سوالاتی که در این بخش پاسخ داده می شود :
- در قراردادهای پیمانکاری، تعهد پیمانکار، تعهّد به نتیجه است یا وسیله؟
- آیا پیمانکار میتواند در صورت عدم توافق بر تمدید مدّت، از پیمان خارج شود؟
- آیا گزارش تأخیرات و لایحه تمدید مدّت پیمان میتوانند بهعنوان خواسته در دعاوی پیگیری شوند؟
- چه مرجعی میتواند به موارد اختلافی تمدید مدّت پیمان رسیدگی کند؟
- آیا تغییر مقادیر ابلاغی به پیمانکار میتواند در خارج از موضوع پیمان باشد؟
- تفاوت فهرست بهای پایه و فهرست بهای منضم به پیمان چیست؟
- آیا ابلاغ انجام کار خارج از فهرست بهای منضم به پیمان، مشمول قیمت جدید میگردد؟
برای مشاهده ویدئو بهصورت کامل، از طریق دکمه زیر وارد حساب کاربری خود شوید و یا یکی بسازید
برای مشاهده ویدئو بهصورت کامل، از طریق دکمه زیر وارد حساب کاربری خود شوید و یا یکی بسازید
آیا کارفرما میتواند نسبت به تمدید مدّت پیمان بدون رضایت پیمانکار اقدام نماید؟
مقدمه:
در قراردادهای پیمانکاری متعارف، پیمانکار متعهّد به نتیجة کارآ میباشد که در ظرفِ زمان تعریف شده و زمان رکن پیمان نبوده و یکی از شروط آن است.
«مادّه ۳۰» شرایط عمومی پیمان
«بند ج» مادّه ۳۰ شرایط عمومی پیمان «نشریه ۴۳۱۱» بیان میدارد در پایان مدّت اولیه پیمان یا هر تمدید مدّت پیمان، اگر کار به اتمام نرسیده باشد، مهندس مشاور با کسب نظر پیمانکار و بررسی علل تأخیر کار، میزان مدّت مجاز و غیرمجاز آن را با توافق پیمانکار تعیین مینماید و سپس مشاور، نظر کارفرما را در مورد میزان مجاز یا غیرمجاز تأخیر کار به پیمانکار اعلام میکند و معادل مدّت تأخیر مجاز، مدّت پیمان را تمدید مینماید.
خواسته یا سبب؟
مواردی مانند گزارش تأخیرات و لایحه تمدید مدّت پیمان نمیتوانند به تنهایی موضوع خواسته پیمانکار در مراجع ذیصلاح قرار گیرند، بلکه میتوانند بهعنوان سببی برای طرح سایر خواستهها قرار گیرند.
توافق یا عدم توافق پیمانکار
طبق مفاد «مادّه ۳۰» شرایط عمومی پیمان، تمدید مدّت پیمان با توافق پیمانکار صورت میگیرد و در صورت عدم توافق پیمانکار، کارفرما میتواند به میزان مجاز، تمدید نماید.
از سوی دیگر شرایط عمومی پیمان اجازه خروج از پیمان را در صورت عدم توافق در خصوص تمدید مدّت پیمان نمیدهد، و پیمانکار نیز در طرف مقابل، میتواند به موضوع اعتراض و در قالب حلّ اختلاف با توجه به ظرفیتهای پیشبینی شده در قرارداد (بعنوان نمونه راهکار واگذاری به کارشناس رسمی دادگستری ذیل «بند الف مادّه ۵۳») پیگیری نماید.
آیا تغییر مقادیر ردیفی که در جدول احجام کار منضم به پیمان، مقدار آن صفر منظور شده است، جزو افزایش مقادیر کار بوده یا میبایستی در قالب قیمت جدید رسیدگی شود؟
مقدمه:
گاهی پیش میآید که در جداول احجام کار منضم به پیمان، مقدار انجامِ کار ردیفی صفر منظور شده است ولیکن در حین اجرای عملیات موضوع پیمان، به دلایل مختلف این مقدار تغییر میکند و مقدار غیر صفر دارند که موضوع اختلاف جهت پرداخت تغییرات در قالب افزایش مقادیر کار طبق نرخ پیمان و یا قیمت جدید قرار میگیرد.
«مادّه ۲۹» شرایط عمومی پیمان
آنچه در «مادّه ۲۹» شرایط عمومی پیمان پیشبینی شده است، تغییر در مقادیر درج شده در فهرست بها و مقادیر منضم به پیمان میباشد و صراحت دارد که افزایش مقادیر کار بایستی در چارچوب موضوع پیمان (مندرج در «مادّه ۱» موافقتنامه) به پیمانکار ابلاغ شود (ناظر به «بند الف»).
همچنین اگر در چارچوب موضوع پیمان، کارهایی به پیمانکار ابلاغ شود که برای آنها قیمت و مقدار در فهرست بها و مقادیر منضم به پیمان پیشبینی نشده باشد، بایستی با طی تشریفاتی، در قالب قیمت جدید به پیمانکار ابلاغ گردد (ناظر به «بند ج»).
فهرست بهای منضم به پیمان
برای برآورد هزینه اجرای هر کار، بایستی مقادیر اقلام آن بر اساس نقشههای اجرایی و مشخصات فنی محاسبه شود که منجر به تهیه فهرست منضم به پیمان میگردد. این فهرست، دارای شماره، شرح، بهای واحد، مقدار و مبلغ ردیفها (جنس، وصف و مقدار ناظر به «مادّه ۳۴۲» قانون مدنی) میباشد که اعمّ از فهرست بهای ردیفهای پایه و ردیفهای غیرپایه مربوطه میباشد.
جمعبندی
تغییر مقادیر کار، تنها در چارچوب موضوع پیمان امکانپذیر میباشد و ابلاغ کارهایی خارج از فهرست بهای منضم به پیمان، بایستی در قالب قیمت جدید وفق شرایط پیشبینی شده در شرایط عمومی پیمان «نشریه ۴۳۱۱» صورت پذیرد.
همچنین لازم است در راستای مدیریت ادّعا و کاهش اختلافات، اگر حین فرآیند برگزاری مناقصه، پیمانکار متوجه تناقض و یا مغایرت بین جدول برآورد مقادیر انجام کار و نقشههای اجرایی منضم به اسناد مناقصه گردید، طبق «مادّه ۱۷» قانون برگزاری مناقصات در قالب رفع ابهام از مناقصه گذار توضیح بخواهد.
نویسنده :
علی پناهدار
کارشناسان حاضر در این نشست
برای مشاهده ویدئو بهصورت کامل، از طریق دکمه زیر وارد حساب کاربری خود شوید و یا یکی بسازید
سایر قسمتهای کنج قراردادها
-
-
کنج قسمت سوم- لزوم اصلاح مقادیر اشتباه در صورتوضعیتهای تعدیل
تیم حقوق احداث 22 اردیبهشت 1400 ارائه کنندگان امیر مطلق حمید حسین زاده علی پناهدار فصل اول برنامه کنج محمد ولی سرخی 3قسمت سوم کنج قراردادها، لزوم بررسی اصلاح مقادیر اشتباه صورتوضعیتهای کارکرد به منظور تهیه صورتوضعیت تعدیل پرداخته است.
-
-
کنج قسمت دوم- رضایت پیمانکار در تمدید پیمان و مقدمهای بر فهرست منضم به پیمان
تیم حقوق احداث 11 اردیبهشت 1400 ارائه کنندگان امیر مطلق حمید حسین زاده علی پناهدار فصل اول برنامه کنج 2۱٫ آیا با تمدید مدت پیمان از سوی کارفرما، پیمانکار میتواند با ادامه کار مخالفت نماید؟
۲٫ تعریف فهرست بها و اقلام کار منضم به پیمان- اقلام قیمت جدید- محدودیتها و موانع آن. -
-
کنج قسمت اول- زمان و مسئول، تهیه و ارسال گزارش تاخیرات در قراردادهای سه عاملی
تیم حقوق احداث 18 فروردین 1400 ارائه کنندگان امیر مطلق حمید حسین زاده علی پناهدار فصل اول برنامه کنج 6مسئول و زمان تهیه و بررسی گزارش تأخیرات در قراردادهای سه عاملی کیست؟ پیمانکار یا مهندس مشاور؟
آیا گزارش تاخیرات صرفا باید در انتهای مدت اولیه یا هر تمدید پیمان صورت بگیرد یا اینکه ارکان پیمان (چه پیمانکار و چه مهندس مشاور) ملزم به بهروزرسانی مداوم آن هستند؟
بسیار عالی، و به امید برگزاری چنین نشست هایی.
با تشکر از شما
سوال داشتم در قراردادهای معمولی پیمانکاری اسکلت آیا کارفرما میتواند پیمانکاران دیگری را در حین انجام پروژه جهت اجرای تاسیسات و عملیات سفتکاری وارد پروژه کند چون در اینصورت محوطه کارگاه و جبهه کاری مشترک میشود و مشکلاتی را برای اسکلت کار ایجاد میکند ضمن اینکه خطرات و حوادث کار در ارتفاعات مختلف برای دو پیمانکار در یک پروژه ایجاد میشود و ایمنی را زیر سوال میبرد و تاخیرات را هم در پی خواهد داشت چون یکی از شرایط قرارداد آگاهی پیمانکار و آشنایی به محل و محوطه کارگاهی است و با ارزیابی این شرایط قرداد و مبلغ و زمان آن را توافق کرده
اصولا قانون و مقررات و حدود اختیارات پیمانکار در اختیار داشتن محوطه کارگاهی و تسلط بر سایت چگونه است؟
با تشکر فراوان
ارادتمند مهندس بهنام مهتری