شرایط وقوع تأخیر موجه: بررسی عوامل کلیدی

تأخیرات موجّه می‌توانند قابل جبران [مالی] یا غیرقابل جبران [مالی] باشند. این دو نوع تأخیرات، در زیر مورد بحث قرار می‌گیرند.

متن زیر، ترجمه مستقیم است و لزوماً در محیط قراردادهای ایرانی، قابل إعمال نیست.

چنانچه پیمانکار در پیشبرد کارهایش بدون قصور یا بی‌مبالاتی خود، تأخیر کرده باشد، مساوات، پیمانکار را به متحمّل‌شدن مخارج تسریع‌نمودنِ کار، به‌منظور پایان تا تاریخ تکمیل الزام‌شده در قرارداد، ملزم نمی‌کند. با این‌حال، توانایی پیمانکار به‌منظور بازیابی هزینه‌های اضافیِ مرتبط با زمان خود، بستگی دارد به این‌که تأخیر موجّه، قابل جبران [مالی] باشد یا غیرقابل جبران [مالی].

شرایط وقوع تأخیر موجه بررسی عوامل کلیدی

به‌منظور جلوگیری از موقعیّتی نابرابر، اغلب قراردادهای احداث، پیمانکار را از پاسخگویی در قبال خسارات واقعی یا تعیینی کارفرما برای تأخیرات ناشی از رویدادهای شرایط آب و هوایی وخیم یا قوّۀ قاهره، من‌جمله آن‌هایی که در زبان قراردادی نمونۀ زیر [آمده است]، معاف می‌کنند:

  • (الف) حوادث ناگهانی طبیعی؛
  • (ب) سیل، آتش‌سوزی، زلزله یا انفجار؛
  • (ج) جنگ، تهاجم، تخاصمات (چه اعلام جنگ بشود یا خیر)، اَعمال یا تهدیدهای تروریستی، شورش یا دیگر ناآرامی‌های مدنی؛
  • (د) نظم و ترتیب یا قانون دولتی؛
  • (ه) اقدامات، تحریم‌ها یا محاصره‌های درحال اجرا در تاریخ موافقتنامۀ حاضر یا پس از آن؛
  • (و) اقدام توسّط هر [مقامِ] مختار دولتی؛ (ز) [حالت] اضطراری ملّی یا منطقه‌ای؛ (ح) اعتصابات، توقّفات یا کاهش‌های [سرعت کارِ] نیروی کار یا دیگر اختلالات صنعتی؛ (ط) شیوع سریع، همه‌گیری جغرافیایی یا آنفولانزا یا عفونت باکتریایی مشابه؛ (ی) حالت اضطراری؛ (ک) کمبود لوازم و تجهیزات پزشکی کافی؛ (ل) کمبود نیرو یا امکانات حمل و نقل؛ و (م) رویدادهای مشابه دیگر، فراتر از کنترل متعارف طرفِ [قراردادیِ] متأثّر.

چنانچه این انواع تأخیر رخ دهند، آنگاه پیمانکار، نوعاً مستحقّ یک تمدیدمدّت، لیکن بدون جبران [مالیِ] اضافی است، مگراینکه [ظرفیّت] بازیابی هزینه در قرارداد فراهم شده باشد. برای توجیهِ یک تمدیدمدّت،  پیمانکار باید نشان دهد که تأخیر، در زمانی که به‌وقوع پیوسته، روی مسیر بحرانی قرار داشته است.

چنانچه تأخیر کارفرما-مسبّب، من‌جمله تغییرات در محدودۀ کار، تأخیر در فراهم‌کردن دسترسی به کار، تأخیرات در [ارائۀ] تأییدات، مهندسیِ به‌تأخیرافتاده توسّط پیمانکار دیگرِ تحت کنترل کارفرما، و بسیاری [از] رویدادهای موجّه دیگر، به‌وقوع بپیوندد، آنگاه ممکن است پیمانکار نه تنها مستحقّ یک تمدیدمدّت، بلکه [مستحقِّ] هزینه‌های افزایش‌یافتۀ مرتبط با زمان خود نیز بشود. مجدّداً، برای توجیه یک تمدیدمدّت، پیمانکار باید نشان دهد که تأخیر، در زمانی که به‌وقوع پیوسته، روی مسیر بحرانی قرار داشته است.

با این‌حال، چنانچه تأخیر، منتجّ از یک موقعیّت قابل پیش‌بینی باشد که پیمانکار مسبّب [آن] بوده یا می‌توانست با انجام مراقبت‌های لازم [از آن] جلوگیری کند (یا پیمانکار می‌توانست بر آن کنترل داشته باشد)، آنگاه ممکن است تأخیر، غیرموجّه در نظر گرفته شود.

کارفرما نباید تا زمانی‌که کلیّۀ درخواست‌ها برای تأخیر موجّه به‌طور مناسب بررّسی نشده‌اند، پیمانکار را برای تکمیل دیرهنگام مقصّر دانسته یا خسارات واقعی یا تعیینی را ارزیابی کند. امتناع کارفرما از اعطاء تمدیدمدّت برای تأخیری که  موجّه تشخیص داده شده است، می‌تواند زمینه‌ساز ارسال‌نمودن یک ادّعای تسریع تحمیلی برای پیمانکار باشد. تسریع تحمیلی زمانی به‌وقوع می‌پیوندد که پیمانکار ملزم به تکمیل عملکرد تا تاریخ قرارداد می‌باشد، حتّی اگر پیمانکار متحمّل یک تأخیر موجّه شده و تمدیدمدّتی برای میزان کاملِ تأخیر، [به وی] اعطاء نشده باشد.

بررّسی درخواست تأخیر موجّه پیمانکار

به‌هنگام بررّسی درخواست پیمانکار [برای] تأخیر موجّه، سه عامل حائز اهمیّت هستند:

  • (الف) آیا پیمانکار می‌توانست رویداد را پیش‌بینی کند،
  • (ب) آیا اسبابِ [وقوع تأخیر]، «فراتر از کنترل» پیمانکار قرار داشته‌اند، و
  • (ج) آیا اسباب، «بدون قصور یا بی‌مبالاتی پیمانکار» (و پیمانکاران جزء او) بوده‌اند.

رویدادهای پیش‌بینی‌نشده

قابلیّت پیش‌بینی رویدادهای ممکن‌الوقوع متأثّرکنندۀ احداث، نکته‌ای ضروری در ارزیابی تأخیرات موجّه می‌باشد. یک تأخیر می‌تواند قابل پیش‌بینی باشد، اگر از پیمانکار انتظار برود که نسبت به آن وقایعی که داخل در محدودۀ عملیات‌های کسب و کار او قرار دارند [و] مربوط به قرارداد وی بوده یا احتمالاً [قرارداد را] متأثّر می‌نمایند، علم داشته یا دلایلی برای علم [به آن‌ها] داشته باشد.

برای مثال، غیرمتعارف است که از پیمانکار انتظار برود بینش «پیامبرگونه» داشته و اقدام جلوگیری‌کنندۀ فوق‌العادّه‌ای را به‌عمل آورد که یک پیمانکار عادّی نتواند به اجرا گذارد. اسباب غیرقابل پیش‌بینی عموماً به رویدادهای آینده اشاره دارند، نه اسباب موجود.

راهکار چالش حقوقی خود را از ما بخواهید

نام و نام خانوادگی(ضروری)

رویدادهای فراتر از کنترل پیمانکار

رویدادها نوعاً داخل در [حیطۀ] کنترل پیمانکار (یا پیمانکاران جزء او) درنظر گرفته می‌شوند، اگر

  • (الف) رویداد می‌توانست قابل جلوگیری‌شدن باشد، یا
  • (ب) علی‌رغم به‌وقوع‌پیوستنِ رویداد، عملکرد، ممکن بود.

در نمونة اخیر، پیمانکار یا ریسک عملکرد را بر عهده گرفته یا ترتیبات جایگزینی برای عملکرد، ایجاد می‌کند.

رویدادهایی که بدون قصور یا بی‌مبالاتی پیمانکار به‌وقوع می‌پیوندند

اقدامات، یا قصور در اقدام که منتج به تأخیرات شوند، نشان‌دهندۀ «قصور یا بی‌مبالاتی» پیمانکار می‌باشند. موارد پرشماری غیرموجّه دانسته می‌شوند، به‌سبب ترکیبی از بی‌مبالاتی پیمانکار و تأخیری که در [حیطۀ] کنترل پیمانکار بوده است. برای مثال، چنانچه  پیمانکار، پاسخگویی در قبال فراهم‌کردن تجهیزات یا مصالح خاص را در قرارداد برعهده می‌گیرد، و اگر پیمانکار نتواند نشان دهد که تحقّق تکالیف وی غیرممکن بوده است، آنگاه ممکن است تأخیر، غیرموجّه تلقّی شود.

مطالب مرتبط

اقتباس از نوشته‌ای از ریچارد.جی.لانگ و دیگران

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

ورود | عضویت
شماره موبایل خود را وارد کنید

روش دریافت کد تایید

برگشت
کد تایید را وارد کنید
کد تایید برای شماره موبایل شما ارسال گردید
برای دریافت کد تایید، شماره زیر را با موبایل خود به صورت رایگان شماره گیری کنید"
تا لحظاتی دیگر برای اعلام کد تایید با شما تماس خواهیم گرفت
ارسال مجدد کد تا دیگر

روش دریافت کد تایید

برگشت
رمز عبور را وارد کنید
رمز عبور حساب کاربری خود را وارد کنید
برگشت
رمز عبور را وارد کنید
رمز عبور حساب کاربری خود را وارد کنید
برگشت
درخواست بازیابی رمز عبور
لطفاً پست الکترونیک یا موبایل خود را وارد نمایید
برگشت
کد تایید را وارد کنید
کد تایید برای شماره موبایل شما ارسال گردید
ارسال مجدد کد تا دیگر
ایمیل بازیابی ارسال شد!
لطفاً به صندوق الکترونیکی خود مراجعه کرده و بر روی لینک ارسال شده کلیک نمایید.
تغییر رمز عبور
یک رمز عبور برای اکانت خود تنظیم کنید
تغییر رمز با موفقیت انجام شد

برنده نشدی؟ ضمانت‌نامه‌ت رو از دست نده!

آیا کارفرما می‌تواند به خاطر یک درخواست غیرقانونی، ضمانت‌نامه‌ی شرکت در مناقصه شما را ضبط کند؟ حقوقت را بشناس و از آن دفاع کن.