سوالاتی که در این بخش پاسخ داده می شود :
- در چه موادی از شرایط عمومی پیمان، از تغییر مقادیر صحبت شده است؟
- آیا امکان اعلام خاتمه پیمان از ناحیه پیمانکار در شرایط عمومی پیمان رایج، وجود دارد؟
- تفاوت شرایط عمومی پیمان قدیم و جدید پیرامون افزایش یا کاهش مقادیر پیمان در چیست؟
- آیا پس از پُر شدن سقف ریالی ۱۲۵ درصد اولیه پیمان، پیمانکار موظف به ادامه کار میباشد؟
برای مشاهده ویدئو بهصورت کامل، از طریق دکمه زیر وارد حساب کاربری خود شوید و یا یکی بسازید
برای مشاهده ویدئو بهصورت کامل، از طریق دکمه زیر وارد حساب کاربری خود شوید و یا یکی بسازید
سؤال:
آیا کاهش یا افزایش مقادیر بیش از ۲۵ درصد منجر به خاتمه پیمان میشود؟
مقدمه:
در ضمن اجرای کار، ممکن است که مقادیر اولیه مندرج در فهرست بها و مقادیر منضم به پیمان، تغییر نماید. عموماً این تغییر مقادیر و تبعات آن، یکی از چالشهای اصلی قراردادهای پیمانکاری میباشد. در «مواد ۲۸، ۲۹ و ۳۹» شرایط عمومی پیمان «نشریه ۴۳۱۱» از تغییر مقادیر پیمان صحبت شده است. با احراز شرایطی، تغییر در مقادیر پیمان منجر به خاتمه پیمان میگردد.
«ماده ۲۸» شرایط عمومی پیمان
وفق قسمت ج ماده ۲۸، با احراز شرایطی در عدم تحویل کارگاه به پیمانکار توسط کارفرما (حذف بیش از ۲۵ درصد مبلغ اولیه پیمان و یا عدم تحویل هیچ قسمت کارگاه به پیمانکار با توجه به شرایط پیش بینی شده)، با اعلام پیمانکار، طبق «ماده ۴۸» عمل شده و پیمان خاتمه مییابد.
«ماده ۲۹» شرایط عمومی پیمان
طبق «ماده ۲۹» شرایط عمومی پیمان قدیم موضوع بخشنامه شماره ۴۶۹۰-۵۴-۱۲۷۸۱-۱ مورخ ۲۱/۱۱/۱۳۵۹، جمع جبری کاهش و یا افزایش اقلام مورد پیمان تا سقف ۲۵ درصد نسبت به مبلغ اولیه مجاز بوده است. ولیکن «ماده ۲۹» شرایط عمومی پیمان (جدید) «نشریه ۴۳۱۱» موضوع بخشنامه شماره ۸۴۲/۵۴-۱۰۸۸/۱۰۲ مورخ ۳/۳/۱۳۷۸ سازمان برنامه و بودجه، جمع مبلغ افزایش و همچنین کاهش و حذف مقادیر را، مستقلّاً به ۲۵ درصد مبلغ اولیه پیمان محدود کرده است. ادامه کار در صورت کاهش بیش از ۲۵ درصد، منوط به توافق پیمانکار بوده، ولیکن در صورت افزایش، پیمان خاتمه مییابد.
«ماده ۳۹» شرایط عمومی پیمان
طبق «بند ج» ماده ۳۹، در صورتیکه عملیات موضوع پیمان تا سقف ۱۲۵ درصد مبلغ اولیه پیمان افزایش یابد، ولیکن قابل بهره برداری نباشد و پیمانکار برای ادامه کار موافقت نداشته باشد، بایستی کارفرما طبق ماده ۴۸ به پیمان خاتمه دهد.
قاعده اَمری خاتمه پیمان
در یک دستهبندی، قواعد حقوقی به دو دسته قواعد آمره و قواعد تکمیلی (ارشادی) تقسیمبندی میشوند. در قواعد آمره یا اَمری، طرفین برخلاف آن نمیتوانند توافقی نمایند و در صورت توافق، آن توافق باطل است ولیکن در قواعد تکمیلی، طرفین الزامی به رعایت آن ندارند. در همین راستا، خاتمه پیمان در صورت افزایش مقادیر مازاد بر ۲۵ درصد مبلغ اولیه، یک قاعده اَمری از سوی مُقرّرهگذار بوده و حتی با توافق پیمانکار و کارفرما نیز نمیتوان پیمان را ادامه داد و قهراً قرارداد خاتمه یافته است.
جمع بندی
بصورت پیشفرض در قراردادهای سهعاملی، بایستی بخش عمده چالشهای پروژه توسط کافرما و مشاور پیش از شروع عملیات اجرایی مورد شناسایی قرار گیرند که حداقل ریسک متوجه پیمانکار باشد. از اینرو صورتوضعیتهای ارسالی پیمانکار، به منزلة اعلان تغییر مقادیر از سوی وی است و این وظیفه مشاور پروژه میباشد که طبق مقررات مختلف از جمله شرح عمومی خدمات مشاوره در دوره ساخت و تحویل کار «نشریه ۳۳۲۷» موضوع بخشنامه شماره ۹۷۷/۵۴-۱۲۹۵/۱۰۲ مورخ ۱۱/۳/۱۳۹۷ سازمان برنامه و بودجه، کنترل تغییر مقادیر و اندازهگیری کارها را انجام دهد تا از بروز چالشهای احتمالی در پروژه جلوگیری شود.
نویسنده:
علی پناهدار
کارشناسان حاضر در این نشست
برای مشاهده ویدئو بهصورت کامل، از طریق دکمه زیر وارد حساب کاربری خود شوید و یا یکی بسازید
سایر قسمتهای کنج قراردادها
-
-
کنج قسمت چهارم- خاتمه پیمان ناشی از افزایش و کاهش مقادیر ماده 29 شرایط عمومی پیمان
تیم حقوق احداث 19 خرداد 1400 ارائه کنندگان امیر مطلق حمید حسین زاده علی پناهدار فصل اول برنامه کنج 2افزایش و کاهش مقادیر (موضوع ماده ۲۹ شرایط عمومی پیمان) ارتباط تنگاتنگی با خاتمه پیمان (موضوع ماده ۴۸) دارد. از جمله عبور مبلغ پیمان از ۱۲۵ درصد مبلغ اولیه که با استناد به بند ج ذیل ماده ۳۹ شرایط عمومی پیمان، پیمان قهرا خاتمه یافته تلقی میشود (خاتمه پیمان قهری). کاهش مقادیر نیز شرایط مشابهی دارد که در این قسمت بدان پرداخته شده است.
-
-
کنج- قسمت پنجم- قراردادهای همسان
قراردادهای همسان چه قراردادهایی هستند و الگوهای خارجی و داخلی آنها به چه نحو است.
-
-
کنج- قسمت نهم- مهلت قانونی طرح ادعای جبران خسارات از سوی پیمانکار در قراردادهای عمرانی پیمانکار
امضای صورتحساب نهایی و ارسال صورت وضعیت قطعی، با توجه به شرط قراردادی، آخرین مهلت های طرح ادعا در قراردادهای عمرانی از سوی پیمانکار است.
سلام و عرض ادب ضمن تشکر از موضوع و مباحث مطرح شده، اینجانب به استناد مفاد بند ج و مخصوصا گزارش های ماهیانه مندرج در بند ه ماده ۱۸ شرایط عمومی ۴۳۱۱ معتقدم که پیمانکار هم علاوه بر مشاور ملزم به اعلام و پایش مقادیر و موضوع عملیات پروژه میباشد
مطالب بسیار عالی و کاربردی هست . خدا قوت …