۲-شرایط عمومی
۱-۲-
شرایط عمومی باید بدون هیچ نوع تغییری، در پیمانها مورد استفاده قرار گیرد. تغییر دادن، کاستن یا افزودن مطالبی به آن مجاز نیست. تنها صفحه آخر شرایط عمومی، در محل تعیین شده، به وسیله نمایندگان مجاز دو طرف، امضا و مهر میشود.
۱-۲-تبصره)
دستگاههای اجرایی میتوانند به جای الحاق آخرین شرایط عمومی مصوب سازمان برنامه و بودجه به اسناد مناقصه و اسناد و مدارک پیمانها، تنها شماره و تاریخ صدور بخشنامه مربوط به آن را، در محل پیشبینی شده در مقدمه شرایط خصوصی پیمان مربوط، بنویسند.
۲-۲-
اگر به علت ایجاد وضعیت خاص در تشکیلات پیمانکار که خارج از اختیار او پدید آید، ادامه کار مقدور نشود، دستگاه اجرایی میتواند برای ادامه پیمان، براساس پیشنهاد پیمانکار، و رعایت مراتب زیر، با جایگزینی پیمانکار دیگری به جای پیمانکار موافقت نماید.
۱-۲-۲- پیمان عیناً و بدون هیچ نوع تغییر، به پیمانکار جدید منتقل شود.
۲-۲-۲- پیمانکار جدید که پیمان به او منتقل میشود، باید طبق ضوابط، دارای صلاحیت و ظرفیت ارجاع کار لازم برای ادامه کار باشد.
۳-۲-۲- پیمانکار جدید باید تضمینهای موضوع پیمان، اعم از انجام تعهدات، پیش پرداخت، حسن انجام کار و مانند اینها را ارائه دهد و جایگزین تضمینهای پیمانکار نماید.
۴-۲-۲- پیمانکار جدید باید تکالیف و مسئولیتهای ناشی از پیمان و همچنین حسن انجام کار از ابتدای شروع کار و ادامه آن تا پایان کار را بپذیرد و تعهد نماید.
۵-۲-۲- با انتقال پیمان، مطالبات دستگاه اجرایی از پیمانکار و مطالبات پیمانکار از دستگاه اجرایی کلاً به پیمانکار جدید منتقل میشود.
۶-۲-۲- با انتقال پیمان به پیمانکار جدید، هیچگونه تعهدی برای پیمانکار باقی نمیماند و هرگونه مطالبات دوران پیش از انتقال نیز به پیمانکار جدید تعلق میگیرد.
۷-۲-۲- انتقال پیمان باید با تنظیم موافقتنامه، بین پیمانکار، پیمانکار جدید و دستگاه اجرایی انجام شود این موافقتنامه، پس از سپردن تمام تضمینهای موضوع ردیف ۲۲۳، معتبر است.
۸-۲-۲- دستگاه اجرایی، مسئولیتی در مورد تحویل کارگاه و تعهدات بین پیمانکار و پیمانکار جدید ندارد.
۳-۲-
در اجرای ماده ۳۱، در صورتیکه برای اداره امور طرح، کارفرما مدیر طرح انتخاب کند، در هیچ وضعیتی، کارفرما نمیتواند اختیارات زیر را به مدیر طرح تفویض نماید، لیکن مدیر طرح باید در هریک از موارد یاد شده، بررسی لازم را به عمل آورد و نتیجه را برای تصمیمگیری کارفرما گزارش کند.
۱-۳-۲- تمام تأییدهایی که براساس قانون محاسبات عمومی باید با امضای بالاترین مقام دستگاه اجرایی باشد.
۲-۳-۲- قبول تضمینها و دستور تمدید، ضبط و واریز آنها.
۳-۲-۲- تصویب تغییر مبلغ پیمان.
۴-۳-۲- تصویب تغییر مدت پیمان.
۵-۳-۲- تصویب قیمتهای جدید.
۶-۳-۲- تصویب تحویل موقت و تحویل قطعی.
۷-۳-۲- تصمیم در مورد تعلیق، خاتمه یا فسخ پیمان.
۸-۳-۲- تصویب صورتوضعیت قطعی و صورتحساب نهایی.
۴-۲-
در اجرای مواد ۳۷ و ۴۰، در مواردی که صورتوضعیت به وسیله مهندس مشاور تهیه میشود، انجام کار یاد شده، خدمات اضافی تلقی میگردد و حقالزحمه آن با توافق مهندس مشاور تعیین و پرداخت میشود و به حساب بدهی پیمانکار منظور میگردد.
۵-۲-
برای اجرای بند الف ماده ۴۷ در دستگاههای اجرایی که تابع هیچ یک از وزارتخانهها نیستند، مانند سازمان حفاظت محیط زیست، سازمان تربیت بدنی ایران و دیگر سازمانها و نهادهایی که اجرای طرحهای عمرانی را به عهده دارند، انتخاب هیأت سه نفره به منظور بررسی فسخ پیمان و موافقت با فسخ پیمان در عهده بالاترین مقام سازمان و نهاد مربوط میباشد.
۶-۲-
در شرایط عمومی، هر جا که به مناقصه اشاره شده است، ترک مناقصه را نیز شامل میشود.
۷-۲-
مهندس مشاوری که مسئولیت نظارت بر اجرای کار را به عهده میگیرد، باید تمام صفحههای شرایط عمومی را امضا و مهر کند.
سلام
ایا در کارهای خدماتی به صورت و ضعیت های تعدیل ضریب پیمان یا همان درصد سود پیمانکار محاسبه میشود یا خیر فقط به مبلغ اولیه پیمان محاسبه میشود .کارفرما ضریب سود را به صورت وضعیت تعدیل نداده به چه ماده و قانونی استناد کنم باتشکر