شرایط تسویهحساب و آزادسازی تضامین در قراردادهای PC غیرصنعتی
در قراردادهای PC غیرصنعتی (نشریّة 4311 سازمان برنامه)، در موادّی از بخشنامه، به شرح نحوة تسویهحساب طرفین قرارداد پرداخته شده است که در آن، با بررّسی تعامل رویدادهای اساسی این فرآیند، علیالخصوص تحویل موقّت کار، و همچنین مکانیزمهای مالی قرارداد، روش انجام این مهم تعیین شده است؛ لیکن در این مرحله نیز کارفرما در آزادسازی تضامین پیمانکار، به موضوع بدهکاری و یا بستانکاری او و نیز میزان این طلب و بدهی، توجّه ویژه داشته و دستورالعملی جهت لحاظ نمودن آن، ارائه داده است.
زمان پایان قرارداد، از حیث مالی و قراردادی
با انجام عمل تسویهحساب در قرارداد که پس از اخذ مفاصاحساب، در معنای تسویهحساب با شرکای اجتماعی، صورت میپذیرد، در حالت کلی، حساب و کتاب طرفین قرارداد به انجام میرسد، لیکن آیا این امکان وجود ندارد که حساب جدیدی میان ایشان ایجاد شود؟ صرف نظر از موضوع تسویهحساب مالی، از نگاه مدیریت پروژه، قرارداد تا چه زمان ادامه مییابد؟ در انتها باید تعیین شود که تا چه زمان پیمانکار به کارفرما متعهّد خواهد بود؟
سوالاتی که در این بخش پاسخ داده می شود :
- آیا پس از تسویهحساب کارفرما و پیمانکار، ایجاد حساب جدید بین ایشان محتمل است؟
- آیا پیش از آزادسازی تضامین، رابطة قراردادی پایان یافته است؟ نگاه مدیریّت پروژه به این موضوع چگونه است؟
- ملاک تسویهحساب برای پیمانکار در نشریّة 4311، چیست؟
- بدهکاری و بستانکاری پیمانکار، چه اثری بر میزان آزادسازی تضامین او دارد؟ مکانیزم قراردادی در این خصوص، چگونه پیشبینی شده است؟
برای مشاهده ویدئو بهصورت کامل، لطفاً ابتدا اشتراک را جهت مشاهده این قسمت از طریق کلیک بر روی دکمه زیر تهیه فرمایید
برای مشاهده ویدئو بهصورت کامل، لطفاً ابتدا اشتراک را جهت مشاهده این قسمت از طریق کلیک بر روی دکمه زیر تهیه فرمایید
پرسش: آیا پرداخت بخشی از دیون پیمانکار، پس از تحویل موقّت و ارسال صورت قطعیای که تأییدشده، صرفنظر از تسویهحساب بیمه و کالا امکانپذیر هست یا خیر؟
پاسخ: در پاسخ به این پرسش، باید میان محیطهای قراردادی محتمل که بستر اجرای پروژه میباشند، قائل به تفکیک شد؛ چراکه شرایط پرداخت مطالبات پیمانکار و بالاخص آزادسازی تضامین، در قراردادهای مختلف، به روشهایی متفاوت پیشبینی شده است. درحقیقت پیش از بررّسی میزان مطالبات احتمالی پیمانکار، باید ملاک و شاخص تسویهحساب در قرارداد و آزادسازی تضامین، مشخّص شود.
برای مثال، در شرایط عمومی قراردادهای PC صنعتی و غیرصنعتی، معیارهای متفاوتی برای آزادسازی تضامین در نظر گرفته شده است؛ بدینصورت که در نشریّة 4311 (شرایط عمومی PC غیرصنعتی)، ملاک تسویهحساب، ارائة صورتحساب نهایی میباشد. در این فرآیند، پس از تحویل موقّت و ارائة صورتوضعیّت ماقبل قطعی، چنانچه پیمانکار بدهکار نبوده و یا جمع بدهی او، از نیمی از کسور حسن انجام کارش کمتر باشد، ضمانتنامة انجام تعهّدات ایشان، قابل آزادسازی است، در غیر اینصورت، مطابق مفادِّ موادّ دیگری از شرایط عمومی پیمان، این آزادسازی صورت میپذیرد.
امّا در شرایط عمومی قراردادهای PC صنعتی، ملاک تسویهحساب، صورتوضعیّت قطعی پیمانکار بوده ولذا پرداختها به ایشان، منوط به احراز بستانکاری پیمانکار خواهد بود؛ چراکه صورتحساب نهایی در این قراردادهای اساساً موضوعیّت ندارد.
لازم به توجّه است که درخصوص موضوع رابطة مالی طرفین، همینکه تسویهحساب صورت گرفت، حساب و کتابی میان کارفرما و پیمانکار وجود نخواهد داشت، مگر آنکه حساب جدیدی میان ایشان، با مبنای قراردادی و یا الزامات خارج از قرارداد، ایجاد شود. برای مثال، در دورة تضمین، عیب و نقصی ناظر بر عمل پیمانکار ایجاد میشود که رفع آن، برعهدة پیمانکار میباشد. لازم به توجّه است که رابطة قراردادی پس از پایان اجرای پروژه همچنان و تا جایی که قرارداد برای آن مبنایی را برای تعهّد به کارفرما تعریف نموده، ادامه مییابد. بر این اساس، پیمانکار در دورة تضمین، چنانچه نقصی در کار مشاهده شود، به کارفرما متعهّد میباشد و نیز از آنجا که بخشی از تضامین پیمانکار، کماکان آزاد نشده، رابطة قراردادی تا این زمان باقی خواهد بود.
سلام خسته نباشید، اگر در قراردادی دوره تضمین تمام شود اما صورت وضعیت قطعی تایید نشده باشد و برخی ادعاها به نتیجه نرسیده باشد، تکلیف چیست؟
درود کارفرما چندبار میتواند ابلاغ شروع به کار و یا بهربرداری را تغییر دهد
سلام-در قرارداد های pc اگر قراردادخاتمه داده بشه در وسط کار نحوه محاسبه تجهیز کارگاه چگونه خواهد بود ؟؟؟؟
سلام، پیمانی تحت قرداد pc غیر صنعتی نشریه ۴۳۱۱، پنج ماه قبل تحویل قطعی شده، صورت وضعیت قطعی پرداخت شده، تضمین انجام تعهدات آزاد شده و سپرده حسن انجام کار نیز آزاد شده است. بعد از ۳ ماه از تحویل قطعی پیمانکار به درخواست کارفرما لایحه تاخیرات فرستاده، امروز لایحه تاخیرات بررسی شده و تاخیر غیرمجاز شناسایی شده و پیمانکار مشمول جریمه می شود. آیا اکنون در دستگاه کارفرما امکان مطالبه و دریافت جریمه از پیمانکار وجود دارد؟