بررّسی سقف زمانی تمدید مدّت پیمان و آثار عدم تمدید مدّت پیمان

برش‌های کوتاه این قسمت از کنج قراردادها

محدودیّت‌های بهره‌مندی از بخشنامة تعدیل در کارکردهای پس از مدّت اولیّة پیمان

بخشنامة 5090، راهنمای کارفرمایان و پیمانکاران به‌جهت محاسبة مبالغ تعدیل در قراردادها و مبنای عمل قرار دارد، اما گاهی در اعمال مفادّ آن در قراردادها، کارفرمایان تفاسیر متفاوتی نسبت به نحوة به‌کارگیری این بخشنامه ارائه می‌دهند که در مورد حاضر، امکان بهره‌مندی از بخشنامه در کارکردهای پس از پایان مدّت اولیّة پیمان، مورد تردید قرار گرفته است. لیکن اگر دورة کارکرد پیمانکار که مبنای ارائة صورت‌وضعیّت اوست، خارج از مدّت اولیّه باشد، تفسیر صحیح بخشنامه چه خواهد بود؟

آثار حقوقی و قضائی عدم تمدید مدّت پیمان توسّط کارفرما

از آنجا که در پیمان، تعهّد پیمانکار به نتیجة کارا می‌باشد، پایان مدّت اولیّه، رافع مسئولیّت پیمانکار در تکمیل عملیّات موضوع پیمان نیست. در عین حال، عدم تمدید مدّت پیمان توسّط کارفرما، سبب می‌گردد تا پیمانکار نتواند کارگاه پروژه را بیمه نموده و این عمل او جرم محسوب می‌شود. لذا در این شرایط باید وضعیّت پیمان از حیث تمدید زمانی، مشخّص شود. حال پرسش اینجاست که رویّة قضایی و رویکرد نوین به حقوق پیمان، در این خصوص چه تفسیر و تجویزی را ارائه می‌نمایند؟

سوالاتی که در این بخش پاسخ داده می شود :

  1. آیا پرداخت تعدیل، محدود به مدّت اولیّة پیمان است؟
  2. تکلیف صورت‌وضعیّتی که پس از مدّت اولیّه و تمدید زمانی قرارداد ارائه می‌شود، چیست؟
  3. رویّة قضایی، عدم تمدید پیمان توسّط کارفرما را چگونه تفسیر می‌کند؟
  4. چه زمان از عدم تمدید مدّت، به تعلیق قهری تعبیر می‌گردد؟

برای مشاهده ویدئو به‌صورت کامل، لطفاً ابتدا اشتراک را جهت مشاهده این قسمت از طریق کلیک بر روی  دکمه زیر تهیه فرمایید

دقیقه محتوای ویدئویی این بخش
1

برای مشاهده ویدئو به‌صورت کامل، لطفاً ابتدا اشتراک را جهت مشاهده این قسمت از طریق کلیک بر روی  دکمه زیر تهیه فرمایید

دقیقه محتوای ویدئویی این بخش
0

پرسش: درخصوص پروژة در دست اجرا و یا به اتمام رسیده، جهت بررّسی تأخیرات ناشی از پرداخت، بعضی از ادارات مربوطه ادّعا دارند که تأخیرات ناشی از پرداخت، فقط به کارکردها تعلّق می‌گیرد. کارکردهایی که هم مدّت‌زمان اجرا و هم پرداخت دآن‌ها در مدّت اولیّة پیمان صورت گرفته باشد. هم‌چنین ادارات مربوطه، سقف تمدید مدّت پیمان را نهایتاً به میزان 25% مدّت اولیّة پیمان منظور می‌کنند. لطفاً راهنمایی بفرمائید.

پاسخ: بخشنامة 5090، مبلغ صورت‌وضعیّت را به دورة صورت‌وضعیّت مرتبط می‌نماید که این دوره، محدود به مدّت اولیّة پیمان نیست و ناظر به کلّ مدّت پیمان می‌باشد، و بنا به تعریفی که از دورة کارکرد صورت‌وضعیّت ارائه نموده است، محدودیّتی درخصوص بازة زمانی اعمال بخشنامه مشاهده نمی‌شود؛ چه اینکه در این حالت، ممکن است صورت‌وضعیّت‍هایی که پس از پایان مدّت اولیّة پیمان ارائه می‌گردند، بلاتکلیف شوند.

از طرفی در شرایط عمومی پیمان، مواردی که بر اساس آن، پیمان قابلیّت تمدید دارند، احصاء شده‌اند و در این مواد نیز، میزان تمدید مدّت پیمان، با هیچگونه ابزاری محدود نشده و اساساً سقفی برای تمدید مدّت پیمان، پیش‌بینی نشده است و با عنایت به اینکه مستخدم دولت در اعمال خود، باید همواره بر مبنای مقرّرات حاکم، صلاحیّت یابد، لذا صلاحیّت تعیین سقف برای تمدید مدّت پیمان نیز برای ایشان متصوّر نیست.

درخصوص تعیین تکلیف وضعیّت پیمان در اثر عدم تمدید مدّت، لازم به توجّه است که دستگاه قضایی کشور، عدم تمدید توسّط کارفرما را ابراز ارادة ضمنی کارفرما به خاتمة پیمان در نظر گرفته است، چه اینکه اگر کارفرما درصدد انجام عملیّات پیمان باشد، شرایط لازم برای آن را که همانا تمدید مدّت پیمان است، فراهم می‌آورد.

امّا رویکرد نوین به حقوق پیمان، بیان می‌کند که با توجّه به اینکه پایان‌یافتن مدّت، برداشته شدن تعهّد از روی دوش پیمانکار نیست، مع‌الوصف، با حصول انقضاء مدّت و عدم تمدید پیمان توسّط کارفرما، نظر به عدم قابلیّت اخذ ردیف کارگاه و بیمه‌نمودن پرسنل، این وضعیّت، حمل بر تعلیق قهری می‌گردد، بدین‌معنا که علی‌رغم قابلیّت انجام کار از نظر اجرایی، لیکن از لحاظ قوانین بالادستی حاکم، این امکان وجود ندارد و پیمان، مشمول تعلیق تلقّی می‌گردد و مطابق آنچه درخصوص مدّت و تکرار فرآیند تعلیق در شرایط عمومی پیمان بیان شده، رفتار خواهد شد.

استراتژیست حقوقی

متخصص کمی‌سازی دعاوی

کارشناس قراردادی

کارشناس قراردادی

امتیاز 2.66 از 29 رای

8 دیدگاه برای “بررّسی سقف زمانی تمدید مدّت پیمان و آثار عدم تمدید مدّت پیمان

    • user-1713105152 :

      به نظر بنده بله چرا که تعدیل و کارکرد مکمل هم بوده و صورت وضعیت مجموع کارکرد و تعدیل مربوطه میباشد

  1. ایمان مقدم :

    آیا در دوره تاخیرات غیر مجاز پروژه – حدفاصل پایان دوره تاخیرات مجاز تا زمان تحویل موقت پروژه – می بایست الحاقیه تمدید مدت قرارداد تنظیم و مبادله گردد؟
    در صورتیکه پاسخ منفی است تکلیف با سازمان تامین اجتماعی چگونه است؟
    با سپاس

  2. user-1680083451 :

    در ماده 30 بند الف اشاره شده است که در صورت افزایش مدت اجرای کار، پیمانکار درخواست تمدید می دهد و محاسبات و دلایل توجیهی را به مشاور تسلیم میکند. در بند ج همان ماده نیز بیان شده است که مشاور با کسب نظر پیمانکار و با توجه به موارد تعیین شده در بند الف، علل تاخیر را بررسی میکند و در نهایت کارفرما به میزان تاخیرات مجاز تمدید می کند. سوال بنده این است که اگر بر خلاف بند الف، پیمانکار درخواست ندهد. آیا کارفرما می تواند ادعا کند که چون پیمانکار درخواست تمدید نداده است لذا کارفرما نیز تمدیدی انجام نداده و تاخیرات غیر مجاز خواهد بود؟

  3. حسین عباسی :

    با سلام
    بنده سوالم رو در رابطه با قسمت پنجم که مربوط به بخشنامه ۵۰۹۰ هست پرسیدم که جواب داده شده کامل نبود برای همین مجدد سوالم رو مطرح میکنم.
    در پیمانی ضمن تمدید چند باره پیمان نهایتا با وجود عدم تکمیل موضوع پیمان از سمت پیمانکار قرارداد خاتمه داده می شود (قرارداد شامل یک بخش زودهنگام بوده که قرارداد پیمانکار کمی بعد از پایان این بخش بصورت توافقی خاتمه داده شد). حالا سوال بنده این هست که آیا همچنان باید از مدت اولیه و مبلغ اولیه پیمان در فرمول بخشنامه ۵۰۹۰ استفاده نمود؟ (بخش انجام شده کار از نظر زمانی و مالی حدودا ۵۰ الی ۶۰ درصد مبلغ و زمان اولیه پیمان میباشد)

  4. حسین عباسی :

    با سلام
    در بخشی از ویدئو قسمت پنجم، یکی از کارشناسان اعلام نمود که در صورتی که تاخیر غیر مجاز از ۲۵ درصد مدت اولیه پیمان بیشتر شود (و امکان کاهش مدت اجرا با روش های مدیریت پروژه هم نباشد) کارفرما میبایست پیمان را فسخ نماید و در صورت عدم اقدام به فسخ موجب تخلف شده است. درخواست بنده اعلام ماده قانونی و مستندات دال بر این ادعای کارشناس حاضر در جلسه می باشد
    با تشکر

  5. حسین عباسی :

    با سلام
    بنده سوالم رو در رابطه با قسمت پنجم که مربوط به بخشنامه ۵۰۹۰ هست پرسیدم که جواب داده شده کامل نبود برای همین مجدد سوالم رو مطرح میکنم
    در پیمانی ضمن تمدید چند باره پیمان نهایتا با وجود عدم تکمیل موضوع پیمان از سمت پیمانکار قرارداد خاتمه داده می شود قرارداد) شامل یک بخش زودهنگام بوده که قرارداد پیمانکار کمی بعد از پایان این بخش بصورت توافقی خاتمه داده شد حالا سوال بنده این هست که آیا همچنان باید از مدت اولیه و مبلغ اولیه پیمان در فرمول بخشنامه ۵۰۹۰ استفاده نمود؟ (بخش انجام شده کار از نظر زمانی و مالی
    حدودا ۵۰ الی ۶۰ درصد مبلغ و زمان اولیه پیمان می‌باشد

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

ورود | عضویت
شماره موبایل خود را وارد کنید

روش دریافت کد تایید

برگشت
کد تایید را وارد کنید
کد تایید برای شماره موبایل شما ارسال گردید
برای دریافت کد تایید، شماره زیر را با موبایل خود به صورت رایگان شماره گیری کنید"
تا لحظاتی دیگر برای اعلام کد تایید با شما تماس خواهیم گرفت
ارسال مجدد کد تا دیگر

روش دریافت کد تایید

برگشت
رمز عبور را وارد کنید
رمز عبور حساب کاربری خود را وارد کنید
برگشت
رمز عبور را وارد کنید
رمز عبور حساب کاربری خود را وارد کنید
برگشت
درخواست بازیابی رمز عبور
لطفاً پست الکترونیک یا موبایل خود را وارد نمایید
برگشت
کد تایید را وارد کنید
کد تایید برای شماره موبایل شما ارسال گردید
ارسال مجدد کد تا دیگر
ایمیل بازیابی ارسال شد!
لطفاً به صندوق الکترونیکی خود مراجعه کرده و بر روی لینک ارسال شده کلیک نمایید.
تغییر رمز عبور
یک رمز عبور برای اکانت خود تنظیم کنید
تغییر رمز با موفقیت انجام شد

برنده نشدی؟ ضمانت‌نامه‌ت رو از دست نده!

آیا کارفرما می‌تواند به خاطر یک درخواست غیرقانونی، ضمانت‌نامه‌ی شرکت در مناقصه شما را ضبط کند؟ حقوقت را بشناس و از آن دفاع کن.