حدود و اختیارات کارفرما در تعیین شرایط تعدیل در شرایط خصوصی پیمان
در قراردادهای دولتی، با توجّه به اینکه اصل بر عدم اختیار مستخدمین دولت بوده، در تمامی مسائلی که باید توسّط ایشان تنظیم و به اسناد و مدارک پیمان الحاق گردد، راهنماییهایی در اسناد مربوطه قرار داده شده، بهگونهای که نحوة تکمیل قالبهای اسناد برای ایشان با دقّت بالایی تعیین گردیده است و کارفرما، نمیتواند مطابق نظر خود، کوچکترین دخل و تصرّفی در شروط مندرج در پیمانها نماید.
قراردادهای الحاقی، تعریف و انواع
ایجاد تغییر در مفاد و شروط قرارداد، از جمله موضوعاتی است که همواره مطلوب و مورد نظر اطراف پیمان قراردارد. اما در حوزة حقوق عمومی، بهجهت حفظ نظم عمومی و حصول اطمینان از رعایت صرفه و صلاح دولت، با ابلاغ شرایط عمومی نوع خاصی از قراردادها، تحت عنوان قراردادهای الحاقی، محدودیتهای ویژهای از سوی سازمان مدیریت و برنامهریزی کشور و شورای عالی فنّی برای دخل و تصرّف طرفین قرارداد در آن، در نظر گرفته شده است.
سوالاتی که در این بخش پاسخ داده می شود :
- محدودیّتهای حاکم بر عمل کارفرما در تکمیل اسناد پیمان
- راهنمای کارفرما در تعیین حدود مفاد و شروط قراردادی
- تعریف و تبیین ماهیّت قراردادهای الحاقی
- حدود اختیارات کارفرما و پیمانکار در دخل و تصرّف در مفادّ قراردادهای الحاقی
برای مشاهده ویدئو بهصورت کامل، لطفاً ابتدا اشتراک را جهت مشاهده این قسمت از طریق کلیک بر روی دکمه زیر تهیه فرمایید
برای مشاهده ویدئو بهصورت کامل، لطفاً ابتدا اشتراک را جهت مشاهده این قسمت از طریق کلیک بر روی دکمه زیر تهیه فرمایید
پرسش: در برخی از مناقصات، کارفرمایان در مادّة 29 شرایط خصوصی پیمان درج میکنند که این پیمان فاقد تعدیل است، و یا دورة شاخص مبنا برای مدّت تمدید، یک دورة سه ماهة قبل ازتمدید میباشد. آیا درج چند شاخص مبنا در قرارداد پروژة دارای تعدیل، وجاهت قانونی دارد یا خیر؟
پاسخ: مقدّمتاً بیان میگردد که در بخشنامة دستورالعمل نحوة تعدیل آحاد بها درخصوص شاخص مبنای پیمان، تعریفی ارائه شده و آن را یک دورة سه ماهه قبل از آخرین مهلت پیشنهاد قیمت پیمانکار قرار داده است. با این تعریف و دقّت نظر در بازة زمانی مجاز برای ارائة پیشنهاد قیمت پیمانکار، شاخص مبنا بهسهولت قابل استخراج است.
از طرفی در شرایط عمومی پیمان نشریة 4311 نیز، موضوع تعدیل عنوان شده است که با عنایت به محدودیّتهای عمل مستخدم دولت در تکمیل اسناد و مدارک پیمان، دستورالعملی در پیوست بخشنامة شمارة 842 قرار داده شده که نحوة تکمیل اسناد و مدارک را برای کارفرما، مشخّص نموده است. بر این اساس، اسناد، تنها در چارچوبی که برای آن مشخّص شده قابل تکمیل است و لذا درج مطالبی خارج از محدودة تعیین شده در شرایط خصوصی، مجار نمیباشد و کارفرما نمیتواند به هر شکلی که مطلوب خود باشد، به تکمیل اسناد مبادرت ورزد. در مورد موضوع تعدیل نیز، صراحتاً عبارتی که باید درج گردد، نمایش داده شده است.
بر این اساس، درج شروطی منجمله شرط موضوع پرسش در قرارداد، وجاهت قانونی ندارد. لیکن با فرض اینکه این شرط درج و امضاء شده باشد، باید توجّه داشت که توافق برخلاف قاعدة امری باطل و نامشروع تلقّی میگردد. لیکن علیرغم اینکه قاضی هم به این امضاء ترتیب اثر نمیدهد، پیمانکار در محیط ادارة کارفرما نمیتواند حقّ خود را مطالبه نماید، بلکه باید با مراجعه به محاکم، و با مقدّماتی که رفع اثر از امضاء صورتگرفته مینماید، نسبت به مطالبة حقوق خود اقدام نماید.
لازم به توجّه است که قراردادهایی از این دست، در زمرة قراردادهای الحاقی جای میگیرند، بدینمعنا که پیمانکار و کارفرما باید به قراردادی که توسّط سازمان برنامه و نظام فنّی و اجرایی کشور تدوین شده، ملحق شوند؛ بدون اینکه بتوانند دخل و تصرّفی در آن داشته باشند. این قرارداد، از جنس قراردادهای الحاقی دوطرفه میباشند، با این تفاوت که کارفرما حقّ محدودی جهت درج مواردی در شرایط خصوصی را دارد، لیکن پیمانکار صرفاً باید بدون هیچگونه دخل و تصرّفی در این قرارداد، وارد شود.
با سلام آیا کارفرما قید کند که اگر ضخامت اجرای لایه روسازی شنی که 15سانتیمتر تعریف شده کمتر شود می توانددرج نماید کل هزینه کارکرد پرداخت نشود
منطق کار این هست که اگر نقصی در کار باشد پیمانکار موظف رفع کند
پیمانکار مطابق شرایط کار را تحویل میدهد
اگر قابل بهره برداری باشد دیگر فقط بحث رفع نقص باقی میماند و عدم پرداخت وجه غیر قانونی هست
شرطهای این گونه غیر قانونی هست
جناب مهندس در قرارداد با کارفرمای خصوصی در قراداد عنوان شده تعدیل مطابق ضوابط و بخشناه سازمان برنامه و بودجه تعلق نمیگیرد، این موضوع بیان میکند که تعدیل دیگری تعلق میگیرد و خود کارفرما یه تعدیل جزئی اعمال میکند لیکن جوابگوی پروژه نبوده، میتوانیم با استناد به این بند طرح دعوی کنیم؟
در پیمان ذیل بخشنامه ۸۴۲،سرجمع، نحوه پرداخت تهاتری و فاقد تعدیل ، در آیتم های خارج از قراداد میتوان از تعدیل معکوس استفاده کرد ؟
سلام