روز
ساعت
دقیقه
ثانیه

چهارشنبه هر هفته ساعت ۲۰

بررسی الزامی و یا اختیاری بودن
ارزیابی کیفی در فرآیند برگزاری مناقصه

قسمت نهم
فصل سوم

جستجو

تعدیل‌پذیری قرارداد در ایّام تأخیرات مجاز و غیرمجاز

برش‌های کوتاه این قسمت از کنج قراردادها

ضوابط حاکم بر نحوة تکمیل اسناد پیمان

با توجّه به محدودیّت‌های حاکم بر عمل مستخدمین دولت، و نیز به‌منظور جلوگیری از درج عبارات و شروط متعارض و یا حتّی متناقض در قراردادها، در بخشنامه‌های سازمان برنامه و بودجه، نحوة تکمیل اسناد و مدارک منضم به پیمان، در پیوست‌های تکمیلی و تبیینی، مشخّص شده و کارفرمایان و پیمانکاران با مراجعه به این دست راهنماهای عملی، باید صرفاً در محدوده‌ای که از نگاه این دستورالعمل‌ها مجاز شناخته می‌شود، نسبت به تکمیل اسناد و مدارک پیمان، اقدام نمایند. برنامة حاضر، به تشریح این موضوع و مشخّصاً مصادیق آن در نشریّة 4311 می‌پردازد.

نحوة تنظیم خواسته در مراجعه به دادگاه جهت دریافت تعدیل

حالتی را درنظر بگیرید که شرطی در قرارداد مبنی بر عدم تعلّق تعدیل درج شده و از سوی طرفین قرارداد نیز امضاء شده است. چنانچه پیمانکار بخواهد علی‌رغم درج چنین شرطی، ادّعای دریافت تعدیل را مطرح نماید با این موضوع مواجه می‌شود که در مفادّی از قانون مدنی، امضاء ذیل سند، دلیل بر علیه امضاکنندة آن محسوب می‌شود و لذا بدواً دلیلی در دست پیمانکار به‌جهت مطالبة تعدیل وجود ندارد، مگر اینکه پیش از مطالبة تعدیل، اقدامات حقوقی دیگری را به انجام برساند…

سوالاتی که در این بخش پاسخ داده می شود :

  1. آیا در بخشنامه‌های سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی، بخشنامه‌ای ناظر به نحوة تکمیل اسناد پیمان وجود دارد؟
  2. ذیل محیط حقوق عمومی و نشریه 4311، آیا امکان درج هر نوع شرطی، در شرایط خصوصی، وجود دارد؟
  3. امضاء ذیل شرطی که برخلاف قواعد آمره تدوین شده، چه آثاری به همراه دارد؟
  4. در قرارداد با شرط عدم تعلق تعدیل، پیمانکار چه خواسته‌ای باید از مرجع ذی‌صلاح داشته باشد؟

برای مشاهده ویدئو به‌صورت کامل، لطفاً ابتدا اشتراک را جهت مشاهده این قسمت از طریق کلیک بر روی  دکمه زیر تهیه فرمایید

دقیقه محتوای ویدئویی این بخش
1

برای مشاهده ویدئو به‌صورت کامل، لطفاً ابتدا اشتراک را جهت مشاهده این قسمت از طریق کلیک بر روی  دکمه زیر تهیه فرمایید

دقیقه محتوای ویدئویی این بخش
0

پرسش: در یکی از قراردادهای ذیل شرایط عمومی پیمان رایج (نشریّة 4311)، که از محلّ اعتبارات غیرعمرانی تأمین شده است، بندی با این مضمون درج شده است که مبلغ تعدیل، مطابق آخرین بخشنامه‌های سازمان مدیریبت و برنامه‌ریزی، صرفاً برای مدّت اولیّة پیمان تعلّق خواهد گرفت و بابت زمان‌های تمدیدشدة مجاز و غیرمجاز، هیچگونه تعدیلی تعلّق نخواهد گرفت. خواهشمند است نسبت به اینکه آیا اساساً درج چنین شرطی قانونی است یا خیر، و اینکه راهکار قانونی با وجود درج چنین بندی به‌جهت دریافت تعدیل در دوران تمدید، چیست؟

پاسخ: به‌عنوان پاسخ اولیّه و کلّی به پرسش مطرح‌شده، استناد بدوی به بخشنامة تعدیل آحاد بهای پیمان می‌باشد که برای تعدیل پیمان در دوران تأخیرات مجاز و غیرمجاز، راهکاری را پیشنهاد نموده و لذا بخشنامة لازم‌الاجرا، درخصوص موارد مطرح‌شده، به تفکیک، نسبت به نحوة انجام این امر تصریح نموده است.

امّا درخصوص درج چنین شروط و بندهایی در قرارداد، نگارنده، توجّه مخاطب را به دستورالعمل‌ها و بخشنامه‌های مربوط به نحوة تکمیل موافقتنامه، شرایط عمومی و خصوصی پیمان جلب می‌نماید. درخصوص نشریّة 4311 نیز، این مستند در دسترس بوده و باید مبنای عمل قرار گیرد. درحقیقت اگر در این دستورالعمل‌ها، مجوّزی برای تغییر بخش‌هایی از مفادّ پیمان درنظر گرفته نشده باشد، امکان اعمال تغییر مزبور در اسناد وجود ندارد. لذا هرچند، عنوان شرایط خصوصی برای آن بخش از اسناد برگزیده شده است، لیکن محدودیّت‌های بخشنامه‌های تبیینی دیگر، بر نحوة تکمیل این اسناد حاکم خواهد بود و درج هر شرط مطلوب طرفین، در آن موضوعیّت ندارد.

حال، شرایطی را درنظر می‌گیریم که علی‌رغم وجود الزامات درخصوص درج شروط و تکمیل اسناد، شرطی خلاف قوانین و مقرّرات آمره در پیمان درج شده است. برای مثال در این پرسش، عدم تعدیل‌پذیری در دورة تمدید مدّت پیمان. از طرفی شرط خلاف قوانین و مقرّرات بوده و از سوی دیگر، شرط امضاء شده و مورد توافق قرار گرفته و امضاء ذیل سند، علیه امضاء‌کنندة آن دلیل است.

در این حالت بیان می‌شود که توافق برخلاف قواعد آمره، باطل است و در موادّی از قانون مدنی، به این مهم اشاره شده است؛ امّا برابر توضیحات مندرج در مقالة گسترة شعاعی قراردادها ، حقّ پیمانکار در محیط اداره قابل وصول نبوده و راهکار، طرح دعویست؛ چراکه ذی‌حساب، نگاهی مشابه بخشنامه به قرارداد دارد و لذا از زاویة دید ایشان، قابلیّت پرداخت پیش‌بینی نشده است.

لازم به توجّه است که مقدّمة مطالبة حقّ پیمانکار درخصوص تعدیل، ابطال شرطی است که ذیل آن امضاء طرفین درج شده است و لذا ابتدا باید دلیل ایجاد شده، با ابطال شرط، قابلیّت استناد از سوی کارفرما را از دست بدهد و پس از آن، خواستة اصلی پیمانکار که دریافت تعدیل در قرارداد است، مورد مطالبه قرار گیرد.

4 دیدگاه برای “تعدیل‌پذیری قرارداد در ایّام تأخیرات مجاز و غیرمجاز

  1. مصطفی احمدی مهر :

    سلام وقت بخیر. اگر طرح غیر عمرانی باشد ولی شرایط عمومی نشریه 4311 پیوست قرارداد باشد ایا میتوان شرط عدم تعدیل پذیری را در قرارداد اعمال کرد؟ به این دلیل که طرح غیر عمرانی است؟ با تشکر

  2. user-1680581220 :

    با درود و خسته نباشید در خصوص تمدید قرار داد یا قرار دادجدید مشاور

    آیا کارفرما میتواند بعد ابلاغ قرار داد و امضا فی مابین . بعد مدتی زمان قرار داد افزایش دهد و مبلغ قرار داد کم یا زیاد کند  اگر بخشنامه ای هست محبت کنید بفرمایید

    سوال بعدی کارفرما میتواند بعد از گذشت 6ماه مبلغ صورت وضعیت را نصف کند

  3. 253891042790 :

    درود در قراردادی ذیل شرایط ۴٣١١ کارفرما در شرایط خصوصی ذکر کرده به این پیمان تعدیل تعلق نمی‌گیرد و جون مدت پیمان دو ماه بوده ولی بدلیل عدم صدور مجوز و برخی نقشه ها از سوی کارفرما و ناظر پروژه سه ماه تمدید شده است آیا میتوان تا دعای تعلق تعدیل برای قرار داد کرد؟

  4. user-1699035174 :

    سلام و عرض ادب
    همانطور که مستحضرید بخشنامه جبران آثار ناشی از افزایش نرخ ارز برای پیمان های فاقد تعدیل صادر شده است. آیا با وجود این بخشنامه نیازی به طرح ادعای تعدیل در پیمان فاقد تعدیل وجود دارد؟

دیدگاهتان را بنویسید

ورود | عضویت
شماره موبایل یا پست الکترونیک خود را وارد کنید
برگشت
کد تایید را وارد کنید
کد تایید برای شماره موبایل شما ارسال گردید
ارسال مجدد کد تا دیگر
برگشت
رمز عبور را وارد کنید
رمز عبور حساب کاربری خود را وارد کنید
برگشت
رمز عبور را وارد کنید
رمز عبور حساب کاربری خود را وارد کنید
برگشت
درخواست بازیابی رمز عبور
لطفاً پست الکترونیک یا موبایل خود را وارد نمایید
برگشت
کد تایید را وارد کنید
کد تایید برای شماره موبایل شما ارسال گردید
ارسال مجدد کد تا دیگر
ایمیل بازیابی ارسال شد!
لطفاً به صندوق الکترونیکی خود مراجعه کرده و بر روی لینک ارسال شده کلیک نمایید.
تغییر رمز عبور
یک رمز عبور برای اکانت خود تنظیم کنید
تغییر رمز با موفقیت انجام شد