فصل اول
عبارت / اصطلاحات و كلمات بهكار رفته در اسناد و مدارك مناقصه، استعلام، پيمان بهشرح ذيل تعريف ميشود.
1-1- پيمان
منظور از پيمان سندي است كه حاوي نام و نشان طرفين پيمان، موضوع پيمان، مدت پيمان مبلغ پيمان و شرايط پيمان (تحت عنوان منضمات پيماني) بوده و به امضاء طرفين پيمان برسد.
1-2- منضمات پيمان
مجموعه اسناد و مداركي است كه در پيمان به عنوان منضمات پيمان از آن ياد شده و جزء لاينفك پيمان بوده و از اعتبار يكسان برخوردارند و ترتيب اولويت آنها عنداللزوم در پيمان مشخص شده است.
1-3- مقاولهنامه
منظور از مقاولهنامه سند مكتوبي است كه قبل از امضاء پيمان تهيه و پس از امضاء طرفين پيمان مبادله ميگردد، اين سند به انضمام اسناد مناقصه / استعلام تا امضاء و مبادله پيمان در حكم پيمان است و كليه آثار پيمان بر مقاولهنامه مترتب ميباشد.
1-4- كارفرما
كارفرما عبارت است از شركت ملي گاز ايران كه يك طرف امضاء كننده پيمان است و اجراي عمليات موضوع پيمان را به پيمانكار واگذار مينمايد. جانشينان و يا نمايندگان كارفرما در چهارچوب مفاد پيمان در حكم كارفرما محسوب ميشوند.
جانشينان كارفرما (اعم از اشخاص حقيقي يا حقوقي) كه جايگزين كارفرما ميشوند توسط شركت ملي گاز ايران تعيين و كتباً به پيمانكار ابلاغ ميگردد.
1-5- پيمانكار
پيمانكار عبارت است از شخصيتي حقيقي يا حقوقي كه طرف ديگر امضاء كننده پيمان بوده و اجراي تعهدات موضوع پيمان را بهعهده گرفته است. جانشينان و يا نمايندگان قانوني پيمانكار، بجزء مندرجات ماده 15-2 (انتقال به غير) در حكم پيمانكار محسوب ميشوند.
1-6- نماينده كارفرما / مهندس
شخصي است اعم از حقيقي يا حقوقي كه بهمنظور نظارت بر حسن اجراي عمليات موضوع پيمان و امور مربوط به آن طبق شرايط خصوصي پيمان از طرف كارفرما تعيين ميگردد.
1-7 نماينده مهندس
شخصي است اعم از حقيقي يا حقوقي و يا اداره ايست كه از طرف مهندس و به نيابت مشاراليه تعيين و به پيمانكار معرفي ميگردد.
1-8- دستگاه نظارت
سازماني است كه در محل كار از طرف مهندس مامور نظارت برحسن اجراي عمليات پيمان ميباشد، سرپرست دفتر نظارت مقيم توسط مهندس يا نماينده وي تعيين و كتباً به پيمانكار معرفي ميگردد.
1-9- ناظر مقيم
شخصي است حقيقي كه از طرف مهندس يا نماينده او براي نظارت مستقيم در اجراي عمليات موضوع پيمان تعيين و كتباً به پيمانكار معرفي ميشود و در دفتر نظارت مقيم و تحتنظر رئیس دفتر نظارت مقيم عمل مينمايد.
1-10- بازرس
منظور از بازرس شخصي است اعم از حقيقي يا حقوقي كه از طرف مهندس يا نماينده او جهت بازرسي مجدد كارهاي انجام شده يا بازرسي و كنترل نحوه اجراي دستورالعمل مندرج در مشخصات فني يا نظارت بر آزمايشها و يا هر عمل ديگر موضوع پيمان به پيمانكار معرفي ميگردد.
1-11- رئیس كارگاه
شخصي است كه از طرف پيمانكار بهمنظور اجراي عمليات موضوع پيمان تعيين و كتباً به مهندس معرفي ميشود و اصولاً مقيم در كارگاه است.
1-12- پيمانكار جزء
شخص يا اشخاص حقيقي يا حقوقي ميباشند كه پيمانكار بهمنظور اجراي قسمت يا قسمتهایي از عمليات موضوع پيمان با آنها قرارداد منعقد مينمايد.
1-13- اشخاص ثالث
كليه اشخاص حقيقي يا حقوقي، خصوصي يا دولتي به غير از كارفرما و پيمانكار و عوامل هر دو اشخاص ثالث ناميده ميشوند.
1-14- محل كار، كارگاه، پاي كار
مراد از محل كار و كارگاه، اراضي و محلهایي است كه عمليات موضوع پيمان در آنها اجراء ميگردد و يا بهمنظور اجراي عمليات از آنها بهنحوي استفاده ميشود و منظور از پاي كار محوطهاي از داخل كارگاه است كه پيمانكار در آن وسايل يا ابنيه و يا مصالحي دارد.
1-15- محدوده كار
مراد از محدوده كار محدوده اراضي است كه بر روي نقشهها معين گرديده و عمليات موضوع پيمان در داخل محدوده معين شده انجام ميگردد.
1-16- مبلغ اوليه و مبلغ كل پيمان
الف) مبلغ اوليه، مبلغ مذكور در سند پيمان مبلغ اوليه پيمان است.
ب) مبلغ كل كار عبارت است از مبلغ اوليه پيمان به اضافه بهاء تغييرات مقادير كار و كارهاي جديد.
1-17- كارهاي فرعي / موقت
مراد از كارهاي فرعي / موقت كليه عملياتي است كه بهمنظور اجراء و نگهداري عمليات موضوع پيمان ضروري است ولي جزء كارهاي اصلي پيمان محسوب نميگردد.
1-18- كار جديد
كار جديد به كارهایي اطلاق ميگردد كه خارج از اقلام كاري مذكور در صورت مقادير كار يا اقلام كاري نشان داده شده در نقشهها بوده لاكن از نوع كارهاي موضوع پيمان است و بايستي در محدوده كار پيمان براي تكميل عمليات موضوع پيمان و قابل بهرهبرداري شدن آن انجام گردد.
1-19- اضافهكاري
منظور از اضافهكاري انجام كار بيش از مقادير مذكور در صورت مقادير كار يا بيش از كارهاي نشان داده شده در نقشهها يا انجام كارهاي اضافي بهعلت تغيير در شرايط اجرایي كار يا مشخصات فني مصالح يا تغيير در دستورالعملهاي اجرایي مندرج در مشخصات فني يا تغيير در شرح خدمات و تسهيلات مورد تعهد پيمانكار ميباشد.
1-20- كسر كاري
منظور از كسر كاري انجام كار كمتر از مقادير مذكور در صورت مقادير يا كمتر از كارهاي نشان داده شده در نقشهها يا انجام كارهاي كمتر بهعلت تغيير در شرايط اجرایي كار يا مشخصات فني مصالح يا تغيير در دستورالعمل اجرایي مندرج در مشخصات فني يا تغيير در شرح خدمات و تسهيلات مورد تعهد پيمانكار ميباشد.
1-21- تأسيسات مجاور
تأسيسات مجاور به تأسيساتي اطلاق ميگردد كه در محدوده كارگاه يا مجاور (در محدوده حريم) آن وجود داشته و متعلق بهكارفرما باشد.
1-22- مصالح
مصالح عبارت است از مواد، كالا و اجناسي كه جهت اجراي عمليات موضوع پيمان مورد استفاده قرار ميگيرد.
1-23- مصالح پاي كار
مصالحي كه با موافقت كارفرما در محوطهاي از محل كار، كارگاه توسط پيمانكار براي انجام عمليات موضوع پيمان انبار شود مصالح پاي كار محسوب ميگردد.
1-24- مصوبات
مراد از مصوبات موافقتنامهها و يا دستوراتي است كه بهطور كتبي از طرف كارفرما به پيمانكار ابلاغ ميشود توافقها و يا دستورات شفاهي هيچ موقع معتبر نخواهد بود.
1-25- اوزان و مقادير
كليه اوزان و مقادير طبق قوانين جمهوري اسلامي ايران براساس سيستم متريك خواهد بود، مگر آنكه در منضمات پيماني سيستم ديگري بهكار برده شده باشد.
1-26- ماه و سال و تاريخها
مراد از ماه، سال، ماه و سال شمسي است و تاريخها طبق تقويم سال شمسي است.
1-27- مفرد و جمع
هرجا معني و سياق عبارت ايجاب كند كلمات مفرد معني جمع و كلمات جمع معني مفرد خواهد داشت.
1-28- عناوين
كلمات و عباراتي كه در عناوين فصول و مواد پيمان و اسناد و مدارك پيوست آن نوشته شده است صرفاً بهمنظور راهنمایي از مفاد فصول و مواد ميباشد و نميتوان از آنها در تفسير مواد استفاده كرد.
1-29- ابلاغ قبولي پيشنهاد پيمانكار
منظور نامهاي است كه برگزار كننده مناقصه استعلام صادر و طي آن رسماً پذيرفته شدن پيشنهاد پيمانكار را به وي اعلام مينمايد.
1-30- ابلاغ كار
منظور نامهاي است كه نماينده كارفرما / مهندس صادر و طي آن نماينده خود، زمان تحويل زمين، تحويل مصالح عهده كارفرما (در صورت درج در پيمان) زمان شروع دوران تجهيز كارگاه را به پيمانكار ابلاغ نموده و از وي ميخواهد كه برنامه زمانبندي اجراي كار را ارائه داده و نماينده تامالاختيار خود را معرفي نموده و نسبت به تجهيز كارگاه اقدام نمايد.
1-31- فسخ پيمان
منظور از فسخ پيمان گرفتن كار از پيمانكار بهدليل قصور وي ميباشد.
1-32- خاتمه دادن به پيمان
منظور از خاتمه دادن به پيمان لغو يكطرفه پيمان توسط كارفرما بدون آنكه تقصيري متوجه پيمانكار باشد صرفاً به تشخيص و مصلحت كارفرما ميباشد.
1-33- برنامه زمانبندي
منظور از برنامه زمانبندي تدوين جدول زمان شروع و خاتمه انجام عمليات مختلف موضوع پيمان ميباشد.
1-34- برنامه كلي زمانبندي
منظور از برنامه كلي زمانبندي تدوين برنامه زمانبندي اوليه است كه حاوي عناوين كلي عمليات موضوع پيمان ميباشد.
اين برنامه بهنگام تسليم پيشنهاد پيمانكار منضم به پيشنهاد ارائه ميگردد.
1-35- برنامه زمانبندي تفصيلي اجرایي
منظور از برنامه زمانبندي تفصيلي اجرایي برنامه زمانبندي مشروح اجراي جزئيات عمليات مختلف موضوع پيمان ميباشد.
در اين برنامه بايستي زمان شروع و خاتمه هر جزء از عمليات موضوع پيمان و تعهدات طرفين پيمان در حين اجراء قيد شده باشد.
1-36- توقف كار
چنانچه بهدليل عدم انجام تعهدات كارفرما بهصورت مستقيم و يا غيرمستقيم اجراي عمليات موضوع پيمان جزاً يا كلاً براي مدت نامشخصي معطل بماند توقف كار ناميده ميشود.
1-37- تعليق كار
به توقفهاي نامشخص و قابل پيشبيني در كار كه قبلاً بهصورت مكتوب و با ذكر مدت و ميزان توسط نماينده كارفرما / مهندس به پيمانكار ابلاغ شود تعليق كار اطلاق ميگردد.
1-38- مدت اوليه و مدت پيمان
منظور از مدت اوليه پيمان، مدت ذكر شده در اسناد و مدارك پيمان جهت اجراي عمليات موضوع پيمان ميباشد و مدت پيمان عبارت است از مدت اوليه پيمان با احتساب مدت زمان محاسبه شده بابت تغييرات كار و تأخيرات مجاز.
1-39- الحاقيه
منظور از الحاقيه توافقنامهاي است كه جهت انجام كارهاي اضافي و جديد بيش از 25 درصد مبلغ اوليه پيمان براساس توافق طرفين پيمان بين كارفرما و پيمانكار مبادله ميگردد.
1-40- بازرس فني
بازرس فني شخصي است حقوقي، كه از طرف بالاترين مقام اجرایي (مديرعامل) كارفرما جهت بازرسي فني كارهاي انجام شده توسط پيمانكار و مطابقت آن با استانداردها و مشخصات فني كارفرما با درخواست نماينده كارفرما در پيمان مامور ميگردد.
1-41- كار
مراد از كار مجموعه آنچه كه پيمانكار در قبال كارفرما براساس شرايط پيمان متعهد ميگردد ميباشد.
فصل دوم
تایيدات، تعهدات و وظایف پيمانكار
2-1- تایيدات پيمانكار
پيمانكار اعلام كرده است:
الف) پيمان و منضمات پيماني را كاملاً مطالعه نموده و از مفاد آن كلاً و جزاً اطلاع حاصل كرده است.
ب) نسبت به امكان تهيه كارگران ساده و متخصص به تعداد كافي و تهيه مصالح طبق مشخصات و تهيه ماشينآلات و ابزار كار مناسب و بهمقدار كافي در محل و يا از نقاط ديگر با رعايت مفاد ساير مواد شرايط عمومي پيمان براي اجراي كار اطمينان حاصل نموده و همچنين از ميزان دستمزدها و هزينههاي جنبي ديگر نظير حمل ونقل مصالح تا پاي كار مطلع است.
ج) آب و هوا و وضع اقليمي و موقيت جغرافيائي محل و امكان تهيه آذوقه و آب به مقدار كافي و امكانات اجراي عمليات در فصول مختلف را با توجه بهمدت اجراي كارها درنظر گرفته است.
د) پيمانكار تأیيد ميكند كه از جميع قوانين و مقررات مربوط به كار و بيمههاي اجتماعي و حفاظت فني و كارآموزي و همچنين قوانين مربوط به مالياتها و عوارض و ساير مصوبات قانوني كه تا تاريخ تسليم پيشنهاد معمول و مجرا بوده است كاملاً مطلع بوده و متعهد است همه آنها را رعايت كند. در هرحال مسئوليت عدم اجراي قوانين و مقررات فوقالذكر متوجه پيمانكار خواهد بود.
ه) در تهيه پيشنهاد خود علاوه بر هزينههاي ناشي از مفاد بندهاي چهارگانه بالا ساير هزينهها از هر قبيل از جمله سود خود را درنظر گرفته و از اين بابت بعداً حق درخواست اضافه پرداختي نخواهد داشت.
كارفرما هزينههاي ناشي از تغيير قوانين در موارد فوقالذكر را كه پس از پيشنهاد پيمانكار بهوجود آيد و عنداللزوم تأثيري بر هزينههاي پيمان داشته باشد بررسي و پرداخت مينمايد.
و) پيمانكار رسماً اعلام نمود كه مشمول ممنوعيت مذكور در قانون منع مداخله در معاملات دولتي مصوب ديماه 1337 نميباشد و تعهد نموده كه تا پايان اجراي قرارداد به هيچ عنوان از عناوين اشخاص مذكور در قانون فوقالذكر در موضوع قرارداد را سهيم و ذينفع نكند.
ز) پيمانكار تأیيد مينمايد كه بابت پيمان منعقده با كارفرما واسطهاي وجود نداشته و دلالي و يا كميسيون و نظاير آنها نپرداخته و نخواهد پرداخت.
ح) بهطور خلاصه پيمانكار تأیيد مينمايد كه هنگام تسليم پيشنهاد خود مطالعات كافي بهعمل آورده و هيچ نكتهاي باقي نمانده است كه بعداً بتواند در مورد آن متعذر به عدم اطلاع خود شود.
2-2- نماينده پيمانكار
پيمانكار موظف است پس از ابلاغ مقاولهنامه / پيمان (در صورت عدم وجود مقاولهنامه) حسب آنچه در مقاولهنامه آمده است نماينده تامالاختيار خود را كه مجاز باشد در كليه امور مرتبط با پيمان با مهندس يا نماينده او مكاتبه نمايد كتباً به مهندس معرفي نمايد.
2-3- معرفي رئیس كارگاه
پيمانكار موظف است پس از ابلاغ كار و قبل از اتمام دوره تجهيز كارگاه شخص واجد صلاحيتي را جهت اخذ تأیيد مهندس يا نماينده او كتباً بهعنوان رئیس كارگاه معرفي نمايد. در صورت عدم تأیيد پيمانكار موظف است بلافاصله شخص واجد صلاحيت ديگري را معرفي نمايد. رئیس كارگاه بايد در اوقات كار در كارگاه حاضر باشد.
2-4- معرفي نمونه امضاء
پيمانكار موظف است هنگام معرفي نماينده پيمانكار، رئیس كارگاه و جايگزين رئیس كارگاه، نمونه امضاء آنان را نيز معرفي نمايد.
2-5- اختيارات رئیس كارگاه
حداقل اختيارات رئیس كارگاه در رابطه با مهندس يا نماينده او يا ناظر مقيم (سرپرست دفتر نظارت) بهشرح زير مفروض و قطعي است.
– تنظيم و امضاء گزارش پيشرفت كارها.
– تنظيم و امضاء برنامه زمانبندي هفتگي و روزانه.
– تنظيم و امضاء صورت كاركنان و ماشينآلات حاضر بهكار و موجود پيمانكار در كارگاه
– تنظيم و امضاء روشها يا نقشههاي اجرایي انجام كارهاي مختلف موضوع پيمان.
– تنظيم و امضاء صورتوضعيتهاي موقت.
– امضاء مدارك فوق توسط رئیس كارگاه از نظر پيمانكار پذيرفته شده بوده و براي وي تعهدآور ميباشد.
– تفويض هرگونه اختيار ديگر بايستي كتباً به رئیس كارگاه ابلاغ شده و مراتب به اطلاع مهندس يا نماينده او برسد.
– هر نامه يا اخطاريه كه توسط مهندس يا نماينده او يا سرپرست دفتر نظارت مقيم در محدوده اختيارات مشخص شده به رئیس كارگاه ابلاغ گردد به منزله ابلاغ به پيمانكار محسوب ميشود. رئیس كارگاه نميتواند بدون اطلاع و اجازه سرپرست دفتر نظارت مقيم كارگاه را ترك نمايد و كارگاه پيمانكار هيچگاه نميتواند بدون سرپرست باشد.
براي مواقعيكه رئیس كارگاه حضور ندارد بايستي نماينده پيمانكار از قبل يك نفر جايگزين، پيشبيني و معرفي نموده باشد.
دفتر نظارت مقيم فقط زماني مكاتبات جايگزين رئیس كارگاه را خواهد پذيرفت كه عدم حضور رئیس كارگاه به اطلاع و اجازه وي بوده باشد.
پيمانكار ميتواند در صورت لزوم رئيس كارگاه را عوض كند مشروط بر آنكه جانشين او را قبلاً به مهندس يا نماينده او كتباً معرفي كرده و صلاحيت جانشين مورد قبول مهندس يا نماينده او واقع شده باشد .
2-6- توانایي رئیس كارگاه
چنانچه رئیس كارگاه قادر به اجراي صحيح كارنبوده يا در اجراي صحيح كار مسامحه ورزد مهندس يا نماينده وي با اخطار كتبي از مدير عامل شركت پيمانكاري يا نماينده پيمانكار خواهد خواست كه حداكثر طي يك هفته نسبت به معرفي و استقرار شخص مناسب ديگري بهجاي رئيس كارگاه اقدام نمايد. پيمانكار موظف به جايگزين نمودن رئيس كارگاه بدون هيچگونه ادعایي ميباشد.
2-7- انضباط رئیس كارگاه
چنانچه رئيس كارگاه باعث درگيري و اخلال در نظم و ايجاد تشنج در كارگاه گردد براي مرتبه اول توسط نماينده مهندس به مدير عامل شركت پيمانكاري اخطار داده ميشود و در صورت تكرار توسط مهندس به مديرعامل شركت پيمانكاري ابلاغ ميگردد كه رئیس كارگاه اخراج شود.
پيمانكار موظف به اجراي اين دستورات بوده و بايستي بلادرنگ نسبت به جايگزيني رئیس كارگاه يا كاركنان بركنار / اخراج شده اقدام نمايد.
اجراي اين دستورات از مسئوليتهاي پيمانكار نميكاهد و ايجاد حقي براي او نخواهد كرد.
2-8- كاركنان و تجهيزات پيمانكار
2-8-1- كاركنان استخدام
پيمانكار موظف به تهيه كارگران ساده و متخصص به تعداد لازم و تأمين مسكن چادر يا سرپناه مناسب و آذوقه و آب آشاميدني و روشنایي كافي براي آنها ميباشد.
2-8-2- كاركنان توانایي
هريك از كاركنان پيمانكار يا كاركنان پيمانكار جزء كه قادر به اجراي صحيح كار نبوده يا در اجراي صحيح كار مسامحه ورزد با اخطار كتبي سرپرست نظارت مقيم به رئیس كارگاه از آن كار بركنار ميگردد رئیس كارگاه موظف به اجراي اين دستورات ميباشد.
2-8-3- كاركنان انضباط
هريك از كاركنان پيمانكار يا پيمانكار جزء كه باعث درگيري و اخلال در نظم و ايجاد تشنج در كارگاه گردد براي مرتبه اول توسط سرپرست نظارت مقيم به رئیس كارگاه تذكر داده خواهد شد و در صورت تكرار براي مرتبه دوم و يا ابلاغ كتبي سرپرست نظارت مقيم به رئیس كارگاه براي مدتي كه حداكثر از يك ماه تجاوز نخواهد كرد از كار معلق شده و طي اين مدت حق حضور در كارگاه را ندارد و در صورت تكرار مجدد با اخطار كتبي سرپرست نظارت مقيم به رئیس كارگاه براي هميشه از كارگاه اخراج خواهد شد.
رئیس كارگاه موظف به اجراي اين دستورات بوده و حق نخواهد داشت اخراج شدگان را بار ديگر در همان كارگاه به كار بگمارد.
2-8-4- هويت كاركنان و وضعيت نظام وظيفه
پيمانكار موظف است كاركنان و كارگران ايراني را كه بهكار ميگمارد داراي شناسنامه باشند و بهكارگيري آنان از نظر نظام وظيفه منع استخدامي نداشته باشند. همچنين كاركنان و كارگران خارجي را كه بهكار ميگمارند بايد داراي كارت شناسایي و اجازه اشتغال و اقامت باشند.
2-8-5- تأیيد صلاحيت فني كاركنان پيمانكار
چنانچه طبق مشخصات فني لازم باشد تعدادي از كاركنان متخصص پيمانكار قبل از شروع كار در آزمايشها شركت نموده و پس از موفقيت در آزمايش و اخذ گواهي بهكار مشغول شوند در اين صورت پيمانكار موظف است قبلاً آنها را بهترتيبي كه در شرايط خصوصي پيمان مشخص ميشود بهكارفرما معرفي نموده و پس از موفقيت در آزمايش بهكار گمارده شوند.
2-8-6- صورت كاركنان و ماشينآلات
پيمانكار موظف است هر هفته صورت كاملي از كاركنان و كارگران خود اعم از كارگران ساده و ماهر و ماشينآلات و تجهيزات موجود و آماده بهكار در كارگاه را تهيه و به ناظر مقيم تسليم نمايد.
2-8-7- كفايت تجهيزات و كاركنان
هرگاه در حين انجام عمليات و براساس برنامه زمانبندي تفصيلي اجرایي تشخيص داده شود كه تجهيزات و كاركنان موجود كافي براي اتمام كار در مدت مقرر نميباشند نماينده مهندس ميتواند مراتب را به پيمانكار ابلاغ و خواستار شود كه پيمانكار در تهيه تجهيزات كافي و افزايش تعداد كاركنان اقدام نمايد و پيمانكار موظف است به هزينه خود به تجهيزات و كاركنان خود طبق نظر مشاراليه بيفزايد و از اين بابت حق هيچگونه ادعایي نخواهد داشت.
2-8-8- دستمزد و مزاياي قانوني
پيمانكار متعهد است دستمزد و مزاياي قانوني كاركنان خود را با رعايت كامل مقررات قانون كار و آیيننامه حداقل دستمزد پرداخت نمايد.
2-8-9- قانون تأمين اجتماعي
پيمانكار متعهد است قانون تأمين اجتماعي و ساير قوانين و مقررات مربوطه را در مورد كاركنان خود رعايت نمايد.
2-9- برنامه زمانبندي
1-9-2- پيمانكار موظف است طي پانزده روز پس از تاريخ نامه ابلاغ مقاولهنامه يا پيمان (در صورت عدم وجود مقاولهنامه) برنامه زمانبندي تفصيلي اجرایي عمليات موضوع پيمان را تهيه و به مهندس يا نماينده وي تسليم نمايد.
مهندس يا نماينده وي طي دو هفته برنامه زمانبندي پيشنهادي پيمانكار را بررسي نموده و اعلام نظر مينمايند. پيمانكار موظف است طي يكهفته برنامه زمانبندي را مطابق اظهارنظر كارفرما تصحيح و به مهندس يا نماينده او ارائه دهد برنامهاي كه بدينترتيب تهيه و اصلاح ميشود توسط مهندس يا نماينده او بهعنوان برنامه تفصيلي اجرایي كتباً ابلاغ شده و جزء لاينفك پيمان خواهد شد چنانچه مهندس يا نماينده او در رابطه با برنامه زمانبندي تفصيلي اجرایي اظهارنظر ننموده و يا پس از اصلاح طي يكهفته آنرا كتباً ابلاغ ننمايد برنامه زمانبندي تفصيلي اجرایي پيشنهادي پيمانكار به مهندس يا نماينده او به منزله برنامه زمانبندي تفصيلي اجرایي پيمان خواهد بود.
2-9-2- چنانچه پيمانكار برنامه زمانبندي تفصيلي اجرایي ارائه ندهد و يا برنامه زمانبندي تفصيلي اجرایي را مطابق نظر مهندس يا نماينده او اصلاح نكرده و عودت نداده باشد برنامه زمانبندي تفصيلي اجرایي كه مهندس يا نماينده او حداكثر لغايت چهل و پنج روز پس از تاريخ ابلاغ مقاولهنامه يا پيمان (در صورت عدم وجود مقاولهنامه) كتباً به پيمانكار ابلاغ نمايد در حكم برنامه تفصيلي اجرایي پيمان خواهد بود.
3-9-2- هيچ پيماني نميتواند فاقد برنامه زمانبندي تفصيلي اجرایي باشد و برنامه زمانبندي تفصيلي اجرایي بايستي حداكثر لغايت چهل و پنج روز پس از تاريخ نامه ابلاغ مقاولهنامه / پيمان (در صورت عدم وجود مقاولهنامه) از سوي نماينده كارفرما ابلاغ شود.
4-9-2- پيمانكار موظف است پانزده روز قبل از شروع هرماه برنامه زمانبندي اجرایي ماه آينده كه منطبق بر برنامه زمانبندي تفصيلي اجرایي منضم به پيمان است را تهيه و تنظيم نموده و به مهندس يا نماينده وي يا سرپرست نظارت مقيم كتباً تسليم نمايد.
مهندس يا نماينده وي يا سرپرست نظارت مقيم نسبت به بررسي آن اقدام نموده و كتباً اعلام نظرخواهد نمود، برنامه زمانبندي كه برمبناي اعلام نظر مهندس يا نماينده وي و يا سرپرست نظارت مقيم توسط پيمانكار تهيه و تنظيم ميگردد برنامه مصوب و اجرایي خواهد بود چنانچه مهندس يا نماينده او و يا سرپرست نظارت مقيم طي مدت يكهفته كتباً اعلام نظر ننمايد برنامه پيشنهادي پيمانكار بهمنزله برنامه اجرایي مصوب خواهد بود.
پيمانكار موظف است چنانچه برنامه زمانبندي اجرایي ماهيانه تغييري در برنامه زمانبندي تفصيلي اجرایي بهوجود آورد آن تغييرات را در برنامه زمانبندي تفصيلي اجرایي اعمال نموده بهطوريكه همواره برنامه زمانبندي تفصيلي اجراي عمليات موضوع پيمان بروز باشد.
5-9-2- پيمانكار موظف است عنداللزوم و بدستور نظارت برنامه زمانبندي اجراي در واحدهاي زماني كوچكتر مانند هفتگي و روزانه مطابق نظر و دستورات سرپرست دفتر نظارت مقيم تهيه و تسليم نمايد.
6-9-2- برنامههاي زمانبندي بايستي حاوي اجراي تعهدات بهموقع هريك از طرفين پيمان باشد و به هيچ عنوان محدود به انجام تعهدات يكي از طرفين نخواهد بود.
2-10- تغييرات در برنامه زمانبندي
1-10-2- درصورتيكه حين اجراي كار پيمانكار تشخيص دهد كه تغييراتي در برنامه زمانبندي تفصيلي اجرایي منظم به پيمان و يا برنامه ماهيانه ضروري ميباشد موظف است قبل از رسيدن موعد انجام كاري كه به نظر او بايد در برنامه آن تغيير داده شود مراتب را با ذكر دليل كتباً به نماينده مهندس يا سرپرست نظارت مقيم اطلاع دهد.
نماينده مهندس يا سرپرست نظارت مقيم تغييرات مورد تقاضاي پيمانكار را رسيدگي و آنچه را كه مورد قبول است كتباً به پيمانكار ابلاغ خواهد نمود. عدم اعلام كتبي طي مدت يك هفته به منزله عدم پذيرش تغييرات است.
بديهي است اين تغييرات در حدود مندرجات پيمان از ميزان تعهدات و مسئوليتهاي پيمانكار نخواهد كاست.
2-10-2- چنانچه به تشخيص مهندس يا نماينده وي تغييراتي در برنامه زمانبندي تفصيلي اجرایي منضم به پيمان و يا برنامه ماهيانه ضروري باشد مراتب كتباً توسط مهندس يا نماينده او به پيمانكار ابلاغ ميشود.
پيمانكار موظف است برنامههاي ماهيانه يا هفتگي را براساس تغييرات ابلاغ شده تهيه و تنظيم نمايد.
2-11- روشهاي فني
1-11-2- پيمانكار متعهد است كليه عمليات موضوع پيمان را طبق مواد و شرايط پيمان و مندرجات منضمات پيماني، با بهترين روشهاي فني، يا مصالحي كه در منضمات پيماني ذكر شده است بهوسيله كاركناني كه در كار خود تخصص و تجربه كافي دارند انجام دهد.
2-11-2- پيمانكار مسئوليت كامل حسن اجراي كليه كارهاي موضوع پيمان را برعهده دارد و نظارتي كه از طرف كارفرما يا نماينده او در اجراي كارها ميشود به هيچوجه از مسئوليت پيمانكار نميكاهد. پيمانكار در مورد صحت طراحي، نقشهها، مشخصات، محاسبات و دستورات كتبي كارفرما يا نماينده او مسئوليتي نخواهد داشت و هرگاه پيمانكار نسبت به صحت بعضي از نقشهها، محاسبات و دستورات كتبي مشخصات فني ايرادي داشته باشد و يا آنها را كافي براي اجراي كار نداند مراتب را به اطلاع نماينده كارفرما يا نماينده او خواهد رساند و مادامي كه نماينده كارفرما يا نماينده او دستور تغيير كار كتبي به پيمانكار ابلاغ ننمايد پيمانكار بر همان اساس ادامه خواهد داد مگر آنكه نماينده كارفرما كتباً دستور توقف يا تعليق كار صادر كند.
3-11-2- چنانچه به هر دليلي ايجاب نمايد كه براي اجراي قسمتي از عمليات موضوع پيمان از متخصصين خارجي استفاده شود تكليف و حدود شرايط آن در شرايط خصوصي پيمان مشخص خواهد شد.
4-11-2- پيمانكار مكلف است براي اجراي كارهاي خاصي كه به نظر مهندس نياز به روش اجرایي خاصي دارد روش موردنظر را با امكانات و ماشينآلات موردنياز تهيه و پس از تأیيد مهندس با مسئوليت خود به همان روش اقدام نمايد.
2-12- نقشههاي كارگاهي و پياده كردن مسير
1-12-2- پيمانكار موظف است يكسري از نقشهها را با آخرين تغييراتي كه احياناً در طي اجراي كار در آنها پيش آمده است در كارگاه داشته باشد تا هنگام ضرورت بهمنظور ملاحظه و استفاده مهندس يا نماينده او و يا كسانيكه از طرف آنها داراي اجازه بازديد هستند در اختيار آنها قرار دهد.
2-12-2- پيمانكار موظف است كليه نقشهها، امتدادها و محورها را تحت نظارت ناظر مقيم پياده نمايد ليكن در هرحال مسئوليت صحت پياده نمودن نقشهها و امتداد و محورها صرفاً با پيمانكار بوده و مشاراليه نميتواند متعذر به نظارت ناظر مقيم گردد.
3-12-2- پيمانكار موظف است نقاط مبداء و همچنين علائم مربوط به آنها را به طرز صحيح حفظ و نگهداري نمايد.
4-12-2- پيمانكار نميتواند بجز آنچه طبق نقشهها و اراضي متعلق به كارفرما يا ملك غير از طرف كارفرما معين شده است اقدام به احداث ابنيه يا ساختمان كند.
براي ايجاد تأسيسات موقت كه براي اجراي عمليات موضوع پيمان ضروري باشد پيمانكار بايد قبلاً موافقت كارفرما و مالك اراضي را جلب كند.
2-13- گزارشها
1-13-2- پيمانكار موظف است يكسري از برنامهها، منحنيها و جداول پيشرفت كار را در كارگاه آماده داشته باشد تا هنگام ضرورت بهمنظور ملاحظه و استفاده مهندس يا نماينده او يا كسانيكه از طرف آنها داراي اجازه بازديد هستند در اختيار آنها قرار دهد.
2-13-2- پيمانكار موظف است در ابتداي هر روز گزارش روزانه فعاليتهاي روز قبل را كه حداقل محتوي اطلاعاتي مشتمل بر نيروي انساني و ماشينآلات فعال در كارگاه، مصالح وارده به كارگاه و محل و نوع كارهاي انجام شده باشد تهيه و تسليم دفتر نظارت مقيم نمايد.
3-13-2- پيمانكار موظف است در ابتداي هر هفته گزارش عملكرد و پيشرفت كار هفته قبل را تهيه و تسليم دفتر نظارت مقيم نمايد.
4-13-2- پيمانكار موظف است در سه روز اول هر ماه گزارش كامل عملكرد ماه قبل خود را تهيه و در دو نسخه تسليم دفتر نظارت مقيم نمايد. اين گزارش بايستي شامل قسمتهاي مختلف زير باشد:
– عكس رنگي از مراحل انجام و پيشرفت كار
– مقايسه كار اجراء شده با برنامه زمانبندي اجرایي ماهيانه و مقايسه آن با برنامه زمانبندي تفصيلي اجراي عمليات موضوع پيمان
– بررسي تأخيرات و علل آن و چگونگي جبران عقب ماندگي با نگرش به برنامه اجرایي ماه بعد و برنامه تفصيلي اجراي عمليات موضوع پيمان
2-14- صحت كارها
1-14-2- پيمانكار موظف است قبل از مستور نمودن هر قسمت از كار تأیيد صحت آنرا از ناظر مقيم اخذ نمايد.
2-14-2- پيمانكار موظف است فرصت لازم به ناظر مقيم بدهد تا وي قسمتهایي از كار را كه بايد پوشانيده شود بازرسي و اندازهگيري نمايد.
هرگاه پيمانكار قسمتي از كار را قبل از بازرسي، اندازهگيري يا تأیيد صحت آن توسط ناظر مقيم مستور نمايد ناظر مقيم حق خواهد داشت كه از پيمانكار بخواهد كارهاي انجام شده مستور را رفع پوشش نمايد تا امكان رويت، بازرسي و اندازهگيري فراهم شود.
3-14-2- پيمانكار متعهد است كليه كارهاي انجام شدهاي را كه ناظر مقيم صحت آنها را مطابق نقشهها و مشخصات فني و دستورات كتبي تأیيد ننمايد تخريب نموده و مجدداً طبق نقشهها و مشخصات فني و دستورات كتبي به نحو صحيح انجام دهد.
تبصره – هرگاه پيمانكار از تخريب كار تأیيد نشده و انجام مجدد صحيح آن امتناع ورزد كارفرما ميتواند راساً يا از طريق اشخاص ديگر نسبت به تخريب و انجام مجدد صحيح آن اقدام نمايد و هزينه تمام شده آنرا بهعلاوه بيست و پنج درصد هزينه بالاسري از مطالبات يا سپردههاي پيمانكار برداشت نمايد.
2-15- انتقال به غير (پيمانكار جزء)
پيمانكار ميتواند بهمنظور تسهيل و تسريع در اجراي قسمت يا قسمتهایي از عمليات موضوع پيمان با موافقت قبلي و كتبي كارفرما قراردادهایي با شخص يا اشخاص يا پيمانكاران ديگر منعقد نمايد. اين اشخاص حقيقي يا حقوقي پيمانكاران جزء ناميده ميشوند. پيمانكار در انعقاد قرارداد با پيمانكاران جزء موظف به رعايت موارد زير ميباشد:
الف) پيمانكاران جزء حق واگذاري كار به غير ندارند.
ب) مسئوليت نهائي و قطعي در برابر كارفرما با پيمانكار ميباشد و قرارداد با پيمانكاران جزء از مسئوليتهاي پيمانكار نخواهد كاست. يك نسخه از قرارداد با پيمانكار جزء بايستي توسط پيمانكار به نماينده كارفرما تسليم گردد.
ج) قرارداد با پيمانكار جزء نبايستي موجب تغيير در برنامه زمانبندي اجراي كار و افزايش مدت پيمان گردد.
د) كارفرما در قرارداد با پيمانكار جزء طرف وي نبوده و تعهدي در اين رابطه نداشته و روابط مالي بين پيمانكارو پيمانكار جزء ربطي به كارفرما ندارد.
در قرارداد با پيمانكار جزء بايستي قيد گردد كه در موارد فسخ يا خاتمه دادن به پيمان، كارفرما ميتواند جايگزين پيمانكار در قرارداد با پيمانكار جزء شود. در اين صورت پيمانكار جزء موظف به انجام قرارداد با طرفيت كارفرما ميباشد. لاكن اين موضوع ايجاد حق براي پيمانكار جزء جهت استمرار قرارداد نمينمايد.
ه) كارفرما موافقت دارد تمام يا بخشي از صورتوضعيتها يا مطالبات قابل پرداخت به پيمانكار را به درخواست كتبي وي به پيمانكار يا پيمانكاران جزء پرداخت نمايد.
2-16- مراقبت
1-16-2- پيمانكار موظف است روشنایي قسمتهایي از داخل كارگاه را كه بايد روشن باشد تأمين كند همچنين علائم خطر و وسایل حفاظتي و عنداللزوم حصاركشي را فراهم نموده و تعداد كافي نگهبان مراقب در هرجا كه لازم باشد بگمارد.
2-16-2- زمانيكه عمليات اجرایي موضوع پيمان در سطح شهر و معابر شهري انجام ميگردد پيمانكار موظف است با رعايت مراقبتهاي لازم حداقل راه لازم براي عبور و مرور در سوارهرو و پيادهرو را همواره باز نگه دارد و درصورتيكه اجراي عمليات ايجاب كند قسمتي از سوارهرو و پيادهرو براي مدتي موقتاً بهكلي مسدود گردد. ضمن رعايت مقررات و ضوابط مربوطه و با همكاري ارگان ذيربط استمرار عبور و مرور از ساير معابر شهري برقرار نمايد.
3-16-2- هرگاه اجراي عمليات موضوع پيمان در خارج از شهر (بيابان) و يا اطراف شهرها انجام شود پيمانكار موظف است كه راههاي عبور و مرور ساكنين روستاهاي اطراف را باز نگه دارد. چنانچه در اطراف محل اجراي عمليات موضوع پيمان تردد احشام صورت گيرد بايد جهت عبور و مرور آنها راه باز نگه داشته شود.
استمرار جريان آبهاي كشاورزي بايستي حفظ شده و چنانچه ايجاب نمايد كه راههاي تردد عمومي براي مدتي موقتاً مسدود شود پيمانكار موظف به ايجاد راههاي انحرافي در مجاورت راههاي عمومي ميباشد
4-16-2- پيمانكار بايستي مراقبتهاي لازم را بهعمل آورد كه بدون اجازه مالكين در املاك مجاور كارگاه تصرفي نشود.
5-16-2- پيمانكار موظف است براي حمل مصالح و ماشينآلات و عبور آنها از راهها و پلها و داخل تونلها رعايت قوانين و مقررات و استانداردهاي مربوطه را بنمايد.
6-16-2- پيمانكار موظف است انتظامات كارگاه را بوسايل مقتضي تأمين كند و از ورود اشخاص غيرمجاز، همچنين كسانيكه باعث اختلال نظم كارگاه ميشوند راساً يا با توسل به مقامات انتظامي جلوگيري نمايد.
7-16-2- پيمانكار موظف است مصالح خود را در محلهایي انبار نمايد كه باعث مزاحمت براي ساكنين مناطق مسكوني مجاور و افراد و عابرين در آن محل نشود.
2-17- حراست كارگاه
1-17-2- مسئوليت حراست اراضي محل كار از روز تحويل به پيمانكار تا روز تحويل موقت موضوع پيمان بهعهده پيمانكار است.
2-17-2- پيمانكار موظف است درصورتيكه هرگونه تصرفي از طرف اشخاص حقيقي يا حقوقي خصوصي و يا دولتي در مورد اين اراضي انجام شود. مراتب را بلادرنگ به اطلاع مهندس يا نماينده وي برساند اقدامات قانوني لازم براي رفع تصرف بهعهده كارفرما بوده لاكن اقدامات عملي براي رفع آثار تصرف و بازگرداندن اراضي به حالت اوليه بهعهده پيمانكار ميباشد.
هزينه رفع آثار تصرف هنگامي كه متصرف بخش دولتي باشد بهعهده كارفرما ميباشد.
3-17-2- مسئوليت حراست تأسيسات و ابنيهاي كه در اراضي محل كار احداث ميگردد بهعهده پيمانكار است. چنانچه آسيبي از جانب اشخاص ثالث مدعي كارفرما به اين تأسيسات و ابنيه وارد شود. بايستي پيمانكار مراتب را سريعاً به مهندس يا نماينده وي اطلاع دهد. اقدامات قانوني براي رفع مزاحمت و هزينه بازسازي كارهاي انجام شده تخريب شده بهعهده كارفرما ميباشد.
4-17-2- حراست كارگاه و اموال مستقر در آن از جمله ماشينآلات يا تأسيسات ،مصالح، ابزارآلات از لحاظ سرقت يا مفقود شدن يا خروج غيرمجاز از كارگاه از وظايف پيمانكار بوده و جبران تبعات ناشي از آن از تعهدات وي ميباشد.
2-18- حفاظت كارگاه
1-18-2- حفاظت كارگاه در مقابل عوارض جوي و آتشسوزيهایي كه خارج از حيطه كنترل و اقتدار پيمانكار نباشد و جبران خسارات ناشي از اين عوامل از وظايف پيمانكار است.
2-18-2- سيل، زلزله و سرايت آتشسوزي از تأسيسات مجاور نمونهاي از موارد خارج از حيطه كنترل و اقتدار محسوب ميشوند.
2-19- خسارات
1-19-2- پيمانكار موظف است كليه تدابير لازم براي جلوگيري از وارد شدن خسارت و آسيب به تأسيسات كارفرما مستقر در اراضي محل كار بهعمل آورد.
2-19-2- مسئوليت، تأمين و تاديه هرگونه خسارت جاني و مالي كه در نتيجه فعل يا ترك فعل يا قصور پيمانكار يا كاركنان و نمايندگان او در جريان اين قرارداد به هر شخص اعم از كاركنان پيمانكار و كارفرما و يا اشخاص حقيقي يا حقوقي، خصوصي و يا دولتي وارد گردد منحصراً بهعهده پيمانكار است. پيمانكار متعهد است كه كارفرما را در قبال هرگونه ادعاي خسارت و دعاوي مربوطه مصون بدارد.
2-20- خسارت وارد به اشخاص ثالث
تأمين و تاديه خسارات مالي و جاني وارد به اشخاص ثالث تماماً بهعهده پيمانكار است.
2-21- رعايت مقررات آتشسوزي شركت ملي گاز ايران
1-21-2- پيمانكار و كليه كاركنان و كارگران او موظفند علاوه بر رعايت موارد لازم و اتخاذ طريقههاي متعارف براي جلوگيري از بروز حريق مقررات و دستورات بهخصوص كارفرما را براي اجتناب از آتشسوزي و مبارزه با آن بهدقت رعايت نمايد.
2-21-2- چنانچه خساراتي بهعلت عدم رعايت مقررات كارفرما يا عدم انجام بهموقع اقدامات مخصوص ايمني از طرف پيمانكار رخ دهد پيمانكار مسئول جبران آن خسارات خواهد بود.
3-21-2- درصورتيكه مقررات آتشسوزي در اختيار پيمانكار نباشد پيمانكار ميتواند كتباً از مهندس يا نماينده وي نسبت به درخواست و دريافت آن اقدام نمايد.
2-22- ساعات كار پيمانكار
بهطوركلي فرض بر آن است كه ساعات كار پيمانكار كه نياز به حضور مستمر نظارت دارد هشت ساعت در روزهاي اداري (شش روز در هفته) باشد. چنانچه در برنامه زمانبندي اجراي كار دوازده ساعت كار در روز يا كار در ايام تعطيل پيشبيني شده باشد كارفرما نسبت به تأمين كادر نظارت اقدام خواهد نمود. بهطوركلي كارفرما موافقت دارد پيمانكار به هر ميزان ساعت كار كه ميتواند كار انجام دهد در برنامه زمانبندي پيشنهادي خود منظور نموده و كارفرما نسبت به تأمين كادر نظارت تا آنجا كه پيمانكار عملاً قادر بهانجام كار باشد اقدام خواهد نمود.
2-23- اجراي عمليات موضوع پيمان در شب
بهطوركلي فرض بر آن است كه اجراي عمليات موضوع پيمان در روز انجام شود لاكن اجراي پيمان در شب در موارد زير مجاز ميباشد:
الف) در برنامه تفصيلي اجرایي پيشبيني شده باشد.
ب) هرگاه پيمانكار از كارفرما درخواست نمايد كه قسمتي از عمليات موضوع پيمان در شب انجام شود و كارفرما كتباً با درخواست پيمانكار موافقت نموده باشد.
ج) هرگاه مهندس يا نماينده وي تشخيص دهد كه با توجه به برنامههاي زمانبندي منضم به پيمان پيشرفت كار پيمانكار بهنحوي نيست كه كليه عمليات در مدت پيمان پايان يابد در اينصورت ميتواند به پيمانكار دستور دهد كه قسمتي از عمليات را درشب اجراء كند. در اين حالت پيمانكار موظف به اجراي اين دستور بوده و حق ادعا يا مطالبه هيچگونه خسارت و يا اضافه بهاء را نخواهد داشت.
تبصره – چنانچه تشخيص نماينده مهندس و تأیيد نماينده كارفرما تأخيرات و يا عدم پيشرفت كار ناشي از قصور پيمانكار نباشد و طبق دستور نماينده كارفرما، كار در شب انجام شود در اينصورت اضافه هزينههاي مربوط به كار در شب به روشي كه در شرايط خصوصي پيمان مشخص ميشود با تأیيد نماينده مهندس و تصويب نماينده كارفرما به پيمانكار پرداخت خواهد شد.
د) پيمانكار موظف است ترتيب كار را طوري بدهد كه اجراي عمليات در شب براي ساكنين و مؤسسات مجاور مزاحمتي ايجاد نكند. بهعلاوه امكانات روشنایي و وسائل ايمني را تدارك ديده و مقامات ذيربط را درجريان امر قرار دهد.
2-24- اشياء عتيقه و آثار تاريخي
هرگاه ضمن اجراي عمليات موضوع پيمان اشياء عتيقه و يا آثار تاريخي و مسكوكات قديمي و نظاير آنها در محل كار پيدا شود پيمانكار موظف است بلافاصله مراتب را به كارفرما يا نمايندگان او و همچنين طبق قوانين به اطلاع دستگاه انتظامي برساند. پيمانكار بايد تا هنگام مداخله مقامات صالحه در حفظ و نگهداري آثار مزبور و اشياء عتيقه مراقبتهاي لازم را بهعمل آورد.
هرگاه اجراي اين ماده موجب توقف و تعطيل عمليات موضوع پيمان گردد در حكم تأخيرهاي مجاز ميباشد.
2-25- نشاني طرفين پيمان
نشاني طرفين پيمان همان است كه مقدمه پيمان نوشته شده است. درصورتيكه نشاني هريك از طرفين تغيير كند موظفند نشاني جديد خود را بلافاصله كتباً به يكديگر اطلاع دهند. درصورتيكه هريك از طرفين به اين وظيفه خود عمل نكند هر نامهاي كه از طرف ديگر به وسيله پست سفارشي به نشاني سابق طرف ديگر ارسال شود. پس از ده روز از تاريخ تحويل به پست ابلاغ شده محسوب خواهد گرديد. در موارد خاص در مواقع اضطراري طرفين ميتواند از تلگراف دولتي استفاده نمايند. تلگراف مزبور پس از سه روز از تاريخ تحويل به پست ابلاغ شده محسوب ميگردد.
2-26- حق اختراع و مالكيت صنعتي
درصورتيكه شخص يا اشخاصي نسبت به طرح و نقشه و مصالح و ماشينآلات و تجهيزاتي كه بهوسيله پيمانكار براي اجراي كارموضوع اين قرارداد مورد استفاده قرار گرفته حقي ادعا نمايد كه آن حق مورد حمايت قانون باشد (از قبيل حق اختراع، علامت تجاري يا نام، تجاري و غيره) پيمانكار بايد جوابگوي كليه ادعاهاي مطروحه بوده و خسارات و زيانهاي ناشي از اينگونه ادعاها و دعاوي را كه عليه كارفرما ميشود و همچنين خسارات وارده به كارفرما را جبران نمايد.
2-27- مصالح و ابزار كار و ماشينآلات
1-27-2- تأمين كليه مصالح موردنياز عمليات موضوع پيمان بهعهده پيمانكار است مگر آنكه كارفرما تأمين تمام يا بخشي از مصالح را تعهد كرده باشد.
در رابطه با تأمين مصالح موردنياز عمليات موضوع پيمان كه تهيه آنها از داخل كشور ميسر نبوده و تأمين آنها در تعهد پيمانكار باشد در شرايط خصوصي پيمان تكليف تأمين ارز موردنياز آنها تعيين ميشود. در رابطه با تأمين مصالح موردنياز عمليات موضوع پيمان كه تأمين آنها در تعهد پيمانكار بوده و توزيع آنها در انحصار يا كنترل دولت باشد تكليف آن در شرايط خصوصي پيمان مشخص ميشود.
مصالحي كه تأمين آنها بهعهده پيمانكار است بايستي از مرغوبترين نوعي كه در نقشهها يا مشخصات فني معين گرديده تهيه شده و نمونه آن قبلاً به تأیيد نظارت رسيده باشد و در صورت عدم تأیيد بايستي جايگزين گردد، چنانچه تأمين تمام يا بخشي از مصالح مورد نياز عمليات موضوع پيمان در تعهد كارفرما باشد و يا آنكه كارفرما متعهد به صدور حواله يا معرفينامه براي دريافت مصالحي كه از طريق دولت يا تحت كنترل دولت توزيع ميگردند باشد در اينصورت بايستي اينگونه موارد بهلحاظ اجرایي به دقت در برنامه زمانبندي اجراي عمليات موضوع پيمان ملحوظ گردد.
2-27-2- تهيه و تدارك ابزار كار و ماشينآلات و وسایل حمل و نقل و آب و سوخت و بطوركلي تمام لوازمي كه براي اجراي عمليات موضوع پيمان ضروري است بهعهده پيمانكار ميباشد (مگر طبق شرايط خصوصي پيمان تأمين قسمتي از آنها بهعهده كارفرما باشد).
پيمانكار نميتواند ماشينآلاتي را كه براي انجام عمليات موضوع پيمان لازم باشد بدون اجازه كارفرما از كارگاه خارج نمايد در صورت عدم نياز به ماشينآلات در كارگاه خارج نمودن آنها با صدور مجوز از طريق مهندس يا نماينده او بلامانع ميباشد.
در پيمانهایي كه تأمين تمام يا بخشي از مصالح بهعهده پيمانكار است پيمانكار موظف ميباشد كه در برنامه زمانبندي، زمان تأمين آنها را منظور نمايد.
2-28- قوانين حاكم بر پيمان
قوانين جمهوري اسلامي ايران حاكم بر پيمان ميباشد.
2-29- بيمه حوادث
پيمانكار مكلف است ساختمانها و تأسيسات موضوع پيمان را در مقابل حوادث مذكور در شرايط خصوصي پيمان به قيمت محاسبه شده در آن شرايط به هزينه و به نفع كارفرما نزد مؤسسهاي كه در شرايط خصوصي پيمان ذكر گرديده بيمه نموده و بيمه نامهها را به كارفرما تسليم نمايد، كليه بيمه نامهها بايد تا تاريخ تحويل قطعي اعتبار داشته و درصورتيكه تا تاريخ تحويل قطعي به عللي به تأخير بيافتد پيمانكار مكلف است بيمه نامهها را تا مدتي كه لازم است تمديد نمايد بدون اينكه از اين بابت حق ادعایي براي او ايجاد گردد.
در صورت بروز حادثهاي كه ناشي از عوامل فورس ماژور نباشد و باعث از بين رفتن تمام يا قسمتي از كارهاي انجام يافته بشود پيمانكار موظف است اولاً به كارفرما و برطبق مقررات بيمه به بيمهگر اطلاع دهد ثانياً طبق دستور كارفرما كارها را به حالت اوليه بازگرداند كارفرما خسارتهاي وارده بر آنچه را كه بيمه شده است از بيمهگر وصول نموده و به تناسب پيشرفت كار تدريجاً به پيمانكار پرداخت خواهد نمود.
تبصره 1- درصورتيكه تطويل مدت اوليه پيمان ناشي از تأخيرات كارفرما باشد هزينه تمديد بيمهنامه بهعهده كارفرما ميباشد.
تبصره 2- درصورتيكه خسارتهاي دريافتي از بيمهگر براي اعاده كارها بهصورت اوليه كافي نباشد مابهالتفاوت را پيمانكار مكلف است شخصاً تأمين نمايد.
تبصره 3- در صورت بروز حوادثي كه ناشي از شرايط فورس ماژور بوده ولي مشمول بيمه تمام خطر باشد كارفرما خسارت وارده را از شركت بيمه دريافت و جهت ادامه كار مطابق شرح مندرج در ماده 1-5 شرايط عمومي پيمان عمل خواهدشد.
2-30- تميز كردن محوطه كارگاه
پيمانكار موظف است پس از خاتمه عمليات موضوع پيمان كليه اشياء زائد و زباله و نخاله ساختماني را از كارگاه خارج نموده و كارگاه را به وضع تميز و قابل استفاده بهنحوي كه مورد قبول ناظر مقيم باشد درآورد و تحويل دهد.
همچنين پيمانكار موظف است پس از خاتمه عمليات كليه ابنيه و تأسيسات موقت را خراب كرده و از محوطه خارج سازد.
فصل سوم
تعهدات و اختيارات كارفرما
3-1- تحويل زمين
1-1-3- تحصيل و تحويل كليه اراضي كه محل كار يا كارگاه ناميده ميشود با توجه به موارد مشروحه زير بهعهده و هزينه كارفرما بوده و كارفرما اين اراضي را طبق برنامه زمانبندي در تاريخهایي كه در برنامه زمانبندي تفصيلي اجرایي منضم به پيمان پيشبيني شده است به پيمانكار تحويل خواهد داد.
2-1-3- هرگاه محل كار، معابر شهري بوده و اجراي كار در آن منوط به اخذ مجوز از ارگان ذيربط باشد كارفرما مجوز لازم را در تاريخهایي كه در برنامه زمانبندي تفصيلي اجرایي منضم به پيمان پيشبيني شده است در اختيار پيمانكار خواهد گذاشت.
3-1-3- چنانچه محل كار اراضي، مستحدثات و يا ابنيه و تأسيسات متعلق به ارگانهاي ديگر بوده و اجراي كار مستلزم اخذ مجوز از ارگان ذيربط باشد، كارفرما در تاريخهایي كه در برنامه زمانبندي تفصيلي اجرایي منضم به پيمان پيشبيني شده است مجوزهاي لازم را در اختيار پيمانكار خواهد گذاشت.
4-1-3- تأمين اراضي لازم براي احداث كمپ، پاركينگ ماشينآلات، تعميرگاه و يا انبار بهعهده پيمانكار ميباشد در اين رابطه كارفرما در صورت لزوم فقط نسبت به صدور معرفينامه براي ارگانهاي ذيربط اقدام مينمايد. عدم تأمين زمين از طريق معرفينامه از تعهدات پيمانكار نميكاهد و پيمانكار موظف است به طرق ممكن ديگر اقدام نمايد.
5-1-3- پرداخت هرگونه حقوق قانوني، قيمت (بهاء) اجاره خسارت و يا هرنوع پرداخت احتمالي ديگر مرتبط به اراضي يا مجوزهایي كه تحويل آنها به پيمانكار در تعهد كارفرما قرار دارد بهعهده كارفرما ميباشد.
6-1-3- هرگاه كارفرما نتواند تمام يا قسمتي از اراضي لازم را در موعدي كه در برنامه زمانبندي تفصيلي اجرایي پيشبيني شده است تحويل پيمانكار نمايد و پيمانكار بهلحاظ نيروي انساني و ماشينآلات، خود را تجهيز نموده و آماده اجراي كار در آن اراضي باشد و در نتيجه عدم تحويل زمين قسمتي از كار تعطيل شود و با تغيير برنامه زمانبندي و جابهجایي نيروي انساني و ماشينآلات بازهم نيروي انساني و ماشينآلات تجهيز شده براي آن قسمت از كار بيكار گردد، در اينصورت كارفرما پس از تأیيد مهندس نسبت به پرداخت خسارت به پيمانكار مطابق روش مندرج در ماده تعليق كار اقدام خواهد كرد.
7-1-3- هرگاه كارفرما نتواند تمام يا قسمتي از اراضي يا مجوزهاي لازم را در موعدي كه در برنامه زمانبندي تفصيلي اجرایي پيشبيني شده تحويل پيمانكار نمايد، درصورتيكه ناظر مقيم كتباً پيشرفت كار پيمانكار را در ساير قسمتها تأیيد نمايد در حكم تعليق يك بخش از كار پيمانكار ميباشد و كارفرما بهمنظور جبران خسارت به پيمانكار مطابق روش مندرج در ماده تعليق كار خسارت مربوطه را محاسبه و به پيمانكار پرداخت مينمايد.
3-2- تحويل مدارك و نقشهها به پيمانكار
كارفرما موظف است حداقل دو نسخه از نقشههاي تفصيلي اجرایي و يك نسخه اصل و يك نسخه كپي از اسناد پيمان و منضمات پيمان كه در موقع ارائه پيشنهاد قيمت مناقصه يا استعلام برويت پيمانكار رسيده را بلافاصله پس از امضاء پيمان مجاناً به پيمانكار در ازاء اخذ رسيد تحويل دهد.
3-3- تغييرات در مقادير كار، نقشه و مشخصات فني
1-3-3- درج مقادير كار در صورت مقادير كار يا كارهاي نشان داده شده در نقشهها و يا دستورالعملهاي مندرج در مشخصات فني و شرح كار به پيمانكار حق نميدهد كه انجام كامل آنها را از كارفرما بخواهد هريك از موارد فوقالذكر ممكن است تغيير كند، حدود اين تغييرات تابع شرايط زير ميباشد.
الف) افزايش اقلام كاري بهلحاظ مقدار نسبت به مقادير مذكور در صورت مقادير كار يا كارهاي نشان داده شده در نقشهها و يا شرح كار.
ب) كاهش يا حذف اقلام كاري بهلحاظ مقدار نسبت به مقادير مذكور در صورت مقادير كار يا كارهاي نشان داده شده در نقشهها و يا شرح كار.
ج) ابلاغ كار جديد بهجاي اقلام كاري حذف شده يا ابلاغ كار جديد بهمنظور تكميل و قابل بهرهبرداري شدن عمليات موضوع پيمان.
د) تغيير در مشخصات فني و دستورالعملهاي اجرایي.
ه) تغيير در مشخصات فني مصالح.
و) تغيير در شرح خدمات و تسهيلات مورد تعهد پيمانكار.
2-3-3- مجموع ارزش ريالي تغييرات ناشي از افزايش مقادير كار، ابلاغ كار جديد، اضافه هزينه جهت تغيير در مشخصات فني و دستورالعملهاي اجرایي يا تغيير در مشخصات فني مصالح در هيچ شرايطي نميتواند بيش از بيست و پنج درصد مبلغ اوليه پيمان باشد.
3-3-3- مجموع ارزش ريالي تغييرات ناشي از كاهش مقادير كار، كاهش هزينه جهت تغيير در مشخصات فني و دستورالعملهاي اجرایي يا تغيير در مشخصات فني مصالح در هيچ شرايطي نميتواند بيش از بيست و پنج درصد مبلغ اوليه پيمان باشد.
4-3-3- درصورتيكه طرفين پيمان موافقت نمايند انجام كارهاي اضافي مازاد بر بيست و پنج درصد مبلغ اوليه پيمان، با تنظيم الحاقيهاي نسبت به پيمان انجام ميشود.
5-3-3- ابلاغ تغييرات به پيمانكار بهصورت كتبي توسط مهندس انجام و عمل بدستور تغييرات شفاهي مجاز نميباشد. نمونه فرم دستور تغيير كار طبق پيوست شماره 1 منضم به شرايط عمومي پيمان ميباشد.
3-4- مدت اوليه پيمان و تغييرات آن
مدت اوليه پيمان در شرايط خصوصي پيمان مشخص ميشود و هرگونه تغييرات آن تحت شرايط زير صورت ميپذيرد:
الف) تغيير در برنامه تفصيلي اجرایي بهعلت عدم اجراي بهموقع تعهدات كارفرما از قبيل تحويل زمين، پرداخت بهموقع، ارائه مجوزهاي لازم از سازمانهاي ذيربط يا هر دليل ديگر بنا به مصلحت كارفرما.
ب) تغيير در نقشههاي اجرایي، مشخصات فني، مقادير كار يا ابلاغ كار جديد.
ج) بروز حوادث قهريه.
د) توقف يا تعليق كار توسط كارفرما.
ه) وضع قوانين و يا مقررات جديد در كشور كه در مدت اجراي كار موثر باشد.
3-5- حدود اختيارات نماينده كارفرما / مهندس در پيمان
نماينده كارفرما در چهارچوب پيمان داراي كليه اختيارات كارفرما ميباشد و كليه توافقها و صورتجلسات و مكاتباتي كه نامبرده با پيمانكار بنمايد در حكم مكاتبات كارفرما با پيمانكار است.
3-6- حدود اختيارات نماينده مهندس / دستگاه نظارت
اختيارات نماينده مهندس / دستگاه نظارت كليه اختيارات مهندس ميباشد الا آنچه كه صراحتاً در اختيار مهندس گذاشته شده است و در رابطه با دستورالعملهاي اجرایي، مشخصات فني نقشههاي اجرایي و برنامه تفصيلي اجرایي، تأیيد يا رد رئیس كارگاه و كاركنان پيمانكار و دستور توقف كار كه بهعلت قصور پيمانكار بوده و هرگونه مكاتبه وي در رابطه با موارد فوقالذكر در حكم مكاتبه كارفرما ميباشد.
3-7- حدود اختيارات ناظر مقيم
ناظر مقيم مسئول نظارت بر حسن انجام كار مطابق نقشهها و مشخصات فني و دستورالعملهاي اجرایي ميباشد. ناظر مقيم ميتواند مصالح مصرفي و كارهاي انجام شده را مورد رسيدگي و آزمايش قرار دهد و چنانچه عيب و نقصي مشاهده كند دستور رفع نقص را بدهد و در صورت عدم برطرف شدن عيب و نقص دستور توقف آن قسمت از كار را كه مسئوليت نظارت آن با وي ميباشد را صادر نمايد. دستور ادامه كار پس از رفع نقص نيز از اختيارات وي ميباشد، نامبرده داراي اختيارات لازم براي ابلاغ دستورات جهت تكميل تجهيزات و يا نيروي انساني پيمانكار براي انجام كارهاي تحت نظارت خود بهلحاظ كيفي و كمي ميباشد ناظر مقيم به هيچ عنوان حق ندارد از تعهدات پيمانكار بكاهد و يا به آن بيفزايد.
3-8- بازرسي عمليات پيمانكار
كارفرما ميتواند در مدت اجراي پيمان (علاوه بر نظارت مستمر ناظر مقيم) توسط نمايندگان و مامورين خود عمليات پيمانكار را بازرسي كند، پيمانكار موظف است كه هر نوع اطلاعات و مداركي كه موردنياز باشد در اختيار مامورين كارفرما بگذارد و تسهيلات لازم را براي انجام اين بازرسيها فراهم نمايد و همچنين در مواقع تحويل موقت و قطعي تسهيلات لازم را براي كميسيونهاي مامور تحويل فراهم آورد.
3-9- مداخله كارفرما
1-9-3- در مواردي كه پيمانكار در اجراي قسمتي از تعهدات خود سهلانگاري يا كوتاهي كند و اين امر به تشخيص كارفرما موجب خسارت گردد و يا آنكه نياز كارفرما مطابق برنامه تفصيلي اجرایي برآورده نشود در اينصورت چنانچه كارفرما اراده نمايد (بدون آنكه اين اراده تأثيري در ساير حقوق كارفرما مطابق مفاد پيمان داشته باشد) ميتواند راساً يا توسط اشخاص ثالث اقدام به انجام اين كارها نموده و هزينه انجام شده را بهعلاوه بيست و پنج درصد (بالاسري) از مطالبات يا سپردههاي پيمانكار برداشت نمايد.
2-9-3- سقف مبلغ كارهایي را كه كارفرما ميتواند اجراء كند حداكثر 20 % مبلغ اوليه پيمان ميباشد.
3-9-3- كارفرما در اينگونه موارد ميتواند تجهيزات و ماشينآلات پيمانكار را به خدمت بگيرد.
4-9-3- هرگونه ادعاي پيمانكار نسبت به پرداختهاي كارفرما و علت مداخله و همچنين نسبت به تشخيص كارفرما خواه از نظراساس تخلف و خواه از نظر مبلغ پرداختي بلااثر خواهد بود. موارد زير نمونههایي از مداخله كارفرما ميباشد:
الف) انجام كارهاي نيمه تمامي كه پيمانكار رها نموده و اقدام به تكميل آنها (براي جلوگيري از آسيب و يا قابل بهرهبرداري شدن) نمينمايد.
ب) عدم انجام بعضي از عمليات اجرایي مطابق برنامه تفصيلي اجرایي كه به تشخيص كارفرما موجب خسارت گردد.
ج) عدم رعايت مسائل ايمني در كارگاه
3-10- تأخير در اتمام عمليات موضوع پيمان و تحويل موقت
1-10-3- تأخير در اتمام عمليات موضوع پيمان كه ناشي از قصور پيمانكار باشد مشمول پرداخت جريمه تأخير توسط پيمانكار به كارفرما ميباشد.
2-10-3- ميزان جريمه بازاي هر روز تأخير ناشي از قصور پيمانكار نيم در هزار مبلغ اوليه پيمان و يا مبلغ مندرج در شرايط خصوصي پيمان ميباشد.
3-10-3- سقف جريمه تأخير محدود به پنج درصد مبلغ اوليه پيمان بوده و چنانچه تأخيرات ناشي از قصور پيمانكار به حدي باشد كه جريمه آن بيش از پنج درصد مبلغ اوليه پيمان گردد يكي از موارد فسخ پيمان خواهد بود، ليكن چنانچه كارفرما پيمان را فسخ ننمايد مازاد تأخيرات مشمول جريمه نميباشد.
4-10-3- تأخيرات پيمانكار در اجراي تمام يا بخشي از تعهدات موضوع پيمان برمبناي برنامه تفصيلي اجرایي منضم به پيمان محاسبه ميگردد.
5-10-3- ميزان تأخيرات غيرمجاز و جريمه تأخير پس از تحويل موقت كل موضوع پيمان محاسبه ميگردد.
3-11- روش محاسبه و پرداخت بابت اصل پيمان و تغييرات آن
1-11-3- محاسبه و پرداخت بابت اصل پيمان طبق صورتوضعيتهاي ماهيانه براساس درصد تفكيكي ميباشد درصد تفكيكي توسط كارفرما تهيه و منضم به اسناد پيمان ميباشد.
2-11-3- هزينه هر نوع تغييرات اعم از كارهاي اضافي يا نقصاني و كارهاي جديدي كه از طرف كارفرما به پيمانكار ابلاغ گردد براساس نرخهاي پايه سازمان برنامه و بودجه و يا شركت ملي گاز در زمان انعقاد پيمان بر حسب مورد و با اعمال ضريب پيمان كه ذيلاً تعريف گرديده و ضرایب بالاسري و منطقهاي و ضريب شرايط ويژه پروژه (در صورت وجود) محاسبه و نتيجه حاصله از مبلغ قرارداد كسر و يا به آن اضافه خواهد شد.
تبصره 1- براي اقلامي كه بهاي آن در فهرست بهاء سازمان برنامه و بودجه و يا شركت ملي گاز موجود نباشد با استفاده از نرخ ماشينآلات و افراد منضم به فهرست بها سازمان برنامه و بودجه و يا شركت ملي گاز بر حسب مورد نرخ جديد توسط كارفرما تعيين خواهد شد.
تبصره 2- بابت تجهيز و برچيدن كارگاه به اقلام اضافي يا حذفي و يا كار جديد مبلغي تعلق نميگيرد مگر اينكه كار منوط به تجهيز و يا برچيدن كارگاه جديد باشد.
تبصره 3- پيمانكار موظف است عمليات اضافه كار يا دستوركار يا ابلاغ كار جديد را بلادرنگ شروع نمايد. پيمانكار نميتواند اجراي عمليات اضافهكاري يا تغيير كار و يا ابلاغ كار جديد را به بهانه مشخص نبودن هزينه آن متوقف نمايد در غير اينصورت مسئول تأمين خسارات وارده به كارفرما ميباشد.
3-12- شرايط الحاقيه
1-12-3- سقف مبالغ كارهاي اضافي / نقصاني و يا كارهاي جديد كه در قالب موضوع هر الحاقيه به پيمانكار ابلاغ گردد عيناً براساس ماده 3-3 اين شرايط عمومي خواهد بود.
2-12-3- چنانچه تاريخ الحاقيه بعد از تحويل موقت موضوع پيمان باشد و ضمانتنامه حسن اجراي تعهدات پيمان آزاد نشده باشد ضمانتنامه مزبور بهعنوان ضمانتنامه حسن اجراي تعهدات موضوع الحاقيه تلقي ميگردد. بدينترتيب كه مابهالتفاوت مبلغ ضمانتنامه موجود با ضمانتنامه موردنياز الحاقيه (برحسب مورد و طبق ضوابط پيمان) آزاد و يا بهصورت ضمانتنامه جديد از پيمانكار اخذ خواهد شد. و درصورتيكه ضمانتنامه حسن اجراي تعهدات پيمان اصلي آزاد شده باشد در اينصورت ضمانتنامه حسن اجراي تعهدات جديدي بهميزان 5 درصد مبلغ الحاقيه از پيمانكار اخذ خواهد شد.
3-12-3- چنانچه تاريخ الحاقيه قبل از تحويل موقت موضوع پيمان باشد در اينصورت نيازي به ارائه ضمانتنامه جديد براي تضمين موضوع الحاقيه نخواهد بود و ضمانتنامه حسن اجراي تعهدات پيمان اصلي كافي ميباشد.
هرگاه ضمن اجراي عمليات موضوع الحاقيه كارفرما نسبت به تحويل موقت كارهاي موضوع پيمان اقدام نمايد در اينصورت عيناً طبق بند (2-12-3) بالا در مورد تقليل مبلغ ضمانتنامه اوليه تا ميزان پنج در صد مبلغ الحاقيه (طبق ضوابط پيمان) اقدام ميگردد.
4-12-3- ضوابط پيشپرداخت الحاقيه عيناً مانند ضوابط مربوط به موضوع پيمان اصلي و منوط به اخذ ضمانتنامه ميباشد.
فصل چهارم
مسائل مالي پيمان
4-1- ضمانتنامه حسن انجام تعهدات
1-1-4- پيمانكار موظف است حسب آنچه كه در مفاد مقاولهنامه / پيمان آمده است نسبت به ارائه ضمانتنامه بانكي بلا شرط و غيرقابل برگشت كه عندالمطالبه و بدون نياز به اقدام قضایي يا اداري قابل وصول بوده و مبلغ آن معادل پنج درصد مبلغ اوليه پيمان باشد، طبق نمونه، كه ضميمه اسناد پيمان است تسليم كارفرما نمايد.
2-1-4- ضمانتنامه مذكور بايد تا تاريخ تحويل موقت معتبر باشد، و مادام كه پيمانكار كليه تعهدات پيماني خود را انجام نداده است، كارفرما حق دارد كه ضمانتنامه فوقالذكر را تمديد نمايد.
3-1-4- چنانچه پيمانكار 15 روز قبل از انقضاء مدت اعتبار ضمانتنامه، حاضر به تمديد آن نگردد، كارفرما حق دارد كه مبلغ آنرا از بانك ضامن دريافت كرده و وجه آنرا بهجاي ضمانتنامه برسم وثيقه تا پايان تعهدات پيماني پيمانكار در صندوق خود نگهداري كند، بديهي است بلافاصله پس از انجام كليه تعهدات پيماني و تحويل موقت موضوع پيمان كار ضمانتنامه حسن انجام تعهدات را ضمن رعايت مفاد ماده (4-11) آزاد نموده و چنانچه وجه آن در صندوق كارفرما به رسم وثيقه نگهداري شده باشد وجه مزبور را مسترد خواهد نمود.
4-1-4- چنانچه مبلغ اوليه پيمان مشمول 25 % افزايش يا كاهش گردد مبلغ اين ضمانتنامه كماكان ثابت خواهد بود.
5-1-4- درصورتيكه تحويل موقت موضوع پيمان قبل از پايان موضوع الحاقيه قابل انجام باشد ضمانتنامه حسن اجراي تعهدات موضوع پيمان در موقع تعيين شده حسب موارد فوق آزاد ميگردد.
4-2- كسر وديعه حسن انجام كار و ترتيب باز پرداخت آن
از هر صورت وضعيت موقت ماهيانه پيمانكار معادل ده درصد مبلغ ناخالص قابل پرداخت به پيمانكار بهعنوان وديعه حسن انجام كار كسر، و در حساب جداگانهاي نزد كارفرما نگهداري ميگردد، اين مبالغ پس از تحويل قطعي موضوع پيمان به پيمانكار مسترد ميگردد.
كارفرما موافقت دارد وديعه حسن انجام كار را پس از تحويل موقت در ازاء ضمانتنامه بانكي به پيمانكار بپردازد، در اينصورت كارفرما اين ضمانتنامه را پس از تحويل قطعي آزاد خواهد نمود. درصورتيكه پيمانكار نواقص موضوع پيمان را در دوران نگهداري رفع ننمايد كارفرما از محل اين وديعه يا تضمين آن به هزينه پيمانكار نسبت به رفع نقص راساً اقدام مينمايد.
هزينه اعلام شده از سوي كارفرما قطعي بوده و پيمانكار حق هيچگونه اعتراضي ندارد.
4-3- پيشپرداخت
كارفرما موافقت دارد بنا به تقاضاي پيمانكار بهمنظور تقويت مالي و تكميل تجهيزات او درصدي از مبلغ اوليه پيمان را مطابق شرح زير بهعنوان پيشپرداخت در مقابل ضمانتنامه بانكي متناسب با مبلغ هر قسط كه بلا شرط و غيرقابل برگشت عندالمطالبه قابل وصول باشد در چهار قسط به نحو زير به پيمانكار بپردازد.
قسط اول) 25 % پس از مبادله مقاوله نامه، ارائه ضمانتنامه حسن اجراي تعهدات، ارائه صورتجلسه تحويل زمين و نامه ابلاغ كار.
قسط دوم) 25 % پس از تجهيز كارگاه.
قسط سوم) 25 % پس از انجام حداقل 25 % مبلغ اوليه پيمان برطبق صورتوضعيت مالي ماهانه بدون احتساب مصالح پاي كار.
قسط چهارم) 25 % پس از انجام حداقل 50 % مبلغ اوليه پيمان برطبق صورتوضعيت ريالي ماهانه بدون احتساب مصالح پاي كار.
2-3-4- ميزان پيشپرداخت طبق روش زير محاسبه ميگردد:
الف) ميزان پيشپرداخت براي قراردادهایي كه مبلغ آن تا بيست ميليون ريال است 24% مبلغ پيمان ميباشد.
ب) ميزان پيشپرداخت براي قراردادهایي كه مبلغ آن تا پنجاه ميليون ريال است تا بيست ميليون ريال اول طبق بند (الف) اين ماده و نسبت به مازاد آن 21%مبلغ پيمان ميباشد.
ج) ميزان پيشپرداخت براي قراردادهایي كه مبلغ آن تا يكصد ميليون ريال است تا پنجاه ميليون ريال اول طبق بند (ب) اين ماده و نسبت به مازاد آن 18%مبلغ پيمان ميباشد.
د) ميزان پيشپرداخت براي قراردادهایي كه مبلغ آن تا دويست ميليون ريال است تا يكصد ميليون ريال اول طبق بند (ج) اين ماده و نسبت به مازاد آن 16% مبلغ پيمان ميباشد.
ه) ميزان پيشپرداخت براي قراردادهایي كه مبلغ آن تا چهارصد ميليون ريال است تا دويست ميليون ريال اول طبق بند (د) اين ماده و نسبت به مازاد آن 14% مبلغ پيمان ميباشد.
و) ميزان پيشپرداخت براي قراردادهایي كه مبلغ آن تا هفتصد ميليون ريال است تا چهارصد ميليون ريال اول طبق بند (ه) اين ماده و نسبت به مازاد آن 12% مبلغ پيمان ميباشد.
ز) ميزان پيشپرداخت براي قراردادهایي كه مبلغ آن تا يكهزار ميليون ريال است تا هفتصد ميليون ريال اول طبق بند (و) اين ماده و نسبت به مازاد آن 10% مبلغ پيمان ميباشد.
ح) ميزان پيشپرداخت براي قراردادهایي كه مبلغ آن يكهزار ميليون ريال به بالا است تا يكهزار ميليون ريال اول طبق بند (ز) اين ماده و نسبت به مازاد آن 8% مبلغ پيمان ميباشد.
3-3-4- مبالغ پيشپرداخت شده به تدريج از مبالغ ناخالص هر صورتوضعيت پيمانكار مطابق رابطه زير كسر خواهد گرديد.
4-3-4- ضمانتنامه پيشپرداخت پس از كسر هريك از اقساط پيشپرداخت حداكثر ظرف مدت بيست روز بهميزان پيشپرداخت مسترد شده تقليل داده ميشود.
5-3-4- چنانچه پيمان مشمول 25% افزايش يا كاهش گردد مبلغ پيشپرداخت قابل پرداخت ثابت خواهد بود .
4-4- تنظيم صورتوضعيتهاي موقت ماهيانه و طرز پرداخت آن
1-4-4- از تاريخ شروع كار در پايان هر ماه شمسي پيمانكار ميتواند صورتوضعيت كارهایي را كه از شروع عمليات تا آن تاريخ انجام يافته در سه نسخه روي فرمهاي مخصوص طبق نمونه پيوست (ضميمه شماره 2) تنظيم و پس از امضاء به نماينده كارفرما / مهندس تسليم نمايد.
2-4-4- پرداخت به پيمانكار حداكثر ظرف بيست روز از تاريخ تصويب مهندس طي سند پرداخت پس از كسر مبالغ زير انجام خواهد شد.
الف) جمع وجوهي كه بابت صورتوضعيتهاي قبلي پرداخت شده است.
ب) اقساط پيشپرداخت.
ج) ده درصد بابت كسور وديعه حسن انجام كار.
د) ماليات پيمانكاري كه قانوناً بايد از وجوه پرداختي كسر شود.
ه) هرگونه جرائم احتمالي طبق مفاد پيمان.
و) هرگونه بدهي پيمانكار كه از طريق مراجع قضایي قطعيت يافته و كتباً به كارفرما ابلاغ شده باشد.
ز) حق بيمه تأمين اجتماعي كه قانوناً بايد وجوه پرداختي كسر شود.
ح) دو در هزار از سهم صندوق كارآموزي.
ط) عوارض شهرداري در مورد قراردادهاي پيمانكاري با توجه به محل اجراي موضوع پيمان.
ي) كسور متفرقه ديگري كه در شرايط عمومي، خصوصي يا ساير مدارك پيمان صراحتاً بهعهده پيمانكار باشد.
3-4-4- كليه مقادير مندرج در صورتوضعيتهاي موقت ماهيانه و همچنين پرداختهایي كه بابت آنها بهعمل ميآيد جنبه موقت، غيرقطعي و عليالحساب دارد و هر نوع اشتباه اندازهگيري و محاسبات در صورتوضعيتهاي بعدي و يا صورتوضعيت قطعي اصلاح و رفع خواهد گرديد.
4-4-4- با پرداخت صورتوضعيت موقت ماهيانه به شرح فوق كليه كارها و تداركاتي كه در صورت مزبور درج گرديده است به كارفرما تعلق خواهد گرفت كه بهمنظور اجراي بقيه عمليات مورد پيمان به رسم امانت تا موقع تحويل موقت در اختيار پيمانكار خواهد بود.
5-4-4- نگهداري و حفاظت كارهاي انجام يافته و تداركاتي كه بهاي آنها پرداخت شده به عهده پيمانكار است.
6-4-4- كارفرما هر مبلغي كه بابت خسارت توسط نهادها، ارگانها و مؤسسات دولتي اعلام گرديده و از طريق مراجع قانوني قطعيت يافته باشد، را از صورتوضعيت پيمانكار كسر خواهد كرد.
4-5- پرداخت ارزي
كليه پرداختها به ريال ميباشد مگر آنكه در شرايط خصوصي پيمان ارزي پيشبيني شده و نحوه پرداخت آن مشروحاً ذكر شده باشد.
4-6- تحويل موقت موضوع پيمان و صدور گواهي تحويل موقت
1-6-4- هرگاه عمليات موضوع پيمان انجام يافته و نتايج آزمايشها طبق دستورالعملهاي مندرج در مشخصات فني رضايتبخش باشد، پيمانكار ميتواند كتباً درخواست تحويل موقت پيمان را بنمايد.
2-6-4- درصورتيكه هر قسمت از موضوع پيمان بنا به تشخيص نماينده كارفرما / مهندس قابل بهرهبرداري باشد كارفرما نسبت به تحويل موقت آن اقدام مينمايد.
3-6-4- دوران نگهداري هر قسمت از عمليات موضوع پيمان كه تحويل موقت گردد از تاريخ موقت آن قسمت شروع خواهد شد.
4-6-4- در هنگام تحويل موقت و بهرهبرداري بايستي قسمتي كه بهرهبرداري آن شروع ميشود بدون عيب و نقص از پيمانكار تحويل گرفته شود و چنانچه موضوع پيمان با نقايصي مورد بهرهبرداري قرار گيرد بايستي طي صورتجلسهاي نقائص صورتبرداري شده و مهلتي براي رفع نواقص منظور ميگردد.
مهلت مزبور هيچگاه نبايستي از پنج درصد مدت اوليه پپمان بيشتر باشد، چنانچه پيمانكار طي اين مهلت رفع نواقص ننمايد تاريخ تحويل موقت تاريخ صورتجلسه رفع نواقص ميباشد، كارفرما نيز ميتواند در صورت استنكاف پيمانكار، نواقص را به هزينه وي (با احتساب 25% بالاسري) برطرف نموده و در اينصورت نيز تاريخ تحويل موقت تاريخ صورتجلسه رفع نواقص ميباشد.
4-7- دوره نگهداري
1-7-4- دوره نگهداري (فاصله زماني بين تحويل موقت و دائم) پس از تاريخ تحويل موقت بهمدت يكسال شمسي است مگر آنكه شرايط ديگري در شرايط خصوصي پيمان ذكر شده باشد.
2-7-4- هرگاه در دوران نگهداري معايب و نقايصي در كار مشاهده شود كه ناشي از عدم رعايت مشخصات فني و يا بهكار بردن مصالح نامرغوب و يا ماشينآلات و وسایل نامناسب و يا عدم اجراي هريك از تعهدات پيماني از طرف پيمانكار باشد، پيمانكار مكلف است آن معايب و نقائص را به هزينه خود رفع و يا اصلاح نمايد چنانچه پيمانكار طبق دستور كتبي مهندس در مدتي كه تعيين ميكند آن معايب و نقائص را برطرف ننمايد و يا قصور و استنكاف ورزد كارفرما حق خواهد داشت اين قبيل كارها را بهوسيله كارگران خود و يا به وسيله پيمانكار ديگر انجام دهد و يكصد و بيست و پنج درصد (بيست و پنج درصد بهعنوان هزينه بالاسري) مخارج و خسارات مربوطه را به تشخيص خود از محل ودايع يا ضمانتنامههاي اين پيمان و يا از هر طريق ديگري كه مقتضي بداند، برداشت و استيفاء حق نمايد، در اينصورت نظر كارفرما قطعي بوده و پيمانكار حق هيچگونه اعتراضي را ندارد.
3-7-4- رفع هرگونه عيب و نقص كه در دوران نگهداري پيش آيد و ناشي از عملكرد پيمانكار باشد بهعهده و هزينه وي بوده ليكن رفع نواقص كه دراثر بهرهبرداري نادرست و عملكرد ناصحيح كارفرما ايجاد شود بهعهده كارفرما ميباشد.
4-7-4- كارفرما در دوره نگهداري مجاز به هرگونه تغيير در موضوع تحويل موقت شده پيمان ميباشد، ليكن چنانچه اين تغييرات به قسمتهایي از كارهاي ديگر موضوع پيمان صدمه بزند پيمانكار مسئوليتي در برابر خسارات نداشته و بهعلاوه پيمانكار مسئوليتي در دوره نگهداري در رابطه با كارهاي تغيير يافته ندارد.
5-7-4- پيمانكار هيچ مسئوليتي در دوره نگهداري در رابطه با حراست موضوع پيمان ندارد و در همين رابطه هيچ مسئوليتي در رابطه با تأمين وسایل و تجهيزاتي كه در دوره نگهداري مفقود شوند ندارد.
4-8- صورتوضعيت قطعي
1-8-4- از آنجایيكه صورتوضعيتهاي موقت جنبه عليالحساب داشته پيمانكار موظف است پس از تحويل موقت موضوع پيمان براساس نقشههاي كار اجراء شده (از بيلت) نسبت به تهيه صورت وضعيت قطعي اقدام و جهت بررسي، تأیيد و تصويب به نماينده كارفرما / مهندس تسليم نمايد و تا آن زمان بايد كليه تعهدات پيماني خود را انجام داده باشد (بهجز موارد كسركاري كه به وي كتباً اطلاع گرديده). كارفرما متعهد است حداكثر بهمدت دو ماه مراحل بررسي و تأیيد و تصويب صورت وضعيت مزبور را انجام دهد.
2-8-4- نقشههاي كار اجرا شده (از بيلت) ميبايست در زمان تحويل موقت موضوع پيمان آماده باشد درصورتيكه در شرايط خاص نقشههاي مزبور در زمان تحويل موقت موضوع پيمان آماده نباشد بنا به نظر و تأیيد نماينده كارفرما در پيمان / مهندس براي تحويل نقشههاي كار اجرا شده (از بيلت) پروژههاي شبكه و انشعاب سه ماه، خطوط انتقال چهار ماه و براي ساير پروژهها شش ماه پس از تحويل موقت موضوع پيمان جهت تهيه نقشهها فرصت درنظر گرفته خواهد شد، معهذا نُسخ مدادي اين نقشهها بايستي در زمان تحويل موقت تحويل داده شود.
4-9- تسويهحساب مصالح
1-9-4- چنانچه تأمين مصالح موضوع پيمان يا بخشي از آن جزء تعهدات كارفرما باشد در اينصورت پيمانكار موظف است براساس نقشههاي كار اجرا شده (از بيلت) صورت مصالح مصرفي موضوع پيمان را استخراج و در يك جدول مقايسهاي صورت مصالح دريافتي از كارفرما و صورت مصالح مصرفي موضوع پيمان، اسقاط و ضايعات مجاز، صورت مصالح موجود در نزد خود و صورت مصالح برگشت شده به انبار كارفرما را تهيه و مابهالتفاوت آنها را نيز در آن جدول منعكس نموده و حداكثر همزمان با ارائه صورت وضعيت قطعي به نماينده كارفرما / مهندس تسليم نمايد.
2-9-4- پيمانكار موظف است مازاد مصالح عهده كارفرماي موجود در نزد خود را قبل از تاريخ تحويل موقت موضوع پيمان تحويل انبار كارفرما نموده و رسيد آن را همراه با نقشه يا كروكي كار اجرا شده و جدول مقايسهاي مذكور در بند فوق تسليم نماينده كارفرما / مهندس نمايد.
3-9-4- پيمانكار موظف است كسري مازاد مصالح عهده كارفرما را به نحو مقتضي تأمين و به انبار كارفرما تحويل دهد.
چنانچه پيمانكار قادر به تأمين كسري مازاد مصالح عهده كارفرما نباشد موظف است حداكثر لغايت بيست روز از تاريخ تسليم جدول مقايسهاي مذكور در بند (1-9-4) مراتب را به مهندس يا نماينده وي اعلام نمايد تا براي صدور تسويهحساب كالا بهاي كسري مازاد مصالح عهده كارفرما محاسبه و بهحساب بدهكار وي منظور گردد، نظر كارفرما در محاسبه بهاي كالاهاي كسري قطعي بوده و پيمانكار حق هيچگونه اعتراضي ندارد.
4-10- رسيدگي به تأخيرات غيرمجاز پيمانكار
هرگاه با رعايت ماده (3-10) شرايط عمومي پيمان پيمانكار كارهاي مورد پيمان را در مدت مقرر و يا در مدت تمديدي به پايان نرساند موظف خواهد بود مبلغي را كه بهعنوان خسارت تأخير تعيين شده است بپردازد، بديهي است كارفرما حق خواهد داشت اين خسارت را از مطالبات پيمانكار و يا از ضمانت نامههاي تسليمي او برداشت نمايد.
4-11- تسويهحساب موقت و استرداد ضمانتنامه حسن اجراي تعهدات
1-11-4- با انجام مراحل زير با پيمانكار تسويهحساب موقت ميگردد. در تسويهحساب موقت بايستي تكليف كليه مطالبات، ديون و يا سپردههاي پيمانكار بجز كسورات وديعه حسن اجراي كار يا ضمانتنامه مربوط به آن مشخص گردد.
الف) كار تحويل موقت شده و گواهي آن صادر شده باشد.
ب) مفاصاحساب بيمه تأمين اجتماعي و وزارت امور اقتصادي و دارائي توسط پيمانكار ارائه شده باشد.
ج) صورت وضعيت قطعي تهيه و به تصويب مهندس رسيده باشد.
د) جدول مقايسهاي مصالح تحويل شده عهده كارفرما و مصالح مصرف شده و مازاد آن تهيه و به تصويب مهندس رسيده باشد.
ه) مازاد مصالح تحويل شده عهده كارفرما توسط پيمانكار به انبار كارفرما تحويل شده باشد و چنانچه پيمانكار كسري مازاد مصالح دارد بهاي آنها براي بهحساب بدهكار گذاردن پيمانكار مشخص شده باشد.
و) ماشينآلات و تجهيزاتي را كه به صورت اماني پيمانكار دريافت نموده مسترد كرده و يا تكليف آنها مشخص شده باشد.
ز) تأخيرات غيرمجاز پيمانكار مشخص و ميزان جريمه تأخير معين شده باشد.
2-11-4- با انجام مراحل فوق نماينده كارفرما در پيمان مدارك لازم را به امور مالي كارفرما جهت تسويهحساب موقت و استرداد ضمانتنامه حسن اجراي تعهدات ارسال مينمايد تا پس از بررسي مطالبات و يا ديون پيمانكار نسبت به تسويهحساب موقت با وي اقدام گردد .
4-12- تحويل قطعي
پس از طي دوره نگهداري، از موضوع پيمان توسط پيمانكار و كارفرما بازديد بهعمل آمده چنانچه عمليات موضوع پيمان بدون عيب و نقص باشد نماينده كارفرما / مهندس نسبت به صدور گواهي تحويل قطعي كار اقدام مينمايد چنانچه در پايان دوره نگهداري در حين بازديد نواقصي در عمليات اجرایي موضوع پيمان وجود داشته باشد نواقص را صورتبرداري نموده و پيمانكار موظف به رفع آنها ميباشد و چنانچه پيمانكار نسبت به رفع نواقص اقدام ننمايد كارفرما راساً نسبت به رفع نواقص اقدام نموده و هزينه انجام شده را بهعلاوه 25% بالاسري از محل كسورات وديعه حسن انجام كار يا ضمانتنامه مربوط به آن برداشت مينمايد پس از سپري شدن دوره نگهداري در صورت وجود نواقص در عمليات اجرایي موضوع پيمان تاريخ صورتجلسه رفع نواقص تاريخ تحويل قطعي عمليات اجرایي موضوع پيمان ميباشد. تاريخ صدور گواهي تحويل قطعي كار زمان پايان مسئوليتهاي پيمانكار نسبت به عمليات اجرایي موضوع پيمان ميباشد.
4-13- تسويهحساب قطعي
1-13-4- با انجام مراحل ذيل با پيمانكار تسويهحساب قطعي گرديده و كليه مطالبات و وديعه حسن انجام كار و يا ضمانتنامه مربوطه و يا هر گونه اسناد ذمهاي نزد كارفرما به پيمانكار مسترد ميگردد.
الف) كار تحويل قطعي شده و گواهي آن صادر شده باشد.
ب) تسويهحساب موقت انجام شده باشد.
فصل پنجم
متفرقه
5-1- حوادث قهري و غيرمترقبه (فورس ماژور)
هرگاه بهعلت حوادث قهري و غيرمترقبه هريك از طرفين پيمان نتوانند تعهدات خود را انجام دهند، عدم انجام تعهدات، نقض قرارداد تلقي نخواهد شد و قرارداد به قوت خود باقي خواهد بود. جنگ اعم از اعلام شده يا نشده، انقلابات و اعتصابات عمومي، شيوع بيماريهاي واگيردار، زلزله، سيل و طغيانهاي غيرعادي، خشكساليهاي بيسابقه و همچنين آتشسوزيهاي دامنهدار كه ناشي از كار پيمانكار نباشد جز حوادث قهري محسوب شده و در مورد خسارات ناشي از آنها بترتيب زير عمل خواهد شد.
1-1-5- پيمانكار در صورت بروز شرايط فورس ماژور بايستي بلادرنگ موضوع را به اطلاع كارفرما برساند كارفرما به تشخيص خود تدابير لازم را اتخاذ خواهد نمود. در طول مدت (فورس ماژور) پيمانكار موظف است حداكثر تلاش خود را در حفظ و نگهداري كارگاه بنمايد كارفرما هزينه نيروي انساني و تجهيزاتي را كه تعداد آنها با توافق طرفين تعيين ميگردد مطابق روش مندرج در ماده تعليق كار پرداخت و به تناسب بهمدت پيمان خواهد افزود.
2-1-5- اگر مدت (فورس ماژور) طولاني شود و يا امكان آسيب مجدد باشد كارفرما ميتواند از پيمانكار بخواهد كه تجهيزات قابل حمل خود را از كارگاه خارج نمايد. پيمانكار نيز ميتواند به كارفرما پيشنهاد نمايد كه ماشينآلات خود را از كارگاه خارج سازد، در اينصورت با موافقت كارفرما مجاز به خروج آنها از كارگاه خواهد بود.
3-1-5- پس از رفع شرايط (فورس ماژور) درصورتيكه كارفرما لازم بداند پيمانكار موظف به انجام كار پروژه و بازسازي آن به حالت اوليه ميباشد. چنانچه حداكثر مدت فورس ماژور سه ماه باشد پيمانكار موظف است تحت شرايط پيمان انجام عمليات پروژه را شروع نموده و ادامه دهد. چنانچه طول مدت فورس ماژور بيش از سه ماه باشد پيمانكار موظف است بدون وقفه كار را شروع و انجام دهد پيمانكار ميتواند در اين مورد از كارفرما بخواهد در مدت و قيمت پيمان تجديدنظر نمايد. كارفرما به تناسب بهمدت پيمان خواهد افزود و با توجه به شاخصهاي تعديل سازمان برنامه و بودجه در قيمت آن قسمت از پيمان كه به تعويق ميافتد تجديدنظر خواهد نمود.
4-1-5- پس از رفع شرايط (فورس ماژور) چنانچه كارفرما نخواهد پروژه را ادامه دهد به پيمان خاتمه داده خواهد شد و مطابق ماده (5-4) با پيمانكار عمل خواهد شد.
5-2- موارد فسخ پيمان
در صورت بروز هريك از موارد زير كارفرما ميتواند نسبت به فسخ پيمان اقدام نمايد نظر كارفرما در اين مورد قطعي ميباشد.
الف) عدم مراجعه و معرفي نماينده تامالاختيار بيش از پانزده روز از تاريخ نامه ابلاغ كار.
ب) عدم مراجعه جهت تحويل زمين بيش از بيست روز از تاريخ نامه ابلاغ كار.
ج) تأخير در تجهيز كارگاه بميزان مدت زمان دوران تجهيز كارگاه از تاريخ پايان دوران تجهيز كارگاه.
د) تأخير در شروع هريك از عمليات اجرایي مطابق برنامه زمانبندي بيش از يك دهم مدت پيمان.
ه) تعطيل كردن كارگاه بدون اجازه كارفرما و بدون علل قهري (فورس ماژور) بيش از پانزده روز.
و) رها كردن كارگاه بدون سرپرست (رئیس كارگاه) بيش از بيست روز.
ز) انتقال پيمان به شخص ثالث بدون اطلاع و اجازه كارفرما.
ح) انحلال شركت پيمانكار.
ط) ورشكستگي پيمانكار.
ي) اثبات مشمول ممنوعيت قانوني بودن پيمانكار در حين اجراي پيمان.
ك) اثبات وجود واسطه در انعقاد پيمان.
ل) عدم توانایي مالي يا فني پيمانكار براي انجام عمليات موضوع پيمان طبق برنامه زمانبندي.
م) عدم اجراي هريك از مواد پيمان و عدم انجام دستورات مهندس يا نماينده او (هرگاه با توجه به سه بار اخطار كتبي پيمانكار به مفاد آنها توجه نكرده باشد) در رابطه با انجام مواد پيمان.
ن) هرگاه تأخيرات غير مجاز پيمانكار بهحدي باشد كه جريمه تأخير آن بيش از پنج درصد مبلغ اوليه پيمان گردد.
5-3- اقدامات پس از فسخ پيمان
1-3-5- تشخيص فسخ پيمان براساس موارد مندرج در ماده فسخ پيمان با كارفرما ميباشد و مراتب فسخ پيمان توسط نماينده كارفرما در پيمان كتباً به پيمانكار ابلاغ ميگردد. چنانچه پيمانكار نسبت به تشخيص كارفرما متعرض باشد ميتواند به مراجع قضایي مراجعه نمايد لاكن اعتراض پيمانكار موجب تعويق اقدامات پس از فسخ كه بهشرح زير توسط كارفرما انجام ميگردد نخواهد شد.
الف) ضبط بدون قيد و شرط ضمانتنامه حسن اجراي تعهدات بنفع كارفرما بلافاصله پس از ابلاغ نامه فسخ پيمان.
ب) تمليك ده درصد وديعه حسن انجام كار يا ضبط ضمانتنامه مربوط به آن.
ج) در اختيار گرفتن كارگاه پيمانكار با گماردن نگهبان كه پيمانكار نيز ميتواند مادام كه كارگاه تعيين تكليف نشده است نگهبان نيز بگمارد.
د) صورتبرداري از مصالح، ابزار و ماشينآلات موجود در كارگاه: كارفرمادر نامه ابلاغ فسخ، زمان صورتبرداري را مشخص مينمايد تا پيمانكار يا نماينده تامالاختيار معرفي شده وي در زمان صورتبرداري در محل حضور داشته باشد و عمل صورتبرداري مشتركاً توسط نمايندگان كارفرما و پيمانكار انجام و درنهايت صورت جلسه گرديده و به امضاء طرفين برسد.
پيمانكار حق ندارد از عمل صورتبرداري ممانعت نموده يا مصالح، ابزار يا ماشينآلاتي را قبل از تعيين تكليف از كارگاه خارج نمايد.
چنانچه پيمانكار يا نماينده تامالاختيار وي در موعد مقرر براي صورتبرداري حاضر نشوند و يا حضور يافته لاكن از صورتبرداري ممانعت نمايد و يا اينكه از امضاء صورتجلسه صورتبرداري خودداري نمايند در اينصورت كارفرما با مراجعه به مراجع قضایي و با حضور نماينده دادگستري نسبت به صورتبرداري و تنظيم صورت جلسه اقدام نموده كه اين صورت جلسه براي كارفرما و پيمانكار لازمالاتباع ميباشد. عمل صورتبرداري و تنظيم صورتجلسه بايستي از تاريخ نامه ابلاغ فسخ پيمان ظرف مدت حداكثر دو ماه بهر طريق انجام شده باشد.
ه) صورتبرداري از كارهاي انجام شده و تنظيم صورت وضعيت قطعي كارهاي انجام شده پيمانكار: اين عمل بهصورت مشترك توسط نمايندگان كارفرما و پيمانكار انجام ميگردد و صورت جلسه ميشود لاكن چنانچه نماينده / نمايندگان پيمانكار براي صورتبرداري حاضر نشوند نماينده كارفرما با به خدمت گرفتن يك كارشناس رسمي ذيصلاح دادگستري راساً اقدام بهصورتبرداري و تنظيم صورت وضعيت قطعي نموده و يك نسخه از آنرا جهت پيمانكار ارسال مينمايند.
صورتوضعيت قطعي كه بدينترتيب تهيه شود براي طرفين بدون حق هيچگونه ادعایي لازمالاتباع ميباشد. كارفرما هزينه كارشناس رسمي دادگستري را پرداخت و بهحساب بدهي پيمانكار منظور مينمايد، مدت زمان تهيه صوت وضعيت قطعي از تاريخ نامه ابلاغ فسخ پيمان حداكثر چهل و پنج روز ميباشد.
و) چنانچه طبق پيمان تأمين تمام يا بخشي از مصالح موضوع پيمان بهعهده كارفرما باشد و كارفرما در اين رابطه مصالحي به پيمانكار تحويل نموده باشد، نماينده / نمايندگان كارفرما و پيمانكار براساس ميزان مصالح تحويل شده و نقشه يا كروكي كار اجراء شده (BUILT AS) و با توجه بميزان اسقاط، ضايعات مجاز اقدام به تهيه جدول مقايسهاي نموده و ميزان باقيمانده مصالح عهده كارفرما را كه پيمانكار بايستي مسترد نمايد مشخص نموده و آنرا صورتجلسه مينمايند.
چنانچه پيمانكار يا نماينده تامالاختيار وي حاضر بانجام اينكار نشوند و يا همكاري ننمايند كارفرما با به خدمت گرفتن كارشناس / كارشناسان رسمي ذيصلاح دادگستري راساً اقدام نموده و صورتجلسهاي كه بدينترتيب حاصل شود براي پيمانكار لازمالاتباع ميباشد. هزينه كارشناس رسمي توسط كارفرما پرداخت و بهحساب بدهي پيمانكار منظور ميگردد.
2-3-5- كارفرماميتواند مازاد مصالح خود را كه جهت اجراي عمليات موضوع پيمان در اختيار پيمانكار گذاشته است از محل انبار يا كارگاه پيمانكار خارج نموده و به محل انبار يا كارگاههاي خود حمل و هزينه متعلقه را با احتساب 25% هزينه بالاسري بهحساب بدهكار پيمانكار منظور نمايد. بهعلاوه كارفرما ميتواند از پيمانكار بخواهد كه مازاد مصالح عهده كارفرما را بهر شخص حقيقي يا حقوقي كه كارفرما معرفي نمايد در همان محل تحويل دهد.
3-3-5- چنانچه پيمانكار نسبت به مازاد مصالح عهده كارفرما كسري داشته باشد بايستي ظرف مدت ده روز كسري آنرا تأمين نموده و درصورتيكه قادر به تأمين آن نميباشد بايستي مراتب را به كارفرما اعلام نمايد تا كارفرما نسبت به محاسبه هزينه آنها بهمنظور حساب بدهكار پيمانكار گذاردن اقدام نمايد.
4-3-5- تهيه جدول مقايسهاي، تعيين تكليف مازاد مصالح عهده كارفرما و استرداد آن توسط پيمانكار تأمين كسري مازاد مصالح عهده كارفرما و يا تعيين قيمت آنها بايستي حداكثر طي شصت روز از تاريخ نامه ابلاغ فسخ پيمان انجام گردد.
5-3-5- چنانچه مصالحي در پاي كار باشد كه متعلق به پيمانكار بوده و كارفرما براي اجراي عمليات همان پيمان نیاز به آنها داشته باشد كارفرما ميتواند نسبت به خريد آنها از پيمانكار اقدام نمايد.
چنانچه اين مصالح از طريق ارگانهاي دولتي با همكاري و مساعدت كارفرما تهيه شده باشد در اينگونه موارد در صورت اراده كارفرما، پيمانكار موظف به تحويل اين مصالح به كارفرما بوده و بهاي آن عبارت از قيمت تمام شده براي پيمانكار (طبق فاكتورها) بهعلاوه بيست وپنج درصد هزينه بالاسري ميباشد،
چنانچه اين مصالح توسط پيمانكار راساً تهيه شده باشد بهاي آنها با توافق طرفين مشخص ميگردد. چنانچه كارفرما درنظر داشته باشد تمام يا بخشي از مصالح پاي كار متعلق به پيمانكار را خريداري نمايد بايستي حداكثر ظرف چهل و پنج روز از تاريخ نامه ابلاغ فسخ پيمان تكليف آنرا مشخص نموده و قيمت آنها بهمنظور بهحساب بستانكار گذاردن پيمانكار مشخص شده باشد.
6-3-5- نماينده كارفرما در پيمان حداكثر پس از شصت روز از تاريخ نامه ابلاغ فسخ پيمان طي نامهاي صورتوضعيت قطعي پيمانكار، تسويهحساب مصالح عهده كارفرما يا ميزان بدهي پيمانكار بابت كسري مازاد مصالح عهده كارفرما و قيمت مصالحي را كه درنظر است براي ادامه عمليات موضوع پيمان از پيمانكار خريداري گردد بامور مالي كارفرما ارسال مينمايد.
7-3-5- امور مالي كارفرما حداكثر ظرف 20 روز از تاريخ نامه نماينده كارفرما در پيمان با توجه به بدهيهاي پيمانكار بابت پيشپرداخت عليالحسابهاي دريافتي و يا هرگونه بدهي ممكن ديگر پيمانكار به كارفرما نسبت به تسويهحساب با پيمانكار اقدام مينمايد و چنانچه پيمانكار بستانكار گردد ضمن پرداخت مطالبات وي مراتب را به نماينده كارفرما جهت صدور مجوز ترخيص ابزار و ماشينآلات پيمانكار اعلام مينمايد لاكن چنانچه پيمانكار بدهكار شود، مراتب را به نماينده كارفرما اعلام مينمايد تا به پيمانكار ابلاغ گردد كه بدهي خود را به كارفرما پرداخت نمايد.
8-3-5- چنانچه پيمانكار طي مدت سه ماه از تاريخ نامه ابلاغ بدهكاري وي نسبت به پرداخت بدهي خود اقدام ننمايد كارفرما بميزان طلب خود از ماشينآلات پيمانكار به قيمتي كه كارشناس رسمي دادگستري تعيين نمايد انتخاب و تمليك نموده و اجازه ترخيص ساير ماشينآلات و ابزار پيمانكار را خواهد داد هزينه كارشناس رسمي دادگستري در اين مورد بهعهده كارفرما ميباشند
9-3-5- پيمانهایيكه فسخ ميشوند چنانچه تا زمان ابلاغ فسخ پيمان پيشرفت كاري آنها نسبت به برنامه زمانبندي پيمان داراي تأخيرات غير مجاز باشد مشمول جريمه تأخير ميباشندو ضمانتنامه حسن اجراي تعهدات و كسورات وديعه حسن انجام كار كه كلاً ضبط و تمليك ميگردد بهمنزله تأمين كلیه خسارت وارده به كارفرما بجز خسارت وارده به تأسيسات مجاور به تشخيص كارفرما ميباشد. ضبط ضمانتنامه حسن اجراي تعهدات و تمليك كسورات وديعه حسن انجام كار ربطي به بدهيهاي پيمانكار ندارد و صرفاً جهت تأمين خسارات وارده به كارفرما ميباشد.
10-3-5- چنانچه كارفرما اقدامات لازم را براي انجام تسويهحساب در موعد مقرر انجام ندهد در اينصورت كارفرما موظف است كرايه ماشينآلات و ابزار پيمانكار را براي روزهایي كه بيش از موعد مقرر بلاتكليف ماندهاند بهميزان هفتاد درصد نرخهاي سازمان مديريت وبرنامه ريزي و يا شركت ملي گاز ايران بر حسب مورد در زمان فسخ بپردازد، ليكن در موعدهاي مقرر كه ابزار و ماشينآلات پيمانكار در كارگاه منتظر تعيين تكليف ميباشد مشمول هيچگونه هزينهاي براي كارفرما نبوده و پيمانكار نيز حق هيچگونه ادعایي را در اين مورد نميتواند داشته باشد.
11-3-5- صورتوضعيت قطعي پيمانكار براساس نرخهاي پايه سازمان برنامه و بودجه و يا شركت ملي گاز ايران در زمان انعقاد پيمان بر حسب مورد و با اعمال ضريب پيمان كه ذيلاً تعريف گرديده و ضرایب بالاسري و منطقهاي و ضريب شرايط ويژه پروژه (در صورت وجود) و با اعمال تعديل متعلقه محاسبه ميگردد.
12-3-5- پس از صدور مجوز ترخيص ابزار و ماشينآلات پيمانكار توسط كارفرما چنانچه ملك محل نگهداري ابزار، ماشينآلات و يا ساير تأسيسات و تجهيزات پيمانكار متعلق به كارفرما باشد، پيمانكار موظف است ظرف مدت پانزده روز از تاريخ نامه صدور مجوز نسبت به جمعآوري و حمل آنها اقدام نمايد.
13-3-5- عمليات انجام شده پيمان فسخ شده دوران نگهداري ندارد و پس از فسخ تحويل قطعي ميگردد.
14-3-5- نام پيمانكاري كه پيمان منعقد با وي فسخ گردد حداقل براي مدت 2 سال در ليست سياه درج و از دعوت به شركت در مناقصه / استعلام و انعقاد پيمان محروم ميباشد و مراتب را به ساير واحدهاي وزارت نفت و همچنين سازمان مديريت و برنامهريزي جهت اقدام مشابه اعلام ميگردد.
5-4- خاتمه دادن به پيمان (لغو يكطرفه پيمان از طرف كارفرما)
1-4-5- هرگاه قبل از اينكه ارزش كارهاي انجام يافته عمليات موضوع پيمان توسط پيمانكار به هفتاد و پنج درصد مبلغ اوليه پيمان رسيده باشد كارفرما بدون آنكه تقصيري متوجه پيمانكار باشد منحصرا”بنا به مصلحت خود يا علل ديگر تصميم به خاتمه دادن پيمان بگيرد مراتب را كتباً به اطلاع پيمانكار ميرساند و در همان اطلاعيه بايستي حداقل تكليف موارد زير مشخص گرديده باشد.
الف) كارهاي نيمه تمام و زمان تكميل آنها (در صورت لزوم)
ب) تاريخ تحويل كارگاه و كارهاي انجام شده به كارفرما
ج) مهلت تنظيم صورتوضعيت قطعي
ه) تعداد كاركناني كه بايستي براي حفاظت و تحويل كارگاه باقي بمانند
2-4-5- دوره نگهداري كارهاي انجام شده پيمانهایي كه به آن خاتمه داده ميشود بر حسب مورد و بنا به تشخيص كارفرما خواهد بود در صورت عدم نياز به دوره نگهداري كارهاي انجام شده تحويل قطعي گرفته ميشود.
3-4-5- كارفرما هزينههایي را كه پيمانكار بهطور معقول و قابل قبول در برابر اشخاص ثالث (نسبت به اموري كه مستقيماً مرتبط با انجام كارهاي موضوع پيمان باشد) نموده و عليرغم خاتمه دادن به پيمان، پيمانكار ملزم به پرداخت آن باشد پس از رسيدگي بهحساب بستانكار پيمانكار منظور مينمايد.
4-4-5- در مورد آزاد نمودن ضمانتنامه حسن اجراي تعهدات و استرداد وجوه كسورات و وديعه حسن انجام كار نيز مشابه تسويهحساب قطعي عمل ميگردد.
5-5- اقدامات پس از خاتمه دادن به پيمان
1-5-5- اقدامات پس از خاتمه دادن به پيمان بهشرح زير انجام ميگردد:
الف) تكميل كارهاي نيمه تمام توسط پيمانكار كه نماينده كارفرما در نامه ابلاغ خاتمه پيمان مشخص نموده است.
ب) در اختيار گرفتن كارگاه پيمانكار با گماردن نگهبان در صورت لزوم لاكن پيمانكار موظف است مادام كه كارگاه تعيين تكليف نشده است نگهبان بگمارد.
ج) صورتبرداري از مصالح موجود در كارگاه كه كارفرما در نامه ابلاغ خاتمه دادن به پيمانكار پيمان زمان صورتبرداري را مشخص مينمايد تا پيمانكار يا نماينده تامالاختيار معرفي شده وي در زمان صورتبرداري در محل حضور داشته باشد و عمل صورتبرداري مشتركاً توسط نمايندگان كارفرما و پيمانكار انجام و در نهايت صورتجلسه گرديده و به امضاء طرفين برسد.
عمل صورتبرداري از مصالح زماني انجام ميشود كه تأمين تمام يا بخشي از مصالح ضروري موضوع پيمان ازتعهدات كارفرما بوده و كارفرما نسبت به تحويل تمام يا بخشي از آنها اقدام نموده باشد، كه در اينصورت پيمانكار حق ندارد از عمل صورتبرداري ممانعت نموده يا مصالحي را قبل از تعيين تكليف از كارگاه خارج نمايد.
چنانچه پيمانكار يا نماينده تامالاختيار وي در موعد مقرر براي صورتبرداري حاضر نشوند و يا حضور يافته لاكن از صورتبرداري ممانعت نمايند و يا اينكه از امضاء صورتجلسه صورتبرداري خودداري نمايند در اين صورت كارفرما با مراجعه به مراجع قضایي و با حضور نماينده دادگستري نسبت به صورتبرداري و تنظيم صورت جلسه اقدام نموده كه اين صورتجلسه براي كارفرما و پيمانكار لازمالاتباع ميباشد.
عمل صورتبرداري و تنظيم صورت جلسه بايستي از تاريخ نامه ابلاغ خاتمه پيمان ظرف مدت دو ماه بهر طريق انجام شده باشد.
د) صورتبرداري از كارهاي انجام شده و تنظيم صورتوضعيت قطعي كارهاي انجام شده پيمانكار كه اين عمل به صورت مشترك توسط نمايندگان كارفرما و پيمانكار انجام ميگردد و صورت جلسه ميشود لاكن چنانچه نماينده / نمايندگان پيمانكار براي صورتبرداري حاضر نشوند نمايندگان كارفرما با به خدمت گرفتن يك كارشناس رسمي ذيصلاح دادگستري راساً اقدام بهصورتبرداري و تنظيم صورتوضعيت قطعي نموده و يك نسخه از آنرا جهت پيمانكار ارسال مينمايد، صورتوضعيت قطعي بدينترتيب تهيه شود براي طرفين بدون حق هيچگونه ادعایي لازم اتباع ميباشد.
كارفرما هزينه كارشناس رسمي دادگستري را پرداخت و بهحساب بدهي پيمانكار منظور مينمايد، مدت زمان تهيه صورتوضعيت قطعي از تاريخ نامه ابلاغ خاتمه پيمان حداكثر چهل و پنج روز ميباشد.
ه) چنانچه طبق پيمان تأمين تمام يا بخشي از مصالح موضوع پيمان بهعهده كارفرما باشد و كارفرما در اين رابطه مصالحي به پيمانكار تحويل نموده باشد نماينده / نمايندگان كارفرما و پيمانكار براساس ميزان مصالح تحويل شده و نقشه يا كروكي كار اجراء شده (از بيلت) و با توجه بهميزان اسقاط، ضايعات مجاز اقدام به تهيه جدول مقايسهاي نموده و ميزان باقيمانده مصالح عهده كارفرما را كه پيمانكار بايستي مسترد نمايد مشخص نموده و آنرا صورتجلسه مينمايند.
چنانچه پيمانكار يا نماينده تامالاختيار وي حاضر به انجام اينكار نشوند و يا همكاري ننمايند كارفرما با به خدمت گرفتن كارشناس / كارشناسان رسمي ذيصلاح دادگستري راساً اقدام نموده و صورتجلسهاي كه بدينترتيب حاصل شود براي پيمانكار لازمالاتباع ميباشد.
هزينه كارشناسي توسط كارفرما پرداخت و بهحساب بدهي پيمانكار منظور ميگردد.
2-5-5- كارفرما ميتواند مازاد مصالح خود را كه جهت اجراي عمليات موضوع پيمان در اختيار پيمانكار گذاشته است از محل انبار و يا كارگاه پيمانكار خارج نموده و به محل انبار يا كارگاههاي خود حمل و هزينه متعلقه را (با احتساب 25% هزينه بالاسري) بهحساب بدهكار پيمانكار منظور مينمايد بهعلاوه كارفرما ميتواند از پيمانكار بخواهد كه مازاد مصالح عهده كارفرما را به هر شخص حقيقي يا حقوقي كه كارفرما معرفي نمايد در همان محل تحويل دهد. چنانچه پيمانكار نسبت به مازاد مصالح عهده كارفرما كسري داشته باشد بايستي ظرف مدت ده روز كسري آنرا تأمين نموده و درصورتيكه قادر به تأمين آن نميباشد مراتب را به كارفرما اعلام نمايد تا كارفرما نسبت به محاسبه هزينه آنها بهمنظور حساب بدهكار پيمانكار گذاردن اقدام نمايد.
تهيه جدول مقايسهاي، تعيين تكليف مازاد مصالح عهده كارفرما و استرداد آن توسط پيمانكار تأمين كسري مازاد مصالح عهده كارفرما و يا تعيين قيمت آنها بايستي حداكثر طي شصت روز از تاريخ نامه ابلاغ خاتمه پيمان انجام گردد.
3-5-5- چنانچه مصالحي در پاي كار باشد كه متعلق به پيمانكار بوده پيمانكار اعلام نمايد كه اين مصالح را براي اجراي عمليات همان پيمان تهيه نموده و خود نيازي به آنها نداشته و كارفرما بخواهد كه نسبت به خريد آنها اقدام نمايد در اينصورت چنانچه اين مصالح مورد استفاده عمليات موضوع پيمان بوده باشد و كماكان قابل استفاده باشند كارفرما نسبت به خريد آنها اقدام مينمايد. پيمانكار در اينگونه موارد موظف است ظرف ده روز از تاريخ ابلاغ خاتمه پيمان مراتب را همراه صورت اينگونه مصالح به نماينده كارفرما ارائه نمايد.
چنانچه اين مصالح از طريق ارگانهاي دولتي و با همكاري و مساعدت كارفرما تهيه شده باشد در اينگونه موارد بهاي آن عبارت است از قيمت تمام شده براي پيمانكار (طبق فاكتورها) بهعلاوه بيست و پنج درصد هزينه بالاسري ميباشد چنانچه اين مصالح توسط پيمانكار راساً تهيه شده باشد بهاي آنها با توافق طرفين مشخص ميگردد.
چنانچه مقرر باشد تمام يا بخشي از مصالح پاي كار متعلق به پيمانكار توسط كارفرما خريداري گردد. بايستي حداكثر ظرف مدت چهل و پنج روز از تاريخ نامه ابلاغ خاتمه پيمان تكليف آن مصالح مشخص گرديده و قيمت آنها بهمنظور بهحساب بستانكار گذاردن پيمانكار تعيين شده باشد.
4-5-5- نماينده كارفرما در پيمان حداكثر پس از شصت روز از تاريخ نامه ابلاغ خاتمه پيمان طي نامهاي صورتوضعيت قطعي پيمانكار، تسويهحساب مصالح عهده كارفرما يا ميزان بدهي پيمانكار بابت كسري مازاد مصالح عهده كارفرما و قيمت مصالحي را كه مقرر شده است براي ادامه عمليات موضوع پيمان از پيمانكار خريداري گردد و ميزان جريمه تأخير بابت تأخيرات غير مجاز پيمانكار را بامور مالي كارفرما ارسال مينمايد.
امور مالي كارفرما حداكثر ظرف مدت 20 روز از تاريخ نامه نماينده كارفرما در پيمان با توجه به بدهيهاي پيمانكار بابت پيشپرداخت، علي الحسابهاي دريافتي و يا هرگونه بدهي ممكن ديگر پيمانكار به كارفرما نسبت به تسويهحساب با پيمانكار اقدام مينمايد و چنانچه پيمانكار بستانكار گردد مطالبات وي را پرداخت نموده و مراتب را به نماينده كارفرما نيز اعلام مينمايد. لاكن چنانچه پيمانكار بدهكار شود مراتب را به نماينده كارفرما اعلام مينمايد تا به پيمانكار ابلاغ گردد كه بدهي خود را به كارفرما پرداخت نمايد.
چنانچه پيمانكار طي مدت سه ماه از تاريخ نامه ابلاغ بدهكاري وي نسبت به پرداخت بدهي خود اقدام ننمايد كارفرما بميزان طلب خود از ضمانتنامه حسن اجراي تعهدات و كسورات وديعه حسن انجام كار يا ضمانتنامه آن بنفع خود ضبط يا برداشت نموده و سپس نسبت به آزاد نمودن يا استرداد تتمه آن اقدام مينمايد.
چنانچه ضمانتنامه حسن اجراي تعهدات و كسورات وديعه حسن انجام كار تكافوي بدهيهاي پيمانكار را به كارفرما ننمايد كارفرما مانده طلب خود را بهر طريق ممكن ديگر وصول خواهد نمود.
5-5-5- پيمانهایي كه خاتمه داده ميشوند چنانچه تا زمان ابلاغ خاتمه دادن به پيمان پيشرفت كاري آنها نسبت به برنامه زمانبندي پيمان داراي تأخيرات غير مجاز باشد مشمول جريمه تأخير ميباشد.
6-5-5- نماينده كارفرما در نامه ابلاغ خاتمه دادن به پيمان تعداد افرادي را كه براي نگهباني و انجام مراحل تسويهحساب بايستي در كارگاه حضور داشته باشند را مشخص نموده هزينه آنها تا زمان تحويل كارگاه از پيمانكار به كارفرما پرداخت مينمايد.
حداكثر مدتي كه كارگاه ميتواند پس از تاريخ نامه ابلاغ خاتمه دادن به پيمان در يد اماني پيمانكار باشد شصت روز ميباشد و چنانچه در اين مدت خسارتي به كارگاه وارد شود كه ناشي از قصور و سهلانگاري پيمانكار نباشد، مسئوليتي متوجه پيمانكار نميباشد.
7-5-5- صورت وضعيت قطعي پيمانكار براساس نرخهاي پايه سازمان مديريت وبرنامه ريزي و يا شركت ملي گاز ايران در زمان انعقاد پيمان بر حسب مورد و با اعمال ضريب پيمان كه ذيلاً تعريف گرديده و ضرایب بالاسري و منطقهاي و ضريب شرايط ويژه پروژه (در صورت وجود) و با اعمال تعديل متعلقه محاسبه ميگردد.
8-5- 5- چنانچه ملك محل نگهداري ابزار ماشينآلات و يا ساير تأسيسات و تجهيزات پيمانكار متعلق به كارفرما باشد، پيمانكار موظف است ظرف پانزده روز از تاريخ نامه ابلاغ خاتمه دادن به پيمان نسبت به جمعآوري، ابزار، ماشينآلات و ساير تأسيسات و تجهيزات مربوطه اقدام نموده و ملك مزبور را تحويل كارفرما دهد.
5-6- تعليق كار
1-6-5- كارفرما ميتواند در مدت پيمان، اجراي كار را موقتاً براي حداكثر سه ماه معلق نمايد در اينصورت بايد مراتب را كتباً با تعيين شروع تعليق به پيمانكار اطلاع دهد، در مدت تعليق پيمانكار مكلف است كليه كارهاي انجام يافته و مصالح پاي كار و تأسيسات كار را براساس پيمان بهطور شايسته حفاظت و حراست نمايد، كارفرما دستمزد نيروي انساني و 70% كرايه ماشينآلات و تجهيزات پيمانكار كه تعداد آنها با توافق طرفين تعيين ميگردد را مطابق نرخهاي سازمان برنامه و بودجه و يا شركت ملي گاز بر حسب مورد تعيين و ماهانه به پيمانكار پرداخت خواهد نمود.
2-6-5- درصورتيكه تعليق بيش از سه ماه ضروري باشد كارفرما ميتواند با جلب موافقت كتبي پيمانكار طبق شرايط مندرج در بند الف اين ماده مدت تعليق را افزايش دهد در صورت عدم موافقت پيمانكار كار خاتمه يافته تلقي و طبق ماده (4-5) عمل خواهد شد.
3-6-5- در زمان تعليق كارفرما از پيمانكار خواهد خواست نفرات و كليه امكانات و تجهيزات خود را به حداقل ممكن تقليل دهد.
4-6-5- مدت تعليق در نامه ابلاغيه كارفرما مشخصاً قيد خواهد شد و مدت مزبور عيناً بهمدت اوليه پيمان اضافه خواهد شد.
5-7- تغيير وضع تأسيسات موجود
هرگاه انجام عمليات موضوع پيمان تغيير وضع تأسيسات موجود متعلق به كارفرما يا اشخاص ثالث اعم از خصوصي يا دولتي را ايجاب نمايد پيمانكار مراتب را كتباً به كارفرما اطلاع خواهد داد.
كارفرما درخواست پيمانكار را بررسي نموده و چنانچه آنرا موجه تشخيص دهد در رابطه با تأسيسات متعلق به خود اقدام به تغيير وضع تأسيسات موجود نموده و در رابطه با تأسيسات متعلق به غير و از طريق شخص حقيقي يا حقوقي مالك اقدام به تغيير وضع آنها خواهد شد.
هرگونه تغيير وضع يا تعويض اينگونه تأسيسات بهعهده كارفرما ميباشد.
5-8- حل اختلاف
در موارد اختلاف طرفين پيمان سعي خواهند نمود كه از طريق مذاكره مستقيم نسبت به رفع آن اقدام نمايند و درصورتيكه از طريق مذاكرات مستقيم مرتفع نشود از طريق مراجعه به محاكم قضایي كشور ايران برطبق قوانين جمهوري اسلامي ايران حلوفصل خواهد شد.
5-9- مبلغ پيشنهادي پيمانكار
مبلغ پيشنهادي پيمانكار، مبلغ مقطوعي است كه پيمانكار براي انجام تعهدات مندرج در اسناد و مدارك پيمان در مدت پيمان پيشنهاد مينمايد.
5-10- مبلغ اوليه پيمان
مبلغ اوليه پيمان مبلغي مقطوعي است كه پيمانكار براي انجام تعهدات مندرج در اسناد و مدارك پيمان پيشنهاد نموده و كتباً مورد قبول كارفرما واقع شده است.
مبلغ اوليه پيمان در طول مدت پيمان براي انجام تعهدات معين شده در اسناد و مدارك پيمان با رعايت ساير شرايط پيمان ثابت ميباشد مگر اينكه اعمال تعديل در شرايط خصوصي پيمان پيشبيني شده باشد.
5-11- ايجاد تأسيسات آب، برق، تلفن موقت و تأمين آنها
ايجاد تأسيسات آب، برق، تلفن موقت و تأمين آب و برق و ارتباط تلفني (درصورت امكان ايجاد ارتباط تلفني) بهعهده پيمانكار ميباشد.
پيمانكار موظف است پس از پايان كار نسبت به جمعآوري تأسيسات موقت ايجاد شده اقدام نمايد، تأمين آب، برق و ارتباط تلفني زماني بهعهده كارفرما ميباشد كه در شرايط خصوصي پيمان قيد شده باشد.
5-12- مكاتبات
كليه مكاتبات طرفين پيمان به يكديگر به زبان فارسي و به آدرس طرفين پيمان كه در مقدمه پيمان نوشته شده است بهوسيله پست ارسال خواهد شد، هر نامه كارفرما پس از ده روز از تاريخ تحويل پست سفارشي ابلاغ شده تلقي ميگردد، طرفين پيمان ميتوانند مكاتبات خود را حضوراً در ازاء اخذ رسيد تسليم يكديگر نمايد.
5-13- پروانه كار كارشناسان خارجي وابسته به پيمانكار
در موارديكه پيمانكار بخواهد از اتباع بيگانه بهمنظور اجراي موضوع پيمان استفاده نمايد پيمانكار مكلف و متعهد است قبل از صدور پروانه كار براي اتباع خارجي توسط وزارت كار و امور اجتماعي يا قبل از تمديد يا تجديد پروانه مزبور از ارجاع كار به اتباع خودداري نمايد مگر با پروانه كار اعم از پروانه كار موقت (براي كمتر از سه ماه) يا پروانه كار معتبر، مسئوليت عدم اجراي مقررات مربوط به اشتغال اتباع بيگانه در ايران با پيمانكار خواهد بود. هرگاه كه پيمانكار اتباع بيگانه فاقد پروانه كار را بهكار بگمارد به مجازات مقرر در قانون كار محكوم خواهد شد.
5-14- حق بيمه تأمين اجتماعي
1-14-5- در رابطه با ماده 38 قانون تأمين اجتماعي و براساس آخرين اطلاعيه اداره كل درآمد سازمان تأمين اجتماعي (پيوست شماره 3) شرايط زير در مورد حق بيمه سازمان تأمين اجتماعي اعمال ميگردد.
2-14-5- اين پيمان مشمول پرداخت 7 درصد از مبلغ ناخالص كل كاركرد بهعنوان حق بيمه سازمان تأمين اجتماعي و همچنين (یک نهم) حق بيمه متعلقه بابت بيمه بيكاري ميباشد.
3-14-5- ارزش مصالح غيراختصاصي واگذاري به پيمانكار بر حسب مورد در شرايط خصوصي پيمان درج ميگردد كه در احتساب حق بيمه به مبلغ ناخالص كل كاركرد اضافه ميگردد.
4-14-5- كارفرما از مبلغ هر صورت وضعيت كاركرد پيمانكار ميزان ريالي متعلقه را طبق بند (2-14-5) بالا كسر و مستقيماً بهحساب سازمان تأمين اجتماعي واريز خواهد نمود.
5-14-5- پيمانكار موظف است همه ماهه ليست كاركنان شاغل خود در اجراي قرارداد كه به تأیيد نماينده كارفرما / مهندس رسيده باشد را جهت استفاده از مزاياي قانوني به شعب مربوطه سازمان تأمين اجتماعي تسليم و رسيد آنرا به نماينده كارفرما / مهندس ارائه نمايد.
در صورت عدم ارائه ليست كاركنان به سازمان تأمين اجتماعي كارفرما ميتواند از پرداخت صورت وضعيتهاي كاركرد پيمانكار خودداري نمايد.
6-14-5- پرداخت صورت وضعيت قطعي پيمانكار منوط به ارائه مفاصاحساب توسط پيمانكار از سازمان تأمين اجتماعي ميباشد.
5-15- عوارض و مالياتها
پرداخت هرگونه ماليات و عوارض كه به موضوع اين پيمان تعلق گيرد منحصراً بهعهده پيمانكار ميباشد درصورتيكه پس از تاريخ ارائه پيشنهاد از طرف پيمانكار ماليات و عوارض جديدي وضع يا ميزان آن افزايش و يا كاهش يابد كارفرما موضوع را بررسي و بر حسب مورد هزينههاي مربوطه را بهحساب بدهكار يا بستانكار پيمانكار منظور مينمايد.
5-16- خدمات و تسهيلات پيمانكار براي دستگاه نظارت
چنانچه ارائه خدمات و تسهيلاتي از قبيل اتومبيل دفتركار و غيره از طرف پيمانكار موردنياز باشد برحسب مورد در شرايط خصوصي پيمان درج ميگردد.