مصالح پای کار .

۵۵-۲- بازپرداخت مبالغ پیش‌پرداخت شده به پیمانکار بدین صورت است که پس از واریز اقساط اول و دوم پیش‌پرداخت، معادل هجده درصد (18%) از مبلغ ناخالص تمام صورت‌وضعیت‌های موقت (به استثنای تعدیل، مابه‌التفاوت مصالح و پرداخت‌های مشابه) کسر می‌شود و برای واریز قسط سوم معادل شش درصد (%6) علاوه بر هجده درصد (%18) یاد شده از صورت‌وضعیت‌ها کسر می شود به نحوی که مبلغ پیش‌پرداخت تا آخرین صورت‌وضعیت موقت مستهلک شود.

۵۶- ماليات

کارفرما قبل از هر پرداخت به پیمانکار مالیات متعلقه را طبق قوانین مالیاتی جاری و یا قوانین مالیاتی که در خلال اجرای پیمان وضع گردد و در نتیجه اجرای پیمان به آن تعلق گیرد. بر طبق مقررات از مبالغ قابل پرداخت به پیمانکار کسر نموده و به حساب اداره امور اقتصادی و دارایی محل واریز می‌نماید. با توجه به مراتب فوق‌الذکر چنانچه پیمانکار هرگونه ادعا ویا اعتراضی نسبت به مبلغ کسر شده و یا هر مورد دیگری در خصوص مالیات داشته باشد بایستی مستقیما به اداره مزبور مراجعه نماید و کارفرما هیچ‌گونه مذاکره‌ای در این زمینه با پیمانکار بعمل نخواهد آورد. بدیهی است در هر صورت کسر مالیات حقوق کارکنان پیمانکار بعهده پیمانکار می‌باشد و مسئولیت انجام آن به هیچ وجه بعهده کارفرما نخواهد بود.

۵۷- حق بیمه قانون سازمان تامین اجتماعی

۵۷-۱- پیمانکار موظف است کارکنان خود و کارکنان پیمانکاران فرعی را نزد سازمان تأمین اجتماعی بیمه نموده و کل حق بیمه را به‌ترتیب مقرر در قانون تأمین اجتماعی به آن سازمان بپردازد.

57-2- در رابطه با اجرای ماده ۳۸ قانون تأمین اجتماعی، پنج درصد قیمت کل پیمان بعنوان ودیعه حق بیمه نزد کارفرما نگهداری خواهد شد و استرداد این مبلغ منوط است به‎اینکه پیمانکار:

الف) برگ مفاصا حساب نهایی از سازمان تأمین اجتماعی مبنی بر اینکه تمام حق بیمه موضوع پیمان را پرداخت نموده است تحصیل کند و یا اینکه،

ب) گواهینامه‌ای از سازمان تأمین اجتماعی ارائه دهد که برگ مفاصا حساب مذکور در بند «الف» فوق مورد لزوم نمی‌باشد.

۵۷-۳- علاوه بر مبلغ ۵ درصد مذکور در فوق مطابق ماده ۳۸ قانون تامین‌اجتماعی آخرین صورتحساب پیمان نیز تا ارائه مفاصا حساب نهایی نزد کارفرما باقی خواهد ماند و پیمانکار تا قبل از ارائه مفاصاحساب فوق حق مطالبه ۵ درصد نگهداری شده و آخرین صورتحساب پیمان را نخواهد داشت.

57-4- در صورتی‌که پیمانکار مطابق مقررات قانون تأمین اجتماعی عمل نکند و نتیجتاً بابت اجرای پیمان مبالغی به سازمان تأمین اجتماعی بدهکار شود و طبق مقررات و قوانین جاری کشور این بدهی از کارفرما مطالبه و دریافت شود. کارفرما حق خواهد داشت که جهت وصول مبالغ پرداختی به سازمان تأمین‌اجتماعی به هرطریقی که صلاح بداند به پیمانکار مراجعه و از طريق ضبط کلیه مطالبات پیمانکار و یا از طریق قضائی احقاق حق نماید.

۵۸- تضمین انجام تعهدات

۵۸-۱- پس از اعلام واگذاری پیمان از طرف کارفرما پیمانکار باید برای تضمین انجام تعهدات ناشی از پیمان، مبلغی معادل ۵ درصد مبلغ اولیه پیمان را به حساب جاری کارفرما واریز و رسید آن را تسلیم کارفرما نماید. پیمانکار می‌تواند بجای واریز وجه نقد معادل آن ضمانتنامه بانکی قابل قبول کارفرما که بلا شرط و غیرقابل برگشت و عندالمطالبه و قابل تمدید بوده و بدون نیاز به اقدام قضائی یا اداری و غیر قابل وصول باشد و یا ضمانت‌نامه‌های معتبر دولتی دیگری شامل بیمه‌نامه، ضمانت‌نامه صادره از مؤسسات غیر بانکی، وثیقه ملکی، اوراق مشارکت و سهام شرکت‌های سهامی عام و مطالبات قطعی شده سایر پیما‌ن‌ها خواهد بود تسلیم کارفرما نماید.

۵۸-2- ضمانت‌نامه بانکی و ضمانت‌نامه صادره از مؤسسات غیر‌بانکی و بیمه‌نامه باید تا تاریخ آخرین روز مدت انجام کار معتبر باشد.

۵۸-۳- پس از پایان کار و صدور گواهینامه موقت پایان کار، و تنظیم صورت‌وضعیت قطعی کار‌کرد و دریافت آن توسط امور مالی کارفرما و یا اعلام واحد مجری مبنی بر عدم بدهی پیمانکار در صورتی‌که ترخیص تضمین‌های مندرج در بند 1-۵۸ از نظر قراردادی، مالی و حقوقی بلامانع باشد نسبت به ترخیص و استرداد آن‌ها به پیمانکار اقدام خواهد شد. مادام که گواهینامه موقت پایان کار صادر نشده است، پیمانکار مکلف است به‌دستور کارفرما ضمانت‌نامه مربوط را تمدید کند و چنانچه تا ۱۵ روز قبل از انقضاء مدت اعتبار آن طبق دستور کارفرما اقدام به تمدید ننماید کارفرما حق دارد مبلغ آن را از بانک ضامن دریافت کرده و وجه آن را بجای ضمانت‌نامه برسم وثیقه تا صدور گواهینامه موقت پایان کار نزد خود نگهداری نماید. چنانچه بانک ضامن از تمدید ضمانتنامه خودداری کند و یا وجه ضمانتنامه موصوف را بحساب کارفرما واریز ننماید پیمانکار متعهد و ملتزم است با ابلاغ کتبی کارفرما نسبت به پرداخت فوری مبلغ مندرج در ضمانت‌نامه اقدام نماید و یا کارفرما حق خواهد داشت معادل وجه ضمانت‌نامه را از مطالبات پیمانکار ناشی از این پیمان و همچنین مطالبات مربوط به سایر پیمان‌های دیگر و یا غیره که نزد خود کسر و یا برداشت نماید.

 

59- تضمین حسن انجام کار

بابت تضمین حسن انجام کار معادل ده درصد(%10) از هر پرداخت صورت‌وضعیت موقت، تعدیل، مابه‌التفاوت و پرداخت‌های مشابه) پیمانکار کسر و نزد کارفرما نگهداری می‌شود. هشتاد درصد (%80) مبلغ سپرده فوق‌الذکر در ازای ارائه ضمانت‌نامه بانکی، بیمه‌نامه، ضمانت‌نامه صادره از مؤسسات غیر‌بانکی، وثیقه ملکی، اوراق مشارکت، سهام شرکت‌های سهامی عام ومطالبات قطعی شده سایر پیمان‌ها به پیمانکار بازگردانده می‌شود. نصف مبلغ کسور انجام کار و یا ضمانت‌نامه‌های ارائه شده پس از صدور گواهینامه موقت پایان کار که در ماده ۶۰ این شرایط عمومی شرح داده شده در موقع پرداخت صورت‌وضعیت قطعی به پیمانکار مسترد خواهد شد و ما‌بقی پس از صدور گواهینامه‌هایی پایان کار که در ماده ۶۸ شرایط عمومی به آن اشاره شده‌است به پیمانکار بازگردانده می‌شود.

فصل پنجم: تحویل موضوع پیمان

۶۰- گواهینامه موقت پایان کار

1-۶۰- هر موقع که بنظر مهندس ناظر کلیه کارها اساسأ خاتمه یافته باشد و نتیجه آزمایشات مذکور در ماده ۲۸ این شرایط عمومی پیمان رضایت‌بخش باشد کارفرما پس از تحویل و تحول کارها طبق مقررات جاری کارفرما به توصیه مهندس ناظر اقدام به صدور گواهینامه موقت پایان کار خواهد نمود و تاریخ دوره نگهداری از تاریخ تحویل موقت کار شروع می‌شود.

۶۰-2- کارفرما می‌تواند از هر قسمت از کار که بنا به تشخیص مهندس ناظر قابل بهره‌برداری باشد قبل از پایان کلیه کارهای مورد پیمان و پس از تنظیم صورتمجلس، شروع به بهره‌برداری نماید. تاریخ شروع دوره نگهداری مربوط به این قسمت از کار تاريخ تنظیم صورتمجلس فوق می‌باشد اما سایر اقدامات قراردادی از قبیل ترخیص ضمانت‌نامه انجام تعهدات و غیره منوط به صدور گواهینامه موقت پایان کار موضوع بند 60-1 فوق می‌باشد.

۶۰-۳- چنانچه بدلیل قصور پیمانکار گواهینامه موقت پایان کار و صورتمجلس موضوع بندهای 60-1 و 60-2 فوق در خلال مدت یک ماه پس از تاریخ تکمیل و اتمام کارها صادر نشده باشد کارفرما در آن‌صورت حق خواهد داشت تمام و یا قسمتی از کار انجام شده مزبور را مورد استفاده قرار دهد، بدیهی است پیمانکار بایستی در اولین فرصت ممکن نسبت به فراهم آوردن امکانات صدور گواهینامه موقت پایان کار و یا صورتمجلس موضوع بندهای 60-1 و 60-2 فوق اقدام نماید در هر صورت سایر اقدامات بعدی مذکور در پیمان منوط به صدور اسناد فوق‌الذکر می‌باشد. ضمنا کلیه عواقب و هزینه‌های ایجاد شده در این رابطه بعهده پیمانکار خواهد بود.

۶۱- صورت‌وضعیت قطعی

بمحض آنکه تحویل موقت کلیه کارها انجام گرفت مهندس ناظر در معیت نماینده پیمانکار اقدام به اندازه‌گیری و تهیه صورت‌وضعیت قطعی کارهای انجام شده خواهد کرد. مقادیر و ارقام صورت‌وضعیت قطعی به تنهائی قاطع بوده و یکی از مآخذ تسویه قطعی محاسبات قرار خواهد گرفت ولو آن‌که بین آن‌ها و مقادیر یا ارقامی که در صورت‌وضعیت‌های موقت قبلی منظور گردیده اختلافاتی باشد. در صورتی‌که پیمانکار با وجود اخطار قبلی ده روزه کارفرما یا نماینده او برای تهیه صورت‌وضعیت قطعی حاضر نشود و یا نماینده خود را معرفی ننماید مهندس ناظر رأسا اقدام به تهیه صورت‌وضعیت قطعی خواهد نمود. صورت‌وضعیت قطعی که بدین ترتیب تنظیم می‌شود (با ضمائم و اوراق محاسبه) طی نامه‌ای برای پیمانکار ارسال خواهد شد. تا اگر مشارالیه نسبت به محاسبه ارقام اعتراضی داشته باشد در مدت سه هفته از تاریخ ارسال، اعتراضات خود را تسلیم کارفرما نماید و در صورتی‌که پیمانکار ظرف مدت فوق نسبت به محاسبه صورت‌وضعیت قطعی اعتراضی ننماید قبول شده تلقی خواهد شد و پیمانکار حق هر‌گونه اعتراضی را در این مورد از خود ساقط نموده است. پیمانکار اعتراضاتی را که احیاناً نسبت به محاسبه صورت‌وضعیت قطعی دارد باید با مدارک مثبته و ذکر دلیـل كـتبـاً بـه کارفرمـا اعـلام دارد تا مورد رسیدگی قرار گرفته و نسبت به اقلام مورد اختلاف تصمیم نهایی توسط کارفرما اتخاذ شود. تصمیم نهایی کارفرما قطعی بوده و از جانب پیمانکار غیر‌قابل اعتراض خواهد بود.

۶۲- دوره نگهداری

۶2-۱- دوره نگهداری مدت زمانی است که جهت رفع نواقص بعد از تحویل موقت کار در سند پیمان تعیین و ذکر می‌گردد و شروع آن برای تمام کارها از یک روز پس از تحویل موقت پایان کار و برای قسمت‌هایی از کار که طبق بند ۶۰-۲ مورد استفاده قرار گرفته از تاریخ تنظیم صورتمجلس توسط کارفرما یا نماینده او خواهد بود.

۶۲-۲- چنانچه در دوره نگهداری معایب و نواقصی به تشخیص کارفرما در تمام و یا قسمتی از کارها مشهود گردد که ناشی از عدم رعایت مشخصات و یا بکار بردن مصالح بد و نامرغوب توسط پیمانکار و یا در اثر هرگونه اقدام نادرست پیمانکار باشد، در آن صـورت مهندس ناظر بایستی کتباً پیمانکار را ضمن توضیحات لازم از نوع نواقص حاصله مطلع نموده و به پیمانکار اخطار نماید که در خلال مدت تعیین شده نواقص موجود را برطرف نماید و پیمانکار مکلف است معایب و نواقص مزبور را به هزینه خود در موعد مقرر رفع نماید. و تشخیص کارفرما قطعی و لازم‌الرعایه است. چنانچه پیمانکار پس از دریافت نامه مهندس ناظر نسبت به رفع نواقص موجود در خلال مدت تعیین شده اقدام ننماید در آن صورت کارفرما با مسئولیت و هزینه پیمانکار نسبت به رفع نواقص (بدون اینکه به سایر حقوق حقه کارفرما که در نتیجه قصور و مسامحه پیمانکار در رفع نواقص و بهبود و مرمت کارهای ناقص بوجود آمده باشد خدشه وارد شود) اقدام خواهد کرد و کلیه هزینه‌های مربوطه را از مطالبات و از وجوه تضمین‌های حسن انجام کار پیمانکار کسر و یا بحساب پیمانکار منظور خواهد نمود.

۶2-3- مفاد و شرایط این شرایط عمومی به کلیه امور مربوط به بازرسی‌ها اصلاح کارهای تعمیرات و تجدید کارها و همچنین کلیه آزمایشات مورد نیاز که در خلال مدت زمان دوره نگهداری توسط پیمانکار انجام می‌گردد قابل اعمال می‌باشد.

۶2-4- چنانچه پیمانکار در خلال مدت زمان دوره نگهداری هر قسمت از کارها را که تحت ضمانت‌نامه فروشنده یا سازنده کالا بوده و تعمیر و با تجدید نماید، در آن صورت بایستی ضمانت مجددی از فروشنده کالا در این خصوص دریافت نماید.

فصل ششم: تعلیق کارها، حوادث قهری، خسارت تاخیر، ختم، فسخ، گواهینامه نهائي پایان‌کار، صورتحساب قطعی و تسویه حساب پیمانکار، عدم بکارگيري افراد معتاد، عدم اشتغال بـكـــار اتباع خـارجـي غيرمجـاز، رعایت استانداردهای زیست محیطی، قوانین حاکم بـر پیمان، حـل اختلاف، ممنوعیت قانونی، واسطه و ارتشاء، اخطارها

۶۳- تعلیق کارها

۶۳-۱- کارفرما حق خواهد داشت که در مدت پیمان، اجـرای کل کار یا قسمتی از کارها را موقتاً و به‌دفعات جمعاً برای حداکثر سه ماه به‌حال تعلیق در آورد و در این‌صورت باید مراتب را بطور کتبی و با تعیین تاریخ شروع و خاتمـه تـعليـق بـه پیمانکار اطلاع دهد. در مدت تعلیق، پیمانکار مکلف است کلیه کارهای انجـام یافته و مصالح پای کار و تأسیسات کارگاه را براساس پیمان بطور شایسته حفاظت و حراست نماید. پیمانکار بابت هزینه‌های عمومی از قبیل حراست و همچنین هزینه حفاظت کارگاه مبلغی را که به تشخیص کارفرما محاسبه خواهـد شد دریافت خواهد کرد و تاریخ خاتمه کار نیز به نسبت دوران تعلیق تمدید خواهد شد. چنانچه کارها در نتیجه قصور و مسامحه پیمانکار متوقف شود و یا بحالت تعلیق درآید در آن صورت کلیـه مخـارج و هزینه‌های اضافی به‌عهده پیمانکار خواهد بود و مدت توقف و یا تعلیق به‌عنـوان تأخیر به تقصیر پیمانکار محسوب خواهد شد و مشمول جریمه تأخیر می‌گردد.

۶۳-۲- پیمانکار می‌باید در مدت دوران تعلیق ماشین‌آلات خود را با اجـازه کارفرما بدون دریافت هیچ‌گونه هزینه‌ای از کارگاه خارج نماید. بدیهی اسـت اجـاره مربوط به دوران توقف آن تعداد از ماشین‌آلات که طبق دستور کتبـی سرپرست اجرایی در کارگاه باقی می‌ماند، پس از تهیه لیست تعداد مشخصات ماشین‌آلات مذکور و تنظیم صورتجلسه، هزینه‌های مربوطه براساس برآورد کارفرما محاسبه و به پیمانکار پرداخت می‌گردد.

۶۳-۳- در صورتی‌که تعلیق بیش از سه ماه ضروری باشد کارفرما می‌تواند با جلب موافقت کتبی پیمانکار طبق شرایط مندرج در بند 63-1 این ماده مدت تعليق را افزایش دهد. چنانچه توافق حاصل نگردد و انجام کل کار یا قسمتی از کار برحسب دستور کارفرما برای مدت بیش از ۹۰ (نود) روز به حالت تعلیق درآمده باشد در آن صورت پیمانکار می‌تواند با تسلیم اخطار کتبی از کارفرما تقاضا نماید که پس از ۳۰ (سی) روز از تاریخ دریافت چنین اخطاری کل کار یا قسمتی از کار را که تعلیق شامل آن‌ها شده شروع نماید و اگر اجازه شروع کار به پیمانکار در خلال مدت یاد شده داده نشود پیمانکار می‌تواند مجددا اخطاریه کتبی مشابهی را به کارفرما تسلیم نماید مبنی بر اینکه قسمتی از کارها که بصورت تعلیق در آمده بعنوان قسمت حذف شده و اگر تعلیق شامل کلیه کارها باشد پیمان خاتمه یافته تلقی گردد. در این‌صورت طبق ماده ۶۶ اقدام خواهد شد.

۶۳-۴- هرگاه عوامل موجب تعلیق کار برطرف شود کارفرما با تعیین مهلتی برای پیمانکار به منظور آماده نمودن کارگاه تاریخ شروع مجدد کار را به پیمانکار ابلاغ می کند.

۶۴- فورس ماژور (حوادث قهری و غیرمترقبه)

۶۴-۱- فورس ماژور به وقایعی اطلاق می‌شود که جلوگیری از آن وقایع از حیطه کنترل هر یک از طرفین متعاقدین پیمان خارج بوده و زمان حدوث آن قابل پیش‌بینی و یا پیشگیری نبوده و ایجاد هر‌گونه عمل منطقی برای مقابله با آن غیرممکن خواهد بود از جمله جنگ، اعتصابات و انقلاب‌های عمومی، شیوع بیماری‌های واگیر، زلزله، سیل و طغیان‌های غیر‌عادی، خشکسالی بی‌سابقه و آتش‌سوزی دامنه‌دار و مواردی از این قبیل.

۶۴-۲- در صورتی‌که هر یک از متعاقدین پیمان بدلیل شرایط فورس ماژور نتواند تعهدات خود را طبق مواد و شرایط پیمان انجام دهند، عدم انجام تعهدات آن‌ها بعنوان نقض پیمان تلقی نخواهد شد و شرایط مزبور موجب ایجاد هیچ‌گونه حقی برای طرفین جهت اقامه دعاوی، خسارات یا زیان و با تقاضای تعدیل قیمت پیمان نخواهد نمود و صرفا در رابطه با خسارات وارده به کارهای انجام شده به شرح زیر اقدام خواهد شد.

۶۴-2-۱- هرگاه خسارات وارده مشمول بیمه موضوع مقرر در ماده ۵۰ این شرایط عمومی باشد برای جبران خسارات طبق همان ماده اقدام خواهد شد.

۶۴-۲-۲- هرگاه خسارات وارده مشمول بیمه موضوع مقرر در ماده ۵۰ این شرایط عمومی نباشد جبران این خسارات بعهده کارفرما می باشد.

تبصره – منظور از جبران خسارت مذکور در فوق اعاده کارها بصورت قبل از وقوع حادثه است، پس از رفع حوادث قهری و غیرمترقبه پیمانکار مکلف خواهد بود که برای اعاده کارها بصورت قبل از وقوع حادثه در صورتی‌که کارفرما آن را لازم و میسر بداند اقدام کند، در این‌صورت تمدید مدت مناسبی جهت اعاده کارها به‌وضع اوليه و ادامه کارها از طرف پیمانکار پیشنهاد خواهد شد و پس از رسیدگی و تأیید کارفرما به پیمانکار ابلاغ می‌گردد. در صورتی‌که اعاده کارها بحالت قبل از وقوع حادثه لازم و میسر تشخیص داده نشود خسارات دریافتی از بیمه‌گر متعلق به کارفرما خواهد بود. چنانچه پس از رفع حوادث قهری و غیرمترقبه هر یک از طرفین پیمان نتوانند حداکثر تا مدت شش ماه نسبت به شروع به اعاده کارها بصورت قبل از وقوع حادثه اقدام نمایند حق انصراف از ادامه کار برای طرف دیگر پیمان محفوظ می‌باشد.

64-3- پیمانکار بایستی حداکثر ظرف ۴۸ ساعت پس از وقوع فورس ماژور وجود حالت فورس ماژور را کتباً به اطلاع مهندس ناطر رسانده و در صورت لزوم تمدید مدت تکمیل پیمان را طبق ماده 27-۲ درخواست نماید.

۶۴-۴- اگر حالت اضطراری (فورس ماژور) بیش از مدت ۱۸۰ روز بطول انجامد، هر یک از طرفین حق خواهند داشت با دادن اخطار کتبی ۳۰ روزه، پیمان را خاتمه دهند بدیهی است که اخطار کتبی بعد از انقضای مدت ۱۸۰ روز مذکور فوق باید بطرف مقابل داده شود.

۶۵- جریمه تاخیر

چنانچه پیمانکار نتواند کارها را در مدت پیمان به اتمام رساند، در آن صورت کارفرما حق خواهد داشت که به‌موجب مواد و شرایط پیمان و یا مطابق با قوانيـن جاری علیه پیمانکار اقدام نماید و هیچ یک از موارد ذکر شده در این ماده موجب محرومیت و یا محدودیت کارفرما از اقدام به چنین عملی نخواهد شد. هرگاه با رعایت ماده ۴۶ شرایط عمومی پیمان، پیمانکار در انجام کار در مدت پیمان تأخیر داشته باشد جریمه‌هایی بشرح زیر به او تعلق خواهد گرفت:

۶۵-۱- هرگاه جمع مدت تأخیرها از یک دهم مدت پیمان تجاوز نکند برای هر روز تأخیر یک پانصدم باقی‌مانده کار که در اجرای آن تأخیر شده است.

۶۵-۲- هرگاه جمع مدت تأخیر از یک دهم مدت پیمان تجاوز نماید تا یک دهـم مـدت پیمان طبق بند 65-1- و برای مازاد بر آن تا یک چهارم مدت پیمان دو برابر میزان تعیین شده برای هر روز در بند ۶۵-۱

تبصره – مبلغ باقی‌مانده کارها که در اجرای آن تأخیر شده‌است عبارت است از مبلغ مذکور در ماده ۳ سند پیمان با احتساب مبالغ مربوط به تغییر کارها و کارهای جدید مذکور در ماده ۴۵ شرایط عمومی پیمان منهای مبلغ صورت‌وضعیت مربوط به کارهای انجام یافته تا آخرین روز مدت پیمان.

۶۵-3- گاه پیمانکار نتواند در مدت مذکور در بند 65-2 فوق نیز تعهدات خود را انجام دهد و جمع مدت تأخیرها از یک چهارم مدت پیمان تجاوز نماید در آن صورت کارفرما ضمن محاسبه و وصول جریمه‌های مذکور در بند 65-2 حق خواهد داشت بدون اینکه پیمان را فسخ کنـد و در صورت لزوم ضمن تأمين دلیل از طریق مراجع قضائی از پیمانکار خلع يد بعمل آورده و محل کار را اشغال نموده و با استفاده از ماشین‌آلات و تجهیزات و مصالح پای کار پیمانکار موجود در کارگاه کار موضوع پیمان را رأساً یا بوسیله پیمانکاران دیگر به‌هر نحو که مقتضی بداند انجام داده و اگر اضافه بر مبلغ پیمان کار تمـام شـود تفاوت را از محل تضمین و کسور وجه‌الضمان و در صورت عدم تکافوی آن از هرگونه مطالبات دیگر که از پیمانکار داشته باشد برداشت نماید و یا از طریق قضایی استيفاء حـق نماید. یا آنکه پیمان را فسخ و تضمین و كسور وجـه‌الضمان پیمانکار را ضبط نموده و کار را به‌هر نحو که صلاح و صرفه کارفرما باشد انجام دهد ولی در صورت ادامه پیمان توسط پیمانکار مجموع جریمه‌های تأخیر قابل دریافت از پیمانکار هیچگاه نمی‌تواند از جمع جریمه مأخوذه بر پایه بند 65-2 فوق تجاوز کند و اضافه بر یک چهارم مدت پیمان جهت ادامه و انجام کارهای بدون جریمه محسوب خواهد شد. نظر کارفرما در انتخاب شقوق فوق قطعی و برای پیمانکار لازم‌الاجراء است.

۶۵-۴- کارفرما می‌تواند بجای کسر جریمه تأخیر در پایان مدت پیمان جریمه تأخیر برای مقاطع مختلف را نیز بر‌اساس فرمول‌های فوق با توجه به برنامه زمانبندی هر مقطع و با در نظر گرفتن مبالغ مربوط به آن مقطع کار محاسبه نماید. در صورتی‌که پیمانکار نتواند در کل مدت پیمان تأخیرهای حاصله در مقاطع مزبور را جبران نماید مبالغ محاسبه شده از مطالبات پیمانکار کسر خواهد شد‌. بدیهی است کارفرما می‌تواند در مقاطع مختلف چنانچه تأخیرها از حد مجاز مذکور در بند 65-2 تجاوز کند برطبق بند 65-3 با پیمانکار رفتار نماید.

66- خاتمه دادن به پیمان توسط کارفرما

۶۶-۱- کارفرما می‌تواند بدون آن‌که تقصیری متوجه پیمانکار باشد بنا به مصلحت خود یا علل دیگر در هر زمان که صلاح بداند به پیمان خاتمه دهد. در این‌صورت کارفرما بایستی طی نامه‌ای مراتب خاتمه را به پیمانکار اعلام نماید و ضمن آن موارد زیر تذکر داده شود.

الف) ذکر ماده مربوطه

ب) تاریخ خاتمه دادن پیمان

ج) تعیین تکلیف کارهایی که ناتمام ماندن آن‌ها موجب بروز خطر و زیان است.

د) تعیین مهلتی برای پیمانکار، تا پیمانکار بتواند در آن مهلت، کارها و کارگاه را آماده تحویل نماید.

ه‍) سایر مواردی که مهندس ناظر ذکر آنها را ضروری بداند.

۶۶-۲- پیمانکار بایستی پس از دریافت نامه خاتمه پیمان اقدامات زیر را از تاریخی که در نامه بعنوان تاریخ خاتمه ذکر شده‌است انجام دهد؛

الف) از ادامه انجام کارهـا بـجـز اعمالی که برای حفظ و سالم نگهداشتن کارهای در دست اقدام ضروری است خودداری نماید.

ب) از دادن سفارشات مربوط به انجام کارها خودداری نماید مگر اینکه در نامه خاتمه پیمان بنحو دیگری مقرر شده باشد و کلیه کوشش‌های موجه را در مورد الغاء و فسخ تعهدات موجـود و مربوط بـه مـواد پیمان و یا انتقال آن‌ها به کارفرما تا آنجا که مورد نیاز و قبول کارفرما باشد معمول دارد.

ج) از کارهای انجام شده و همچنین مصالح و کالای پروژه، ماشین‌آلات اعـم از اینکه در محل کار باشند و یا در راه، تا تاریخ تحویل به کارفرما محافظت نماید.

۶۶-۳- پیمانکار بایستی در رأس موعدی که در نامه خاتمه پیمان تعیین گردیده است کارها را تحویل کارفرما دهد و چنانچه در کارهای انجام شده (اعم از ناتمام یـا تکمیل شده به تشخیص کارفرما معایبی مشاهده گردد پیمانکار مکلف است به هزینه خود در مدت کوتاهی که توسط کارفرما تعیین می‌شود رفع عیب نماید و سپس به کارفرمـا تحویل دهد در صورتی‌که پیمانکار در رأس موعد مقرر نسبت به رفع عیب اقدام ننماید طبق ماده ۶۲ با پیمانکار رفتار خواهد شد.

۶۶-۴- ظرف مدت ده روز همزمان و یا پس از تحویل کارها مهندس ناظر در معیت نماینده پیمانکار اقدام بـه اندازه‌گیری کارهای انجـام شـده وتهيـه صـورت‌وضعیت قطعی کارهای انجام شده خواهد کرد و نسبت به پرداخت آن اقدام می‌نماید. در صورت عدم حضور پیمانکار در مدت تعیین شده توسط کارفرما طبق بند 67-۲-4 این شرایط عمومی اقدام خواهد شد.

۶۶-۵- پس از تهیه و تنظیـم صـورت‌وضعیت قطعی و تسویه حساب با پیمانکار کارفرما با رعایت شرایط مذکور در ماده ۵۸ و ۵۹ نسبت بـه ترخيـص سپرده‌ها و یا تضمین‌های مربوط به انجام تعهدات و یا حسن انجام کار اقدام می‌نماید.

۶۶-۶- آن قسمت از مصالح و کالای موجود در کارگاه متعلق به پیمانکار که بنا به تشخیص کارفرما برای انجام کارها لازم باشد اندازه‌گیری شده و بر‌اساس موازین پیمان تقویم و بهای آن به پیمانکار پرداخت می‌گردد.

۶۶-۷- چنانچه تأسیسات پیمانکار که در کارگاه موجود است مورد نیاز کارفرما باشد در آن صورت تأسیسات مزبور طبق نظر کارشناسان مرضی‌الطرفین در وضع و حالت موجود تقویم و بهای آن به حساب بستانکار پیمانکار منظور می‌گردد در این‌صورت هزینه برچیدن کارگاه این قسمت از تأسیسات از قیمت پیمان کسر خواهد شد. در صورت عدم تعیین کارشناسان مرضی‌الطرفین ظرف مدت تعیین شده، مطابق بند 67-۲-5 این شرایط عمومی اقدام می‌گردد.

۶۶-۸- چنانچه پیمانکار در ارتباط و به منظور انجام کار موضوع پیمان، تعهداتی را در مقابل اشخاص ثالث متقبل شده باشد و به ‌لحاظ خاتمه پیمان ناگزیر به پرداخت هزینه و یا خساراتی به آن‌ها گردد، بنا به درخواست پیمانکار، کارفرما رسیدگی لازم را بعمل آورده و مشروط بر آن‌که به تشخیص خود که برای پیمانکار قطعی و غیر‌قابل اعتراض خواهد بود، این‌گونه هزینه و خسارات را قابل قبول و منطقی بداند نسبت به جبران آن‌ها اقدام خواهد نمود.

۶۶-۹- در صورت درخواست کارفرما جهت تملک منافع و استیفاء حقوقی که پیمانکار در اجرای پیمان نزد اشخاص ثالث دارد. مشارالیه ملزم است طبق مقررات جاریه نسبت به انتقال آن‌ها به کارفرما اقدام نماید.

۶۷- فسخ پیمان توسط کارفرما

۶۷-۱- کارفرما میتواند در موارد ذیل نسبت به نسخ پیمان اقدام نماید:

1-۶۷-۱- تأخیر در تجهیز و آماده کردن کارگاه برای شروع بکار بیش از نصف مدت منظور شده در سند پیمان.

۶۷-۱-۲- تأخیر در شروع عملیات اجرایی بیش از یک دهم مدت مذکور در سند پیمان.

۶۷-۱-۳- تأخیر در اتمام هریک از کارهای پیش‌بینی شده در برنامه تفصیلی اجرایی بیش از نصف مدت تعیین شده در آن برای آن کار.

۶۷-۱-۴- تأخیر در اتمام کار بیش از یک چهارم تمام مدت پیمان مذکور در سند پیمان و با منظور نمودن تمدیدهای مذکور در ماده ۴۶ این شرایط عمومی.

۶۷-۱-۵- رها کردن کارگاه بدون سرپرست یا تعطیل کردن کار بدون اجازه کارفرما و بدون علل قهری (موضوع ماده ۶۴) بیش از ۱۵ روز.

۶۷-۱-۶- عدم توانایی مالی یا فنی پیمانکار برای انجام کار طبق برنامه پیشرفت کار به تشخیص کارفرما.

۶۷-۱-۷- عدم اجرای هر یک از تعهدات و مواد پیمان و نیز عدم انجام دستورات مهندس ناظر و ناظر مقیم در خصوص رفع نقائص و تجدید یا اصلاح کارهای انجام شده و معیوب در مهلتی که برای پیمانکار تعیین می‌گردد، که در این‌صورت برای یک بار کارفرما به ترتیبی که مقتضی بداند رأساً معایب و نقایص کار را رفع نموده و کلیه هزینه‌ها را به اضافه هزینه‌های بالاسری بحساب پیمانکار منظور خواهد نمود و در صورت تکرار از موارد فسخ پیمان محسوب خواهد شد.

۶۷-۱-۸- انتقال پیمان به شخص ثالث بدون اجازه کارفرما و عدم رعایت ماده ۳۸ شرایط عمومی پیمان.

۶۷-۱-۹- انحلال شرکت پیمانکاری

۶۷-۱-۱0- ورشکستگی پیمانکار

۶۷-۱-۱۱- پیمانکار و یا شرکای وی مشمول ممنوعیت قانونی موضوع ماده ۷۶ گردد.

۶۷-۱-۱2- چنانچه پیمانکار مرتکب تخلف مندرج در بند 14-7 گردد.

۶۷-۱-۱۳- چنانچه پیمانکار مرتکب تخلف مندرج در ماده ۷۷ شود.

۶۷-۲- در صورت فسخ پیمان طبق هر یک از علل مذکور در بند 67-1 اقدامات زیر بایستی صورت گیرد:

۶۷-۲-۱- کارفرما مراتب را طی نامه‌ای به اطلاع پیمانکار می‌رساند.

۶۷-۲-۲- کارفرما بلافاصله و بدون احتیاج به انجام دادن تشریفات قضائی و اداری تضمین انجام تعهدات (موضوع ماده ۵۸) و تضمین حسن انجام کار (موضوع ماده ۵۹) را بنفع خود وصول و ضبط می‌نماید.

۶۷-۲-۳- کارفرما کارگاه و تأسیسات و همچنین مصالح و تجهیزات و وسایل موجود در آن را در اختیار گرفته و برای حفاظت آن اقدامات لازم را معمول خواهد داشت.

۶۷-۲-۴- کارفرما در اخطاریه فسخ از پیمانکار دعوت می‌نماید که برای صورت‌برداری از کلیه تأسیسات و تجهیزات و مصالح پای کار و تمام آنچه که به پیمانکار تعلق دارد و در کارگاه موجود است و نیز تهیه و تنظیم صورت‌وضعیت قطعی از کارهای انجام شده ظرف ده روز نماینده خود را معرفی نماید. هرگاه پیمانکار در موعد مقرر نماینده خود را معرفی نکند، کارفرما رآسا در خصوص صورت‌برداری از کلیه اقلام فوق و تهیه و تنظیم صورت‌وضعیت قطعی با توجه به کلیه موارد مذکور در ماده ۶۱ اقدام خواهد کرد و نیز می‌تواند جهت صورت‌برداری از طریق دادگاه صالحه مبادرت به تأمین دلیل نماید. در صورتی‌که به‌هر یک از دو طریق فوق تهیه گردد برای طرفین قطعی و غيرقابل اعتراض بوده و یک نسخه از آن جهت اطلاع پیمانکار ارسال خواهد داشت.

۶۷-۲-۵- چنانچه کارفرما صلاح بداند بدون آنکه تعهدی متوجه او باشد از مصالح پای کار و تأسیسات و تجهیزات متعلق به پیمانکار آنچه را برای تکمیل کار نیاز داشته باشد به قیمت عادله‌ای که توسط کارشناس یا کارشناسان منتخب طرفین تعیین می‌گردد خریداری نموده و بهای آن به بستانکار حساب پیمانکار منظور می‌گردد. هرگاه پیمانکار به‌منظور توافق در انتخاب کارشناس در ظرف دو هفته از تاریخ اعلام آن توسط کارفرما حاضر نشود کارفرما رأسا یک یا چند کارشناس برای تقویم و تعیین مصالح و تجهیزات و تأسیسات فوق‌الذکر تعیین می‌نماید. در هر حال قیمتی که توسط کارشناس به یکی از دو طریق مذکور در فوق تعیین می‌شود برای طرفین قطعی خواهد بود.

۶۷-2-۶- پیمانکار مکلف است مازاد مصالح و تجهیزات و تاسیسات خود را که در کارگاه باقی مانده است حداکثر ظرف ۱۵ روز از کارگاه خارج نماید در غیر این صورت کارفرما طبق بند 18-4 اقدام خواهد نمود

۶۷-۳- تشخیص کارفرما در خصوص تخلف و یا تقصیر پیمانکار و انطباق آن بر یک یا تعدادی از موارد مذکور در بند 67-1 این ماده برای فسخ پیمان و اجرای تمام مفاد بند 67-2 این ماده کافی بوده و برای پیمانکار قابل قبول و غیر قابل اعتراض خواهد بود و پیمانکار به هیچ عنوان نمی‌تواند فسخ پیمان طبق این ماده را بعنوان یکی از موارد اختلاف موضوع ماده ۷۵ (حل اختلاف) تلقی نماید.

۶۸-گواهینامه نهایی پایان کار

۶۸-۱- در پایان دوره نگهداری کارهای انجام شده مورد پیمان باید در وضعیت خوب و مطلوب بوده و از نظر مهندس ناظر رضایت‌بخش باشد، مهندس ناظر بایستی رأساً و یا بنا به تقاضای کتبی پیمانکار و ضمن بازدید از کارها و چنانچه عیب و نقصی در کارها مشهود نباشد نسبت به صدور گواهینامه نهایی پایان کار و استرداد وجه‌الضمان مكسوره با رعایت مقررات کارفرما اقدام نماید.

۶۸-2- چنانچه در هنگام صدور گواهینامه نهانی پایان کار عیب و نقصی ناشی از کار پیمانکار در عملیات موضوع پیمان مشاهده شود طبق بندی‌های 62-5 و یا 62-3 این شرایط عمومی نسبت به رفع نواقص بایستی اقدام شود و مهندس ناظر پس از حصول اطمینان از اینکه نواقص و معایب مزبور در مدت مقرر برطرف شده‌است نسبت به صدور گواهینامه نهایی پایان کار و استرداد وجه‌الضمان اقدام خواهد نمود.

۶۸-۳- با وجود صدور گواهینامه نهایی پایان کار پیمانکار و کارفرما همچنان در قبال انجام هر‌گونه تعهدی که بموجب پیمان و قبل از صدور گواهینامه نهایی پایان کار برای آن‌ها بوجود آید مسئولیت خواهند داشت و به‌منظور تعیین و تشخیص نحوه و میزان چنین تعهداتی پیمان منعقده فی‌مابین طرفین همچنان بقوت و اعتبار خود باقی خواهد ماند.

۶۹- صورتحساب قطعی و تسویه حساب پیمانکار

صورت‌حساب قطعی پیمان عبارت از مبلغ صورت‌وضعیت قطعی که طبق ماده ۶۱ تهیه و تنظیم می‌شود و مبالغی که براساس مواد پیمان و شرایط عمومی و سایر اسناد منضم به پیمان به مبلغ فوق اضافه و یا از آن کسر می‌گردد (این مبلغ شامل کسور مندرج در ماده ۵۹ و هزینه مصالح و تاسیسات و ماشین‌آلات تحویلی به پیمانکار، جبران خسارت، جریمه‌ها دعاوی پیمانکار نسبت به کارفرما و برعکس و غیره می‌باشد) صورتحساب قطعی ماخذ تسویه حساب نهائی پیمانکار خواهد بود.

 

 

70- عدم بکارگیری افراد معتاد

پیمانکار متعهد است به‌منظور سالم سازی محیط کار از بکارگیری افراد معتاد به مواد مخدر جهت اجرای عملیات انجام خدمات اکیداً خودداری نماید و در این رابطه می‌بایستی قبل از اشتغال افرادی که دارای سابقه اعتیاد بوده و با مشکوک به اعتیاد هستند گواهی عدم اعتیاد از آن‌ها مطالبه نماید. همچنین چنانچه در طول مدت قرارداد فردی از کارکنان پیمانکار معتاد گردد. پیمانکار بایستی نسبت به اخراج فرد معتاد اقدام نماید بدیهی است پیمانکار در قبال هرگونه خسارت ناشی از «عدم رعایت»، موضوع فوق مسؤول و جوابگو خواهد بود.

71- عدم اشتغال بکار اتباع خارجی غیر مجاز

پیمانکار متعهد می‌گردد جهت اجرای پروژه انجام خدمات، از بکار‌گیری اتباع خارجی که فاقد پروانه کار می‌باشند خودداری نماید. بدیهی است در صورت مراجع و مشاهده تخلف توسط بازرسین وزارت کار و امور اجتماعی و با ناظران کارفرما، عواقب قانونی و قراردادی متوجه پیمانکار خواهد بود.

72- رعایت استانداردهای زیست محیطی

پیمانکار متعهد گردید که عملیات خدمات تحت پیمان را با رعایت کلیه قوانین و مقررات موضوعه کشوری و دستورالعمل‌ها و استانداردهای کارفرما مربوط به حفاظت از محیط زیست به انجام رسانده و از رها شدن هر‌گونه مواد آلاینده هیدروکربوری و غیره از جمله نفت خام، گازهای طبیعی، روغن‌های موتور و مواد مختلف روغنی، حلال‌ها، رنگ‌ها، پساب‌ها و مواد شیمیائی مختلف در طبیعت شامل آب، هوا و خاک به هزینه خود پیشگیری نماید. چنانچه بعلت عدم رعایت موارد فوق توسط پیمانکار و یا پیمانکاران فرعی وی یا کارکنان آنان خساراتی به کارفرما و یا صدمات جانی و مالی به اشخاص ثالث که شامل کارکنان کارفرما و پیمانکار نیز خواهد بود وارد آید و موجبات پیگرد سازمان‌های مأمور به حفاظت از محیط زیست فراهم گردد، پیمانکار موظف است ضمن سپری نمودن کارفرما از هرگونه مسئولیتی و پذیرش تبعات قانونی، خسارات وارده را رأسأ جبران نموده و به دعاوی مربوطه پاسخ دهد.

۷۳- قوانین حاکم بر پیمان

قانون حاکم بر پیمان حاضر قوانین کشور جمهوری اسلامی ایران بوده و دادگاه‌های مربوطه در ایران در تمام موارد حاکمیت و صلاحیت خواهند داشت.

۷۴- ادعاها

1-۷۴- در صورتی‌که پیمانکار متحمل مخارج اضافی شده و آن مخارج اضافی مشمول مقررات ماده ۴۵ این شرایط عمومی نگردیده باشد و خود را برای دریافت آن مخارج محق بداند بایستی ظرف یک ماه از تاریخ تحمل چنین هزینه‌ای درخواست کتبی خود را حتی‌الامکان مفصل و با ذکر شرح تمام اقلام و ریز کلیه مخارج متحمله تنظیم و جهت بررسی مجری طرح ارائه نماید. هیچ‌گونه ادعای بعدی برای مطالبه مبالغ اضافی که در درخواست پیمانکار ذکر نشده باشد پذیرفته و مسموع نخواهد بود. ادعاهای تسلیم شده به مجری طرح توسط کارفرما بررسی شده و در صورت قابل قبول بودن طبق مقررات کارفرما به پیمانکار پرداخت خواهد شد. نظر کارفرما در هر حال چه ادعاها قابل پرداخت و یا غیر قابل پرداخت باشد و در مورد میزان ادعاها برای پیمانکار قطعی و غیرقابل اعتراض خواهد بود.

۷۴-۲- کارفرما بایستی شرح مفصلی از کلیه خساراتی که در نتیجه بی توجهی و قصور و مسامحه پیمانکار قبل یا بعد از اتمام کارها متحمل شده تهیه و به پیمانکار تسلیم نماید و پیمانکار موظف است بنا به درخواست کارفرما چنین مبلغی را به کارفرما پرداخت نماید در غیر اینصورت مبالغ مورد ادعای کارفرما از مطالبات پیمانکار کسر و برداشت خواهد شد تشخیص کارفرما در خصوص وقوع و میزان و موارد خسارات برای پیمانکار قطعی و غیر قابل اعتراض خواهد بود.

۷۵- حل اختلاف

هر نوع اختلافی بین کارفرما و پیمانکار در رابطه با تفسیر مواد و شرایط پیمان و یا انجام کار (در حین انجام کار و یا بعد از تکمیل آن و یا قبل یا بعد از فسخ و یا نقض پیمان) بوجود آید و از طریق مذاکره و مکاتبه مرسوم و معمول حل نشود بایستی بوسیله یک کمیته متشکل از بالاترین مقامات کارفرما و پیمانکار مورد بحث و بررسی قرار گیرد و اگر آن‌ها قادر به حل اختلاف براساس مفاد و شرایط پیمان و قوانین و مقررات معتبر نگردیدند، موضوع طبق قوانین جمهوری اسلامی ایران به دادگاه صالحه در ایران ارجاع خواهد شد. پیمانکار ملزم است وظایف و تعهداتی را که تحت پیمان متقبل گردیده است تا پایان حل‌اختلاف انجام دهد در غیر اینصورت کارفرما براساس پیمان اقدامات مقتضی انجام خواهد داد. متقابلة کارفرما نیز باید تعهدات خود را نسبت به پیمانکار طبق مفاد پیمان در مدت حل اختلاف انجام دهد.

۷۶- ممنوعیت قانونی

پیمانکار رسما اعلام می‌نماید که مشمول ممنوعیت مذکور در قانون منع مداخله در معاملات دولتی مصوب دیماه ۱۳۳۷ نمی‌باشد و تعهد نموده که تا پایان اجرای پیمان مفاد قانون مزبور را کماکان مراعات نماید. در صورتی‌که محرز شود که پیمانکار مشمول قانون مزبور بوده و یا بر خلاف تعهدات فوق‌الذکر رفتار نموده است کارفرما حق خواهد داشت پیمان را فسخ و تضمين‌های انجام تعهدات و حسن انجام کار پیمانکار را ضبط و کلیه خسارات وارده را به تشخیص خود تعیین و از پیمانکار وصول نماید. ضمنا چنانچه یکی از اقربای پیمانکار که در تبصره ۱ ماده اول قانون مورد بحث ذکر گردیده در تشکیلات شرکت ملی نفت ایران سمت وزارت و یا معاونت و یا مدیریت داشته باشد نمی‌تواند وارد معامله شود. همچنین پیمانکار متعهد می‌گردد که هر‌گاه در جریان اجرای پیمان یکی از اقربایش که در تبصره فوق عنـوان گردیده در تشکیلات شرکت ملی نفت ایران به سمت وزارت یا معاونت و یا مدیریت برسد به محض وقوع منع قانوني مراتب را به کار‌فرما کتباً اعلام نماید و در صورتی‌که منع قانون رفع نگردد کارفرما پیمان را خاتمه یافته تلقی کرده و طبق ماده ۶۶ با پیمانکار عمـل خـواهـد کرد. چنانچه پیمانکار مراتب را بموقع به کارفرما اعلام ندارد پیمان فسخ و طبــق ماده ۶۷ با پیمانکار رفتار خواهد شد و پیمانکار حق هیچ‌گونه اعتراض و یا ادعایی را به‌هر عنوان که باشد ندارد.

۷۷- واسطه و ارتشـاء

پیمانکار تأیید و تعهد نمود که در رابطه با انعقاد و اجرای این پیمان واسطه‌ای وجود نداشته و حق دلالی یا کمیسیون یا حق‌العمل یا پاداش یا تحف و هدیه یا رشوه و یا نظایر آن را بصورت نقدی، جنسی، ارائه خدمت و سهیم کردن در منافع خود و یا به‌هر طریق دیگری نپرداخته و چنانچه خلاف این مطلب بنحـوی از انحاء معلوم شود کارفرما حق خواهد داشت پیمان را طبق ماده ۶۷ فسخ نموده و یا مطالبه خسارت نموده و پیمانکار را به مقامات ذیصلاح معرفی نماید.

۷۸- اخطارها

هرگونه اخطاری که طرفین پیمان بایستی به یکدیگر ابلاغ نمایند باید بصورت کتبی بوده و بوسیله پست سفارشی به نشانی مشروحه در سند پیمان ارسال گردد و یا بوسیله تسلیم حضوری به نماینده معرفی شده در مقابل اخـذ رسید صورت گیرد واخطاریه‌ها و نامه‌هایی که به‌هر یک از دو طریق فوق داده شود ابلاغ شده تلقی خواهد شد. این شرایط عمومی پیمان در ۷۸ ماده و ۱۵ تبصره و ۵ تذکر تهیه و تدوین شده و ضمیمه مدارک مناقصه / استعلام / سند پیمان می‌باشد.



دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

ورود | عضویت
شماره موبایل خود را وارد کنید

روش دریافت کد تایید

برگشت
کد تایید را وارد کنید
کد تایید برای شماره موبایل شما ارسال گردید
برای دریافت کد تایید، شماره زیر را با موبایل خود به صورت رایگان شماره گیری کنید"
تا لحظاتی دیگر برای اعلام کد تایید با شما تماس خواهیم گرفت
ارسال مجدد کد تا دیگر

روش دریافت کد تایید

برگشت
رمز عبور را وارد کنید
رمز عبور حساب کاربری خود را وارد کنید
برگشت
رمز عبور را وارد کنید
رمز عبور حساب کاربری خود را وارد کنید
برگشت
درخواست بازیابی رمز عبور
لطفاً پست الکترونیک یا موبایل خود را وارد نمایید
برگشت
کد تایید را وارد کنید
کد تایید برای شماره موبایل شما ارسال گردید
ارسال مجدد کد تا دیگر
ایمیل بازیابی ارسال شد!
لطفاً به صندوق الکترونیکی خود مراجعه کرده و بر روی لینک ارسال شده کلیک نمایید.
تغییر رمز عبور
یک رمز عبور برای اکانت خود تنظیم کنید
تغییر رمز با موفقیت انجام شد