ویژگی تغییراتی که منجر به لغو مناقصه میشوند، از نگاه قانون برگزاری مناقصات
در قانون برگزاری مناقصات، مفادّی پیشبینی شده است که مطابق آن، چنانچه تغییراتی در اسناد مناقصه ایجاد گردد، تحت شرایطی خاص، موجبات لغو مناقصه در اثر این تغییرات ایجاد میشود. اما تفسیر حقوقی مفادّ قانونی و تشخیص نوع تغییرات مبتنی بر قواعد تفسیری، موضوع ویدئو حاضر میباشد.
اثر تغییر در نحوه پرداخت در تغییر ماهیّت و صحّت مناقصه
ممکن است کارفرما تغییراتی را در نحوه پرداخت مندرج در اسناد مناقصه اعمال نماید که این عمل سبب ایجاد ریسکهایی برای پیمانکاران میگردد. اما آیا مطابق قوانین و مقرّرات، این تغییر از مصادیق تغییرات منجر به لغو مناقصه است؟ آیا در اثر این تغییر، ماهیّت کار تحت تتاثیر قرار میگیرد؟
سوالاتی که در این بخش پاسخ داده می شود :
- مفهوم کلّی، عناصر اصلی و شرایط اساسی صحّت فرآیند مناقصه
- دستهبندی انواع تغییرات اسناد و فرآیند مناقصه و آثار نوع تغییر
- تبیین تغییرات ماهوی موثر در لغو مناقصه
- تفسیر حقوقی تغییر ماهیّت مناقصه، مبتنی بر قانون برگزاری مناقصات
- حدود تغییرات مجاز در جنس و وصف و مقدار خدمات و کالای موضوع معامله
- بررسی مصادیقی از تغییرات و صحّت مناقصه متاثّر از این مصادیق
- بهرهمندی از شاخص سوابق مشابه مندرج در اسناد کیفی بهعنوان شاخصی برای شناسایی مصادیق تغییر در ماهیّت مناقصه
برای مشاهده ویدئو بهصورت کامل، لطفاً ابتدا اشتراک را جهت مشاهده این قسمت از طریق کلیک بر روی دکمه زیر تهیه فرمایید
برای مشاهده ویدئو بهصورت کامل، لطفاً ابتدا اشتراک را جهت مشاهده این قسمت از طریق کلیک بر روی دکمه زیر تهیه فرمایید
پرسش: چه نوع تغییر در مشخصات فنّی یک مناقصه، مشمول حکم تغییر طرح و لغو مناقصه میشود؟
پاسخ: در مناقصه باید مشخّص باشد که هر پیشنهاددهنده دقیقاً چه پیشنهادی را ارائه میدهد و این پیشنهاد در پاسخ به چه ایجابی از سوی دستگاه مناقصهگزار تدوین و ارائه شده است. تغییراتی که در فرآیند مناقصه ممکن است ایجاد شوند، به دستههای متفاوتی تقسیمبندی میشوند. ممکن است این تعییرات، در ماهیّت تغییری ایجاد نکرده و علم اجمالی به موضوع معامله را از میان نبرد و لذا موجب تضییع حقوق مناقصهگران نخواهد شد.
اما چنانچه تغییر بهوجودآمده، موجب تغییر ماهوی در کار گردد، از این جنس که برای مثال، جهل نسبت به عوضین ایجاد کند، بهگونهای که از حدود قانونی تغییر فراتر رود، قانونگذار لغو مناقصه را پیشبینی نموده است. حالت دیگر تغییر ماهوی که منجر به لغو مناقصه میگردد، مسائلی است که ممکن است موجب ایجاد تبعیض و خروج پیشنهاددهندگانی از فرایند برگزاری مناقصه گردد.
این موضوع در مفادّی از قانون برگزاری مناقصات مورد اشاره قرار گرفته و مبتنی بر تفسیر حقوقی موادّ مربوطه، تغییر مورد پرسش حاضر باید منجر به تغییر در ماهیّت مناقصه گردد. تغییر در ماهیّت، از نظر حقوقی ناظر به بحث عوضین قرارداد بوده و باید جنس، وصف و مقدار مشخصی برای کالا یا خدمت قابل تصوّر باشد تا تغییرات آن نیز قابل ارزیابی گردد. درخصوص تغییر مقدار، مقرّره قانونی مبنی بر سقف تغییرات مجاز، رقم ۲۵% را مجاز میشمارد. اما جنس و وصف اگر بهگونهای تغییر کند که ماهیّت ابتدایی وجود خلرجی نیابد، این تغییر، تغییر ماهوی منجر به لغو مناقصه تلقّی میگردد.
جناب مهندس اگر این نوع تغییر ماهیت ها در مناقصات کارهای خصوصی اتفاق بیافتد ، در این حالت نیز مطابق قوانین پروژه های عمرانی رفتار می شود؟ مثلا افزایش بیش از 25 درصد