ضابطۀ تشخیص اضافهکار داخل در حدود 25% مبلغ پیمان
در طیّ اجرای قرارداد پیمانکاری، جز آیتمهای مندرج در قرارداد، محتمل است که مبالغی در قالبهای گوناگون و به علل متفاوت به پیمانکار پرداخت شود که از این میان، میتوان به مواردی چون صورتحساب تعلیق، صورتحساب کار در شب، هزینۀ کارهای فاکتوری و دستمزدی اشاره نمود. امّا آیا این موارد همگی جزء 25% اضافهکار قراردادی جای میگیرند؟ کدامیک ارتباطی به سقف 25% اضافهکار ندارند؟ ضابطۀ تشخیص این امر چیست؟
ضرورت التزام اطراف پیمان به اسلوب بهرهگیری از فهرستبهای منضم به پیمان
هنگامی که در پیمان، فهرستبهای منضم، بر اساس اقلام فهرستبهای پایه توسّط کارفرما تنظیم و به پیمان ضمیمه میگردد، با توجّه به ماهیّت لازمالاجرای بخشنامۀ مربوط به آن، طرفین باید به تهیّه و پرداخت صورتحساب طبق مفادّ فهرستبهای منضم به پیمان، ملتزم باشند. امّا آیا شیوۀ دیگری برای قیمتگذاری کارهای اضافه در پیمان ذیل حقوق عمومی پیشبینی شده است؟ آیا اقلام دستمزدی و یا فاکتوری، از شمول قاعدۀ موصوف، مستثنی هستند؟
سوالاتی که در این بخش پاسخ داده می شود :
- ماهیّت حقوقی فهرستبهای منضم به پیمان
- تکالیف کارفرما و پیمانکار نسبت به اجرای مفادّ بخشنامۀ فهرستبها
- نحوۀ اخذ تأیید اجرای کارها توسّط پیمانکار
- نحوۀ تفسیر سکوت کارفرما درخصوص چگونگی اجرای کارها
- ضابطۀ تشخیص اقلام داخل در 25% اضافهکار
برای مشاهده ویدئو بهصورت کامل، لطفاً ابتدا اشتراک را جهت مشاهده این قسمت از طریق کلیک بر روی دکمه زیر تهیه فرمایید
برای مشاهده ویدئو بهصورت کامل، لطفاً ابتدا اشتراک را جهت مشاهده این قسمت از طریق کلیک بر روی دکمه زیر تهیه فرمایید
پرسش: در قراردادی، با ابلاغ دستور کار ترمیم و مرمّت سقف مخزن، پس از اجرا، مشاور و کارفرما علیرغم داشتن آیتم در قرارداد، به دلیل بالارفتن حجم و مبلغ کار، اصرار به پرداخت هزینه به صورت فاکتوری دارند. (لازم به ذکر است که حتّی ضخامت اجراشدۀ رنگآمیزی را که 300 میکرون اجرا شده، الان 200 میکرون تأیید دارند) لطفاً راهکار حلّ مشکل را ارائه فرمائید.
پاسخ: در ابتدا به بررّسی جایگاه حقوقی فهرستبها میپردازیم. بخشنامههای فهرستبها که هرساله از سوی سازمان مدیریّت و برنامهریزی ابلاغ میگردند، از نوع گروه اوّل و لازمالاجرا میباشند و بر این اساس، مادامی که کارفرمای دولتی، از بودجة عمومی در قرارداد خود استفاده مینماید، مکلّف به بهرهگیری از بخشنامههای فهرستبها، و تدوین فهرستبهای منضم به پیمان، بر اساس آن میباشد. بر این مبنا، کارفرما گزینۀ دیگری برای قیمتگذاری و پرداخت هزینۀ انجام کار در دست نداشته و پیمانکار نیز صرفاً متعهّد به اقلام مندرج در این فهرست میباشد.
لازم به توجّه است که پیمانکار، بهمنظور حراست از اقدامات خود، باید مطابق نقشههای موجود، اقدام نماید. لیکن چنانچه اینگونه نباشد، پیش از اجرای کار، باید درخواست صدور دستور کار مربوطه از کارفرما بهعمل آید. همچنین در حالتی که این دستور کار صادر نگردد، پیمانکار با تأمین دلیل، میتواند نسبت به حفظ و اخذ تأیید وضعیّت کار اجرا شده اقدام نماید.
در انتها لازم به توجّه است که تغییر نحوۀ ابلاغ کار به مواردی چون دستمزدی یا فاکتوری، سبب خروج اقلام از محدودة 10% قیمت جدید و حدود 25% اضافهکار نخواهد شد و اساساً شاخص تشخیص حدود 25% کار اضافه، از سایر پرداختهای دیگری که ممکن است در طول پروژه به پیمانکار پرداخت شود، ارتباط موضوعی پرداختها با تحقّق موضوع معامله میباشد و ارتباطی به نحوۀ ابلاغ و قالب پرداخت هزینههای آن ندارد.
بهگونهای که چنانچه پرداخت صورتگرفته، در اثر انجام عملی باشد که مستقیماً تحقّق موضوع معامله را در پی خواهد داشت، در این صورت کار انجامشده در قالب 25% کار اضافه قرار دارد و چنانچه این رابطه شناسایی نشود، برای مثال در مواردی چون پرداخت صورتحساب تعلیق، پرداخت صورتگرفته در محدودۀ تعریف کار اضافه قرار نخواهد گرفت.
آیا اقلام فاکتوری باید تعدیل معکوس شود؟
در پیمانی که در محیط خصوصی منعقد شده و ذیل شرایط عمومی پیمان میباشد، اگر پیمانکار پس از تهیه و ارسال صورت وضعیت موقتی که حد 100% رقم پیمان را پر میکند و وارد 25 درصد مازاد میگردد، به مشاور اعلام نماید و درخواست ابلاغ مبلغ مازاد پیمان را بنماید، ولی پاسخی از ناحیه مشاور یا کارفرما دریافت نکند، تکلیف پیمانکار برای ادامه کار چیست؟ بعضا مشاور در چنین مواقعی، اقدام به رسیدگی صورت وضعیت به نحوی مینماید که مبلغ صورت وضعیت به حد 100 درصد نرسد. در این حالت پیمانکار با علم به اینکه مبلغ قرارداد پر شده و با ادامه کار وارد مبلغ مازاد گشته و نیاز به ابلاغ مشاور یا کارفرما دارد، بهتر است چگونه عمل کند؟
آیا در زمان فسخ یا خاتمه پیمان ، جرایم قراردادی با در نظر گرفتن مبلغ اولیه + 25درصد افزایش محاسبه می شود ؟( این سوال در زمانیه که 25درصد افزایش در مدت اولیه پیمان به پیمانکار ابلاغ شده است )
سلام ، در پیمان ما ردیف ستاره داری داریم که قیمت آن با قیمت آن سال تفاوت چشمگیر دارد آیا بابت این مشکل میتوان ادعایی نمود
با سلام و احترام
با اشاره به بند ۲-۱-۵-۱ دستورالعمل تعدیل، در صورتی که قیمت کارهای جدید از فهرست پایه و اعمال ضرایب پیمان پرداخت شود، آیا این ردیف ها همچنان قیمت جدید لحاظ شده و تابع محدودیت ۱۰ درصد می باشد یا از شمول قیمت جدید و محدودیت ۱۰ و ۲۵ درصد خارج می گردد؟
عالی